چرا ایران  اکنون بر استمرار گفتگوها با طالبان تاکید دارد؟

ایران در راستای اهداف سازنده و احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی افغانستان، سعی کرده با استمرار مذاکرات، طالبان را به سمت برقراری صلح در سایه خروج نیروهای فرا منطقه ای هدایت کند.

فاطمه شریفی کارشناس بین الملل در گزارشی تحلیلی برای خبرآنلاین نوشت: پس از حملات ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱ در آمریکا که گروه القاعده مسئولیت آن را برعهده گرفت، آمریکا از گروه طالبان خواست اسامه بن‌لادن رهبر القاعده را که در افغانستان بسر می‌برد، تحویل دهد که با پاسخ منفی طالبان مواجه شد. آمریکا به همین بهانه در پائیز سال ۲۰۰۱ علیه طالبان که تقریبا سراسر افغانستان را در کنترل خود داشت، حمله کرد و در همدستی با نیروهای داخلی موسوم به نیروهای ائتلاف شمال، این گروه را سرنگون کرد.

از آن زمان تا کنون جنگ خونین میان نیروهای آمریکایی، گروه طالبان و نیروهای امنیتی افغانستان در جریان بوده و این طولانی‌ترین جنگ تاریخ آمریکا خوانده شده است. جنگ ۱۹ ساله ای که در پس حمله آمریکا شکل گرفت و نه تنها صلح را برای این کشور ارمغان نیآورد، بلکه جز ویرانی و آمار بالای تلفات، چیزی در پی نداشت. نهایتا آمریکایِ خسته از جنگ و شکست خورده به پای میز مذاکره آمد و پس از  ۱۸ ماه بحث و جدل بر سر خروج از خاک افغانستان با طالبان به توافق رسید؛ توافقی به نفع طالبان که این گروه را به یک مدعی مشروع قدرت در کابل ارتقاء داد.

محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان این توافق را «سند تسلیم آمریکا» قلمداد می کند و در این باره می گوید: «اشغالگران آمریکایی اصلا نباید به افغانستان حمله می‌کردند. ولی این کار را کردند و تبعات آن را به گردن دیگران انداختند. اکنون و پس از ۱۹ سال تحقیر، آمریکا شکست خودش را بزک می‌کند. خواه در افغانستان، سوریه، عراق و یا یمن، مشکل ایالات متحده است. ایالات متحده، منطقه را ترک خواهد کرد در حالی که آشفتگی‌های عظیمی را از خود به یادگار خواهد  گذاشت.»

ملا برادر رهبر گروه طالبان نیز با تاکید بر ویرانی های به جای مانده ناشی از حضور آمریکا، گفت: «آرزو دارم با خروج نیروهای خارجی از افغانستان، صلح به این کشور بازگردد. از همه دعوت می‌کنیم برای ارزش‌های صلح در کنار هم قرار بگیریم.» رئیس دفتر سیاسی طالبان نیز در این باره افزود: «پدران ما یک صد سال پیش با شکست انگلیس‌ و سی سال پیش هم با شکست روسیه شاهد چنین روزی بودند.» او همچنین گفته است که امیدوار است بحران سیاسی کنونی انتخابات به زودی حل شود تا افغانستان بتواند تیم مذاکره‌ کننده همه شمول را برای شرکت در مذاکرات بین الافغانی ایجاد کند. به دنبال این رویکرد، ایران نیز به دلیل نیات صلح طلبی و عدم سلطه‌گری نسبت به کمک به دولت افغانستان از راه مذاکره و گفتگو  ابراز تمایل کرده تا به  فرمول برای صلح و ثبات دست یابند.

اما آیا تاکید ایران بر استمرار گفتگوها با طالبان بدین معنی است که با قرائت افراطی و خشونت‌طلبانه طالبان از اسلام موافق است؟ آیا ایران خون دیپلمات‌های خود در مزار شریف را به طالبان بخشیده است؟
قطعا پاسخ منفی است، اما در این باره باید متذکر شد که تهران نیک می داند که طالبان به عنوان یک گروه افغان یک حقیقت انکار ناپذیر هست و نمی توان افغانستان را بدون حضور این گروه تصور کرد. محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه نیز ضمن صحه گذاشتن بر این مطلب گفت: «غیرممکن است که طالبان در دولت آینده افغانستان هیچ نقشی نداشته باشند، اما  این نقش نباید غالب باشد.»
 

بنابراین ایران در راستای اهداف سازنده و احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی افغانستان، سعی کرده با استمرار مذاکرات، طالبان را به سمت برقراری صلح در سایه خروج نیروهای فرا منطقه ای هدایت کند. چنانچه شاهد بودیم در مذاکرات پایانی بین طالبان و آمریکا، واشنگتن متعهد شد تا نیروهای خود را طی 14 ماه از خاک این کشور بیرون برد. با این وجود، این روزها کابل در بیم و امید است، چنانچه شاهد بودیم، در ۱۹ اسفندماه، اشرف غنی به عنوان رئیس جمهور بر اساس اعلام کمیسیون انتخابات افغانستان و عبدا... عبدا... به عنوان رئیس دولت همه‌شمول که ادعای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری دارد، همزمان با هم مراسم تحلیف برگزار کردند و این کشور را وارد یک مرحله تازه از تنش‌های سیاسی نمودند. مسئله ای که خواه ناخواه باعث شکاف عمیقی در بین گروه های سیاسی افغان می شود. آن هم در شرایطی که دستیابی به توافق صلحی پایدار در افغانستان تنها از طریق گفتگوی بین الافغانی با مشارکت همه‌ی گروه‌های سیاسی آن کشورامکان پذیر است و کابل مذاکرات با طالبان را در پیش دارد.
 

در چنین شرایطی است که ایران دست یاری به سمت همسایه خود دراز می کند و با رعایت حسن همجواری و احترام به تمامیت ارضی و حاکمیت ملی افغانستان، از هر تحولی که به صلح و ثبات در افغانستان کمک نماید، استقبال می‌کند و از تلاشهایی که در این راستا تحت رهبری و مالکیت افغانها انجام پذیرد، حمایت می کند. تهران امیدوار است بواسطه ی گفتگوهای بین الافغانی همه گروهها، در افغانستان دولتی بر سر کار بیاید که با همسایگان خود روابط دوستانه و برادرانه داشته و بتواند تروریسم را ریشه کن کند.
 

23/ 310 310

کد خبر 1363728

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 6
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۲
    1 0
    راستش من طالبان را افغانستانی نمی دانم. اینها نوچه های عربستان هستند.بلاهایی که سر ملت افغانستان آورده اند را نباید فراموش کنیم. امیدوارم صلح بشه ولی برای رفتن امریکا از منطقه نباید به طالبان توسل جست
  • شمس تبریزی IR ۱۳:۰۴ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۲
    0 2
    طالبان سال 77 با طالبان سال 98 به نظر میاد تفاوتهای زیادی داره و در این 20 سال در سیاست خیلی آموخته و مثل اون روزها تازه به دوران رسیده نیست که حساب و کتاب سرش نشه. البته ما هم مثل سال 77 نیستیم. آن زمان خیال میکردیم گفتگوی بین تمدنها و تنش زدایی کار کرد داره و بعد برجام فهمیدیم که خیر چنین خبرهایی نیست و اگر تمام دستمان را هم تا مرفق در عسل بکنیم و بذاریم در دهان غرب، این ها مثل سگ گاز میگیرن و غضروف و آرنج را از جا در میارن. به علاوه در سال 77 هنوز از بهار عربی و این تحولات منطقه ای امروز خبری نبود و منطقه در حال و هوای دیگری به سر میبرد. آن روز دنبال طرح صلح طایف و غیرو بودن و امروز معلوم شده هیچ از این خبرها نیست و اورشلیم پایتخت جاودان دولت یهودی است و این طرح دو دولت و دو ملت همش کشک بوده. همه اینها نشون میده که باید نگاهمان به طالبان به گونه ای دیگه باشه. افغانستان به نظر نمیاد جایی باشه که بتوان با عنصری به نام ملت دست به دولت سازی زد. در اینجا اسلام کارکرد بهتری برای دولت سازی داره و هیچ کس هم به غیر طالبان دارای قدرت ملت سازی بر پایه شریعت نیست.
  • شمس تبریزی IR ۱۳:۰۵ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۲
    1 0
    پس بهتر است کمک شان کنیم و بر اسب باخته سایر گروهها شرط بندی نکنیم. باید بهشون کمک فکری داد تا بتوانن اقتصاد عاری از کشت خشخاش درست کنن و دولت اسلامی را با تجارت مواد افیونی اداره نکنن که افیون و شریعت با یکدیگر همخوانی ندارن. در ضمن فکر میکنم که باید این بحث شیعه و سنی را گذاشت کنار و هی نگیم اینها قرایت خشن از اسلام دارن. الان قرایت خشن از اسلام داشتن و یا نداشتن مهم نیست. اینها مربوط به موضوعات پیش پا افتاده ی فقهی است. اصل چیز دیگری است. موضوع رویکرد دولت ها در قبال غرب اهمیت داره. غرب که از این منطقه بیرون رانده بشه، قضیه شیعه و سنی و یا اسلام خشن و غیر خشن را میتوان به وجه احسن با گفتگو تا حد زیادی مرتفع کرد. پیش از آنکه غربی ها و غربزدگانی چون دولت سعودی و حزب عدالت و توسعه دنبال دولت سازی بر پایه شریعت قلابی و اسلام آمریکایی باشن و گروههای قلابی مثل داعش را که نسبت به یهود و دولت یهودی و مسیحیت آمریکایی خنثی عمل میکنه، بهتره که خود ما وارد عمل بشیم و کار ساخت دولت اسلامی در مناطق را رهبری کنیم. یکی از مشکلات این بوده که تاکنون به خاطر نگاه سنتی به این قضیه شیعه و سنی نتوانستیم
  • شمس تبریزی IR ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۲
    0 2
    در امر تاسیس دولت اسلامی بر مبنای تفکر اهل تسنن به اهل سنت کمک کنیم. غرب هم کمال استفاده را از این ناتوانی ما برده. متاسفانه محور مقاومت در منطقه عمدتا از میان شیعیان بوده و این خیلی تاثیرگذار نیست. از همین الان وارد مذاکره جدی با طالبان شوید و بگویید ما بالای هزار سال بر سر سقیفه و ام المومنین و بقیه رضی الله عنهم مجادله کردیم و حاصل آن شد که آمریکایی ها در سرزمین وحی گاوداری راه انداختن و نظام امور مسلمین را به دست گاوان شیرده آمریکایی سپردن. مومن از یک سوراخ دوبارگزیده نمیشه. بیایید بر پایه اقرار به وحدانیت الله و شهادت بر پایه رسالت رسول و تاسی به آیات زمین مانده قرآن با یکدیگر همکاری کنیم و منطقه را از وجود نحس و نجس این صلیبیون و یهودیان پاک کنیم تا بقیه اختلافات را در یک فضای صلح و مودت بر پایه برادری و گفتگو برطرف کنیم. گفتگوی تمدنها با غرب که نتیجه نداد چرا که قبلا هم به ما گفته شده بود که لاتتخذوا الیهود و النصاری اولیا. گوش نکردیم و حاصلش را چشیدیم. باشد که گفتگو بر محور الله، محمد و قرآن در اینده نتیجه بخش باشد
  • شمس تبریزی IR ۱۳:۰۷ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۲
    0 0
    در هر صورت، در مذاکرات با طالبان حتما نظرشان را درباره راهبرد مقاومت در مقابل غرب جویا شوید. ببینید آیا فقط دنبال حکومت هستن و پس از رسیدن به قدرت میخواهند راه بقیه را پیش بگیرند و راه دولتهای ناکارآمدی را که امروز در سایر سرزمین های اسلامی بر سر کار هستند را دنبال کنند و وظیفه خودشان را محدود کنند به اموری مثل حجاب و اجرای حدود و سایر دستورات زمین مانده اسلام را میخواهند مثل بقیه نادیده بگیرند و یا در رابطه با غرب موضع درخور توجهی دارند. گفتگوی ما با طالبان باید بر پایه بسط قلمرو محور مقاومت در مقابل صهیونیسم و مسیحیت غرب باشد. صدور بیانیه تسلیت طالبان در زمان شهادت سردار مقاومت سپهبد سلیمانی مرا امیدوار کرده که بشه بر این پایه با طالبان وارد مذاکره و دولت سازی اسلامی در افغانستان با رهبری طالبان گردید. به امتحانش می ارزد
  • IR ۲۰:۵۵ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۳
    1 1
    امریکا بیجا کرده با طالبان صلح کردند مگه شهر هرته ما نمیزاریم ما خودمان دولت تعیین میکنیم ،افغانستان ۲۰۰سال پیش مال ایران بود پس ما صاحب هستیم

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین