سیدصادق حسینی روزنامه نگار و فعال رسانه ای در یادداشتی برای روزنامه اعتماد نوشت:
ابوتکتک بازی را رها کرد، گاز اشکآور را برداشت و به طرف ماموران پرتاب کرد و دوباره به فوتبال بازی کردنش چسبید. این فیلم کوتاه از مرکز بغداد، یکی از فیلمهای پربیننده توییتر و شبکههای اجتماعی از اعتراضات مردم عراق به فساد و ناکارآمدی حکومت عراق بود.
عراق 40 میلیونی با تولید روزانه 4.5 میلیون بشکه نفت و صادرات 3.7 میلیون بشکه و بودجه 122 میلیون دلاری در سال 2019 از 9 مهر 1398 شاهد دور جدید اعتراض به فساد در حکومت، بیکاری و فقر و وضعیت سخت زندگی بود. اعتراضاتی که با فرا رسیدن ایام زیارت اربعین فروکش کرد سپس دوباره اوج گرفت. اعتراض به فساد و شرایط زندگی البته در سرتاسر عراق از بصره تا بغداد و اربیل و سلیمانیه همواره در طول سالهای متمادی برقرار بوده است. معترضین گاه کار را به آنجا رساندند که اردیبهشت 1395 ساختمان مجلس عراق را برای ساعاتی اشغال کردند. هر چند که مشهور است، اشغال مجلس با چراغ سبز حیدرالعبادی، نخستوزیر وقت انجام شد.
اعتراضات 2019 عراق که از سوی آیتاللهالعظمی سیستانی مرجع عالیقدر شیعیان، برهم صالح رییسجمهور، عادل عبدالمهدی نخستوزیر که چند روزی است باید او را نخستوزیر سابق خواند و تمامی ائتلافها، احزاب و شخصیتهای سیاسی در عراق محترم شمرده شد، همگی خواستار پایان خشونتها و حاکم شدن آرامش و پیگیری و اجرایی شدن مطالبات مردم و اصلاحات شدند... اما اعتراض و خشونتها تا امروز ادامه یافته است.
22 اردیبهشت 1397 عراق چهارمین دوره انتخابات بعد از سقوط صدام و دومین بعد از خروج امریکا و نخستین انتخابات پساداعش را برگزار کرد؛ انتخاباتی که نتایجش امریکاییها را شوکه کرد. در این فهرست مقتدی صدر و هادی العامری، دو رهبر شیعه؛ در جایگاههای اول و دوم ایستادند و فهرستی که امریکاییها برایش تلاش کردند، نصر به رهبری نخستوزیر اسبق حیدرالعبادی با 42 کرسی در جایگاه سوم ایستاد. انتخابات 2018 عراق که نخستین انتخابات دوره زمامداری ترامپ و به تعبیری جمهوریخواهان از سال 2009 بود مانند 3 دوره قبل نتیجهاش چندان مورد پسند زمامداران امریکا نشد.
10 مهر 1397 با وجود فشار بسیار بالای امریکا و متحدانش، رییسجمهور برهم صالح، عادل عبدالمهدی نخستوزیر مورد حمایت ائتلافهای مختلف را مکلف به تشکیل دولت کرد؛ درست یک سال قبل از آغاز اعتراضات.
در دوران رایزنی برای انتخاب رییسجمهور و نخستوزیر، رابرت مکگورک فرستاده اوباما و ترامپ(که چندی پیش استعفاد داد) و سیلیمان سفیر امریکا در بغداد در دیدارهای متعدد و فشردهشان با تمامی احزاب و گروهها و ائتلافهای شیعه، سنی و کرد عراقی، آنها را به افشای فعالیتهای فسادآمیز نزدیکان و بازگشت داعش تهدید کرده بودند. برای امریکا، روی کار آمدن یک دولت همراه با سیاستهای تحریمی واشنگتن علیه تهران یک الویت بود برای همین از تمام ابزارهای تطمیع و تهدیدش استفاده میکرد.
عادل عبدالمهدی، نخستوزیر سابق عراق 30 آبان 1397 در نخستین نشست مطبوعاتیاش با خبرنگاران عراقی درباره تحریمهای ظالمانه امریکا علیه ایران گفته بود «بخشی از نظام تحریمها نیستیم، امریکا میخواهد تحریمهایی را علیه کشور و اشخاصی تحمیل کند، این به خودش مربوط است و سیاست خود امریکاست این {تحریمهای امریکا علیه ایران} تصمیم عراق نیست حتی این تصمیم {امریکا} از تصمیمات بینالمللی و تحریمها مبتنی بر منشور و قطعنامههای سازمان ملل نیست که عراق بخواهد به آن پایبند باشد. عراق بخشی از نظام تحریمهای امریکا نیست.»
نخستوزیری عبدالمهدی و مواضعش خشم امریکاییها را در پی داشت و باعث شد آنها در دیدارها به صورت شفاهی و کتبی مکررا نسبت به آن واکنش نشان دهند. کارگزاران امریکا تهدید کردند، عبدالمهدی هزینه سختی بابت مواضعش خواهد پرداخت.
9 مهر 1398 یک سال بعد از روی کار آمدن عبدالمهدی، اعتراض به فساد در عراق آغاز شد، مطالبه حقی که همه بر آن تاکید کردند؛ این بار اما شرایط به گونه دیگری رقم خورد. نه حرف آیتاللهالعظمی سیستانی و نه هیچ شخصیت دیگری، فضای عراق را آرام نکرد و همسایه غربی را در یک نا آرامی و بیثباتی و بیدولتی فرود برد و هستههای داعش را در استان دیاله عراق فعال کرد که نیروهای حشدالشعبی به مقابله با آنان برخاستهاند.
امریکاییها این روزها خوشحال هستند، هم عراق را بیثبات کردهاند، هم نخستوزیری که آشکارا مخالفش بود را حذف کردند، هم فرماندهان بزرگ نیروهای حشدالشعبی ترور شدهاند، هم تهدید فعال شدن داعش عملیاتی شده و هم در یک حرکت نمادین آن هم در سالروز تسخیر سفارت امریکا در تهران به کنسولگریهای ایران در عراق حمله کردند. اگر امریکا در بازی سیاسی تشکیل دولت شکست خورد، یک سال تلاش کرد تا در بازی ناامنی و بیثباتی امتیازات مورد نظرش را بگیرد.
ابوتکتک بازی را رها کرد، گاز اشکآور را برداشت و به طرف ماموران پرتاب کرد و دوباره به فوتبال بازی کردنش چسبید. برای ابوتکتکها و مردم عراق که مطالبه مبارزه با فساد و ناکارآمدی دارند اما وضعیت بدتر شده. حالا نه دولت دارند نه افقی برای تشکیل دولت و مبارزه با فساد و تبعیض و ناکارآمدی متصور است. حالا دیگر چای شیرین عراقی به تلخی میزند.
310 310
نظر شما