۳۲ نفر
۱۴ تیر ۱۳۹۸ - ۱۲:۳۷

در گفت‌وگو با ۲ نماینده مجلس، ۲ زن قاضی، یک وکیل و یک فعال حوزه زنان بررسی شد

یک بام و دو هوای قضاوت برای زنان

نمایندگان به دنبال اصلاح قانون برای به کارگیری قضات زن مشاور در دادگاه‌های خانواده هستند
یک بام و دو هوای قضاوت برای زنان

گرچه سید ابراهیم رییسی، رییس قوه قضاییه چند روز پیش در گفت‌وگویی تلویزیونی گفت که در قوه قضائیه همکاران زن در دادسراها و دادگاه‌ها داریم و باید از وجود زنان جهت گره‌گشایی در دادگاه‌های خانواده استفاده شود، اما آنطور که از شواهد و قرائن برمی‌آید آمار به کارگیری زنان قاضی مشاور در دادگاه‌ها به ویژه دادگاه‌های خانواده نسبت به فارغ‌التحصیلان این رشته کمتر است.

الهه محمدی: می‌گویند قبل از انقلاب ۳۳ نفر بودند و حالا بیشتر از ۷۰۰ نفر؛ این آماری است که مسوولان دستگاه قضایی بعد از انقلاب اسلامی از تعداد قاضیان زن در ایران ارائه می‌کنند. زنانی که نامشان قاضی است اما طبق تغییرات قانونی که بعد از انقلاب درقوه قضاییه ایجاد شد، نمی‌توانند حکم نهایی یک پرونده را در دادگاه‌ها صادر کنند. این زنان بیشتر مشاوران قاضی‌های مرد هستند که البته آنچنان که باید و شاید در این سمت هم از آن‌ها استفاده نمی‌شود.

گرچه سید ابراهیم رییسی رییس قوه قضاییه چند روز پیش در گفت‌وگویی تلویزیونی گفت که در قوه قضائیه همکاران زن در دادسراها و دادگاه‌ها داریم و باید از وجود زنان جهت گره‌گشایی در دادگاه‌های خانواده استفاده شود، اما آنطور که از شواهد و قرائن برمی‌آید آمار به کارگیری زنان قاضی مشاور در دادگاه‌ها به ویژه دادگاه‌های خانواده نسبت به فارغ‌التحصیلان این رشته کمتر است. این درحالیست که ۶ سال پیش، ماده ۲ قانون حمایت از خانواده به حضور زنان مشاور قاضی در دادگاه‌های خانواده اشاره کرده است. به خاطر همین ماده قانونی است که بعضی نمایندگان مجلس به دنبال اصلاحاتی در این ماده برای اجرایی کردن بیشتر آن هستند.

قانون درباره قضاوت زنان چه می‌گوید؟
قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران که در سال ۱۳۵۸ تصویب شد گرچه در مورد شرایط قضاوت سخنی به میان نیاورده است و قانونگذار صفات و شرایط قاضی را طبق موازین فقهی و مستند به اصل ۱۶۳ قانون اساسی به قانون عادی محول کرده است اما قانون شرایط انتخاب قضات در اردیبهشت ۱۳۶۱ از تصویب مجلس شورای اسلامی گذشت و به موجب آن قضات در کنار داشتن شرایطی مانند ایمان، عدالت و تابعیت ایران باید مرد باشند.

دو سال بعد یعنی در سال ۱۳۶۳ تبصره ای به ماده واحد شرایط قضات الحاق شد. طبق این تبصره الحاقی: الف) زنان قادر شدند تا پایه قضایی خود را حفظ کنند. ب) در دادگاه‌های مدنی خاص و اداره سرپرست صغار به عنوان مشاور انجام وظیفه کنند.

این تبصره کمی در وضعیت جنسیت زنان در دستگاه قضایی تغییر ایجاد کرد اما با توجه به همه تغییرات، گرچه زنانی که در مشاغل فوق به کار مشغول به کار هستند «قاضی» تلقی می‌شوند اما از تصدی قضاوت به معنی خاص آن و صدور حکم محروم هستند.

۲۸ سال بعد، در سال ۹۱ و در جریان تصویب قانون پرسروصدای حمایت از خانواده، ماده‌ای در این قانون قرار داده شد که دادگاه‌های خانواده با حضور رئیس یا دادرس علی‌البدل و دو مستشار تشکیل می‌شود که حتی المقدور یکی از مستشاران دادگاه از زنان دارنده پایه قضایی است. این درحالی بود که در قانون قبلی حضور مستشاران زن الزامی بود که این الزام در این قانون برداشته و در تبصره ذیل این ماده تجویز استفاده از قاضی مشاور مرد ظرف مدت پنج سال برای تامین قضات مشاور زن اشاره شد. ماده و تبصره ای که همان زمان اعتراض بسیاری از فعالان حوزه زنان را به دنبال داشت. منتقدان این ماده همان موقع اعلام کردند که ماده ۲ این لایحه تبعیض جنسیتی علیه زنان در شغل قضاوت است و از طرفی کار را برای دادخواهان زن سخت‌تر می‌کند.

مجلس و یک طرح تازه
سه سال پیش بود که سهیلا جلودارزاده عضو فراکسیون زنان مجلس خبر از طرحی داد که در پی بررسی مسائل و مشکلات قضایی زنان با حضور قضات زن بود. در این طرح آنطور که سهیلا جلودارزاده گفته بود اعضای فراکسیون به دنبال ایجاد دادگاه‌های ویژه زنان بودند. جلودارزاده با بیان اینکه موضوع قضاوت زنان را نیز در قالب طرح به مجلس شورای اسلامی تقدیم خواهند کرد، گفته بود که در دادگاه ویژه زنان باید زنان قاضی باشند تا مسیر احقاق حق آنان نیز اصولی‌تر پیگیری شود.

اما آنطور که طیبه سیاوشی دیگر عضو فراکسیون زنان به «خبرآنلاین» می‌گوید، فراکسیون زنان به هر دری زد تا دراین باره کاری انجام شود اما دیگر خبری از این طرح نشد تا اینکه سوالی در این زمینه از وزیر دادگستری در صحن علنی مجلس مطرح شد. «در ماده ۲ لایحه حمایت از خانواده یک سری قضات زن برای مشاوره به قاضی‌ها در نظر گرفته شده است که قرار بود این قضات زن به کار گرفته شوند، به خاطر همین هم خانم زرآبادی سوالی را در این زمینه از وزیر دادگستری مطرح کردند و وزیر هم قول داد که مشاوران زن قضات را به کار بگیرند اما فکر می‌کنم که هنوز این کار انجام نشده است.»

حمیده زرآبادی درباره این طرح سوال از وزیر دادگستری، با بیان اینکه متاسفانه ماده ۲ قانون حمایت از خانواده اجرا نمی‌شود، به «خبرآنلاین» می‌گوید: «من از وزیر دادگستری سوال کردم و گفتم چرا این ماده اجرا نمی‌شود و به ما گفتند که داریم بستر آیین نامه‌ای آن را آماده می‌کنیم. خیلی مسائل در دادگاه‌ها مربوط به زنان است اما دیدگاه‌های مردسالارانه بر دادن حکم‌های قضایی تاثیر می‌گذارد. اگر بتوانیم دیدگاه زنانه را هم در صدور حکم نهایی وارد کنیم، می‌توانیم حکم‌های بهتر قضایی درباره پرونده‌ها داشته باشیم.»

او ادامه می‌دهد: «یک طرح در این زمینه وجود دارد که تعدادی از نمایندگان ان را امضا کردند و ابعاد مختلف این موضوع دیده شده است. یک قاضی زن می تواند در دادگاه های خانواده موثر باشد و در نتیجه نهایی تاثیر بگذارد.»

اشاره حمیده زرآبادی به طرحی با نام اصلاح ماده ۲ قانون حمایت خانواده سال ۱۳۹۲ و الحاق یک تبصره به آن است. در قالب پیگیری این طرح بود که چند روز پیش ۴۵ نماینده مجلس خواستار اصلاح ماده ۲ قانون حمایت از خانواده برای رفع ابهامات و لازم الاجرا شدن آن شدند.

در درخواست نمایندگان آمده است: «صرف‌نظر از عدم‌تأمین نیروی لازم با وجود مدت قریب به ۶سال از تصویب قانون مذکور، ابهامات و اجمالی در متن ماده موجود است که سبب تضییع حقوق معنوی و تنزل‌ شأن قضات زن در محاکم خانواده شده است. همچنین این امر سبب سردرگمی دادگاه‌ها و ایجاد رویه‌های مختلف و ارائه تفسیر متفاوت در دادگستری‌های کشور شده است. نظر قاضی مشاور زن باید ظرف ۳ روز از ختم رسیدگی، در پرونده درج و قاضی انشاکننده رأی آن‌ را در دادنامه مطرح و درصورت مخالفت، دلایل خود را مستدلا و مستندا بیان کند. عدم‌رعایت مفاد این ماده بنا به اعتراض احدی از اصحاب دعوا، یا رئیس دادگاه خانواده، از موجبات نقض دادنامه در مرحله تجدیدنظر خواهد بود.» همچنین نمایندگان تبصره‌ای به این ماده اضافه کرده‌اند: «دادگاه تجدیدنظر از احکام و قرارهای قابل تجدیدنظر دادگاه‌های خانواده در مرکز هراستان، با حضور رئیس دادگاه و مستشاران آن قاضی مشاور تشکیل می‌شود. حدود اختیارات و وظایف قاضی مشاور زن در دادگاه تجدیدنظر خانواده همان استان است که در مرحله بدوی به آن اشاره شده است.»

قضات زن ما از قضات دیگر کشورها چیزی کم ندارند
در حالی بعضی از نمایندگان به دنبال اصلاح ماده ۲ قانون حمایت از خانواده هستند که کمبود قضات زن و نبود اعتبارات، از دلایلی هستند که مسوولان قضایی برای استفاده نکردن از قضات زن به آن اشاره می‌کنند.

اما اشرف گرامی‌زادگان مشاور امور پارلمانی و حقوقی معاونت امور زنان و خانواده، معتقد است کمبودی در قضات زن وجود ندارد. او  وارد شدن به موضوع رای دادن قضات زن را موضوع حساسی می‌داند و می‌گوید: «در آن جلسه‌ای که آقای رییسی با تعدادی از نخبگان و فعالان زن برگزار کرده بود، بر به کارگیری قضات و مشاوران زن تاکید کرد. به نظر من نمایندگان زن مجلس باید خواسته‌هایشان را با رییس قوه قضاییه در این زمینه مطرح کنند.»

گرامی‌زادگان می‌گوید: «به کارگیری قضات زن در دستگاه قضایی بسیار مهم است. من خودم آن زمانی که در روزنامه زن روز بودم نزد آیت الله یزدی رفتم و به ایشان گفتم چرا به زنان قضات حکم اداری داده‌اید درحالی که باید حکم قضایی می‌‎گرفتند و ایشان هم این کار را کرد. زنان ما آگاهی‌هایی دارند که می‌توانند از این آگاهی در مقام قضاوت استفاده کنند. ما با زندان مخالف هستیم ولی می توانیم ابزارهای جدیدی برای اصلاح بزهکاران به کار بگیریم و زنان می‌توانند در این زمینه نقش خوبی داشته باشند. الان در کمیسیون‌های حقوق بشری جهان هم چندین قضات زن دارند، قضات زن ما از قضات دیگر کشورها چیزی کم ندارند.»

اصلاح قانونی کارساز است؟
قبل از انقلاب اسلامی ۳۳ زن به شغل قضاوت در کل کشور وجود داشتند که اجازه رای دادن مستقیم در پرونده‌های قضایی به آنها داده شده بود. مهیندخت داوودی که حالا معاون قضایی رئیس کل دادگستری استان تهران است یکی از آن ۳۳ زن است. او که سال‌ها است در مناصب مختلف قضایی مشغول به کار است معتقد است افزایش قضات زن بعد از انقلاب به نفع زنان بوده است.

داوودی در گفت‌وگو با «خبرآنلاین» با بیان اینکه ایجاد دادگاه‌های ویژه زنان چندان موضوع جالبی نیست، می‌گوید: «در دادگاه تجدیدنظر خانم مدنی حضور دارند و نقش مستشاری دارند و رای هم می‌دهند اما با شریعت ما تطبیق نمی‌کند که زنان قاضی رای نهایی بدهند.»

او می‌گوید که در کل کشور حدود ۱۹۰۰ قاضی زن داریم ولی هیچ کدام اداره‌کننده یک شعبه و رای‌دهنده نهایی نیستند؛ «زنان در مناصبی همچون دادیار، بازپرس، مشاور دادگاه، مستشار، دادیار دیوان کشور، معاون سرپرست مجمتع، معاون رییس کل و معاون دادستان، به کار گرفته شده‌اند.»

او تغییر نگرشی و قانونی و اصلاح قانونی را عواملی می‌داند که می‌تواند درباره نقش مشاوره‌ای قضات زن موثر باشد؛ «من قبل از انقلاب رییس شعبه دادگاه بود و حکم هم امضا کرده بودم. حکم‌هایی که درباره انحصار وراثت و موجر و مستجر بود. بعد از انقلاب ما ۳۳ قاضی زن از حضرت امام(ره) استفسا کردیم و ایشان هم اعلام کردند که حکمت بذلک نباشند معنی ندارد.»

زهرا زاهدی نیاکی، دیگر معاون قضایی دادگستری استان تهران است که در گفت‌وگو با «خبرآنلاین» حضور زنان قاضی در دادگاه‌های خانواده را ضروری می‌داند؛ «ما در داسراها و دادگاه قاضی زن داریم. همانطور که در قانون حمایت از خانواده آمده است، قضات زن مشاور باید در دادگاه‌های خانواده حضور داشته باشند. آقای رییسی هم قصد دارند که زنان بیشتری در مقام مشاوران قضات به کار گرفته شوند. قانون باید در این زمینه بهتر اجرا شود.»

چیزی به نام قاضی زن نداریم
مصطفی ترک همدانی وکیل پایه یک دادگستری اما به کارگیری قضات زن را که بتوانند حکم نهایی بدهند به هیچ عنوان در سیستم حقوقی ما عملی نمی‌داند. او به «خبرآنلاین» می‌گوید: «در دین مبین اسلام قضاوت فقط توسط مردان صورت می‌گیرد و خلاف بیّن شرع است که زنان بتوانند حکم صادر کنند. اینکه گفته می‌شود زنان قاضی هستند اما در نقش مشاور به کار گرفته شوند، تناقض‌آمیز است. زنان بالاخره قاضی هستند یا مشاورند؟ در واقع برای زنان شان مقام قضایی گذاشته نشده است. در دادیاری‌ها هم از زنان استفاده می‌شود اما من در بازپرسی زن ندیده‌ام.»

او با بیان اینکه در سیستم دادگستری کشور ما چیزی تحت عنوان قاضی زن نداریم، می‌گوید: «دادگاه‌های ویژه زنان هم وقتی زنان نمی‌توانند حکم صادر کنند، خروجی خاصی ندارد. در شوراهای حل اختلاف زنان کار می‌کنند اما قاضی‌ها مرد هستند. محال است که قانونی درباره تجدیدنظر برای رای نهایی دادن زنان در دادگاه‌ها به تصویب برسد و اگر هم این اتفاق بیفتد شورای نگهبان بلافاصله آن را رد می‌کند.»

۲۳۵۲۳۵

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1276205

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 7 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 43
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • فاطمه IR ۱۴:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
    هر بار که بخش جامعه خبرآنلاین رو میبینم یه افسردگی به افسردگی هام اضافه میشه. من زنم و یک انسان یا یک جنس دوم؟
    • IR ۱۵:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
      47 52
      شما اندازه مردها در مهریه و نفقه و تامین مالی خانواده و خدمت اجباری به کشور و ... مسئولیت داشته باشید، اون موقع امتیازات برابر هم خیلی خوبه و همه استقبال میکنن. مشکل اینجاست که خانمها در ایران امتیازات ازدواج سنتی و حسنهای زندگی مدرن رو با هم میخوان.
    • مونا CZ ۱۵:۱۰ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
      79 9
      هر روز باید بر حال زنان جامعه گریست. اسلام برای برابری آمد ولی ببین چگونه تحریف شد
    • DE ۱۵:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
      26 10
      الان ارتباط شقیقه و گودر چیه؟ چون یه سری احکام بد علیه مردان هست توجیه برای حقوق پایمال شده زنان هست؟
    • ZA ۱۵:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
      زن به این دلیل نباید قاضی باشه ، چونکه قضاوتش بر اساس احساس و خشم و عصبانیت و کینه و حسادت خواهد بود، نه بر اساس انصاف و عقل و منطق.
    • آریا AT ۱۵:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
      69 37
      حتی اینجا در غرب، قاضی بودن زنان جنبه تشریفاتی داره، و هیچ وقت پرونده های حساس و خطیر در حد مسائل جنایی یا امنیتی را به قاضی زن نمی دهندف حتی مسائل دادگاه های خانواده را هم به زنان نمی دهند، صرفا پرونده های نه چندان حساس مثل مسائل بین والدین و مدرسه، مسائل مربوط به اصناف و کسبه آن هم در مقیاس محدود به قاضی زن داده میشود. برای این کار هم دلیل دارند. واقعا این درک و اعتقاد وجود داره که قضاوت باید به عهده یک مرد باشد. حتی این در جامعه زنان اینجا پذیرفته شده و یک زن وقتی پایش به دادگاه باز شود زیاد خوشش نمی آید پرونده اش توسط یک زن بررسی شود. چون نتیجه معمولا عادلانه ای حاصل نمیشود.
    • SE ۱۷:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
      20 14
      من در محل کارم به عینه دیده ام که کارمندای خانم ترجیح میدهند رئیس شون یک مرد باشه. حالا اگه زبانم لال یه روز زنان بتوانند قاضی شوند مطمئن باشین اولین کسانی که ناراحت میشوند و ترجیح میدهند قاضی پرونده شون مرد باشه ، خود زنان هستند. زنان فقط در ظاهر و حرف پشت هم هستند، ولی از پشت تا میتونن زیراب هم را میزنن. و چشم دیدن همو ندارند.
    • CA ۲۲:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
      4 3
      آریا از کدوم غرب حرف میزنی؟ تو غربی که من میبینیم حرفت کاملا غلطه.هیچ تبعیضی در هیچ جا پذیرفته نیست و اساسا تبعیض مصداق جرمه.
    • IR ۲۲:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
      1 2
      خانمی که گفتی اسلام برای برابری آمد. اتفاقا اسلام هرگز برای برابری جنسی نیامده.این دیدگاه هم تحریف اسلام هست
    • ناامید IR ۰۰:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۵
      1 0
      دوره تنگ نطری و افراط دیگه داره میگدره و میانه روی بهتره
  • سیما US ۱۴:۴۰ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
    «در دین مبین اسلام قضاوت فقط توسط مردان صورت می‌گیرد و خلاف بیّن شرع است که زنان بتوانند حکم صادر کنند.» خب پس مشکل از اینجاست
  • US ۱۴:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
    44 41
    فقط آمار میدن که قبل از انقلاب 33 نفر بودن و حالا 700 اما در عمل درست از این زنان فارغ التحصیلان حقوق استفاده نمیشه
  • US ۱۴:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
    4 8
    به نظر طرح خوبیه
  • US ۱۴:۴۴ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
    34 70
    متاسفانه هیچ وقت عرصه رو برای حضور زنان باز نمی کنند
    • m IR ۰۰:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۵
      2 3
      خانوما برا مهریه و نفقه مسلمونن ولی برا حیا و حجاب و قضاوت و ... اروپایی هستن هم خر و می خوان هم خورما
  • US ۱۴:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
    33 8
    قبل از هرچیز باید باور جامعه رو نسبت به توانایی های زنان تغییر داد، تا وقتی این ذهنیت ها پوچ وجود داره که زنان نمی تونن قاضی بشن همین میشه
  • US ۱۴:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
    زن به درد قضاوت نمی خوره،‌اینو همه می دونن
    • IR ۱۵:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
      تو خوبی حتما واسه قضاوت
  • US ۱۴:۵۳ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
    امیدوارم با توجه به دیدگاه های و عملکرد جدیدی که با حضور رئیسی در قوه قضائیه شکل گرفته این مسایل هم حل بشه
  • احد US ۱۴:۵۴ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
    مخالف قاضی شدن زنان هستم
    • IR ۱۵:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
      32 53
      چرا اونوقت؟
  • IR ۱۵:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
    48 12
    همیشه همین بوده و خواهد بود
  • IR ۱۵:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
    42 72
    زنا تو این مملکت چی دارن که حالا قاضی باشن
    • SE ۲۲:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
      3 2
      بگو چی ندارن. کم مونده بیان آقایون را قورت بدهند. فقط مظلوم نمایی!
  • IR ۱۵:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
    9 7
    امیدوارم به جایی برسه این طرحشون
  • IR ۱۵:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
    این همه زن قاضی تو کشورای دیگه مسلمون هست فقط ما تافته جدابافته ایم
    • IR ۲۲:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
      0 1
      اونا مسلمون واقعی نیستن
  • IR ۱۵:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
    17 25
    به هیچ جا نمیرسه این حرفا
  • مهدی IR ۱۵:۰۴ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
    یه دفعه بیاید بگید اسلام نمیخوایم. این چه وضعشه؟ وظایف زن در اسلام مشخصه و بهتره زنان به وظایفشون و تربیت فرزند بپردازن. نه دنبال زیاده خواهی و غرب زدگی باشن
  • IR ۱۵:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
    وقتی اسلام ممنوع کرده نماینده ها میخوان چیکار کنن
  • IR ۱۵:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
    7 17
    دلتون خوشه
  • IR ۱۵:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
    ای بابا فقط همین مونده زنا قاضی بشن
  • CZ ۱۵:۱۳ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
    17 45
    اشرف گرامی‌زادگان یا اشراف زاده گرامی!! زنان از پای نخواهند نشست حتی اگر شما نگذاری
  • سینا CZ ۱۵:۱۵ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
    28 92
    این مقایسه تعداد زنان قاضی قبل و بعد انقلاب مثل مقایسه تعداد ماشین موجود در کشور مسخرست. ماشین قبل از انقلاب بهترین کیفیت رو داشتن در زمان خودش الان ماشین هامون زیاد شده ولی قاتل جون مردم شده
    • IR ۲۳:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
      1 2
      عزیز اون موقع درصد بسیار قلیلی ماشین داشتند و اکثر ملت بی ماشین بودند،الان اون درصد کم ماشین خوب دارند ولی تقریبا همه ملت ماشین دارند و این فرقش با اون موقع هست،البته سال55 و در دوران حاکمیت محمدرضا ابر قدرت قوی شوکت عقاب اوپک و صحرا ووو، 76 درصد زنان و 52 درصد مردان بزرگسال بیسواد مطلق بودند رقمی که الان به زیر 20 و 10 درصد رسیده (برای اطلاع بیسوادان داخلی تونل زمان بین بد نیست ذکر کنم که نرخ بیسوادی مردان بزرگسال ترکیه ای 23 درصد و زنانشونم 55 درصد بوده و اصلا و ابدا برخلاف توهم شما بیسوادان از ترکیه بهتر نبودیم،حالا یکی میاد میگه یخ نداشتند نمیدونم بهش بخندم، ولش کنم به حال خودش ؟ اصلا یک وضعیه، الان در خیلی از شاخص ها برتریم ازشون البته که هنوز نرخ بیسوادی توی ایران بیشتره ولی اختلاف خیلی کمتره و این تعداد زیاد بیسواد بزرگسالم نتیجه زحمات بیشمار و شب نشینی های فراوون ابرقدرت قوی شوکت عقاب اوپک و صحرا ووو بوده)
  • DE ۱۵:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
    21 75
    مطمنم اگر بگذارند زنان قاضی شوند از این حجم حکم های ظالمانه کم میشه و رفعت اسلام رو بیشتر میبینیم. به امید آن روز
  • IR ۱۵:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
    دین مبین اسلام در کشورهای دیگر اینطوری نیست. قران انها با ما فرق دارد؟!زن قاضی می شود صیغه، بمثابه فحشاست. ارث زن و مرد مساوی است. قاتل بدون دریافت پول زا بازماندگان مقتول مجازات می شود...
  • آیس IR ۱۷:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
    اگه زنها احساساتی هستند مردها هم اسیر شهوت اند پس مردها هم به این دلیل نمی تونن عادلانه قضاوت کنند.. اینجاست که آموزش درست و مستمر میتونه این ضعف های غریزی رو کم رنگ کنه..
  • CA ۲۲:۲۴ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
    2 1
    بی نام با پرچم ایران، شما حقوق مردها رو میدونی؟طلاق،کار،سفر،درس،مسکن،حضانت،دیه،ارث و الی ماشالله.شما زیر بار مهریه سنگین نرو .اختیاریه اجباری که نیست. یادتون نره زنها ی شاغل هم هنوز وظایف یک زن خانه دار و مادر رو بر دوش دارن.
  • امین IR ۲۲:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
    2 3
    لطفا این پستم رو تا آخر مطالعه کنید.در پاسخ به آریا باید بگم که فرمایش شما درسته. فرض کنید تو فوتبال،یه بازیکن هافبک یا دروازه بان بخواد بره خط هجومی.. مثلا بوفون بگه من چیم از مسی یا نیمار و رونالدو کمتره که نتونم برم خط حمله؟ / به نظرتون این حرف بوفون منطقیه؟ همه میدونیم دروازه بان جای خودش خوبه. هافبک جای خودش و خط حمله هم جای خودش. دروازه بانی و دفاع و... عار نیست که کسی بخواد ازش بدش بیاد و چه بسا عامل اصلی موفقیت تیم، بازی سازی همونا باشه تا صرفا گل آخری که بازیکن خط حمله میزنه. اینجا هم زنان ما چون تحت تاثیر جو غالب قرار گرفتن، بهشون القا شده که نقش هایی مثل نقش مادری و انسان سازی - تربیت فرزندی که میتونه جهان رو تحت تاثیر تربیت مادر متحول بکنه - بودن با همسر و عواطف زناشویی و سایر کارهایی که حالا بیرون یا درون خونه با ذاتش همخوانی داره، عاره و حقارت محسوب میشه و مدام میخوان هرکاری که مردا میکنن(هرکاری) اونام بکنن. خواهش میکنم یه کم با انصاف و نه حب و بغض به قضیه نگاه کنین و یه کمی هم برخلاف جریان آب حرکت کنین. متاسفانه تو زمانه کنونی جاهلیت مدرن مد شده.
  • صادق IR ۲۳:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
    5 1
    عزیزانی که اومدین میگین دین اسلام مخالف قاضی شدن زنانه. میشه یه آیه‌ از قرآن یا حدیثی از پیامبر بیارین براش؟! شهید بهشتی با اجتهاد و اون همه مطالعه و مردک دکترا میگه من تو اسلام جایی ندیدم زن نتونه قاضی یا رییس‌جمهور شه. برین قرآن رو حداقل یه دور بخونین بعد برا ما مسلمون‌تر از محمد(ص) و شیعه‌تر از علی(ع) بشین.
  • صادق IR ۲۳:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۴
    2 1
    عزیزانی که اومدین میگین دین اسلام مخالف قاضی شدن زنانه. میشه یه آیه‌ از قرآن یا حدیثی از پیامبر بیارین براش؟! شهید بهشتی با اجتهاد و اون همه مطالعه و مدرک دکترا میگه من تو اسلام جایی ندیدم زن نتونه قاضی یا رییس‌جمهور شه. برین قرآن رو حداقل یه دور بخونین بعد برا ما مسلمون‌تر از محمد(ص) و شیعه‌تر از علی(ع) بشین.
  • IR ۰۷:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۵
    0 0
    نزدیک انتخابات مجلس شده دوباره نمایندگان فعال شدن