به گزارش سایت سازمان ملل هر نوع سوء استفاده از کودکان و نوجوانان در افغانستان از طریق استخدام آنها در ادارات پلیس و ارتش ممنوع می شود. کوماراسوامی نماینده ویژه سازمان ملل علیه سوء استفاده از کودکان در تعارضات نظامی هنگام امضای این توافقنامه با دولت افغانستان در کابل گفت این حرکت موجب خواهد شد تا سوء استفاده از کودکان کم سن و سال در ارتش و پلیس محو شود.
وی از این اقدام بعنوان گام اولیه مهم در جهت حمایت از کودکان یاد کرد که باعث توقف سوء استفاده های جنسی ، خشونت و بردگی در جنگ و بکار گماردن کم سن و سالان در موقعیت های جنگی می شود.
زلمای رسول وزیر خارجه افغانستان نیزاین حرکت را گامی به سوی آینده بهتر برای فرزندان افغانستان خواند. در لیست سازمان ملل نام 13 کشور از جمله افغانستان به چشم می خورد که در آن سوء استفاده از کودکان در جنگ میان طرفهای درگیر رایج داشته و ممکن است بعد از امضای این توافق نامه نام افغانستان از این لیست بیرون رود.
نداشتن سیستم ثبت وقایع تولد و مرگ در افغانستان نیز به موضوع استخدام کم سن و سالان دامن زده که این توافقنامه می تواند راهی قانونی ایجاد نماید تا جلوی این نوع سوء استفاده ها هم گرفته شود.
از زمانهای قدیم فرهنگ بد سوء استفاده از کم سن و سالان پسر در افغانستان وجود داشته و این موضوع با مسائل جنگ در این کشور در هم امیخته است تا جایی که سیستم زندگی قبیله ای و عشیره ای و انتقام جویی از یکدیگر بدان افزوده شده است. رسم بسیار بدی که در افغانستان وجود داشته اینکه به پسران 9 ساله لباس دخترانه بر تن کرده و انها را وادار می کردند تا جلوی عده ای خود را برقصانند و بعد مردان قبیله آنها را مورد سوء استفاده قرار می دادند.
بحث فقر و یتیمی از دیگر عواملی بوده که باعث شده تا کودکان پسر بی سرپرست برای زنده ماندن وارد دسته های نظامی شده و در چند سال اخیر نیز دولت افغانستان در تلاش بوده تا برای تجهیز ارتش و نیروهای پلیس خود دست به استخدام نیروهای جدید بزند که این موضوع باعث شده تا پسران کم سن و سال وارد محیطهای نظامی شوند که متعلق به بزرگسالان بوده و بدلیل فرهنگ غلط رایج در افغانستان بحث سوء استفاده از انها به طرز گسترده ای صورت گرفته است.
بنابراین موافقتنامه اخیر باعث می شود تا موانع قانونی برداشته شده و بحث استخدام و بکار گیری پسران کم سن و سال در افغانستان به فراموشی سپرده شود تا این فرهنگ نیز کم کم از این کشور رخت بر بندد.
از سوی دیگر در سال گذشته روزی تقریبا یک کودک در افغانستان بر اثر برخورد با مین و مواد منفجره جان خود را از دست داده اند که این موضوع نیز در دستور کار کوماراسوامی قرار دارد تا درباره راههای جلوگیری از این نوع مرگ و میر ها با سازمان جمع آوری من در افغانستان و رییس جمهوری افغانستان صحبت کند.
/56
نظر شما