بابک پورعالی-مرتضی رضایی: نگاه علمی به وزنه برداری.این شاید متفاوت ترین نگاهی باشد که یکی از کاندیدای فدراسیون به این رشته ورزشی دارد.صحبت از نصرت الله عابدینی است.استاد دانشگاهی که سال هاست در وزنه برداری فعالیت می کند و به قول خودش:«قلبم برای وزنه برداری می تپد.»دغدغه های عابدینی را شاید کمتر کسی در این خانواده داشته باشد.حرکت روی مداری که پشتوانه اش علم باشد بدون شک موفقیت پیش رویش خواهد بود.چرا که او اگر روزی به ریاست فدراسیون برسد می خواهد چاشنی علم را وارد دنیای پولاد و آهن سرد کند و با تلفیق گزینه های متعدد وزنه برداری را به سمت موفقیت سوق بدهد.در آینده ای که عابدینی برای وزنه برداری ترسیم کرده،وفاق هست، همدلی هست، احترام هست و از همه مهمتر اخلاق.
قبل از هر چیزی درباره سوابق شما صحبت کنیم. برای آن هایی که شاید می خواهند شما را بهتر بشناسند، از سابقه خودتان در وزنه برداری بگویید.
من دوازده سال است که در وزنه برداری مشغول هستم و همه چیز برای من از الیگودرز و استان لرستان آغاز شد. زیر نظر مربیان خیلی خوب الیگودرز شروع کردم و واقعا هر چه دارم از معلمین خوبی است که در این شهر داشتم. در مسابقات آموزشگاهی، جوانان و دهه فجر عنوان دارم اما باید بگویم در همه رده های سنی استان لرستان هم قهرمانی را تجربه کرده ام. از آنجایی که تحصیلاتم را تا دکترا در رشته ترتیب بدنی استان لرستان ادامه دادم، مدتی مدیر تربیت بدنی استان لرستان هم بودم و بعدها رییس دانشگاه پیام نور در استان لرستان شدم. در حال حاضر هم در دانشگاه پیام نور شهریار حضور دارم. از سال ۸۲ با فدراسیون همکاری مستقیم داشتم و مدتی دبیر کمیته آموزش فدراسیون وزنه برداری بودم. بعدها رییس همین کمیته شدم.
تا اینکه در دوران افشارزاده وارد بحث استعدادیابی شدید درست است؟
در دوران آقای افشارزاده تصمیم گرفتیم بحث استعدادیابی را آغاز کنیم. در دوران آقای امیرحسینی این بحث به کمیته ملی المپیک هم رسید که واقعا کیفیت قابل قبولی داشت. یازده دوره ملی و بین المللی در فدراسیون وزنه برداری برگزار کردیم که در همه آن ها حضور داشتم. بعدها که آقای رضا زاده وارد فدراسیون شدند، به دلیل مشغله کاری به کمیته آموزش رفتم. در خیلی از دوره های آموزشی به عنوان مدرس حضور داشته ام و حالا هم مسئول تربیت بدنی استان تهران هم هستم. مدتی در انجمن وزنه برداری وزارت علوم بودم در تیم ملی وزنه برداری به عنوان سرپرست انجمن حضور داشتم و در سال ۹۱ هم همراه با آقای قاسمی به چین اعزام شدیم و مربیان تیم دانشجویان بودیم. قلب من برای ورزش و وزنه برداری می تپد و بخشی از این خانواده هستم.
با این سوابقی که داشتید، چرا سال های قبل تر به فکر حضور در انتخابات فدراسیون وزنه برداری نبودید؟
مشغله های کاری و ذهنی باعث این غیبت بود. همه این سال ها در کنار فدراسیون بودم و همکاری کردم اما عزمم را جزم کردم این دوره ورود کنم. این احساس را داشتم حالا می توانم به فدراسیون کمک کنم. شاید بتوانم گوشه ای از کار را قبول کنم و باعث پیشرفت این رشته شوم. همه مدیران وزنه برداری سال ها در خدمت این رشته بوده اند. هر کس با نگاه خودش در خدمت این ورزش بوده که به نظر من جای تقدیر و تشکر دارد. از زمان تاسیس فدراسیون تا امروز.
می گویند وقتی تعداد نامزدهای یک فدراسیون ورزشی زیاد می شود، یک جای کار فدراسیون مشکل دارد. شما این را قبول دارید؟
هر وقت که نیاز بیشتر شود، حرکت هم بیشتر خواهد شد. دوستانی حالا ورود کرده اند که خودشان را مسئول می دانند و می خواهند کمک کنند. آن ها ایده و برنامه ای برای پیشرفت این ورزش دارند و به نظرم همه نامزدها،امسال دغدغه رشد بیشتر وزنه برداری را دارند. جایگاه وزنه برداری باید قوی تر از چیزی که حالا هست، باشد. در بحث استعدادیابی همیشه کم کار کرده ایم. برای دوره ای یک پروژه پیاده شده اما بعد از آن متوقف شده است. من نگاهم یک نگاه علمی است. اگر بحث علمی و اجرایی کنار یکدیگر قرار بگیرند، قطعا موفقیت فدراسیون خیلی بیشتر از این خواهد بود. نگاه ما نباید تک قطبی باشد. این که بیایم ستاره ای را پرورش بدهیم و بخواهیم او را قهرمان جهان کنیم، غلط است. باید یک مرکز آکادمیک خیلی قوی داشته باشیم. چرا پنج تا وزنه بردار مثل سهراب مرادی نداریم؟ زمینه فراهم نیست؟ ما استعدادهای بسیار خوبی داریم، در همه استان ها. بانوان را اضافه کرده ایم اما زیرساخت خوبی نداریم. استعدادهای خوبی در بحث بانوان داریم و می توانیم با آن ها قهرمان جهان و المپیک شویم. اتفاق عجیبی نیست. فقط باید زیرساخت ها را تکمیل کنیم. باید از همه پتانسیل های مجموعه وزنه برداری استفاده کرد. هر کسی در این مجموعه، ظرفیت مشخصی دارد. پیشکسوتان، مربیان، وزنه بردار ها و مسئولین با ظرفیت های خودشان در خدمت این ورزش خواهند بود. دوستی می گوید من از لحاظ علمی می توانم در خدمت فدراسیون باشم، چرا از او استفاده نکنیم؟
این نقد به فدراسیون وزنه برداری وارد است. خیلی از پیشکسوتان و قهرمانان این نکته را بارها گفته اند.
خب چرا باید اینگونه باشد؟ ما بهترین مربیان را در سراسر کشور داریم. صادقانه می گویم افرادی را داریم که در دنیا مثل آنها وجود ندارد. چرا نباید از او استفاده کنیم؟
به لیگ وزنه برداری هم اشاره کنیم، منفعل نیستیم؟
ما در کشور کارخانه های بسیار زیادی داریم. همه آنها می توانند به پویایی لیگ کمک کنند. حالا که هر شرکتی وارد مسابقات ورزشی شود، بخشودگی مالیاتی خواهد داشت. شرکتی که درآمد میلیاردی دارد، می تواند روی وزنه برداری سرمایه گذاری کند. در جوانان و بزرگسالان هم باید بیشتر کار کنیم. هر موقعی که شما کار خوبی داشته باشید و ارتباطات قدرتمندی داشته باشید، قطعا صدا و سیما هم با شما همکاری می کند. اگر ده ها تیم در لیگ داشته باشیم، پخش تلویزیونی هم خواهیم داشت. حالا ضعیف کار کرده ایم و می خواهیم پخش تلویزیونی هم داشته باشیم. درآمد ورزشکاران ما در این رشته واقعا کمتر از خیلی ورزشکاران دیگر است. باید همه زمینه ها را فراهم کنیم تا ورزشکاران ما دغدغه مالی نداشته باشند. در ورزش های انفرادی این مشکل وجود دارد اما در وزنه برداری شدیدتر است.
کیفیت جام فجر هر سال پایین تر می آید. برنامه ای برای میزبانی مسابقات مهم دارید؟
هرگاه در همه زمینه ها قوی ظاهر شویم، می توانیم میزبان مسابقات هم باشیم. در مسابقات بانوان محدودیت داریم اما خب همین مسابقات داخلی را می توانیم به بهترین شکل ممکن انجام دهیم. می توانیم با فدراسیون جهانی تعامل کنیم تا سالن ویژه ای برای بانوان داشته باشیم چرا که انتظار داریم به ارزش های ما احترام گذاشته شود.
امروز انتخابات فدراسیون تمام می شود و شما رییس فدراسیون وزنه برداری می شوید. برنامه دقیق شما چیست؟ اولین گامی که بر می دارید و ...
ما با برنامه به میدان آمده ایم. نگاه ما علمی است. اول از همه، یک شورای عالی کل در فدراسیون تاسیس می کنیم. از همه نظرها و نگاه ها استفاده می کنیم. هر انسان فکر خودش را دارد. باید از همه نگاه ها استفاده کنیم. باید به یک جمع بندی قوی برسیم. کسانی که صاحب نظر هستند، باشند و کمک کنند.
پانزده سال پیش استعدادیابی را شروع کردید. اگر قرار بود با برنامه مشخصی حرکت کند، قطعا حالا نتیجه داده بود. برنامه ای برای تغییر دادن به شرایط موجود استعدادیابی دارید؟
واقعیت این است که در مسیر استعدادیابی درست کار نکردیم. سهراب مرادی را ببینید. چرا وقتی او مصدوم می شود همه منتظریم هرچه زودتر بهبود پیدا کند و برگردد؟ چون وزنه بردارهای دیگری مثل او نداریم. دیگر دوران تک محوری تمام شده است. در بحث استعدادیابی خیلی کار کردیم و باید بگویم خیلی از قهرمان های چند سال اخیر اثر همان نگاه بودند. اما متاسفانه نگاه ها مقطعی بود. ما به یک مرحله ای رسیدیم اما متاسفانه ادامه ندادیم. چون بعدها مدیران این مجموعه تغییر کردند و مدیران جدید نگاهشان متفاوت بود. ورزشکار ما چه قدر توان دارد که در همه مسابقات حضور داشته باشد؟ شما به ورزشکاران ما فشار زیادی وارد می کنید چرا که استعدادیابی نکرده اید و نیروهای ارزشمندی ندارید. در دوران آقای یزدانی خرم در والیبال، دیدیم که چگونه با استعدادیابی او توانستیم در والیبال جهان حرف بزنیم. چون پشتوانه سازی کردیم. والیبال امروز را با ده سال پیش مقایسه کنید، چه قدر تغییر داشته ایم؟ اگر واقعا دنبال پیشرفت هستیم باید مثبت نگاه کنیم. یک برنامه استراتژیک خیلی قوی برای استعدادیابی نیاز داریم که من آن را تدارک دیده ام. اگر خدا بخواهد و به فدراسیون راه پیدا کنم خیلی قوی وارد استعدادیابی خواهیم شد.
در بحث مسائل مالی چه برنامه ای دارید؟ با بودجه دولتی می توانید به این اهداف برسید؟
با وضعیت کنونی اقتصاد و جامعه ما و البته وزارت ورزش اگر کسی بخواهد به بودجه های دولتی اکتفا کند فقط خیال خام دارد. اگر کسی پشتوانه مالی ندارد، وارد این رقابت نشود. در مسابقات اخیر خیلی از بودجه فدراسیون خرج شد و همین باعث شد بودجه فدراسیون کمتر شود. دوستانی که اسپانسر هستند وارد این مجموعه خواهند شد. من برنامه مشخصی برای تغییر شرایط موجود دارم. چرا پیشکسوت ما بعد از پایان دوره حرفه ای درآمدی ندارد؟ باید داشته باشد. حداقل یک مسیر آب باریکه ای داشته باشد. او نباید دغدغه داشته باشد. قهرمان شده و امیدوار است به فدراسیونی که مسیر او را هموار کرده تا درآمد داشته باشد. خانواده وزنه برداری مظلوم واقع شده و باید توجه بیشتری به آن جلب شود. برنامه من شعاری نیست و به زودی از جزییات آن رونمایی می کنم.
فضای انتخاباتی را چگونه می بینید؟
همه نامزدها قابل احترام هستند و به همه آن ها خسته نباشید می گویم. یک توصیه اخلاقی دارم، ما ورزش می کنیم که اخلاق داشته باشیم. هر ورزشکاری که وارد این رشته می شود، اولین نگاه مردم به او به چشم یک پهلوان است. اخلاق را نسبت به هم دیگر رعایت کنیم. از گمانه زنی، تخریب و بداخلاقی دوری کنیم. ما همه یک خانواده هستیم و نباید به یکدیگر ضربه بزنیم چرا که این خانواده مورد سوظن قرار می گیرد. انتخاب را برعهده مجمع قرار دهیم. آن ها وارد و بالغ هستند. برای مثال شخصی که جایگاهی را به چهار نفر پیشنهاد می دهد، قطعا از رابطه هیات ها با یکدیگر بی خبر است. فدراسیون وزنه برداری گوشت قربانی است؟پست و مقام ها چطور؟ نباید آن را به چند نفر پیشنهاد دهیم. این بداخلاقی است. باید شفاف باشیم. هر رییس هیئتی به تنهایی رای نمی گیرد. پشت هر رییس هیئتی صدها ورزشکار حضور دارند. رای او به تنهایی به دست نیامده و نشان از حرف های صدها نفر است. پس باید حق الناس را رعایت کند. نباید ضعف ها و مشکلات را دوباره تکرار کنیم. نباید دوباره اشتباه کنیم. آگاهانه رای بدهیم و به جایگاه فرد نگاه نکنیم.به این نگاه کنیم که او چه قدر می تواند در پیشرفت وزنه برداری موفق خواهد بود؟ نقد باعث پیشرفت و سازندگی است.
نباید ارتباط هیئت ها را نفی کنیم. اما با حرفی که شما زدید آیا خرید رای هم در فدراسیون وزنه برداری وجود دارد؟
امیدوارم چنین اتفاقی اصلا در فدراسیون و میان نامزدهایش نباشد. شاید صرفا یک ساختار تبلیغاتی است که خواهان تخریب افرادی باشند. من همیشه خوشبینانه نگاه می کنم و انشاالله چنین اتفاقاتی رخ ندهد.
برنامه شما برای وزنه برداری بانوان چیست؟
برنامه بسیار قدرتمندی برای این حوزه آماده کرده ایم. قطعا برای زیرساخت هیئت ها و شهرستان وارد عمل خواهیم شد. اگر شهرستانی وجود نداشته باشد، استانی وجود ندارد. باید شهرستان ها را بررسی کنیم. اگر استان ها وجود نداشته باشند، فدراسیونی وجود ندارد.باید از پایه و ابتدا نگاه کنیم. زیرساخت های بانوان باید در شان و شخصیت آن ها باشد تا برای استعدادیابی هم در سطح بین المللی فعالیت کنیم و بهترین باشیم. یک ضعفی که این روزها وجود دارد، بحث کرسی های بین المللی است. این روزها خیلی ضعیف هستیم. در گذشته کرسی بین المللی داشتیم ولی حالا در آسیا و جهان کرسی نداریم. اگر کرسی داشته باشیم، با مجموعه ای قدرتمند فعالیت می کنیم. نگاه کنفدراسیون آسیا و فدراسیون جهانی به وزنه برداری ایران، یک نگاه ویژه است. چون ایران یک کشور المپیکی و جهانی است و قهرمانان بسیار مشهوری داریم. باید کرسی های بسیاری را در آسیا و جهان کسب کنیم. نیروی متخصص کم نداریم، وقتی قهرمان المپیک باتحصیلات عالیه داریم، چرا استفاده نکنیم؟ ما نگاهمان این است که از همه عزیزان استفاده کنیم. در کرسی های بین المللی حاضر باشند تا موفق تر از همیشه باشیم. باید از ظرفیت های همه استفاده شود. مجموعه فدراسیون وزنه برداری متعلق به شخص خاصی نیست.
قبول دارید نداشتن کرسی های بین المللی باعث شده در چند سال اخیر سر وزنه برداری ما را ببرند؟
بی تاثیر نیست. ما اگر شخصیت های اجرایی در کرسی های بین المللی داشته باشیم، خیلی قوی تر ظاهر می شویم. نگاه فدراسیون جهانی هم خیلی خوب است. اگر بخواهیم و متخصصان ما هم همیاری کنند، موفق می شویم.
برای المپیک سال آینده فقط دو وزنه بردار در این رقابت ها داریم. این اتفاق به دلیل دوپینگ است.برنامه شما برای مبارزه با دوپینگ چیست؟
اگر با اخلاق پیش می رویم، نباید اجازه بدهیم کشور ما به خاطر اشتباه یک فرد و جایگاه خانواده وزنه برداری به خطر بیفتد. در کمیته پزشکی نیاز به حضور افرادی داریم که با آگاهی دادن به مربیان سراسر کشور، با این پدیده مبارزه کنیم. مربیان تیم ملی باید آگاه باشند و از دوپینگ فاصله بگیرند. ما علم بسیار به روزی در سطح دنیا داریم و باید از آن استفاده کنیم. نباید دنبال سنت گرایی باشیم و نیاز به تجربه خیلی قوی هم داریم.
یک سوال را به صورت شفاف می پرسیم.شما استاد دانشگاه هستید،به فدراسیون علی مرادی در این دوره چه نمره ای می دهید؟
یک ضعف هایی وجود داشته که کاندیدها وارد شده اند. می خواهم به علی مرادی نمره ای بدهم که مشروط شود! من به او دوازده می دهم.
در این سال ها تماسی با او داشتید و مشاوره ای برادرانه به او بدهید؟ یا او تماس بگیرد؟
در بحث آموزش با من همکاری می کردند. با من تماس می گرفتند که برای استان ها تدریس کنم. من به او مشاوره هم داده ام. این که قبول کرد یا نه را به نظرم باید به پای تحلیل خودش بگذاریم. این بستگی به جایگاه او دارد. اگر کسی به تنهایی در جایگاهی تصمیم بگیرد، باید فاتحه آن جایگاه را خواند. خرد جمعی بسیار مهم است. جمعی که بدون حاشیه و جنجال به دنبال تصمیم های درست باشند.
چه چیزی باعث شد تصمیم بگیرید به عنوان جانشین علی مرادی وارد میدان انتخابات فدراسیون شوید؟
علی مرادی در سال نخست خیلی خوب عمل کرد. از همه پتانسیل ها به خوبی استفاده کرد اما به مرور ضعیف و ضعیف تر شد. این اتفاق در دوران آقای رضازاده هم رخ داد. خودبینی ها باعث می شود انسان فقط خودش را ببیند و مجموعه را نبیند. اتفاقی که باعث شکست یک مجموعه می شود.
برای ورزشکارسالاری چه برنامه ای دارید؟
اصلا اعتقادی به ورزشکارسالاری ندارم. هر عضو این مجموعه باید در جایگاه خودش باشد. مربی، وزنه بردار و رییس فدراسیون باید در جایگاه خود باشند.
سه سال قبل و المپیک ریو، مطمئن هستیم کیانوش رستمی طلا را می گیرد اما بعضی رفتارهای نادرست باعث می شود اخلاق و شخصیت فدراسیون زیر سوال برود. اگر شما آن روزها رییس فدراسیون بودید، طلا را فدای باورهای خود می کردید؟ در میان همه فشارها؟
اگر شورای فنی قدرتمندی داشتیم و نظر مربی مورد تایید قرار می گرفت، مشکلی نداشتیم. برای رسیدن به جایگاه پهلوانی باید از مدال طلا هم بگذریم. این روزها نگاه جامعه ورزش به این پدیده چیست؟ در آن اتفاق هم فدراسیون و هم ورزشکار ضرر کرد. نگاه ما برای شورای فنی و شایسته سالاری است. هر شخصی چارچوب خودش را دارد. اگر این مسائل رعایت شود، جایگاه خوبی خواهیم داشت. اگر فقط دنبال کارنامه باشیم، کاری انجام نمی گیرد. جامعه ورزشی کشور خیلی باهوش هستند. ورزشی ها آدم های بسیار قدرتمندی هستند، از نگاه ذهنی، فکری و جسمی. به موقع تحلیل هم می کنند. نباید دنبال کارنامه باشیم چرا که با این دیدگاه فدراسیون پیشرفت نمی کند.
تصمیم ندارید برای حمایت از نامزد دیگری از انتخابات انصراف بدهید؟
با سایر دوستان صحبت هایی داشته ایم اما هنوز به جمع بندی نرسیده ایم. اگر من احساس کنم کسی برنامه هایی بهتر از من دارد،انصراف می دهم. باید گاهی از خودمان بگذریم. من بخشی از این جمع شایسته هستم. هر کسی در این جمع قابلیت هایی دارد. یکی اجرایی است، یکی خوش فکر است، یکی به دنبال خدمت در جایگاه غیرمدیریتی است. همه شایسته هستند.
اگر عابدینی رییس نشود چه اتفاقی رخ می دهد؟
فارغ از این که چه کسی رییس فدراسیون شود، هرکاری از دستم برآید انجام می دهم. حتی اگر علی مرادی هم بیاید من باز هم ایده می دهم و کمک حال او هستم. ادامه کار به خود آن ها ارتباط دارد.
سخن پایانی؟
من آرزوی سلامتی و توفیق دارم، برای همه ورزشکاران همه رشته ها. آرزوی موفقیت برای همه نامزدهای فدراسیون. بیایید دست به دست هم دهیم به مهر، رشته وزنه برداری را کنیم آباد.
۲۵۱ ۲۵۱
نظر شما