همزمان با عملیات وسیع نیروهای ارتش و انصارالله یمن در استان «الجوف» درگیریها به مناطق مرکزی یمن در استان «مأرب» نیز سرایت کرده و منابع خبری از دو دستگی میان جبهه ائتلاف سعودی برای تسلیم یا ادامه جنگ خبر میدهند.
وبگاه شبکه المسیره، به نقل از منابع مطلع خبر داد که همزمان با نزدیک شدن نیروهای یمنی به شهر «مأرب»، آزادسازی این شهر برای گروههای مختلف یمنی مسجل شده و اخیرا نشستی میان فرماندهان سعودی و احزاب و قبائل همسو با دولت مستعفی منصور هادی تشکیل شده است تا شاید مانع آزادسازی شهر شوند.
بنابراین گزارش، برخی گروههای حاضر در این نشست خواستار امضای توافق صلح و جلوگیری از کشیده شدن جنگ به داخل شهر و تخریب زیرساختهای آن بودند؛ اما در مقابل برخی گروهها از جمله حزب اخوانی الاصلاح بر گزینه جنگ و عدم تسلیم تأکید داشتند. فرماندهان سعودی حاضر در جلسه نیز با اصرار بر گزینه جنگ، هرگونه مصالحه را رد کرده و بار دیگر وعده کمک مالی و تسلیحاتی دادهاند.
المسیره مینویسد که آزادسازی شهر «الحزم» مرکز استان «الجوف» آزادی «مأرب» را نیز حتمی کرده است و اینکه این شهر با جنگ یا مصالحه به تسلط دولت صنعاء درآید، به طرف مقابل بستگی دارد. حتی پیش از آزادی الجوف، بازگشت مأرب تحت حاکمیت دولت صنعاء به یک تصمیم سیاسی بستگی داشت. به طوریکه «محمد البخیتی» عضو دفتر سیاسی انصارالله نوشته که صرفا میانجیگری عربی موجب تأخیر در آزادی این شهر شده است.
به هر صورت، کارشناسان نظامی میگویند که شکست عملیات عناصر وابسته به دولت منصور هادی در منطقه «المشجح» که شخص «محمد المقدشی» وزیر دفاع دولت هادی آن را فرماندهی میکرد؛ تأثیر بسیار منفی در روحیه آنها گذاشته است. عملیاتی که در آن خودروی المقدشی نیز در مسیر انفجار مین قرار گرفت و تمامی اطرافیانش کشته شدند اما اون جان سالم به در برد. پس آن شکستهای پیاپی در مناطق «نِهم» و «الجوف» نیز باقی روحیه شبهنظامیان را بر باد داد و مطمئن شدند که توانایی حفظ شهر مأرب را ندارند.
منطقه «المشجح» تنها ده کیلومتر با شهر «مأرب» فاصله دارد و بسیاری از ساکنان شهر در بخش جنوب شرقی با چشم خود شکست عناصر وابسته به دولت هادی را دیدهاند. ارتش و کمیتههای مردمی هم اکنون در محور شمال شرق مأرب در منطقه «المشجح هیلان» و محور غرب در منطقه «حریب القرامیش» و یک محور نیز در شمال شرق در بخش هرستان «مدغل» استحکامات دفاعی مستقر کردهاند.
در درگیریهای منطقه «المشجح» که در مسیر مأرب قرار گرفته نزدیک به ۱۰۰ شبهنظامی وابسته به ائتلاف سعودی کشته و زخمی شدند و این عملیات تفکر عملیاتی و جنگاوری آنها را به کلیبهم ریخت.
از دیگر مناطقی که نیروهای یمنی در نزدیکی شهر «مأرب» به کنترل خود در آوردهاند میتوان به منطقه «الکساره» در بخش جنوب غربی اشاره کرده که تنها هفت کیلومتر با شهر مأرب فاصله دارد.
در بخش شمال شرقی نیز درگیریها به کمپ آوارگان «بن کعلان» نزدیک شده است. منطقهای که هیچ گونه عوارض حغرافیایی ندارد و پیشروی در آن آسان است.
اما در خصوص قبائل مأرب، دولت هادی و ائتلاف سعودی پیش از آزادی شهر الحزم تلاش داشتند با ضد حملات مختلف به قبائل بگویند که هنوز امیدی به پیروزی وجود دارد تا آنها را به ادامه جنگ در کنار خود راضی نگه دارند؛ اما آزادی شهر الحزم موجب شد تا قبائل نیز به طور کامل کنار کشیده و اعلام بیطرفی کنند.
به نوشته المسیره، توپ اکنون در زمین حکام اخوانی مأرب است؛ اما منابع نظامی خبر دادهاند که هفته گذشته ۳۲۰ تن از تروریستهای القاعده وارد این شهر شدهاند و به گفته منابعی در داخل مأرب ورود تروریستهای تکفیری برای جنگ در کنار دولت هادی همچنان ادامه دارد.
شیوخ استان مأرب عقیده دارند که کمکخواهی از القاعده برای حفظ شهر نشان از میزان شکست و بی برنامگی در میان رهبران اخوان دارد. آنها پس از اینکه تیپ ۲۲ خود را در نهم و الجوف و مأرب از دست دادند، ابتکار عمل را نیز به کلی واگذار کردهاند و این بیش از هر چیزی ساکنان مأرب را نگران کرده است؛ چرا که به هیچ وجه خواستار ورود جنگ به داخل شهر نیستند و گزینههای مصالحه و توافق را ترجیح میدهند.
دولت صنعاء معتقد است که هرگز اجازه نخواهد داد استان و شهر مأرب به محل تجمع القاعده تبدیل شود و بخواهد از ساکنانش به عنوان سپر انسانی بهره ببرد. تروریستهایی که پس از تجاوز ائتلاف سعودی تعداد آنها به شش هزار تن رسیده است.
«مأرب» آخرین و مهمترین منطقه نفوذ اخوانیها در جنوب شبه جزیره عربی و یمن محسوب میشود و امارات میتواند با مدیریت درگیری در این استان تا حد بسیار زیادی به هدف خود برسد.
به نوشته المسیره، برخی کارشناسان ورود عناصر القاعده به مأرب را دام امارات برای اخوانیها میپندارند. حتی برخی منابع گفتهاند که ائتلاف سعودی از این اقدام خبر نداشته و موافق نیز نبوده است. اکنون دولت صنعاء به روشنی میتواند بگوید که ائتلاف سعودی مأمن تروریستهای القاعده شده و جنگ روانی علیه شبهنظامیان دولت هادی به راه بیندازد. به گفته این کارشناسان ابوظبی هیچ زمانی آروزی نابودی اخوانیها را پنهان نکرده است و دولت سعودی نیز تحت رهبری بن سلمان چندان ممانعتی از اقدامات ضد اخوانی اماراتیها نکرده است. «مأرب» آخرین و مهمترین منطقه نفوذ اخوانیها در جنوب شبه جزیره عربی و یمن محسوب میشود و امارات میتواند با مدیریت درگیری در این استان تا حد بسیار زیادی به هدف خود برسد. نکته دیگر اینکه اخوانیها و عناصر القاعده در طول پنج سال گذشته همواره با یکدیگر درگیر بوده و اخوانیها بسیاری از رهبران سلفی تکفیری را دستگیر یا به قتل رساندهاند و بعید نیست که در صورت ضعف اخوانیها در مأرب، عناصر القاعده به فکر انتقامجویی گسترده بیفتند.
به نوشته المسیره، موضوع دیگری نیز در داخل شهر مأرب در زبانها جاری است و آن اینکه، اخوانیها از ائتلاف سعودی تضمینی دریافت کردهاند مبنی بر اینکه در صورت مقاومت در مأرب و شکست، ائتلاف سعودی استان شبوه یا حضرموت را در اختیار آنها قرار دهد تا منطقه نفوذشان شود و این یک فاجعه برای شورای انتقالی جنوب محسوب میشود؛ آنچه این سناریو را تقویت میبخشد وجود خبرهایی مبنی بر انتقال اموال بانک مرکزی مأرب به شهر «سیئون» در استان حضرموت است. منابع مطلع خبر دادهاند که حزب اخوانی الاصلاح ۲۰ میلیون دلار و ۵۰ میلیون ریال سعودی و ۳۰ میلیارد ریال یمنی را تحت حفاظت شدید به بانک «سیئون» منتقل کردهاند.
در حال حاضر عمده شهرستانهای بزرگ استان مأرب آزاد شده و فقط شهرستان «مدغل» که محل حضور قبیله «الجدعان» است باقی مانده و درگیریها در این منطقه نیز در جریان است. ارتفاعات استراتژیک استان از جمله کوه «هیلان» نیز به طور کامل به کنترل ارتش و کمیتههای مردمی در آمده است. بلندیهای ما بین البیضاء و مأرب نیز کماکان در کنترل عناصر القاعده است.
310311
نظر شما