۱۸ نفر
۱۱ شهریور ۱۳۹۸ - ۰۸:۴۹
گول فیلم «متری شش و نیم» را نخوریم!

ایرنا نوشت: فیلم «متری شش و نیم» مانند تعداد زیادی از تولیدات سینما و تلویزیون در حوزه اعتیاد، تصویر کلیشه‌ای از معتادان را ارائه می‌دهد. مگر چند درصد معتادان در جامعه ایران معتادان متجاهر هستند؟

۱. فیلم «متری شش و نیم» دومین کار بلند سعید روستایی کارگردان جوان ایرانی است. این فیلم برخلاف اولین ساخته سعید روستایی یعنی فیلم «ابد و یک روز» نتوانست در جشنواره‌های فیلم ایرانی جوایز متعددی را دشت کند و حتی به عنوان نماینده ایران به اسکار نیز انتخاب نشد. 

۲.فیلم به موقعیت‌های سخت و دشواری از اعتیاد در ایران می‌پردازد که در آن چند ضلع درگیر این آسیب اجتماعی، یعنی نیروی انتظامی و پلیس، تولیدکنندگان مواد مخدر، توزیع‌کنندگان و حلقه نهایی یعنی مصرف‌کنندگان و آسیب‌دیدگان را به تصویر می‌کشد. در فیلم سینمایی متری شیش و نیم، نوید محمد زاده در نقش یکی از سرکردگان توزیع مواد مخدر ایفای نقش می‌کند. در این فیلم پیمان معادی در نقش پلیس نقش آفرینی می‌کند. پریناز ایزدیار در این فیلم در نقش همسر سابق نوید محمد زاده نقش آفرینی می‌کند.

۳.«متری شش و نیم» در روزهای اکران خود در سینمای ایران آمار بالایی از فروش را تجربه کرد و توانست ۲۷ میلیارد تومان فروش داشته باشد و حالا وارد شبکه نمایش خانگی شده است. 

۴. اما یکی از مهم‌ترین نقدهایی که نه از سوی منتقدان تخصصی سینما بلکه از سوی متخصصان مسائل اجتماعی ایران و کارشناسان حوزه اعتیاد به این فیلم وارد است، شکل بزرگ‌نمایی شده و نمایش بی‌پرده یک آسیب اجتماعی به اسم اعتیاد است. شاید این سوال برای شما ایجاد شود که مگر ما در ایران معتادانی به این شکل نداریم؟ 

۵. سعید روستایی در این فیلم مانند فیلم «سنتوری» داریوش مهرجویی از هنرورهای معتاد استفاده کرده و کسانی که در این فیلم می‌بینید همگی جز معتادان متجاهر شناخته می‌شود. در تعریف‌های مطرح شده «درصورتی‌که فرد معتاد با وجود بستر مناسب برای درمان و وجود همه امکانات حاضر نشد برای ترک اقدام کند، متجاهر شناخته شده و در چنین شرایطی ناگزیر باید او را به مراکز درمان اجباری ارجاع داد.»

۶. اما چند درصد از جمعیت معتادان ایرانی را معتادان متجاهر تشکیل می‌دهد؟

۷. یکی از نقاطی که محل انتقاد به فیلم «متری شش و نیم» شده، این است که سعید روستایی در این فیلم تصویر کلیشه‌ای از اعتیاد در جامعه ایران را به نمایش می‌گذارد. ارائه این تصویر عموما در سال‌های اخیر در ایران باعث شده، افکار عمومی و عموم مردم فرد معتاد را فردی دارای لباس‌های ژوریده و کثیف، با ظاهر نامرتب، ضعیف و خموده و در حال مصرف مواد مخدر بدانند. 

۸. در صورتی که این تصور از اساس غلط است. تا جایی که درمان‌گران اعتیاد می‌گویند تنها ۳ درصد از معتادان، اعتیادشان از روی ظاهر و صورت‌شان قابل تشخیص است و بالای ۹۰ درصد از جمعیت دارای اعتیاد در ایران دارای زندگی و شمایل عادی هستند و نشانه‌هایی مانند نشانه‌های معتادان متجاهر را ندارند. 


۹.در واقع فیلم «متری شش و نیم» قدم در مسیری گذاشته که سال‌ها سینما و تلویزیون در آن مشغول انگ‌سازی برای معتادان هستند. آنطور که معتادان را صرفا انسان‌هایی با چهره‌ و قیافه تابلو به تصویر می‌کشند و این اتفاق باعث شده تصور جامعه از اعتیاد یک تصور دور باشد. به این معنا که ممکن است خانواده‌ها بروز اعتیاد در میان اعضای خانواده‌ خود را بعید و غیر قابل ممکن بدانند و بعضا در مراکز درمانی اعتیاد، خانواده‌ها به دلیل همین کلیشه‌های مرسوم، به اعتیاد اعضای خانواده خود باور نداشته باشند. 

۱۰. فیلم «متری شش و نیم» در واقع جمعیت دو درصدی از معتادان ایرانی را نشان می‌دهد و بالای ۹۰ درصد جمعیت ایران را در تصویرگری رها کرده است. معتادانی که ممکن است ظاهری عادی، زندگی عادی و شرایطی مانند شرایط بسیاری از شهروندان را داشته باشند اما گرفتار این بیماری شده اند. اینکه سینما و تلویزیون دائما در موضوع اعتیاد، سراغ معتادان متجاهر را می‌گیرد، باعث شده تصور از اعتیاد محدود به آدم‌هایی با قیافه‌های تابلو شود. فارغ از اینکه واقعیت چیز دیگری است. 

۲۴۱۲۴۱

کد خبر 1295540

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 29
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ولی IR ۰۹:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۱
    43 32
    نیمه اول فیم خوش ریتم و جذاب هست. نیمه دوم فیلم به کما میره و برخی سکتنسها خیلی نمایشی و شعاری میشه. برخی رفتار های کارکترها باور پذیر نیست شاید چون خوب شخصیت پردازی نشدن. در کل فیلم ارزشش دیدن داره
    • مهدی IR ۱۰:۵۶ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۱
      41 74
      متاسفانه تمام فیلم های نوید محمد زاده حاوی تصاویر اعدام و خشونت و قصاص و... هست. این فیلم هم اصلا ارزش دیدن نداشت
    • IR ۱۲:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۱
      32 22
      آقا مهدی، نوید تنها در 2 فیلم متری شش و نیم و عصبانی نیستم اعدام شده. که در این بین فقط در عصبانی نیستم قصاص او برای قتل بوده. البته بحث خشونت در فیلم های دیگری که بازی کرده را نفی نمی کنم. اما اولا با دو فیلم نمیشه گفت نقش فلانی همیشه اعدامی است و ثانیا فیلم های اکشن یا پلیسی و به قول شما خشن هم یک ژانر شناخته شده است و بازیگران خاص خود را دارد. ژانر فیلم هم معیار مناسبی برای بی ارزش خواندن فیلم نیست!
    • US ۱۵:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۱
      24 32
      خیلی خوبه که می‌تونید فیلم‌های ایرانی رو نگاه کنید هنوز! با توجه به پیشرفت چشمگیر کیفیت فیلم‌ها و سریال‌های سینمایی که تو دنیا ساخته میشه، مخصوصا تو امریکا، اصلا نمی‌تونم دیگه فیلم و سریال ایرانی نگاه کنم! حدودا ۱۰ ساله تلویزیون نگاه نمی‌کنم البته ماهواره هم نگاه نمی‌کنم و فیلم‌ها و سریال‌های خوب دنیارو دانلود می‌کنم و نگاه می‌کنم. سلیقه‌اس دیگه ولی برام هنوز خیلی جالبه که فیلم‌های داخلی خوب فروش میرن بعضی‌هاشون!
    • IR ۲۳:۲۹ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۱
      2 1
      15:33 وای حساس،چقدر جوگیرید شماها
  • علی IR ۰۹:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۱
    28 3
    اگر می خواهید بدانید چند درصد یک سر به پارکهای پایین شهر بزنید تا بیبینید از ادمهای سالم بیشتر هستند
  • مهدی IR ۰۹:۵۳ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۱
    نویسنده محترم تا حالا پاتو تو شوش و مولوی گذاشتی ؟
    • حمید GB ۱۰:۲۹ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۱
      55 1
      ایشون احتمالا از میدون هفت تیر پایین تر نرفته
  • پرهام IR ۰۹:۵۸ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۱
    چه تحلیل چرت و پرتی مگه فیلم مستند در مورد اعتیاد بوده که شما همچنین انتظاری دارید؟ حتی اگر فیلم مستند هم می بود باز مگر ممکن یک فیلم بتونه همه جنبه های یک معضل رو به تصویر بکشه؟ این فیلم بیشتر متکی به بازی فوق العاده بازیگرای نقش اول اون بود و اون تصویرسازی هم جنبه بصری داشت در راستای داستان فیلم در مجموع فوق العاده بود
  • IR ۱۰:۵۸ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۱
    108 5
    هر فیلمی داستان خاصی رو روایت می‌کنه و هیچ داستانی قرار نیست داستان همه مردمان رو روایت کنه. تمرکز این فیلم هم روی این افراده و طبیعتا این افراد بیشتر تو قاب دوربین هستن. این نقد اصلا به این فیلم وارد نیست.
    • AE ۱۶:۴۰ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۱
      15 1
      دقیقا
  • مهران IR ۱۰:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۱
    116 6
    مطلب به درد نخوری رو مرقوم فرمودید .
  • علی IR ۱۱:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۱
    22 1
    من فقط اینو میدونم که روز به روز به جمع معتادان شیشه مخصوصا زیاد میشه من ساله در پایین شهر زندگی میکنم در گذشته خیلی تعداد کمی معتا د به هروئین در محل ما بود وان هم سن شان بالا بود ولی چیزی که در حال حاضر میبینم سن اعتیاد حتی به کمتر از 15 سال رسیده این بی دلیل نمی تونه باشه
  • هادی AE ۱۱:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۱
    26 1
    شما فکر کن این فیلم راجع به معتادان متجاهر ساخته شده اشکالی داره ؟ موضوع نداری بیکاری الکی بنویسی ؟
  • ناشناس IR ۱۲:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۱
    45 1
    اتفاقا برعکس... ما گول نقد آبکی شما رو نمیخوریم... لطفا از سر شکم سیری مطلب ننویسید!!! این فیلم به نحو احسن واقعیت زندگی کسانیکه درگیر این بلای خانمانسوز هستن رو به تصویر کشیده و فروش 27 میلیاردی گویای این واقعیت هست...
  • مصطفی IR ۱۲:۱۵ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۱
    43 2
    شما که وقت گذاشتید و ده مورد کتابت کردید بهتر بود میرفتید تو جامعه و چه شمال شهر پل مدیریت و چمران و چه جنوب شهر هرندی و میدان قیام ببینید چه خبره تو ظاهر پایتخت یه کشور چه برسه به جاهای دیگه
  • مسعود CZ ۱۲:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۱
    50 4
    چقدر مزخرف!چقدر مزخرف! چقدر! چقدر! آخه نویسنده این مطلب چیزی بنام مغز داره؟؟!!! شما چرا هر چرت و پرتی رو انعکاس میدین؟؟؟؟!!!!!
  • ایرانی IR ۱۲:۲۴ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۱
    40 6
    ای کاش نام این منتقدمحترم درج شود
  • مسعود CZ ۱۲:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۱
    33 3
    مثلا اگه یه نفر یه فیلم ورزشی ساخت باید به تمام وجوه ورزش تو جامعه مثل ورزش همگانی، ورزش در مدارس، ورزشهای آبی، اسکی روی چمن، ورزش قهرمانی، مسابقات المپیک، بازیهای همبستگی اسلامی، فساد در ورزش، دوپینگ، ورود سیاسیون به ورزش، مشکلات مدیریتی ورزش، بحث حجاب در ورزش و..... بطور کامل بپردازه تا تصویر کلیشه ای از ورزش کشور ارائه نکرده باشه خدای ناکرده!!رسما اعصاب واسه آدم نمیزاریدها!!!
  • فرید IR ۱۲:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۱
    20 0
    اتفاقا شما و مسئولین چشماتونو رو این واقعیت دردناک که تو جامعه جریان داره بستید یخورده از جاتون تکون بخورید از پشت میز هاتون بلند شید و نقدهای سرشکمی نکنید شما یه سر به خیابون مولوی و کوچه پس کوچه هاش بزن زیر پل های شهرو یه دور بزن تو وسط بلوار ها رو یه نگاه بنداز بعد بیا تحلیل کن اینکه بیایم این نوع معتاد هارو نشون ندیم و چشمامونو ببندیم هیچ دردی دوا نمیکنه این معزل مثل یه تومور بدخیم در حال رشده و داره جامعه رو نابود میکنه و با نادیده گرفتنش فقط مرگ رو تعجیل میکنیم
  • عباس IR ۱۳:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۱
    49 10
    نقدتون به معنی واقعی چرت و بی مورد بود....یک فیلم قرار نیست تمام تیپ های اعتیاد رو بررسی کنه ..یعنی اصلا تایم یک فیلم این اجازه رو نمیده
  • IR ۱۶:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۱
    25 1
    از جای شكرش باقیه مثل عده ای خاص نگفتی هدف این فیلم سیاه نمایی بوده
  • IR ۱۸:۳۸ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۱
    18 2
    ناصرخاکزادقاچاقچی هم معتادبودولی کاملا سرحال بودواصلامعلوم نبوداعتیادداره
  • ۲۲:۴۰ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۱
    18 50
    فیلم بی سر و ته و مسخره ای بود ، حیف پول که برای دیدن این فیلم هدر بره
    • ترازو IR ۰۹:۲۲ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۳
      1 2
      اگر نظرت اینه که فیلم چرتی بوده؟! خب! نظرته و بنظر خودت فیلم خوبی نبوده! ولی وقتی میگی بی سر و ته بوده! یعنی منظور و ریتم فیلم را متوجه نشدی! که با کمال احترام باید بگویم این تقصیر شما است نه تقصیر فیلم! وگرنه این فیلم خیلی ریتمیک و ساده و دارای سر و ته بود!
  • Nima DE ۰۲:۵۷ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۲
    3 1
    برادر مگه مجبوری در مورد همه چی نظر بدی ! گووووول نخوریم!!! الان باید اینطور تیتر شما رو تصحیح کرد: سردبیرهای محترم لطفا گول هر مطلبی را بواسطه تیتر دهان پرکن نخورید. قبل از انتشار یکبار مطالعه بفرمایید.
  • لوت IR ۰۰:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۳
    6 1
    گول تورو بخوریم آیا؟
  • احسان IR ۲۱:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۳
    1 0
    فیلم بسیار خوبی بود با تحقیقات بالای نویسنده و کارگردان من چون در خانواده خودم معتاد مصرف شیشه دارم این فیلم را با تمام وجود درک میکنم وقتی کوچکترین عوارضش تهمت به اعضای خانواده و توهم است خواهشا سعی نکنید همه چیز را گل و بلبل جلوه دهید بازیها هم عالی بود بعضی از از مردم میخواهند از همه چیز ایراد بگیرند از لحاظ سینمایی هم از فراستی با سوادتر نیستیم اوهم فیلم و بازیهارو تحسین کرد
  • ناشناس IR ۲۲:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۴
    0 1
    فیلمی بسیار حرفه ای با موضوع اجتماعی اعتیاد که متاسفانه گریبانگیر جوامع انسانی شده‌ .با بازی درخشان محمدزاده که در آخر داستان مفهوم همجواری فقر و اعتیاد رو در کشور به خوبی نشون میده.

آخرین اخبار