مقامات اسراییلی به تازگی اعلام کردند که از هر تلاشی برای توقف ایران هستهای فروگذار نخواهند بود.
اما رابرت گیتس وزیر دفاع آمریکا در پاسخ به نگرانی اسراییل تصریح کرده است که اوباما در مقابل ایران و اهداف این کشور، آگاه است و در صورتی که ایران به دعوت اوباما پاسخ ندهد باید منتظر فشارهای بیشتری از سوی ایالات متحده آمریکا باشد.
ایهود باراک وزیر دفاع اسراییل در کنفرانس مطبوعاتی مشترکی با گیتس،به کرات اعلام کرد که اسراییل از هیچ قانون و حدودی تعدی نخواهد کرد اما با این حال به ایران اجازه برخورداری از سلاح هستهای را نخواهد داد.او افزود: ما عقیده داریم که همه گزینهها در برخورد با ایران باید مورد بررسی قرار گیرد.
اما در حال حاضر علیرغم رابطه نزدیک میان تلآویو و واشنگتن، مسئله تعامل با ایران و همچنین مذاکره در خصوص پرونده هسته ای این کشور به یکی از مهمترین نقاط اختلاف میان اسراییل و آمریکا تبدیل شده است. اسراییل خواهان آنست که پرونده هستهای ایران به عنوان اولین اولویت در نظر گرفته شود،در حالیکه کاخ سفید به این امر تن نمیدهد.
در این میان ، ایران همچنان بر صلحآمیز بودن فعالیتهای هستهای خود تأکید دارد اما مقامات اسراییل بیم آن دارند که این کشور در آیندهای نزدیک به سلاح هستهای مجهز شود.
از سویی آمریکا بر این اعتقاد است که هرگونه حمله نظامی علیه ایران،جنگی را به وجود خواهد آورد که همه منطقه را دچار آشوب و بیثباتی خواهد کرد.اما از طرفی هیچکس خواهان آن نیست که مسابقه تسلیحاتی میان کشورها در منطقه شدت یابد.
علیرغم همه اختلافاتی که میان تلآویو و واشنگتن وجود دارد، سفر اخیر گیتس نشان داد که دو طرف بر سر این موضوع که باید از در گفتگو و دیپلماسی با ایران وارد شد،توافق داشتند.
سفر گیتس به خاورمیانه با هدف ایران و روند صلح صورت گرفت. اما برخی بر این اعتقادند که اوباما لحن تندتری را با اسراییل در مقایسه با جرج بوش در پیش گرفته است.
از همین رو دور تازهای از سفرهای مقامات آمریکایی در منطقه برای فشار آوردن بر این کشور،ترافیک ویژهای را در این بخش به وجود آورده است.پیش از گیتس،جرج میچل با سفر به اسراییل درباره ایران و روند گفتگوهای صلح با مقامات اسراییلی دیدار و گفتگو کرد.پس از گیتس ، جیمز جونز،مشاور امنیت ملی آمریکا و دنیس راس مشاور اوباما در امور خاورمیانه و ایران به خاورمیانه سفر خواهند کرد.
به نظر میرسد اختلاف میان واشنگتن و تلآویو بر سر ایران روند گفتگوهای صلح در خاورمیانه را نیز دچار چالشهای اساسی کند. به خصوص آنکه در حال حاضر درخواست توقف شهرکسازی از سوی آمریکا مطرح شده است. کاخ سفید سعی دارد تلآویو را در چند جبهه تحت فشار قرار دهد تا بدینترتیب به نتایج مثبتی در گفتگوها دست یابد.
در پایان این نکته را از یاد نبریم که علیرغم فضای رقابتی حاکم میان ایران و کشورهای عربی،حمله نظامی اسراییل به تأسیسات هستهای ایران میتواند سبب فاصله گرفتن کشورهای عربی منطقه از اسراییل شود .
خلیجتایمز/28 جولای 2009 چاپ امارات متحده عربی
ترجمه:زهرا خدایی
نظر شما