حسین میرمحمدصادقی در گفتگو با خبرآنلاین با اشاره به رای نیاورن کلیات لایحه بودجه در جلسه هفته گذشته مجلس و احتمال سیاسی بودن این تصمیم نمایندگان، گفت: رای ندادن نمایندگان مجلس به کلیات لایحه بودجه ۹۹ موضوعی کم سابقه بود اما تبعا می توان درباره دلیل رای ندادن آنها گمانه زنی هایی داشت.
کلیات لایحه بودجه می توانست رأی بیاورد
وی افزود: به طور مثال شاید نمایندگان فکر می کردند آنچه درباره فروش نفت یا میزان مالیات ها ذکر شده نیاز به اصلاحات اساسی داشته باشد. ادله های دیگری نیز در سخنان مخالفان بودجه مطرح شده بود، هرچند شخصا فکر میکنم کلیات این لایحه می توانست رای بیاورد و می شد بعدا در جزئیات برخی نظرات لحاظ شود. اما به هرحال نظر نمایندگان مجلس آن بود.
معاون رئیس مجلس ادامه داد: بعد از این تصمیم نمایندگان هم کار می توانست ادامه پیدا کند یعنی لایحه به دولت یا کمیسیون تلفیق برگردانده شود اما با شیوع ویروس کرونا، وضعیتی اضطراری و خاص در کشور حاکم شد.
دلایل وزیر بهداشت برای ارائه درخواست لغو کلیات جلسات مجلس
معاون قوانین مجلس شورای اسلامی خاطر نشان کرد: شرایط به گونه ای شد که وزیر بهداشت صراحتا به رئیس مجلس نامه نوشت مبنی بر اینکه جلسات صحن مجلس و سایر جلسات نمایندگان برگزار نشود چراکه نمایندگان از گوشه و کنار کشور به مجلس آمدند و به خصوص اینکه در جریان تبلیغات انتخاباتی مراودات زیادی با افراد گوناگون داشتند و احتمال اینکه آلوده باشند و این آلودگی را به سهولت به دیگران منتقل کنند زیاد است.
برگزاری جلسات علنی مجلس بصورت مجازی مبنای قانونی نداشت
میرمحمد صادقی در ادامه با بیان اینکه مشکلات مختلفی در بعد قانون اساسی و آیین نامه داخلی مجلس برای چنین شرایطی وجود داشت، افزود: اگر قرار بود بودجه دو دوازدهم یا سه دوازدهم توسط دولت تقدیم شود بازهم نیازمند تشکیل جلسه و تصویب در صحن مجلس بود و مجلس هم به طور کلی از تشکیل هرگونه جلسه منع شده بود. در این شرایط بود که در هیئت رئیسه چند پیشنهاد مطرح شد. یکی اینکه جلسات به صورت مجازی و غیر فیزیکی انجام شود که این کار هم مبنای قانونی نداشت و قابل انجام نبود و هم زیرساخت های لازم برای آن مهیا نبود.
حل مشکل بودجه ۹۹ نیازمد تصمیم و دخالت فراقوه ای بود
معاون قوانین مجلس تصریح کرد: به این ترتیب به یک دخالت فراقوه ای نیاز بود که بتواند این موضوع را حل کرد چون نمی شد بودجه سال آینده را هم رها کرد. همه این مسائل مبنایی شد که رئیس مجلس استعلامی از رهبری بگیرد و مشکلات موجود توضیح داده شود تا ایشان اذن ویژه ای باتوجه به شرایط خاص کشور بدهند.
میرمحمدصادقی گفت: به این صورت که با تصویب بودجه در کمیسیون تلفیق، مصوبه مستقیما به شورای نگهبان برود، این شورا هم نظرات خود را مطرح کند و به کمیسیون برگردد و نهایتا نظرات شورای نگهبان مرتفع شود.
وی افزود: از طرفی مسئله وزیر جهادکشاورزی و ضرورت انتخاب وزیر جدید با توجه به پایان مهلت سه ماهه حضور سرپرست موضوع دیگری بود که باز لازم بود در مجلس رای گیری شود که این موضوع هم در نامه آقای لاریجانی به رهبری در میان گذاشته شد.
مساله بودجه ۹۹ از مسیر عادی قابل حل نبود، باید اذن رهبری گرفته می شد
میرمحمد صادقی با اشاره به مشکلاتی که عدم تصویب و نهایی شدن بودجه کل کشور می توانست ایجاد کند، گفت: نمی شد هیچ کاری نکرد. اگر دو دوازدهم یا سه دوازدهم هم تصویب می شد نیاز به تشکیل جلسه و رای گیری داشت حتی اگر آن جلسات هم تشکیل می شد با توجه به پایان کار مجلس دهم در خرداد ماه و روی کار آمدن مجلس یازدهم، نهایتا بررسی بودجه احتمالا به مرداد یا شهریورماه سال آینده کشیده می شد که به این ترتیب وضعیت دخل و خرج کشور مشخص نبود. به این ترتیب این مسئله از راه های عادی و معمولی به نتیجه نمی رسید به همین دلیل به نامه رئیس مجلس و اذن رهبری انجامید.
17۲۷۲۱۴