ایسنا نوشت:در کشور ما، مدت‌ها است که بیماران از شهرهای کوچک یا حتی بزرگ، برای دریافت خدمات درمانی مناسب و مطابق شان خود، به‌جای استفاده از مراکز درمانی محل اقامتشان، به شهرها و مراکز دیگر مراجعه می‌کنند.

محققان کشور، دلایل این موضوع را بررسی کرده و راهکارهایی را برای رفع آن ارائه داده‌اند.

به گفته محققان متخصص، امروزه تغییرات اساسی در رفتار بیماران و مراجعه‌کنندگان به بیمارستان‌ها به وجود آمده است، به‌گونه‌ای که بیماران بیش از همیشه از مسئولان مراکز درمانی، پزشکان و پرستاران پیرامون نحوه درمان و مراقبت و حقوق خود انتظار داشته و در انتخاب خدمات مراقبت سلامت نسبت به گذشته حساسیت بیشتری از خود نشان می‌دهند. بااین‌حال، متأسفانه طبق شواهد موجود، کیفیت خدمات ارائه‌شده در برخی بیمارستان‌های کشور ما به‌خصوص در سطح بیمارستان‌های دولتی، پاسخگوی خواسته‌ها و انتظارات بیماران و همراهان آن‌ها نبوده و باوجود بار سنگین هزینه‌های تشخیصی و درمانی و فناوری‌های پیشرفته مورد استفاده در بیمارستان‌ها، نارضایتی بیماران از خدمات موجود را به همراه داشته است. این موضوع اغلب باعث می‌شود که بیماران به‌جای استفاده از امکانات محلی، به شهر یا استان‌های دیگر برای رفع مشکل خود مراجعه کنند.

این موضوع، دستاویز یک فعالیت پژوهشی قرار گرفته که توسط متخصصانی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد سراب و دانشگاه محقق اردبیلی انجام شده است. در این تحقیق، به شناسایی عوامل اساسی مؤثر بر ترجیح مراکز درمانی سایر شهرستان‌ها توسط بیماران بومی پرداخته‌شده که از آن به فرار مشتریان محلی یادشده است.

در این پژوهش، شماری از نخبگان حوزه سلامت شهرستان سراب و نیز خانواده‌ها یا خود بیمارانی که مراکز درمانی سایر شهرستان‌ها را بر مراکز درمانی سراب ترجیح داده بودند، مشارکت داشته‌اند. از بین مصاحبه‌شوندگان 5 نفر دارای مدرک دکترای تخصصی، 4 نفر دکترای عمومی، 2 نفر فوق‌لیسانس، 7 نفر لیسانس، یک نفر فوق‌دیپلم و سه نفر دیپلم یا کمتر بودند. ازنظر شغلی نیز 9 نفر پزشک، دو نفر پرستار، سه نفر کارمند، سه نفر بازنشسته، یک نفر هیئت‌علمی و شش نفر شغل آزاد بودند. داده‌های موردنیاز این پژوهش نیز با استفاده از دو روش کتابخانه‌ای و میدانی گردآوری شده است.

نتایج این تحقیق نشان داد که درمجموع، 9 عامل ظرفیت فرهنگی-اجتماعی، تنوع مراکز درمانی، منابع انسانی، تصویر ذهنی و اعتماد عمومی، مدیریتی، رفتاری، خدمات و تجهیزات پزشکی به‌عنوان اصلی‌ترین عوامل مؤثر بر ترجیح مراکز درمانی سایر شهرستان‌ها شناخته می‌شوند.

در این رابطه، آزاد ناطقی، محقق مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی واحد سراب و همکارش می‌گویند: «نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که منابع انسانی، بر ترجیح مراکز درمانی سایر شهرستان‌ها توسط بیماران بومی شهرستان تأثیرگذارند. شاخص‌های مربوط به این عامل شامل نبود پزشکان متخصص و فوق تخصص در برخی رشته‌ها، وجود سابقه اشتباهات پزشکی و پخش سریع اخبار مربوطه در شهرستان، برخی تعلل‌ها در تشخیص و درمان به هنگام، میانگین پایین تجربه در بین نیروهای پزشکی، کمبود پزشکان متخصص مجرب در بعضی از رشته‌ها و نیروهای کادر درمانی، عدم حضور تمام‌وقت برخی پزشکان به دلیل غیربومی بودن مثل متخصص رادیولوژی، ماندگاری پایین نیروهای پزشکی متخصص پس از کسب تجربه و در کل کم‌تجربه بودن نیروهای انسانی است».

طبق این نتایج، «پیش‌نیاز وجود بعضی از پزشکان متخصص یا فوق تخصص، ایجاد و راه‌اندازی بخش‌های تخصصی یا فوق تخصصی و تجهیزات پزشکی پیشرفته مدرن در بیمارستان‌ها است که بایستی اول این‌ها را راه‌اندازی و سپس اقدام به جذب پزشکان کنند. همچنین ایجاد زمینه آرامش روحی، امنیتی، خانوادگی و امکانات رفاهی و تسهیلات لازم برای جذب و ماندگاری پزشکان متخصص و فوق تخصص باتجربه در تمام رشته‌ها در شهرستان‌ها از ضروریات است».

1717
کد خبر 1340782

خدمات گردشگری

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین