قوی‌ترین عامل برای احتمال آغاز جنگ

اقتدار ایران بار دیگر آمریکایی ها را تحقیر کرد. گرانترین و دوربردترین هواپیمای بدون سرنشین(جاسوسی) پنتاگون به لاشه ای تبدیل شد که سبب شد آمریکایی ها نه راه پیش داشته باشند و نه راه پس؛ ترامپ در این وضعیت چه تصمیمی خواهد گرفت؟

زهره نوروزپور: بامداد روز پنج‌شنبه پدافند هوایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی طی یک عملیات سریع پهپاد جاسوسی آمریکا را در نزدیکی مرز ایران هدف قرار داد و در نهایت لاشه آن خوراک عکاسان خبری شد. این امر با واکنش های بین المللی مواجه شد و رهبران جهان خصوصا آسیا (روسیه و چین) خواستار خویشتن داری دو طرف شدند.

ایالات متحده آمریکا در راستای سیاست فشار و مذاکره، سعی بر تحریک ایران داشت که با هوشیاری سپاه پاسداران این امر به نتیجه مطلوب آنها نرسید.

پس از خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریم های ثانویه علیه ایران، فشار امریکایی شدت بیشتری پیدا کرده است. این مساله زمانی رو به افزایش رفت که جان بولتون خبر از اعزام ناو ابراهام لینکلن به خلیج فارس را داد. در پی آن عرب های خلیج فارس با برگزاری سه نشست در مکه (اتحادیه عرب، شورای همکاری خلیج فارس، سازمان همکاری اسلامی) بر شدت تنش افزود و سعی بر اجماع و ائتلاف مقامات عربی کرد که این امر محکوم به شکست شد.

پس از سقوط پهپاد جاسوسی آمریکا دکتر محمد جواد ظریف وزیر خارجه کشورمان در توئیتی عنوان کرد:  ایالات متحده علیه ایران تروریسم اقتصادی به راه انداخته، علیه ما اقدامات پنهانی انجام داده و اکنون به قلمرو ما دست درازی کرده است. ما به دنبال جنگ نیستیم ولی غیورانه از آسمان، زمین و آب‌های خود دفاع خواهیم کرد. ما این تجاوزگری جدید را به ملل متحد خواهیم برد و نشان خواهیم داد که ایالات متحده درباره آب‌های بین‌المللی دروغ می‌گوید.

ترامپ نیز در واکنش به سقوط پهپاد در دیدار با ترودو نخست وزیر کانادا سه بار تکرار کرد ایران اشتباه بزرگی مرتک بشد. او همچنین  در توئیت برای بار چهارم تاکید کرد: «ایران اشتباه بسیار بزرگی مرتکب شد.»

این در حالی است که قرار بود امروز صبح قبل از طلوع آفتاب ناو آمریکایی علیه مواضع ایران در خلیج فارس عملیاتی انجام دهد که این امر ملغی شد.

ترامپ در سایه فشار و مذاکره علیه تهران احتمالا کمی گیج شده است و نمی داند چه کند؟ این را سی سی ان امروز اعلام کرد! اگر حمله کند برای انتخابات شکست خواهد خورد و اگر حمله نکند حیثیت آمریکایی ها به باد رفته است!

خطی که رسانه های خبری امروز دنیا در پیش گرفتند این بود که کدام کشور تا کنون جرات کرده است یک پهپاد آمریکایی را سرنگون کند؟ حتی کشورهایی مانند روسیه و چین که برای آمریکا خط و نشان می کشند تا کنون حمله ای با این کیفتیت علیه ایالات متحده نداشته اند.

جمهوری اسلامی روز ۵ شنبه قدرت خود را به جهان نمایش داد و اعلام کرد سیاست فشار و مذاکره ، به هر طریق علیه ایران جواب نمی دهد. اقتدار امروز سپاه پاسداران نتیجه تهدید ها و یاوه سرایی رژیم ایالات متحده و همپیمانان او در خلیج فارس و خاورمیانه بود و پیام مهمی که به دنبال داشت این بود که ایران مانند افغانستان، عراق نیست و حتی مانند سعودی امتیاز نمی دهد.

هنوز پس از گذشت یک روز از سرنگونی پهپاد نظامی آمریکا توسط ایران این ماجرا مهمترین خبر رسانه‌های جهان است. اما سرنگون شدن این هواپیمای بدون سرنشین چرا اهمیت دارد و اوضاع در منطقه به کجا رسیده است؟ چرا اقدام ایران مهم و راهبردی بود و معادلات آمریکایی‌ها را تغییر داد؟

در همین باره عبدالله شهبازی فعال سیاسی در کانال تلگرامی خود نوشت: «از ساعت ۳ تا ۴:۳۰ بعدازظهر پنجشنبه، ۲۰ ژوئن ۲۰۱۹/ ۳۰ خرداد ۱۳۹۸ در اتاق وضعیت ویژه کاخ سفید جلسه‌ای با شرکت ترامپ و سران کنگره (نانسی پلوسی رئیس مجلس نمایندگان از حزب دمکرات، میچ مک‌کانل رئیس فراکسیون حزب جمهوری‌خواه در  سنا، چاک شومر رئیس فراکسیون حزب دمکرات در سنا و رؤسای کمیته‌های امنیت ملی کنگره) و مقامات نظامی و اطلاعاتی دولت آمریکا برگزار شد.

از حوالی غروب پنجشنبه برخی خبرنگاران مقیم واشنگتن از حمله تلافی‌جویانه قریب‌الوقوع به ایران خبر دادند. ساعت ۸:۳۲ ب ظ محمد منظرپور،‌ خبرنگار مقیم واشنگتن، در توئیت خود نوشت که کاخ سفید کنگره را قانع کرده که حملات محدود واکنش تلافی‌جویانه از سوی ایران نخواهد داشت و بدینسان حمله به مواضع ایران در حوالی تنگه هرمز قریب‌الوقوع است.

ساعت ۹:۵۸ ب ظ فرناز فصیحی، نویسنده ارشد وال استریت جورنال، در توئیت خود نوشت: «این فکر که سپاه پاسداران حملات محدود به مواضع نظامی ایران را تلافی نخواهد کرد تخیلی خطرناک است. هر کس این ایده را به کنگره قبولانده یا ساده است یا متوهم.»

حوالی ساعت ۱۰ ب ظ در وبسایت روزنامه نیویورک تایمز گزارشی منتشر شد که در نسخه چاپی جمعه این روزنامه درج می‌شود. طبق این گزارش، ترامپ در جلسه بعدازظهر پنجشنبه با مشاوران کاخ سفید و مقامات اطلاعاتی و نظامی و سران کنگره،‌ پس از بحث پرتنش، سرانجام دستور حمله به برخی اهداف ایران را صادر کرد. این حمله قرار بود در ساعت ۷ بعدازظهر پنجشنبه به وقت شرق آمریکا/ ۳:۳۰ صبح جمعه به وقت تهران انجام شود. مقدمات کار آغاز شده بود که ترامپ ناگهان دستور خود را لغو کرد.

گفته می‌شود در جلسه فوق مایک پمپئو (وزیر خارجه)، جان بولتون (مشاور امنیت ملی) و جینا هاسپل (رئیس سیا) از حمله نظامی محدود به ایران طرفداری کردند ولی مقامات ارشد پنتاگون هشدار دادند که چنین اقدامی به وخامت بیشتر اوضاع منجر شده و برای جان نیروهای آمریکایی مستقر در منطقه خطرناک است.

در صورت صحت شایعات پخش شده در محافل خبری واشنگتن و گزارش نیویورک تایمز، بنظر می‌رسد آنچه ترامپ را به لغو فرمان حمله واداشت نگرانی او از واکنش شدید ایران بود که در توئیت ۹:۵۸ ب ظ خانم فرناز فصیحی بازتاب یافته است.»

