به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، اعتراضات در عراق پایان نگرفته است. دیروز یک انفجار در بغداد باعث کشته و زخمی شدن تعدادی از شهروندان شد و همین امر باعث شده که برخی به دنبال دست های خارجی در اتفاقات اخیر بگردند/ در روزهای اخیر چنین اتفاقی بی سابقه بود و در یک سال گذشته، بغداد روزهای امن تری را نسبت به قبل می گذراند. با اتفاقات جمعه اما ورود به یک چرخه خشونت بار، یک بار دیگر عراق را تهدید کرده و سیاستمداران را هم نگران کرده است. در همین میان ایت الله سیستانی با بیانیه ای از اعتراضات حمایت کرد. اینجا در مورد تحولات اخیر عراق بیشتر بخوانید:
حمایت ایت الله سیستانی از اعتراضات
آیتالله علی سیستانی، از روحانیون شیعه مقیم عراق روز جمعه از اعتراضهای این کشور حمایت کرد و گفت که عراق هرگز شبیه به دوران پیش از اعتراضات نخواهد شد.
این مرجع عالیقدر، از مقامهای عراق خواست تا هرچه سریعتر نسبت به درخواستهای معترضین واکنش نشان دهند. او در سخنانی که توسط نمایندهاش در نمازجمعه کربلا بیان شد، گفت: "اگر کسانی که در قدرت هستند فکر میکنند میتوانند با تعلل، از زیر بار اصلاحات واقعی شانه خالی کنند، واقعا دچار توهم هستند.
" آیتالله سیستانی همچنین تاکید کرد که "آنچه بعد از این اعتراضها در عراق پیش میآید، شبیه به گذشته نخواهد بود" و سیاستمداران عراقی و کسانی که قدرت را در دست دارند، باید به این موضوع توجه کنند. از آغاز اعتراضهای عراق در روز اول اکتبر (یک و نیم ماه پیش)، ابعاد تظاهرات گسترش یافته و خواستههایی بنیادینتر مانند لزوم اصلاحات نظام سیاسی کشور، از سوی مخالفان مطرح شده است. آیتالله سیستانی در آغاز اعتراضها از آن حمایت کرد و تجمع مسالمتآمیز را "روشی آبرومند" برای بیان خواستهها توصیف کرد.
بعد از پایان نماز جمعه نیز بسیاری از هواداران آیتالله سیستانی در شهرهای مختلف از جمله بصره و ناصریه دست به راهپیمایی زدند. عراق دومین صادرکننده نفت اوپک است، اما با مشکلات گستردهای مانند بیکاری، فقر و فساد دست و پنجه نرم میکند.
حزب اسلامی الدعوه عراق از بیانیه آیت الله سیستانی به عنوان نقشه راه اصلاح حمایت کرد و گفت: این نقشه از امروز قابل اجراست. حزب اسلامی الدعوه عراق با صدور بیانیه گفت: اصلاح وضعیت سیاسی، اداری، اقتصادی و اجتماعی عراق امری حتمی شده و تظاهرات مسالمت آمیز و جنبش سیاسی با موافقت تمامی اقشار جامعه عراق است و کنار گذاشتن خشونت میان معترضان و نیرو های امنیتی تنها راه برای بیان دیدگاه ها می باشد.
این حزب افزود: تحکیم اراده ملت در انتخابات آزاد و سالم از طریق کمیسیون انتخابات جدید و شفاف، تصویب قانون منصفانه که اکثریت ملت قبول داشته باشند، انتخابات مجلس نمایندگان جدید با طیف های گسترده و انتخاب دولت جدیدی که بر قانون اساسی و دوری از سهمیه بندی تاکید دارد، بهترین راه برای آینده روشن عراق است و این مسئله باید با عدم دخالت بیگانگان و تسویه حساب های طرف های درگیر در عراق همراه باشد.
حزب الدعوه اشاره کرد: حزب الدعوه اسلامی در دوران سیاه دیکتاتوری صدام برای اصلاح و تغییر جانفشانی کرده و سخت ترین موضع ها را اتخاذ کرد و همچنان برای مبارزه با انحراف، فساد و عقب ماندگی در هر مکان و از هر جهتی که باشد، در همان راه حرکت می کند و به صداقت موضع و ایستادگی در حل بحران ها ایمان دارد.
این حزب عراقی با بیان اینکه ما همیشه تابع موضع ملت هستیم و با فریاد های مسالمت آمیز آن در مطالبات و داشتن زندگی آزاد عزّتمند همراهی می کنیم، به حمایت از بیانیه آیت الله سیستانی به عنوان نقشه راه اصلاح و تغییر حقیقی دعوت کرد و گفت: از امروز اجرای این نقشه راه امکان پذیر است و این کار باید از طریق آمادگی برای انتخابات زود هنگام و پاسخگویی به مطالبات در دوره کوتاه صورت گیرد. حزب الدعوه بر ضرورت تغییر دموکراسی مسالمت آمیز در روند سیاسی و به دور از دخالت بیگانه یا فشار برخی از گروه های مسلح بر روند انتخابات تاکید کرد و افزود: نباید به مفسدان، بعثی ها و تروریست ها اجازه داد که در انتخابات شرکت کنند.
این حزب اسلامی تمامی طیف های سیاسی، مردمی و سازمان های جامعه مدنی، علمایی و فرهنگی را به هماهنگی در جهت گفتگو و تقریب دیدگاه های اقشار مختلف جامعه دعوت کرد.
انفجار غیرمنتظره در بغداد
مرکز اطلاع رسانی ستاد فرماندهی مشترک عراق اعلام کرد که انفجارهای جمعه شب در میدان تحریر یک کشته و ۱۶ زخمی بجا گذاشت. این مرکز دقایقی پس از نیمه شب جمعه، در اطلاعیه ای اعلام کرد در اثر انفجار یک بمب محلی ساز که زیر یک خودرو نزدیک میدان تحریر کارگذاشته شده بود، یک غیرنظامی کشته و ۱۶ تن دیگر زخمی شدند. در این اطلاعیه بدون ذکر جزییات بیشتر، از آغاز تحقیقات برای مشخص شدن علل و عوامل این حادثه سخن گفته شده است. پیش از این انفجار ،دو بمب صوتی نیز در اطراف همین محل، جایی که صدها تظاهرکننده در آن حضور دارند، منفجر شد که هنوز گزارشی در خصوص خسارات یا تلفات احتمالی ناشی از آن در دست نیست. انفجار بمب در میدان تحریر، نخستین حادثه از نوع خود در جریان اعتراضات 40 روز اخیر در عراق است بود.
فرماندهی عملیات بغداد از معترضان در پایتخت خواست همچنان بعد مسالمت آمیز اعتراضهای خود را حفظ کنند. فرماندهی عملیات بغداد، امروز (شنبه 16 نوامبر) با اعلام باز کردن خیابان اصلی پایتخت، از تظاهراتکنندگان خواست تا بعد مسالمت آمیز اعتراضهای خود را حفظ و از اموال عمومی و خصوصی حفاظت کنند. در بیانیه فرماندهی عملیات بغداد که در پایگاه خبری بغداد الیوم، آمده است که جاده «الطیران -الخلانی» به سوی خیابان «الجمهوریه-الشورجه» که خیابان اصلی پایتخت به شمار میآید، به منظور تسهیل آمد و شد شهروندان، باز شده است و ما از تظاهراتکنندگان در میدان التحریر و اطراف آن میخواهیم که بعد مسالمت آمیز اعتراضهای خود را در مناطق الخلانی و السنک حفظ کنند و از اموال عمومی و خصوصی حفاظت کنند.
پای طرف سوم در میان است
در بیانیه این کمیسیون که نسخهای از آن در پایگاه خبری بغداد الیوم منتشر شد، آمده است که این امر، مخالف کلیه حقوق بینالملل و اصول و توافقنامههای بینالمللی حقوق بشر است.
در ادامه این بیانیه آمده است: ما از نیروهای امنیتی و هماهنگکنندگان تظاهراتهای مردمی میخواهیم که در ورودیهای ایستهای بازرسی منتهی به میدانهای اعتراض، همکاری کنند تا مبادا طرف سوم در عملیاتهای امنیتی نفوذ کند. سرویسهای امنیتی نیز باید طرفهای مسئول انفجارهای روز گذشته را شناسایی و دستگیر کنند.
معترضان عراقی در بصره، ضمن تجمع مقابل سومین میدان بزرگ نفتی جهان، کلیه ورودیهای بندر ام قصر را بستند.همچنان تظاهراتهای مردمی عراق که از اول اکتبر گذشته در اعتراض به وضعیت معیشت، نقصان خدماترسانی و فساد در کشور آغاز شده، در بغداد و استانهای مرکزی و جنوبی ادامه دارد. این تظاهراتها که در ایام اربعین امام حسین (ع)، متوقف شده بود از 25 اکتبر گذشته وارد مرحله جدیدی شد.
خبرنگار خبرگزاری رسمی عراق (واع)، در خبری فوری اعلام کرد که در بیست و دومین روز از دور دوم تظاهراتهای مردمی عراق، امروز بار دیگر معترضان در بصره، خود را به میدان نفتی «مجنون» رساندند و با بستن ورودیهای این میدان، مانع ورود کارمندان و حضور آنها در محل کارشان شدند. نیروهای امنیتی نیز در تلاش برای مذاکره با معترضان هستند. میدان نفتی مجنون واقع در جنوب عراق سومین میدان بزرگ نفتی جهان است که ذخایر آن به ۱۲.۶ ملیارد بشکه میرسد. بر اساس این گزارش، بامداد امروز، همزمان با تجمع شماری از معترضان در میدان نفتی مجنون، شمار دیگری از تظاهراتکنندگان ورودیها و کلیه جادههای منتهی بندر ام قصر را بسته و فعالیت در این بندر فلج شده است. مقامات امنیتی در بصره نیز در حال مذاکره با معترضان برای بازکردن کلیه ورودیهای بندر و از سرگیری فعالیت آن هستند. پیش از این در دوم نوامبر نیز، دهها نفر از شهروندان عراقی، مقابل میدان نفتی «مجنون» تجمع کردند و از چند روز پیش از آن، شماری از معترضان موفق شدند وارد بندر أم قصر شوند و آن را ببندند. اما در هفتم نوامبر، سرانجام پس از 9 روز توقف فعالیت در بندر مذکور، وضعیت به حالت عادی بازگشت.
نظر شما