۰ نفر
۲۵ بهمن ۱۳۸۹ - ۱۵:۱۲

حسن غفوری فرد

بودجه هر زمانی به مجلس ارائه شود، روالی برای بررسی دارد و باید مسیر اصلی خود را طی کند. طبق آیین نامه مجلس، نمایندگان 10 روز فرصت دارند که پیشنهادات خود را در زمینه بودجه ارائه کنند. بعد از آن کمیسیون های تخصصی دو هفته فرصت خواهند داشت بودجه را بررسی کنند. در نهایت کمیسیون تلفیق دو هفته فرصت دارد، بودجه را بررسی کنند و حتی این زمان قابل تمدید است. این زمان ها را به هیچ وجه نمی توان تغییر داد و نماینده را از حق خود در زمینه ارائه پیشنهادات محروم کرد. نمی توان با این استدلال که بودجه دیرتر از زمان مورد نظر به مجلس رسیده است، از نماینده خواست از فرصت خود در 5 روز استفاده کند. در حال حاضر هم بودجه تاخیری دو ماه و نیمه دارد. بخشی از آن به این موضوع باز می گردد که دولت برنامه پنجم را دیرتر از موعد خود به مجلس ارائه کرد. بر اساس یک روال قانونی برنامه پنجم توسعه باید از ابتدای سال جاری اجرایی می شد اما تاخیر دولت در ارائه آن موجب شد بودجه در سال 89 براساس برنامه چهارم توسعه تصویب شود.

در هر حال دیر یا زود رسیدن بودجه در روال کار مجلس تغییری ایجاد نمی کند و این موضوع باید روال خود را طی بکند. هیچ وقت از اول انقلاب تا کنون سابقه نداشته بودجه در بهمن ماه به مجلس ارسال شود و اولین بار است که ارائه بودجه با تاخیر به مجلس می رسد. آخرین تاخیری که در این زمینه مربوط به دهم دی ماه بوده است که دولت بودجه را تحویل مجلس داده است.

تبعات تصویب نشدن بودجه سال بعد این است که دولت از اول فروردین ماه عملا نمی تواند هیچ اقدامی انجام دهد. نه می تواند حقوق کارکنان دولت را پرداخت کند و نه اینکه هیچ پروژه عمرانی را آغاز کند چرا که این موضوع اصلی ترین لایحه دولت برای اداره کشور در سال است و همه کارهای عمرانی و برنامه ریزی باید بر اساس بودجه سالانه باشد. بنابراین، تصویب بودجه بسیار در سیستم مدیریتی کشور بسیار تاثیر گذار است و تاخیر در تصویب آن هم تبعاتی را خواهد داشت.

اینکه گفته شود مجلس به کلیت بودجه رای بدهد و در جزئیات آن وارد نشود،حرف دقیقی نیست.چرا که مجلس، طبق قانون اساسی در تمام موارد حق بررسی  دارد و نمی توان قانون گذاری مجلس را  محدود به مواردی کرد.درباره اینکه برخی دستگاه های اجرایی  هم از طریق نمایندگان مواردی  را در که در دولت تصویب نشده  از طریق  نمایندگان اجرایی می کنند، این اقدام بر اساس قانون است و ممنوعیتی در این زمینه در قانون  وجود ندارد. در نهایت اینکه معتقد نیستم مشکل اصلی در نحوه بررسی بودجه به مجلس بار می گردد. این شیوه ای است که 32 سال است که تجربه شده و کاملا مفید بوده است. منتها زمانی که دولت بودجه را دیرتر به مجلس ارائه می کند این اشکالات به صورت طبیعی به وجود می آید. اگر دولت به موقع بودجه سالانه را به مجلس ارائه کند قاعدتا این مشکل به وجود نمی آید.

  نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی

/3028

کد خبر 130342

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین