ادامه سریال «فوق لیسانسه‌ها» را نسازید!

ایسنا نوشت: فرزین پورمحبی ـ طنزپرداز ـ با نگارش یادداشتی درباره سریال «فوق‌لیسانسه‌ها» مطالبی را به تفصیل در این ارتباط مطرح کرده و آن‌را به روابط اجتماعی حال حاضر تعمیم داده است. او در ادامه نقدهایی در ارتباط با سریال سروش صحت هم مطرح کرده است.

«فوق لیسانسه‌ها» سریالی به کارگردانی سروش صحت است که در ادامه مجموعه‌ای طنز با عنوان «لیسانسه‌ها» تولید و پخش می‌شود.

این سریال با بازی بازیگرانی چون هوتن شکیبا، امیرحسین رستمی، امیر کاظمی، بیژن بنفشه خواه، عزت‌الله مهرآوران، کاظم سیاحی، سیاوش چراغی‌پور، متین ستوده و افشین سنگ‌چاپ، روی آنتن از شبکه سه می‌رود.

اما فرزین پورمحبی در یادداشت خود که اختصاصی در اختیار ایسنا قرار داده، برای وارد شدن به بحث و بررسی پیرامون سریال «فوق‌لیسانسه‌ها» در ابتدا ضروری دانسته که به تعریف چند اصطلاح در این‌ زمینه بپردازد و توضیح داده است:

هجو : شاخه‌های مختلف مزاح و مطایبه (Humour) به معنای عام آن بسیار گسترده‌اند و شامل انواع آثار ادبی و نمایشی است که باعث شادمانی می‌شوند.

از انواع طنز (SATIRE) کنایه؛ وارونه‌سازی؛ هزل؛ هجو گرفته تا انواع و اقسام کمدی‌ها از قبیل: فارس؛ دل‌آرته؛ گروتسک؛ رفتار؛ شخصیت؛ موقعیت و... که بی‌شک خوانندگان محترم چه در سینما و تلویزیون و چه در تئاتر و نوشته‌های مکتوب، کم و بیش با آنها مواجه شده‌اند؛ البته در اینجا مجالی برای تعریف و یا حتی ذکر مثالی برای هر یک از شیوه‌های فوق نیست و پیشنهاد می‌شود برای اطلاعات بیشتر به منابع مربوطه مراجعه شود.

یکی از این شیوه‌های خوش‌طبعی، هجو است که بر دو نوع است: مستقیم و غیرمستقیم. هجو مستقیم مخالف مدح است و به قصد تخریب و تحقیر فردی خاص است. هجو غیرمستقیم زبانی صریح و گاه گزنده دارد و به قصد لوث کردن و تمسخر کلیشه‌ها؛ افکار غلط؛ عادات تکراری و روابط ناهنجار اجتماعی است.

از جمله قالب‌هایی که هجو در آنها کاربرد زیادی دارد «نقیضه» و «نظیره» هستند که ما برای تحلیل سریال «فوق لیسانسه‌ها» ناگزیر به تعریف اجمالی هر یک از آنها هستیم.

آشنایی با نقیضه و نظیره 

- نقیضه(Parody)  به تقلید اغراق‌آمیز و مضحک از یک اثر ادبی مشخص با زبان هجو اطلاق می‌شود که البته در عین حال، اثر ادبی دوم نیز استقلال هنری خاص خود را دارد. نقیضه ممکن است با تغییر واژگان متن؛ تغییر در شیوه نگارش متن و یا تقلید طنزآمیز از محتوای اثر انجام شود.

- نظیره (Burlesque) به تقلید مضحک و اغراق‌آمیز از یک موضوع، سنت و یا طرز فکری خاص با هدف هجو آنها اطلاق می‌شود و مانند نقیضه لزوما سایه یک اثر دیگر بر روی آن وجود ندارد. در نظیره گاه انسان‌های عادی همچون قهرمانان نشان داده می‌شوند و گاه رفتار و گفتار انسان‌های بزرگ مانند افراد فرومایه به نمایش گذاشته می‌شوند. همچنین از نظیره می‌توان برای بیان یک موضوع عادی یا بی‌ارزش از سبکی فخیم استفاده کرد و یا برای بیان یک موضوع جدی از سبکی عادی بهره گرفت.

با توجه به تعاریف فوق، در سینمای جهان می‌توان به عنوان آثار شاخص به فیلم‌هایی از وودی‌ آلن و لسلی نیلسون که به نوعی به هجو آثار شناخته شده جدی می‌پردازند و در ادبیات نیز به آثار جانتان سویفت اشاره کرد.

در ادبیات کشورمان هم می‌توان به برخی از آثار عبید زاکانی و در سینما به آثار پرویز صیاد (صمدآقا) اشاره داشت که در آثار خود به هجو سینما، مسائل اجتماعی و آموزش و پرورش آن دوره می‌پردازد.

برخلاف نظر رایج که طنز را برترین شیوه شوخ‌طبعی و خوش‌طبعیHumour می‌دانند، باید گفت هر یک از شیوه‌های مزاح و مطایبه‌ در صورتی که با رعایت اصول، مطالعه و تسلط کافی به تکنیک‌های آنها نوشته شوند قابل احترام هستند.

به عبارتی چه بسا «هجوی» با ساختاری محکم از «طنزی» با ساختاری ضعیف، بسیار فراتر باشد. بر همین اساس نقیضه و نظیره‌هایی که برخی از آنها در سطور فوق نامبرده شدند از جمله آثاری هستند که به دلیل استحکام فرم و محتوای‌شان هویت مستقل خود را دارا بوده و حتی گاه نسبت به آثار اصلی‌شان در جایگاهی فراتر قرار گرفته‌اند.

با ذکر این مقدمه نسبتا طولانی سبک خاص سریال «فوق‌لیسانسه‌ها» با توجه به سطور فوق در دسته «نظیره و تا حدی نقیضه» قرار می‌گیرد.

این طنزپرداز سپس هجو روابط انسانی در سریال «فوق‌لیسانسه‌ها» را چنین تعریف کرده است:

«در این سریال سعی شده با استفاده از کلیشه‌های رایج در فیلم‌ها و سریال‌ها که به دلیل تکرار، به نوعی در حافظه همه ما وجود دارند به هجو روابط کلی انسان‌ها بپردازد روابطی که در اثر تکرار مکررات آنقدر مستهلک شده‌اند که نیاز به هجو دارند.

در صحنه زندگی و روابط‌مان با یکدیگر همه ما درگیر رقابت‌، حسادت‌، نفرت‌، غرور، خودنمایی، رفاقت و عشق‌های دروغینی هستیم که با نقش‌آفرینی‌ و ظاهرسازی آنها را از یکدیگر پنهان می‌کنیم.

حال اگر بتوان با هنرمندی و ظرافت این خصلت‌های پنهان نگاه داشته شده را از ضمیر ناخودآگاه و خودآگاه افراد بیرون کشید و آنها را عریان و بدون هیچ فیلتری به نمایش گذاشت در این صورت شاهد خود واقعی کاراکترها خواهیم بود که علی‌رغم واقعیت تلخ آن در عین حال بسیار مضحک هم خواهد بود.

هیچ چیز خنده‌دارتر از انسانی که تظاهر نمی‌کند و آنچه را که در دل دارد صادقانه بروز می‌دهد، نیست؛ بنابراین روش فوق می‌تواند یکی از فنون خنداندن مخاطب محسوب شود. در واقع می‌توان گفت، در نمایش‌هایی همچون فوق‌لیسانسه‌ها جای شخصیت‌های بازی و اشخاص واقعی زندگی عوض می‌شوند. در زندگی روزمره آدم‌ها در برابر یکدیگر با ریا و تظاهر نقش بازی می‌کنند اما در این‌گونه از نمایش‌ها بازیگران تبدیل به انسان‌هایی می‌شوند که بی‌تکلف و به دور از نقش‌آفرینی در برابر یکدیگر قرار می‌گیرند و صادقانه خود واقعی‌شان را در معرض یکدیگر قرار می‌دهند! در این فعل و انفعالات، مخاطب نیز با همذات‌پنداری با قهرمانان سریال و احساس این فضای بی‌ریا لذت می‌برد.

در این سریال شخصیت‌ها همان اشخاص روزمره‌ هستند با این تفاوت که دانه‌های دل‌شان به شدت پیداست. آنها نه با یکدیگر رودربایستی دارند و نه تلاشی برای پنهان کردن خصایص منفی‌شان می‌کنند. شخصیت‌های سریال بدون تعارف و ریا با یکدیگر تعامل دارند و حتی چیزهایی که پنهان کرده‌اند را نشان می‌دهند که پنهان کرده‌اند! آنها به راحتی یکدیگر را لو می‌دهند و وقتی در مخمصه می‌افتند بدون در نظر گرفتن سوابق گذشته، دیگری را فدای خودشان می‌کنند! قهرمانان در این گونه نمایش‌ها عکس تراژدی‌ها انسان‌های خودخواه، جاه طلب و  فرصت‌طلبی هستند که برای منافع مادی براحتی از حقوق سایر انسان‌ها عبور می‌کنند. آنها تنبل و بی‌عار و به همین خاطر طرد شده از سوی خانواده‌های‌شان شده‌اند و به دنبال پیدا کردن میان‌برهایی (هر چند با خلاف و تقلب و نیرنگ) برای موفقیت هستند. چیزی که این روزها بسیار آن را می‌بینیم.

اما نکته طنز آن اینجاست که هیچ‌کس خود را چنین انسان‌ مخوف و بی‌انصاف و ظالمی نمی‌پندارد. همگان در پشت هاله‌ای روحانی که از خود ساخته‌اند مانده‌اند و در حالی که حتی به اندازه تصاحب یک صندلی مترو به یکدیگر رحم نمی‌کنند خود را بسیار خوب و منزه می‌شمارند.»

یک الگوی خوب از انتقاد  

پورمحبی در ادامه مطلبش درباره سریال طنز سروش صحت چنین آورده است:

«در این گونه از نمایش‌ها به جز روابط اجتماعی، خانوادگی، عاطفی و عشقی برخی از عادات و خصلت‌ها و حتی تفکرات خاص هم به هجو کشیده می‌شوند و در ادامه به بعضی از مشاغل با رویکرد کنایی نگریسته می‌شود. نگاهی که به دلیل شکل «مدح شبه ذم یا ذم شبه مدح» آن، کمتر مورد انتقاد صنف‌های مختلف قرار می‌گیرد. به عنوان مثال کسی و یا صنف و انجمنی نمی‌تواند از شخصیت وظیفه شناس نیروی انتظامی که دقیقا به موقع سرصحنه حاضر شده و مقررات را به نحو احسن رعایت می‌کند شکایت کند اما در عین حال همگان می‌دانند که قصد سازندگان این سریال چنین نبوده و منظوری بالعکس را داشته‌اند! رندی در طنز نیز از همین جا نشأت می‌گیرد که بدون ردپا و به جا گذاشتن مدرک جرم فرد و یا رفتاری را مورد انتقاد قرار دهد بدون درآوردن صدای کسی که از او انتقاد شده است.

هجو ظاهرسازی و ریا

یکی از نکات بارز این سریال تهدیدات پوشالی و ابراز همدردی‌های توخالی است که به درستی به هجو کشیده شده‌اند بخشی از هر انسانی شامل غرائز و احساساتی است که به دروغ به یکدیگر نشان می‌دهند از جمله غمخواری‌ها؛ نازکردن‌ها و خط و نشان های الکی کشیدن‌ها و... که علی‌رغم ظاهر اولیه و جدی آنها براحتی رنگ عوض می‌کنند و هویت پوچ خود را نشان می‌دهند و از همین روست که وقتی بیژن بنفشه خواه متوجه مرگ همسر خود می‌شود بلافاصله بعد از یک گریه دردناک به دنبال همسری جدید می‌گردد! آیا اینها همان خود واقعی ما نیست که در طول زندگی همواره سعی داریم آنها را از یکدیگر مخفی نگاه داریم چه تعداد از ما حسود و کینه جو و بدبین به دیگرانیم و کدام‌مان به داشتن چنین خصیصه‌هایی منصفانه اعتراف می‌کنیم. آیا سعی نمی‌کنیم آنها را در ظاهری زیبا و خوش سیما بپوشانیم؟ کدام یک از ما با جرأت می‌توانیم اظهار کنیم که از موفقیت‌های دیگران آنگونه که نشان می‌دهیم خشنود نیستیم و حتی ته دل‌مان از شکست‌های اطرافیان‌مان (به‌خصوص اطرافیان موفق‌مان) لذت می‌بریم و گاه به مرگ‌شان راضی هستیم! بله ما در خوشحالی‌های دیگران پنهانی اشک می‌ریزیم و در غم‌های آنها مخفیانه لبخند فاتحانه می‌زنیم!

«فوق لیسانسه‌ها» این خود درونی ما را در برابر یکدیگر عیان کرده و به افشای روابط‌مان به دور از تکلف‌ها و در عین سادگی پرداخته و برای بهتر نشان دادن این رفتارها از کلیشه‌های رایج در فیلم‌ها (نقیضه‌ای بر آثار نمایشی شناخته شده) استفاده می‌کند که با این روش با یک تیر به دو نشان می‌زند اولا هجو رفتارهای تکراری انسانی (نظیره) و دوما هجو کلیشه‌های فیلم‌های داستانی(نقیضه)! که دلیل موفقیت این سریال علی رغم سبک نه چندان آشنای آن برای بینندگان و برخورداری از فرمی به ظاهر لوس و فانتزی؛ استفاده از همین قانون روانشناسی بوده که همگان خود واقعی‌شان را در آن می‌بیینند که جای تبریک به عوامل خصوصا نویسنده و کارگردان کاربلد آن دارد.»

این طنزپرداز در ادامه یادداشت خود چند انتقاد را درباره سریال «فوق‌لیسانسه‌ها» مطرح کرده و چنین نوشته است:

«با همه این احوال باید گفت این سریال گاه در نشان دادن برخی از موضوعات آن‌قدر به هجویه کشانده می‌شود که مخاطب جدی خود را به اشتباه می‌اندازد و او را بخاطر اینکه فکر می‌کند با اثری لوس و بی‌معنی مواجه است فراری می‌دهد. استفاده از هجویه بعضا می‌تواند متعادل‌تر، ملموس‌تر و در عین حال رندانه‌تر مطرح شوند تا ظاهر کلی سریال تبدیل به اثری سطحی نگردد. برای این کار می‌توان از اغراق در برخی از مسائلی که چندان نیاز به غلو بیش از حد در آنها نیست پرهیز کرد. این سریال برای هجو برخی از عادات و رفتارهای تکراری و کلیشه‌ای خود به تکرار می‌افتد و همین امر باعث می‌شود غافلگیری مخاطب را از دست بدهد چون به دلیل تکرار برخی از هجوها این شوخی‌ها از سوی مخاطبان قابل پیش‌بینی می‌شوند و طنز و اثرگذاری خود را از دست می‌دهند.

به عنوان مثال اگر یک بار شخصیتی ناز کرد و یا بیان کرد که قطعا کار خاصی را خواهد کرد و یا نخواهد کرد و این موضوعات بارها و بارها در طول داستان فیلم تکرار شوند مخاطب به‌راحتی حدس خواهد زد که شخصیت فوق دقیقا برعکس ادعای خود رفتار خواهد کرد که طبعا تعلیق و لطف داستان را از بین خواهد برد. لذا به عنوان نقطه ضعف این سریال می‌توان به این نکته اشاره کرد که اغلب واکنش‌های شخصیت‌ها قابل پیش‌بینی است و حتی گاه در ابراز نفرت‌ها به‌خصوص (نفرت پدر و فرزندی) آنقدر اغراق می‌شود که غیرقابل باور و لوس به نظر می‌آید و مخاطبان را پس می‌زند.

در مورد داستان ضعیف فیلم هم باید گفت هر چند ممکن است اینگونه سبک‌ها نیاز به داستان‌هایی همچون سایر ژانرهای نمایشی نداشته باشد اما استحکام و تداوم منطقی رویدادها می‌توانست مخاطب را بیشتر جذب خود کند حتی می‌شد برای داستان طبق تعریفی که بر نقیضه ذکر شد از داستان‌های جدی که غالب مخاطبان با آن آشنایی دارند استفاده کرد تا هم از ساختار داستان‌پردازی آنها بهره جست و هم در عین مواجه بودن با یک نظیره انسانی شاهد یک نقیضه داستانی هم بود.

همچنین می‌شد از همین فضای ناب و کاملا خاصی که سریال به شکل موفقیت‌آمیزی ایجاد کرده و جا انداختن آن برای مخاطبان بسیار مشکل است استفاده کرد و درباره مسائل جدی‌تر و عمیق‌تر روابط انسانی و یا طرح مشکلات اقتصادی و سیاسی با زبانی نو و بدیعی که در سریال موجود است کمتر مورد اعتراض و سانسور قرار می گیرد با خیال راحت و بدون دغدغه بهره گرفت تا بیشتر بتوان به همان انتظار همیشگی تبسم در عین تفکر نزدیک شد.

به هر تقدیر ریسک عوامل سریال در ایجاد فضایی ناملموس برای مخاطب و در عین حال موفقیتش در بینندگان ستودنی است.»

فرزین پورمحبی در پایان مطلبش پیشنهاد داده است که سریال «فوق‌لیسانسه‌ها» دیگر ادامه پیدا نکند؛ او نوشته است:

«ضمن احترام به کلیه عوامل از کارگردان محترم این سریال نو می‌خواهم که به همان دلایلی که ذکر شد از ادامه این سریال جدا خوددداری کند ـ هر چند که به شخصه معتقدم که ای کاش این سری هم ساخته نمی‌شد ـ  تا لیسانسه‌ها و خلق لحظات ناب آن در اثر تکرار بیش از حد هجویاتش مستهلک نمی‌شد و آن سریال و شوخی‌های منحصر بفردش به‌عنوان یکی از آثار خوش ساخت نظیره گویی باقی می‌ماند. البته این سری هم مختصات خاص خودش را دارد از جمله سرگرم ساختن بخش قابل توجهی از عموم جامعه که چیز کمی نیست.

با آرزوی موفقیت برای کلیه عوامل به خصوص بازیگران مجموعه که از عهده نقش‌آفرینی خاص این سریال برآمده‌اند؛ به ویژه هوتن شکیبا که گاه یک تنه بار طنز کل سریال را به دوش می‌کشد که البته برای خود شخص ایشان قابل ارج است و برای کلیت سریال به نوعی نقطه ضعف محسوب می‌شود.»

۲۴۱۲۴۱

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1326788

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 5 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 60
  • نظرات در صف انتشار: 3
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۲:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
    آقای سروش صحت لطف کن شغل دیگری پیدا کن
    • حامد IR ۲۲:۵۱ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
      32 31
      خدا وکیلی این سکانس های مسخره توی ماشین چیه؟؟ مثلا خواسته فانتزی بسازه ؟؟ قسمتهای ۱ و ۲ خیلی خوب بودن
  • محمد IR ۱۲:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
    47 41
    وقتی یه کارگردان و نویسنده حرفی واسه گفتن ندارند چه اصراریه که فیلم و سریال بسازند،البته خوب صدا و سیمای میلی چون خوب هزینه میکنه و آدمهای مشخصی باید براشون بسازند،میسازند.مجبورند میفهمی؟
  • IR ۱۲:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
    93 64
    خواهشا دیگه نسازید و همین را هم متوقف کنید دیشب نتونستم تا آخر سریال نگاه کنم و با اعصابی به هم ریخته از جلو تلویزیون بلند شدم
    • میعاد IR ۱۶:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
      45 14
      آقای منتقد هر چی باشه از این سریال خیلیا خوششون میاد و با بازی امیر کاظمی و مخصوصا هوتن شکیبا سریال پیر دیگه ای نمیخواد
  • IR ۱۲:۲۹ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
    خب اينو نسازن پس چي بسازن ؟؟ جاش برن 4 تا سريال نكبتي بسازن كه براي تهيه كننده و كارگردان نون بشه ؟؟
    • IR ۲۲:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
      8 22
      بابا متن رو حداقل به نگاه بیندازید و بخونید آخه حرفش اصلا این چیزها که نوشتید نیست بخدا
  • IR ۱۲:۴۱ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
    70 20
    اتفاقا این نشان دهنده اعتبار صدواسیماست خروجی این سازمان را باید با همین سریالها دید و سنجید
  • IR ۱۲:۵۶ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
    52 41
    چقدر با ناز و کرشمه نقد میکنی راحت بگو این سریا ل فعلی کار بسیار مزخرف و بی محتواییست و چون سیما چیز دیگری ندارد ملت از روی ناچاری ان را با اعمال شاقه میبینند
    • بی نام IR ۱۴:۱۷ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۳
      5 8
      والا به خدا اصن چی میگه این یارو؟سری 1و2 خیلی خوب بود ولی این یکی اصلا معلوم نبود داستان چیه...شروعش جالب بود اما اخراش...
  • کاربرجدید IR ۱۳:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
    49 20
    درسته در بعضی جاها به تکرار رفته.ولی در حال حاضر و چند سال گذشته سریال یا فیلم طنزی نداریم که بتونه باهاش رقابت کنه.به نظرم تو این وانفسای کمبود سریال ها و برنامه های طنز غنیمته.فوق لیسانسه ها می توانه با اضافه کردن کاراکترهای جدیدو موضوعات جدید دوباره ساخته بشه.حقیقتاً شخصیت حبیب، آقای مهاجر ومسعود موقعیت های طنز خوبی ایجاد کردن.نکته منحصر به فرد این سریال تکیه بر طنز موقعیتی است که در نمونه های ایرانی بیشتر توی پایتخت شاهدش بودیم وکمتر سراغی ازش داریم.خلاصه تنها برنامه ای که اقعا شبها منتشرش هستیم و از دیدنش لذت می بریم همین سریاله.امیدوارم با سناریوی قوی وموضوعات جدید زودتر سری جدیدشم ساخته بشه
  • IR ۱۴:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
    51 31
    اتفاقا تمام مطالبی که این طنزپرداز محترم بعنوان نقد بیان نموده اند، از جمله نقاط برجسته این سریال می باشد. بطور قطع جناب سروش صحت و بینندگان نکته بین بر اغراق بیش ازحد در این سریال وافق هستند و این یک تکنیک و روش در ساخت سریال های کمدی و نقدگرایانه می باشد که از اقبال خوبی بین مخاطبین خاص برخوردار است.
  • IR ۱۴:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
    90 60
    ما که دوست داریم سریالو
  • مرتضی IR ۱۴:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
    98 48
    من میبینم و میخندم . نظر شما هم محترم دوست عزیز. بازی هوتن شکیبا درخشانه.
    • IR ۱۸:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
      31 10
      مام دوست داریمش کاچی بر هیچیه:///
  • سارا IR ۱۴:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
    75 49
    اتفاقا خیلی هم خوبه و من فقط این سریال را میبینم و لذت میبرم.
  • ...... IR ۱۵:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
    51 72
    واقعا برای این آقا متاسفم با این طرز فکر عقب افتادشون
  • IR ۱۵:۴۴ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
    39 16
    توی وانفسای برنامه های چرت صدا و سیما ، این غنیمته!
  • رضا IR ۱۶:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
    33 40
    سلام .اتفاقا من به همراه خانواده هر شب منتظر شروع این سریال هستیم و کلی لذت میبریم . با تشکر از عوامل محترم
  • سجاد IR ۱۶:۵۴ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
    37 13
    به مراتب از اکثر سریال های تلویزیون بهتره و کار قابل دفاع و خوبیه. دست همه عواملش درد نکنه.
  • Rahaaa RO ۱۶:۵۶ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
    30 25
    خیلی هم قشنگه.. ما خانوادگی نگا میکنیم و لذت می‌بریم...
  • اراد IR ۱۶:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
    37 27
    بیش از حد مزخرف لوس و پر از لودگی
  • طیبه IR ۱۷:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
    41 22
    این سریال خوبه و تشکر میکنم از صحت و بازیگرای خوبش ما که دوست داریم
  • شهرام IR ۱۷:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
    24 37
    سریال فوق لیسانسه ها از نطر فرهنگی. تمام ارزش‌ها را زیر پا نهاده مخصوصا احترام به والدین و بزرگترها. دست به هر کار ضدفرهنگی زده تا مخاطب را بخنداند. خصوصا اینکه اعتیاد را واقعا عادی و خوب جلوه داده
  • IR ۱۷:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
    34 5
    تنها سریال قابل تحمل تلویزیون همینه لطف کنید از سریال های فاخر و بی مایه انتقاد کنید که میلیاردها تومان خرجشون می شه و مشتی اباطیل تحویل می دهند دست از سر این سریال بردارید
  • IR ۱۷:۵۳ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
    34 51
    عالی است سریال
  • IR ۱۷:۵۸ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
    34 31
    فوق لیسانسه ها خیلی بی معنی هست. خیلی
  • IR ۱۸:۴۵ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
    49 8
    هرچی هست بهتر از سریالی پر از آدم کشی و دروغ و غم و بهشت زهرا است.
  • Hadi IR ۱۸:۵۵ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
    28 19
    بنظرم عالیه سریالش پ ن پ سریالا شما خوبن همش گریه ماتم بدبختی بیچارگی اوارگی
  • امید IR ۱۹:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
    28 26
    سلام اتفاقا خیلی سریال خوب و عالی ای است.من و خانوادم که شبها منتظریم تا سریال شروع بشه و کمی مشکلاتمونو فراموش کنیم.از آقای صحت میخوام که ادامشو حتما بسازن
  • IR ۱۹:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
    26 22
    واقعا سریالی بیخودیه پیش پا افتاده و ضعیف بچه های هفت هشت ساله میشینن میبینن خندشون میگیره ازبس مزخرفه
  • علی موسوی IR ۱۹:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
    17 15
    درود خوب اگه نمیدونید پول و سرمایه مردم چطور خرج کنید ،بهتره اصلا خرجش نکنید...این یک کار بدون نتیجه و باید گفت حروم کردن پول ملته !!! از آقای صحت توقع چنین کار سخیفی را نداشتم ... گویا اصلا داستان را نخوانده و بر صحنه ها نظارت نداشته و اصلا در جریان امور نبوده...که اگر بوده تعجب آوره !!! گذشته از سرمایه نابود شده برای این کار وقت و عمر ارزشمند مردمه که بابت دیدن اینگونه نمایشها از بین میره...اونوقت حضرات توقع دارن ملت جذب شبکه های ماهواره ای نشن ... واقعا که...!!!!
  • DE ۱۹:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
    15 33
    سریال ب تمام معنا مزخرف و بی حاصل ..یه طوری ب شعور مخاطبان توهین شده.
  • آرمیتا IR ۱۹:۴۴ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
    13 9
    نه کیگفته نسازید
  • IR ۱۹:۵۱ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
    23 28
    این چیزی که ما تحت عنوان لیسانسه ها میبینیم نه تنها سریال نیست بماند یک وسیله برای حیف و میل بودجه صداوسیما و توهین به شعور مخاطب است به نظرم کسانی که این سریال را دنبال میکنند مضحک تر از خود سریال هستند
  • Riz IR ۲۰:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
    41 10
    حالا یه سریال اومده کم وبیش خنده رو رو چهره خانواده ها آورده ، اونم بگید نسازن !
  • عمو جواد IR ۲۲:۱۵ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
    31 23
    این سریال واقعا اعصاب بیننده رو بهم میریزه خیلی خیلی... من موندم کی به این هوتن شکیبا سیمرغ داده...
    • سهیلا IR ۰۲:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۲
      8 6
      اولا خودتون مضحک خودتون هستید عموجواد دوما خیلی پر معنا ست با طنز که مشکلات تحصیل کرده ومشکلات متاهل هارو با تصویر کشیده
  • فرزین پورمحبی IR ۲۲:۴۵ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
    21 6
    با احترام به همه کامنت ها فقط می توانم بگویم به جز یکی دو نفر به جز تیتر فوق نقد را متاسفانه نخوانده اند و یا به دقت نخوانده اند. دوستان گرامی این یک متن تخصصی در زمینه نقد ادبیات نمایشی طنز است که هیچ ربطی به پخش و یا عدم پخش سریال فوق تدارد و دلیل تیتر فوق فقط با خواندن دقیق متن مشخص می شود ... پیشاپیش از توجه یا عدم توجه تان سپاسگزارم خندان باشید . نویسنده متن
    • زهرا IR ۲۲:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۲
      18 4
      ما که دوست داشتیم
    • مهسا IR ۲۱:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۵
      13 1
      احسنت به شما جناب
  • مهدی IR ۲۳:۱۵ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۱
    23 25
    خیلی بی معنی است . وخیلی به مرد بی احترامی میشود مثل فیل شمعدونی این آقا
    • N IR ۰۱:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۲
      21 2
      به نظر من این فیلم عالی است
  • هادی IR ۰۰:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۲
    21 4
    این سریال خیلی هم خوب است. هر کسی دوست نداره نبینه! زوری که نیست
  • سوگند IR ۰۲:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۲
    20 5
    ما ک خیلی خیلی راضی هستیم. باتشکر از آقای سروش صحت
  • IR ۰۷:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۲
    6 22
    بازیگران سریال عالی هستن اما متن فیلم نامه خیلی ضعیف هست
  • IR ۱۳:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۲
    8 10
    بد نیست ولی ای کاش رویا میرعلمی یعنی فرشته رو الکی نمیکشتن و یه سوژه طنز دیگه برای محمود مهاجر پیدا می کردن
  • سارا IR ۱۴:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۲
    6 11
    طنز فقط طنزهای آقای عطاران ، مدیری و سعید آقا خانی ، بعد اینا طنز خوب ندیدیم
  • ترانه IR ۱۸:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۲
    20 2
    مشکل دارید نبینید خیلی ها منتظر این فیلم بوده اند وقتی یک اثری پخش میشه قطع بشه فردا همه میریزن رو سر صدا سیما این برنامه هم طنز هم جدی خیلی از آدما نه کار دارن نه خونه دارن هم مشکل ازدواج دارند اقای سروش صحت واقعا کارت خیلی عالی ادامه بده
  • kibum IR ۰۰:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۴
    17 2
    اتفاقا خیلی هم سریال خوبیه هرکی مشکل داره خب نیگا نکنه
  • IR ۲۲:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۴
    22 2
    سلام کار به نقد نداری. دختربستانی من امشب که فهمیده سریال نمونه کلی گربه کرد زنگ زد 162 گفت خواهش می کنم ادامه بدید به هر حال مخاطب خاص خودش رو داشت و راضی هم بودند
  • هانا IR ۱۷:۵۴ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۶
    21 5
    سلام؛به نظر من که این سریال یعنی فوق لیسانسه ها با بازی هوتن شکیبا؛ امیر حسین رستمی و امیر کاظمی و... بهترین سریال دنیا است.
    • مجید IR ۱۵:۳۸ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۷
      2 8
      پس احتمالا شما تا حالا سریالی ندیدید .
    • ارزو IR ۰۸:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۸
      2 14
      اخه این سریال مزخرف که فقط تو دوربین با مخاطب حرف میزدند و کارهای عقب افتاده ها رو انجا م می دادند چی بود یک مشت اراجیف یعنی این فدر کمبود خنده دارن بعصیا که به هرچه چرت و پرته میخندن . طنز باید سنجیده باشه مثل طنزهای مدیری
  • نازنین IR ۲۲:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۶
    44 3
    آقای سروش صحت فوق العاده طنز زیبایی بود ممنون از شما. تنها سریالی که باعث شد تلویزیون ببینم همین فوق لیسانسه ها بود. این سریال چون شبیه سریال های آبکی که پخش میشه نیست . واسه همین یکسری ها نقد میکنن. یک سریال طنز سطح بالا که توش کسی قرار نیست شلنگ تخته بندازه تا مردم بخندن.... عالی عالی عالی. فوق لیسانسه ها طنز عالی و متفاوت.
  • M IR ۱۶:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۷
    3 9
    اصلا رضایت بخش نبود .با لیسانسه ۱.۲ توقع بالاتری از فوق لیسانسه ها بود .واقعا پسرفت شدیدی داشت.اعصاب خورد کن .آخه این نویسنده کجا نویسنده قبلی کجا،در یک کلام این سری افتضاااااااح بود
  • IR ۱۶:۲۴ - ۱۳۹۸/۰۹/۱۷
    4 7
    بازیگرا ب این خوبی.درجه یکی آخه این متن چی بود نویسنده چقدر ضعیف و نامربوط متن نوشته.حیف بودحیف.اصلا قابل پذیرش نبود مخصوصا ازدواج عباس آقا با مامان خانم.واااای خخخخخخخ
  • صدرا تشکری IR ۲۰:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۰
    15 1
    من که واقعا این سریال رو دوست دارم.امیدوارم چهار هم بیاد
  • محسن IR ۲۳:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۰
    3 18
    یک سریال بی محتوا با بازی بسیار ضعیف وبی معنی بازیگران خصوصا نقش حبیب . جناب آقای صحت با کمال احترام شما هیچگاه در طنز موفق نبودید ونخواهید بود
  • محسن IR ۱۸:۱۵ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۱
    8 28
    من عشقم بیژن بنفشه خواس حرف بزنه حال میکنم بقیش مهم نیست