محمدمهدی مفتح با تشریح فرآیند بررسی بودجه در مجلس از زمان ارائه تا تصویب نهایی آن، با تأکید بر این که تمام اقداماتی که مجلس انجام میدهد باید بر اساس آییننامه اجرایی قوه مقننه باشد، افزود: لایحه بودجه نیز باید بر همین اساس بررسی شود.
نماینده مردم رزن در مجلس شورای اسلامی در باره روشی که آییننامه داخلی مجلس برای بررسی بودجه سالانه مشخص کرده است، افزود: بعد از تقدیم لایحه بودجه از سوی رئیسجمهوری و تکثیر آن برای در اختیار قرار دادن به تمام نمایندگان مجلس، فرآیند رسیدگی به بودجه در مجلس آغاز میشود که این مسئله چند مرحله کلی دارد.
وی، با برشمردن این مراحل تصریح کرد: یکی از این مراحل این است که تک تک نمایندگان میتوانند در باره جزء جزء تبصرهها و بندهای لایحه، پیشنهاد ارائه کنند و این فرصت ارائه پیشنهاد برایشان محفوظ است.
تشریح مراحل رسیدگی به بودجه در مجلس
مفتح، طبق آیین نامه مجلس، فرصت نمایندگان برای ارائه پیشنهاد را حداکثر 10 روز عنوان و تصریح کرد: در مرحله دوم این فرآیند، کمیسیون تخصصی وارد بررسی بودجه میشود، این کمیسیون بایستی پیشنهادات نمایندگان را در کنار بودجه بررسی کرده و درون کمیسیون رأیگیری کند.
مفتح در باره فرصت 15 روزه کمیسیونهای تخصصی از زمان توزیع لایحه بودجه بین نمایندگان برای بررسی بودجه یعنی پنج روز بیشتر از سایر نمایندگان ادامه داد: پس از این مدت، کمیسیونهای تخصصی باید گزارشات خود را جمعبندی و برای کمیسیون تلفیق ارسال کنند؛ کمیسیون تلفیق متشکل از تمامی نمایندگان عضو کمیسیون برنامه و بودجه و دو نفر از نمایندگان تمام کمیسیونهای مجلس است که به گزارشهای کمیسیونهای تخصصی رسیدگی میکنند.
وی با بیان این که فرصت کمیسیون تلفیق حداکثر 15 روز است، افزود: در این مرحله باید گزارش کمیسیون تلفیق آماده و در صحن علنی مجلس قرائت شود و به رایگیری گذاشته شود.
سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس، مرحله چهارم فرآیند بررسی بودجه را در صحن علنی مجلس معرفی کرد و ادامه داد: در این مرحله گزارش کمیسیون تلفیق در صحن علنی مجلس قرائت و بررسی میشود که در ابتدای این بررسی، کلیات گزارش به رای گذاشته میشود و بعد از رای آوردن کلیات، در باره جزییات بحث می شود.
مطالعه بودجه مصوب مجلس در شورای نگهبان
مفتح، با بیان این که در صحن مجلس ابتدا درآمدها بررسی و بسته میشود و پس از آن هزینهها به تصویب نمایندگان خانه ملت میرسد، ادامه داد: پس از پایان این مرحله، گزارش مصوب مجلس به شورای نگهبان ارسال میشود که بر اساس قانون اساسی مهلت شورای نگهبان 10 روز است که البته این فرصت تا 20 روز هم قابل تمدید است.
وی، مرحله پنجم این فرآیند را اعلامنظر شورای نگهبان خواند و افزود: در این مرحله اگر شورای نگهبان تمام مصوبات را مطابق شرع و قانون اساسی بداند، این بودجه قانون شده و ابلاغ میشود و در غیر این صورت ایرادات شورای نگهبان اعلام شده و بودجه مجددا به کمیسیون تلفیق ارسال میشود.
سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس با یادآوری فعالیت کمیسیون در این مرحله با اصلاح موارد مورد ایراد شورای نگهبان افزود: البته این اصلاحات در مجلس بررسی و در صحن علنی تصویب و سرانجام اصلاحات مجددا برای شورای نگهبان ارسال میشود و با تأمین نظر شورا درباره مصوبه بودجه و تایید آن، قانون بودجه به دولت ابلاغ میشود.
مفتح با یادآوری این که برای طی چهار مرحله نخست این فرآیند، حداکثر زمان مورد نیاز در نظر گرفته شده است، افزود: در شرایط کنونی برای بررسی لایحه بودجه 90، مجلس باید هر روز چهار ساعت جلسه علنی داشته باشد و غیر از ایام تعطیل تمام روزها را جلسه برگزار کند.
تلاش مجلس برای نهایی کردن بودجه تا پایان سال
وی ادامه داد: البته این گرایش در مجلس وجود دارد که ضمن دقت در نکات مهم قانون بودجه، از طولانی شدن بحث درباره برخی جزییات پرهیز شود و به عبارتی نمایندگان از حداکثر وقت اعطا شده استفاده نکند تا در این صورت قانون بودجه پیش از پایان سال بررسی و تصویب شود.
نماینده مردم رزن در مجلس تأکید کرد که علاقهمندی و گرایش غالب در مجلس این است که با حفظ دقت و کیفیت در رسیدگی به لایحه بودجه، از حداکثر زمانها استفاده نشود تا پیش از پایان سال بتوان بودجه به دولت ابلاغ شود.
وی با تاکید به اینکه البته اگر نمایندگان وقت بیشتری بگذارند مسلما کیفیت و دقت در رسیدگی بودجه بیشتر است، افزود: در ارزیابی از بودجه امسال میتوان گفت که اعداد و ارقام تا حدودی میتوانند گویای برخی مطالب باشند، اما با آنالیز و تحلیل کردن اعداد و ارقام و با نتایج و دیدگاهی که وجود دارد به نظر میرسد برخی ناهماهنگیها وجود دارد.
مفتح، تورم را با توجه به لایحه بودجه 90 در سال آینده حدود 13 درصد پیشبینی کرد و گفت: رقمی در حدود 60 هزار میلیارد تومان درآمد حاصل از هدفمندی یارانهها در این بودجه پیشبینی شده است.
سخنگوی کمسیون تلفیق بودجه مجلس افزود: برای مثال مشاهده می شود که رقم کل بودجه افزایش پیدا کرده است که اینجا اولین سئوال این است که چطور این رقم افزایش یافته است؟ و منبع افزایش بودجه کجا است؟
/32
نظر شما