این در حالی است که خودروسازان بزرگ در آمار رسمی اعلامی خود به سایت کدال (سازمان بورس) رشدی ۶ درصدی را نسبت به سال قبل (سال ۱۳۹۷) ثبت کردهاند. یکی از اصلیترین عوامل موثر در این کاهش تولید تشدید دوباره تحریمها علیه ایران بود. البته در این میان کمبود نقدینگی نیز مانند همیشه قطعهسازان را بهعنوان حلقه اصلی تولید خودرو بیش از پیش آسیبپذیر کرده بود. آنالیز آمارها نشان میدهد خودروسازان روند رو به رشدی را از ابتدای پاییز سال گذشته آغاز کردند ولی ناگهان این روند با آغاز بهمن ماه متوقف شد. به طوری که نرخ منفی تولید به ۲۱.۶ درصد هم رسید. در این میان شیوع ویروس کرونا در ماههای پایانی سال و به تبع آن توقف خطوط تولید نیز ضربه آخر را وارد کرد.
نگاهی به آمار تولید آبیهای جاده مخصوص
از مجموع ۸۵۴ هزار و ۲۳۵ دستگاه خودروی تولیدشده در سال گذشته سهم ایران خودرو معادل ۳۸۹ هزار و ۴۵۴ دستگاه بود. این یعنی آبیهای جاده مخصوص توانستهاند ۸ هزار و ۱۰۸ دستگاه خودرو بیشتر از سال گذشته تولید کنند. رشد تولید ایران خودرو در این مدت ۲.۱ درصد ثبت شده است. کارنامه پایانی این شرکت در اسفند ماه با رکورد ۳۴ هزار و ۴۷۱ دستگاه بسته شد که در قیاس با مدت مشابه سال گذشته خود حدود ۲۳.۶ درصد افت را نشان میدهد. در گروه ایران خودرو افت تولید پژو و سمند بیشترین سهم را در این نرخ منفی به همراه داشته است.
نگاهی به آمار نارنجیهای جاده مخصوص
از مجموع ۸۵۴ هزار و ۲۳۵ دستگاه خودروی تولیدشده در سال گذشته سهم سایپا معادل ۳۵۸ هزار و ۶۹۹ دستگاه بود. البته این بدون احتساب تیراژ تولید پارس خودرو بهعنوان زیرمجموعه این شرکت است. شرکتی که در این مدت توانست ۱۰۶ هزار و ۷۲ دستگاه انواع خودرو تولید کند. سایپا با این تیراژ تولید توانست رشد تولید ۲۱.۳ درصدی را برای خود ثبت کند. سایپا در آخرین ماه سال گذشته توانست ۳۴ هزار و ۴۷۱ دستگاه خودرو تولید کند که در مقایسه با ماه مشابه سال گذشته افتی ۱۸.۸ درصدی را ثبت کرده است. سه خودروساز بزرگ در بهترین ماه تولید خودرو روی هم رفته ۶۷ هزار و ۳۶۷ دستگاه خودرو تولید کردند که درمجموعه کاهشی ۲۱.۶ درصدی را نسبت به مدت مشابه سال گذشته نشان میدهد. در گروه سایپا بیشترین افت تولید مربوط به خودروهای خانواده پراید و تیبا بوده است.
نگاهی به آمار سردمدار شرکتهای خصوصی
شرکت مدیران خودرو به عنوان یکی از موفقترین تولیدکنندگان خصوصی حوزه خودرو حتی در اوج بحران نیز به لطف همکاری طرف چینی به روند تولید و عرضه ادامه داد. این شرکت در سال گذشته توانست ۱۳ هزار و ۸۴۴ دستگاه خودرو تولید کند. نکته تاسفبار اینجاست که مدیران خودرو در سال ۹۷ توانسته بود ۳۷ هزار و ۲۸۱ دستگاه خودرو تولید کند. این یعنی این خودروساز چینی در سال ۹۸ با کاهش تولیدی معادل ۶۳ درصد روبرو شده است.
۲۱۲۱