تحول تازه ای در ساخت و توسعه پروژه های پارس جنوبی رخ داده است. تصمیم بزرگ رئیس جمهوری در انعقاد قرارداد 8 فاز پارس جنوبی با پیمانکاران و سازندگان داخلی در 25 خرداد امسال، اراده تازه ای را در دستیابی ایرانیان به نقشه آرمانی پارس جنوبی ایجاد کرد.
بنابراین اجرای طرح های جدید پارس جنوبی مطابق با برنامه استراتژیک صنعت نفت در مدت 35 ماه یک ضرورت است . برهمین اساس در دور جدید فعالیت های منطقه پارس جنوبی تلاش داریم تا بر اساس برنامه استراتژیک، علاوه بر اجرای زمینه های پایدار توسعه، نخبگان علمی کشور را در یک هم افزایی موثر با نخبگان اجرایی صنعت نفت در جهت رسیدن به سهم شایسته ایران در این میدان مشترک به کار گیریم.
براین اساس باید توجه داشت بخش عمده اهداف تولیدی و توسعه ای صنعت نفت در پارس جنوبی متمرکز شده است که این موضوع بر نقش محوری نیروی انسانی شرکت نفت و گاز پارس در پیشبرد اهداف ملی تاکید دارد.
نتایج هر گونه تحول در پارس جنوبی، موجب تغییری چشمگیر در جغرافیای تجارت جهانی انرژی خواهد شد.
برهمین اساس است که شرکت نفت و گاز پارس بایستی تولید محور باشد، چرا که تمرکز بر طراحی و اجرای طرح های توسعه و نیز سرعت در بهره برداری فازهای جدید به منظور افزایش میزان تولید گاز در میدان مشترک پارس جنوبی اولویتی انکارناپذیراست.
امروزه میزان تولید ناخالص ملی (GNP) و حجم تولید کالا و خدمات، مهم ترین شاخصه توسعه یافتگی و قدرت اقتصادی کشورها قلمداد می شود و شرکت نفت و گاز پارس نیز می باید سهم خود را در برنامه ها و اهداف تولیدی کشور به خوبی ایفا کند.
نیروهای انسانی لازم است با تمرکز بر شاخص های کلیدی سازمان و همسویی با فرصت های طراحی شده، ضمن ورود گسترده در عرصه های پژوهشی، در جهت تولید و توسعه دانش و فناوری مورد نیاز صنعت نفت گام های موثری بر دارند.نباید از خاطر برد که تا زمانی که آسیب شناسی واقعی در روند حرکتی سازمان صورت نگیرد، بهبود در محصول و خروجی سازمان ها ایجاد نخواهد شد.
براین اساس ملاک رتبه بندی و به کارگیری نیروی انسانی در شرکت نفت و گاز پارس، براساس توانمندی، میزان دانش، تجربه و کارایی آنهاست؛ به طوری که کارکنان لازم است با اعتقاد به اهداف استراتژیک سازمان، کار و پروژه ها را متمرکز برمثلث "زمان، هزینه و کیفیت" به بهترین شکل به سر انجام برسانند./121
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس
نظر شما