همچنین در این باره دکتر علیرضا اکبری در وبلاگ خود در تحلیلی برای خبرآنلاین نوشت:

اطلاعات و ارزیابی ها از محیط داخلی و تقابل عملیاتی طرفین، نشانگر افزایش حملات متقابل به «مرکز تصمیم راهبردی» بخصوص اراده طرفین است! حتما اعزام کامل‌ترین پهپاد آمریکایی، و اسقاط آن توسط ایران، آخرین ضربات متقابل نیست! انتظار می‌رود ترامپ، شخصا در آخرین اظهار نظر خود ، ایران را تهدید به ضربه نظامی نماید! اخیراً از پومپئو، اظهار نظری راجع به احتمال یا ضرورت وارد کردن یک حمله تاکتیکی به ایران منتشر شد!
شاید اولین موضع‌گیری رییس جدید پنتاگون در خصوص یک اقدام خطرساز باشد. در این صورت، شاید «اولین اشتباه او، آخرین اشتباه‌ اش باشد»!

به نظرم، هیچ‌کس نمی‌تواند تضمین دهد که، هر اقدام نظامی مستقیم از سوی هر یک از طرفین، در شرایط و وضعیت جاری، صرفا در حد یک «حمله تاکتیکی» متوقف شود! شانس تصاعد بحران، بسیار بیشتر از شانس مهار بحران از طریق ضربات بازدارنده است. به نظر می‌رسد، وقوع جنگ، بیش از پیش محتمل است، مگر آنکه، نیروی سومی، قوی تر از فشار طرفین بر یکدیگر، وارد معادلات منطقه شود.

اگر طرف آمریکایی -به رغم تکذیب- در حال تمهید یک ضربه (تاکتیکی، یا اساسی) به جمهوری اسلامی ایران باشد، آن‌گاه، ایران نیز وفق الگوی "ضربه دوم بازدارنده"، سعی در "هشدار نظامی" به نیروی مقابل دارد. در این‌صورت، حتی بدون دخالت نقش مثلث شرارت در منطقه و دیگر عوامل بین‌المللی، "تصاعد تهدید"، به "تصاعد بحران" تبدیل می‌شود.

بدین ترتیب، روند «هشدارهای محدود نظامی طرفین»، خود قوی ترین عامل برای افزایش احتمال آغاز جنگ است! اینک دیگر فرصتی برای سخن گفتن از "ضرورت یا تقبیح" جنگ نیست ، بلکه، اینک باید بر «چگونگی جایگزین کردن جنگ» در آخرین لحظات، یا «مهار دامنه و زمان جنگ مقَدَّر» تمرکز داشت.

چگونه می‌توان دامنه، زمان و آثار ویرانگر جنگ مقدر را محدود کرد! پس از تصاعد «ضربات محدود بازدارنده»، چه شانس یا چه امکانی برای ختم این زورآزمایی مقتدرانه طرفین، وجود دارد؟ سوءمحاسبه، طرف امریکایی را بر تداوم نمدمالی، تشدید فشار همه جانبه و احتمالاً حمله تاکتیکی وا میدارد، و، منطق بازدارندگی، ایران را به مدل «النصر بالرّعب» هدایت می‌کند! آیا هنوز فرصتی برای دیپلماسی و راهی برای اصلاح اشتباهات آمریکا وجود دارد؟ (اینجا)

اما در راستای این تنش مساله ای که مطرح شد برکناری شاناهان جانشین وزیر دفاع آمریکا (جیمز متیس) در این برهه است، ایا جانشین او ترامپ را راضی به جنگ می کند؟

در این باره صابر گل عنبری کارشناس مسائل خاورمیانه در تحلیلی که برای خبرآنلاین فرستاده است و همچنین در کانال خود منتشر کرد، نوشت: در طول دو سال و نیم از ریاست جمهوری دونالد ترامپ، همواره خود او و مهم‌ترین نزدیکانش یعنی جان بولتون مشاور امنیت ملی و مایک پومپئو وزیر امور خارجه با وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) در پرونده‌های مختلف به ویژه در رابطه با ایران اختلاف نظر داشتند. در موقعیت‌های متعددی این اختلافات بروز یافت تا این که بالاخره به استعفای جیمز متیس بیست و چهارمین وزیر دفاع آمریکا منجر شد.

این اختلافات هر چند در دوران جانشین وزیر دفاع یعنی پاتریک شاناهان کم‌رنگ شد، اما همواره افسران عالی‌رتبه و خود شاناهان (تا حدودی) زاویه خود با تیم تندرو با محوریت بولتون و پومپئو را حفظ می‌کردند. حالا که شاناهان به دلیل داشتن پرونده خشونت خانوادگی در سال ۲۰۱۰ راه خود برای تصدی وزارت دفاع را مسدود می‌دید و ناچار به انصراف شد، مارک اسپر (۵۵ ساله) به سرپرستی پنتاگون انتخاب شده است که هم سابقه نظامی بیشتری دارد و هم از دوستان صمیمی مایک پومپئو است.

در کنار آن هم، مارک اسپر شناخت خوبی از کنگره دارد و با سناتورها و نمایندگان نیز ارتباطات نزدیکی دارد، همین کار موافقت کنگره با تصدی وزارت دفاع را برای او تسهیل می‌کند. در این راستا هم آدام اشمیت رئیس کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان از او حمایت کرده است. البته نتیجه طببیعی این شناخت و ارتباط هم می‌تواند تاثیرگذاری  بر  کنگره  هم باشد.

اسپر سرپرست جدید وزارت دفاع آمریکا که قرار است بعد از رد شدن از فیلتر کنگره، رسما بیست و پنجمین وزیر دفاع این کشور شود، در جنگ دوم خلیج فارس در سال ۱۹۹۱ شرکت فعالی داشت و در لشکر مشهور ۱۰۱ هوابرد آمریکا نیز حضور داشته است.

اسپر و پومپئو در آکادمی نظامی "وست پوینت" آمریکا که کهن‌ترین دانشگاه افسری این کشور است، هم‌دانشجو بوده و ارتباط نزدیکی با هم دارند و به احتمال زیاد لابی‌گری پومپئو نقش مهمی در انتخاب او داشته است. از این رو، این انتخاب می‌تواند از یک سو، اختلاف‌نظرها میان پنتاگون و دیگر نهادهای قدرت دولت آمریکا به ویژه با وزیر خارجه و مشاور امنیت ملی را کاهش دهد و از سوی دیگر، نفوذ پومپئو که مواضع سخت‌گیرانه‌ای در قبال ایران دارد و طراح ۱۲ شرط است، را در پنتاگون و به تبع آن در کاخ سفید بیشتر از قبل کند.

پومپئو و بولتون دو رکن رکین سیاست ضد ایرانی ترامپ محسوب می‌شوند و تقویت جایگاه هر کدام به معنای تشدید تنش با تهران خواهد بود.

حال باید منتظر ماند و دید اسپر عملا چه رویکردی را در پیش خواهد گرفت.

۳۱۰ ۳۱۰

کد خبر 1272297

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 46
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۹:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۳/۳۱
    جنگ.. چقدر ترس.. زشته بابا.. یکم شجاع باشید.. مرد باشید..
    • علی IR ۲۳:۲۹ - ۱۳۹۸/۰۳/۳۱
      202 2
      جنگ چه خوبی دارد هر کس از جنگ دوری کند ترسو نیست بلکه با هوش است جنگ خرابی به بار می یارد و جان انسانها را می گیرد خانواده ها را داغ دار می کند و اما تو بطور حتم در جنگ شرکت نخوای کرد و این دیگران هستند که شرکت کرده و صدمه می بینند
    • CZ ۰۰:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۱
      131 1
      برو پای حرف یه مادری بشین که هنوز منتظر بچشه از در بیاد تو، میفهمی ترس یعنی چی.
    • خانواده شهید IR ۱۱:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۱
      69 0
      38 سال از شهادت پدرم و 34 سال از شهادت عمویم میگذرد هنوز اثار فقدانشان را بر زندگی خانواده خود احساس می کنیم. اهل گلایه نیستم برای درس گرفتن دیگران میگویم. دایی ام سال 59 در اوج جوانی چشمش را در جنگ از دست داد و چهل سال است که عزلت نشین شده. بیرون گود نشسته میگویند لنگش کن نمیدانید که نبود چند ماهه سرپرست خانه چه بار و معنایی دارد.
    • پسر شیرازی ۱۱:۵۳ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۱
      40 2
      اگر خدای نکرده روی بدهد.آمریکا با پهباد یا ب52 یا هواپیماهای دیگر به ایران حمله نمیکند.تا آنها را به خطر بندازد.خیر ناوهای آمریکایی مستقر در اقیانوس هند با موشکهای کروز با برد 2500 کیلومتر به ایران حمله میکنند.بعد از ضعیف کردن قدرت پدافندی ایران شروع به حمله هوایی میکنند.لطفا منطقی باشیم.
    • مرتضی IR ۱۲:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۱
      42 0
      موضوع شجاعت وترس نیست مصالح کلی یک کشور فراترازکری خونی شبیه لات های خیابانی است در هندوستان اگریک قوطی کبریت بخری روش نوشته مبلغی بابت جنگ هقت روزه اضافه شداین جنگ حدود نیم قرن پیش بین هند وپاکستان رخ داد هنوزدارند هزینه اش رو میدن این درسته که ترامپ عهدشکنی کردولی مسئولین ما هم باید با سیاست رفتارکنند تا این بحران رو پشت سربگذارند
    • کریم IR ۱۴:۱۳ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۱
      10 0
      اینکه جلوی زور بایستی و نگذاری زور بگه درست ولی جنگ در هر صورت باخت چه ببری چه شکست بخوری ... نگاه به کشورهایی که در آنها جنگ بوده بکنید چه انسانهای بیگناهی کشته میشوند چه زن چه بچه های بیگناه.... پس جنگ خوبی نداره باید جلوی جنگ رو گرفت فقط و فقط با سیاست و نرمش.... چون یک عده فقط و فقط دنیال جنگ هستن نمیدونند که جنگ داخلی هست و خارجی
    • IR ۱۴:۵۳ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۱
      28 1
      پهپاد امریکایی رو روی خلیج فارس زدن،بعد اومدن لاشه اش رو به نمایش گذاشتن. ما اومدیم نظر منفی دادیم،یکی از دوستان کامنت گذاشته که؛هر کی اومده منفی داده خائن و وطن فروشه! نه عزیزم،هر کسی خاک کشورش براش ارزش داره.ما اگر منفی دادیم به این خاطر بوده که از جنگ متنفریم.از روزی که یادمون میاد حرف از جنگ بوده و تهدید و تحریم و ... .یعنی منِ ایرانی اندازۀ اون سنگاپوری و مالزیایی هم نیستم؟؟ اون باید تو آرامش زندگی کنه و ما تو این وضعیت؟؟
    • IR ۱۵:۰۴ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۱
      7 12
      اون اقایی که میگه با موشک کروز میزنن .مثل ایتکه خبر نداری اولا برد موشک بالستیک نقطه زن ایران تا اونجا میرسه.ضمن اینکه حدود بیست پایگاه نظامی امریکا و متحدانش بغل گوشمون هستش و همشم در تیررس هستش.تازه اسراییل رو که نگو در بیست کیلومتری موشک های ایران با خاک یکسان میشه
    • IR ۱۶:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۱
      0 0
      انگار دقت نمیکنی که سنگاپور و مالزی جز (به قول غربیا) خاورمیانه نیستن و از اساس وضعیتشون با اینجا فرق داره
    • IR ۱۶:۵۴ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۱
      0 2
      عجیبه که یه عده فکر میکنن عقب نشینی در برابر گرگ بهشون مصونیت میده، گرگ بر پایه ذات درنده اش از عقب نشینی شما استقبال میکنه نه به خاطر مصالحه که به خاطر دریدن، باور کنید دنیا همیشه همین بوده و الان هم هیچ فرقی نکرده
    • IR ۱۶:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۱
      0 2
      جورج واشنگتن یه جمله قصاری داره که میگه برای حفظ صلح باید برای جنگ آماده بود شماها که دل و دینتون آمریکاست لااقل به سخن بنیانگذارانش یه وقعی بنهید یا اینکه نه از اساس اصلا خودتون رو ایرانی نمیدونید و به نظرتون این جمله فقط برای آمریکاییها کاربرد داره
  • US ۱۹:۵۴ - ۱۳۹۸/۰۳/۳۱
    امریکا خویشتنداری نمیکرد الان حداقل ۱۵۰ کشته داده بودیم
    • IR ۲۰:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۳/۳۱
      آمریکا خویشتنداری نکرد، ترسید.
    • IR ۲۰:۳۱ - ۱۳۹۸/۰۳/۳۱
      خویشتنداری نمیکرد چه غلطی میخواست بکنه.. آمریکا نمیتونست هیچ کاری بکنه.. 150 نفر از نیروهای نظامی ما رو شهید کرده بود.. ما 150 هزار نفر از این ها رو میفرستادیم به جهنم.. این پایگاه های نظامی آمریکا تو منطقه هدف خوبی برای ایران هستند.. اینقدر نترس داداش و تحت تاثیر تحلیل های بی بی سی و منو و تو این شبکه ها از خودت حرف در نیار
    • US ۲۱:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۳/۳۱
      کمی تاریخ بخونی میبینی امریکا تو دهن قدرتمند ترین ارتش های جهان نظیر المان و ایتالیا و ژاپن رفته ... اخه من نمیفهمم راجع به چه قدرتی حرف میزنی ؟! یه عراق پزرتی مارو ۸ سال الاف کرد با یک میلیون کشته و زخمی و کلی آواره!! زیان به زیر ساخت ها پیشکش! امریکا از چی باید بترسه! ارتشی که عراق رو در ۸ روز به زانو آورد !
    • IR ۲۱:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۳/۳۱
      خانواده من و من قبلا از جنگ فیض بردیم. لطفا کسانی که دنبال جنگ هستند خودشون و خانوادشون برن جنگ. کمی هم شما فیض ببرید. حتما جنگ شد برید بجنگید
    • اکبر IR ۲۱:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۳/۳۱
      برادر عزیز یکم تاریخ بخون و توان دفاعی الا ما رو با جنگ غراق قیاس کن !!
    • ایرانمهر ۲۱:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۳/۳۱
      اونها تا همین الان هم حیثیتشون به باد رفته و واقعا نمی دانند باید چکارکنند. حالا دیگه نه راه پس دارند نه راه پیش هرچند اگر عاقل باشند دمشون رو می گذارند رو کولشن و می روند. که احتمال بسیار قوی هم همین کار رو می کنند. بنابراین هیچ خویشتن داری نکرده اند چون اونها محاسبه گرند و می دانند که ضرر بیشتری می کنند.
    • IR ۲۱:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۳/۳۱
      162 4
      من نه موافق اونام که میگن امریکا یه طرفه برنده بازی هست نه اونایی که میگن امریکا رو فلان و بهمان میکنیم.هردو گروه کاملا اشتباه میکنن.گروه اول که میگن امریکا یه طرفه برنده ست باید بدونن جنگ مثل مزایده نیست که هرکی سرمایه ش بیشتر باشه برنده باشه.در جنگ مولفه های خاصی درگیر هستن.بحث میزان سود و زیان هست.مسایل ژئوپولیتیکی سیاسی اقتصادی اجتماعی همه دست به دست هم میدن تا شرایط واقعی رو بشه سنجید.اما اونایی که میگین امریکا رو لت و پار میکنیم شما هم باید بر اساس واقعیات و میزان داشته ها توقعتون رو پایین بیارین.خلاصه اینکه این موضوعات به همین راحتی که در موردشون حرف میزنیم نیستن.
    • قاسم IR ۲۲:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۳/۳۱
      خویشتنداری؟ آمریکا؟ چقدر براش عزیز بودی که خویشتنداری کرده! یه کم به خودت دلداری بده یانکی!!!
    • IR ۲۲:۳۱ - ۱۳۹۸/۰۳/۳۱
      26 62
      خیلی خندیدم. ترامپ گفته بود یه نفر اشتباها این کار رو کرده. اونم در شرایطی که همه مقام های ایران موضع یکسانی در مورد ساقط کردن هواپیما گرفتن
    • IR ۰۷:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۱
      15 46
      امیدوارم هر چه زودتر این تفکرغلط که در مغز برخی از داخلی ها مرور میشه که آمریکاییها اگر خویشتن داری نمی کردندال میشدو بل میشد و اینگونه ترس را تئوریزه می کنند از بساط و سپهر سیاسی کشور حذف بشه .
    • IR ۱۰:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۱
      18 7
      اتفاقا همون حوالی یک هواپیمای امریکایی هم در حال تردد بود که سپاه گفت چون 35 نفر داخلش بودن نزدیم. دیشب امریکا تایید کرد
    • IR ۱۱:۴۱ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۱
      4 24
      اصل قضیه این بوده که سوال میکنه چند نفر از ایرانی ها کشته میشوند که جنرال آمریکایی جواب می ده 150 نفر بعد ترامپ می پرسه که از نیروهای ما بعد از حمله چند نفر تلفات می دهند که جنرال آمریکایی جواب می ده همه ما حتی شما که بعد از این دیالوگ بلافاصله دستور توقف حمله را می دهد.
    • IR ۱۲:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۱
      18 2
      راست میگی 6 تا موشک میزنیم به داعش 2تا تو کرمانشاه میافته باشه باز 4 زدیم بردیم دیگه مگه نه؟
    • GB ۱۴:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۱
      7 1
      ( از نیروهای ما بعد از حمله چند نفر تلفات می دهند که جنرال آمریکایی جواب می ده همه ما حتی شما که بعد از این دیالوگ بلافاصله دستور توقف حمله را می دهد)......،،، من چک کردم تو توییترش همچین متنی که شما نوشتی نبود ، اگر میخواهی به حرفهای کسی نظر خود اضافه کنی بگو . وگرنه چطوری از ایران میخواهید آمریکا بزنید که همه شون کشته بشند .
    • IR ۱۶:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۱
      0 0
      آره حتما به خاطر همین خویشتن داریشون بوده که میلیونها نفر در سراسر جهان رو کشتن و تهش اضافه کردن به خاطر اینکه ارزشش رو داشت
  • IR ۲۱:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۳/۳۱
    فقط مواظب باشید این تکنولوژی پیشرفته ای که باعث سقوط پهپاد آمریکایی شد رو کپی برداری نکنن نامردها! در مورد هواپیماهای مسافربری که طرحهای ما رو زدند این دزدا والان هم بهمون پس نمیدهند.
    • احمد IR ۲۲:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۳/۳۱
      تمسخر شما از وادادگی است و الا ذره ای غیرت اجازه نمیده آدم کشور خودش رو مسخره کنه.
  • فرهاد IR ۲۲:۲۲ - ۱۳۹۸/۰۳/۳۱
    من به عنوان یه ایرانی طرفدار جنگ نیستم. ولی اگه به کشورم حمله بشه، جانم رو میزارم کف دستم و تا پای مرگ از وطنم دفاع میکنم. ما یه روز به دنیا اومدیم و یه روز از این دنیا میریم، پس چه بهتر که در راه هدف مقدس و شجاعانه و شرافتمندانه بریم...
    • IR ۲۳:۲۲ - ۱۳۹۸/۰۳/۳۱
      44 3
      فقط چیزایی که به مرگ و غم و جنگ و نیستی مربوطه خوشاینده
  • خیبری US ۲۳:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۳/۳۱
    دست خدا بالاتر است مطمئن باش امریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند دست خدا بالاتر از بت افکن ها و بت ناو های امریکایی است هر جنگی رخ دهد ایران قطعا پیروز است و امریکا شکست وحشتناکی خواهد خورد ید الله من الله بامر الله با ما است خدا با ما است ما با خداییم و خدا برای مومنین کافی است فَلَا تَهِنُوا وَتَدْعُوا إِلَى السَّلْمِ وَأَنْتُمُ الْأَعْلَوْنَ وَاللَّهُ مَعَكُمْ وَلَنْ يَتِرَكُمْ أَعْمَالَكُمْ
    • US ۰۳:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۱
      97 14
      این آقای خدای شما چرا در جنگ فلسطین و اسراییل و ایران و عراق ورود نمیکنه؟؟
    • حسین IR ۱۱:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۱
      26 1
      از کجا انقدر مطمینید که ماها مومنیم؟؟؟؟!!!!!!
    • IR ۱۴:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۱
      3 15
      خدای ما تو جنگ ایران و عراق کمک کرد وگرنه با توجه به حمایت کل دنیا از عراق الان رگ و ریشه ات عراقی بود
    • ۱۵:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۱
      1 0
      این خدای شما وقتی هزارن تن از جوانان این وطن شیمیایی شدند و بسیاری مردند و بسیاری دیگر 40 سال با آرزوی مرگ بودند یا وقتی که 300 نفر توی هواپیمای مسافربری یا دو ناو جنگی سهند و سبلان و یا اسکله نفتی و نهایتا جام زهر بود هم کمکتان کرد؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ میگویند روزی شیطان به عیسی گفت اگر به خدا ایمان توکل داری خود را از این برج بلند به پایین به افکن .عیسی در پاسخ گفت تا جایی که تعقل هست نیازی به توکل نیست
  • سام IR ۰۲:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۱
    14 52
    ترامپ با اوردن ناور لینکلن بلوف بزرگی زد و حالا برگه رو باید رو کنه . بلوفش نگرفت.اونای که میگن امریکا قویه درسته اما فلاکت ویتنام رو برید بخونید چه بلای سر امریکای ها اومد
  • سام IR ۰۲:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۱
    8 31
    ترامپ با اوردن ناور لینکلن بلوف بزرگی زد و حالا برگه رو باید رو کنه . بلوفش نگرفت.اونای که میگن امریکا قویه درسته اما فلاکت ویتنام رو برید بخونید چه بلای سر امریکای ها اومد
  • دكتر IR ۰۸:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۱
    14 43
    شما شرايطي را تصور كنيد كه با امريكا مذاكره كرديم و موشك ها را هم تحويل داديم و سپس عربستان يا اتحاد عربي با هواپيماهاشون حمله كردند ‏(اگر سرگذشت قذافي را بخوانيد متوجه مي شويد). با چي بايد از خودمون دفاع كنيم . حالا كه مذاكره نكنيم ‏. احتمال تنش و جنگ با امريكا افزايش مي يابد . جنگ با امريكاي امپرياليسمي كه احتمالش خيلي كم است . بهتر از جنگ با اعراب سركشي هست كه به پشتوانه امريكا با ايران مي جگند .
  • BR ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۱
    26 1
    هنوز دلیل موجه برای آمریکا جهت جنگ وجود نداره چون استقبال و حمایت جهانی برای جنگ نیست. به نظر منتهی به مذاکره خواهد شد.
    • IR ۱۰:۵۱ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۱
      4 7
      جنگ دلیل نمیخواد وقتی جنگ اتفاق میفته که یک کشور ناتوان باشه . توانمندی دفاعی ایرانه که جرأت جنگ ندارن و بحث های اقتصادی و....
  • IR ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۱
    32 9
    زدن پهباد بماند کنار اگر جنگی شد با پهباد طرف نیستیم با قویترین ارتش جهان بعلاوه یک اجماع جهانی طرف هستیم
    • IR ۱۵:۱۷ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۱
      0 0
      ماهم متحد داريم 1- شاهزاده بشار الاسد2-هوتي یا طوطي های يمني3-آتش نشان روسي که خزر رو ازما جدا کرد
  • مرتضی مرادیان DE ۱۱:۵۳ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۱
    30 4
    ممکن است آمریکا به این صورت تحقیر شده باشد اما فکر کنم حقارت واقعی وقتی است که بنده حقیر با 52 سال سن و مدرک فوق لیسانس از دانشگاه دولتی فقط 400 دلار حقوق میگیرم.
    • IR ۱۴:۵۳ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۱
      4 1
      قیمت امروز پراید چن بود کسی خبر داره ؟

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین