موضع روسیه و چین درباره تهران چه خواهد بود؛ آیا ایران باز تنها می‌ماند؟

یک کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با خبرآنلاین معتقد است که اقدام آمریکا در بازگشت به برجام بار دیگر به چین و روسیه کارت جدید برای امتیاز گیری های جدید و بیشتر می دهد و ایران بار دیگر مانند سابق در شورای امنیت تنها می ماند.

ابوالفضل خدائی: روز سه شنبه روزنامه نیویوک تایمز خبر داد که آمریکا قصد دارد تا برای جلوگیری از لغو تحریم تسلیحاتی ایران در 27 مهرماه سال جاری به برجام بازگردد تا بتواند حق رای خود را حفظ کند. آمریکا دو سال پیش از توافق اتمی ایران و پنج کشور صنعتی جهان خارج شد و طبق آن تحریم های ثانویه که شامل فروش نفت ایران هم می شد را اعمال کرد. پس از آن ایران نیز در پاسخ تعهدات برجامی خود را در 5 مرحله تقلیل داد. دراینباره با مهدی مطهرنیا کارشناس مسائل بین الملل گفتگو کرده ایم که در ادامه می خوانید:

نخست بفرمایید که چرا سیاست ترامپ در چهل سال اخیر متفاوت تر از روسای جمهور آمریکا بود؟ آیا این کشور در قبال تهران راهبرد سیاست خارجی خود را تغییر داده است؟

ایالات متحده آمریکا از سال 2018 به بعد در ساحت گفتمان امنیتی خود تجدیدنظر کرده و ایران را به عنوان دشمنش در ساحت نگرش های امنیتی و استراتژیک قرار داده است.قبل از روی کار آمدن دونالد ترامپ دکترین امنیتی ایالات متحده آمریکا در قبال ایران متوجه گزاره محدود کردن همکاری های بین المللی و محاصره منطقه ای بود که در استمرار و ادامه چنین رویکردی، دکترین ترامپ در سال 2018 متوجه ایجاد فضایی شد که بتواند زمینه پرور جایگزینی این گزاره شود که ایران را از یک چالش امنیتی برای آمریکا به یک دشمن امنیتی به منظور اعمال فشار بیشتر بر تهران تبدیل سازد. در همین راستا ایالات متحده آمریکا حرکت خود را در این مسیر آغاز کرد و دونالد ترامپ در چارچوب پارادایم آشوب و دکترین بازیگر دیوانه؛ سیاست کلانی به نام ابهام و پیچیدگی و با استراتژی جوجیتسو وارد عمل شد و تاکتیک های سه گانه تحریک کردن، جاخالی دادن و پرتاب کردن را شکل بخشید. در آن سو جمهوری اسلامی ایران نیز با حرکت های خود در گزاره هایی چون جبهه مقاومت و رودرویی با ایالات متحده آمریکا در منطقه، بستن تنگه هرمز و همچنین تلاش برای ایجاد یک جبهه معنادار تحت عنوان مقاومت، زمینه های بهره برداری از تئوری جنگ نامتعادل در قبال آمریکا را فراهم کرد. از همین رو ایالات متحده آمریکا نیز سعی دارد با بزرگنمایی قدرت ایران و آنچه که ایرانیان بیان می کنند، زمینه های اقناع افکار عمومی و القاء ایران به عنوان یک تهدید امنیتی را در جهان فراهم سازد.

آیا موفق هم بوده اند؟

اگرچه آنها در این زمینه به طور مطلق موفق نبودند اما به طور نسبی این امر صورت پذیرفت و هم اکنون شاهد ایجاد فضایی هستیم که در آن جمهوری اسلامی ایران تحت فشار بین المللی ایالات متحده آمریکا قرار گرفته است و آرام آرام اتحادیه اروپا نیز به آن پیوند می خورد که این مسیر زمینه ساز ایجاد یک فضای معنادار در فشار بیشتر علیه ایران است. اروپایی ها گام به گام به آمریکایی ها نزدیک تر خواهند شد. آنها تمایل به حزب دموکرات و جمهوری خواه را اندازه یک اقیانوس نمی پندارند؛ بلکه اندازه جویی می دانند که دموکرات ها در یک طرف آن و جمهوری خواهان در طرف دیگر آن قرار دارند که به سرعت نیز می توانند جای خود را از این سو به آن سو عوض کنند.

این مساله به رئیس جمهوری بعدی آمریکا اگر فرض بگیریم بایدن پیروز شود، منتقل می شود یا استراتژی تازه تری دنبال می شود؟

کاخ سفید هر رئیس جمهوری داشته باشد چه دونالد ترامپ و یا جو بایدن باید منطق محدودسازی ایران در خاورمیانه را دنبال کند. از این جهت تغییر اندکی در ادبیات، تاکتیک و تکنیک در برخورد با ایران به وجود نخواهد آمد. باراک اوباما هم اگر برجام را پذیرفت و جان کری و تیمش را برای مذاکره جدی با ایران به وین فرستاد در فکر این بود که بعد از برجام فشارهای واشنگتن بر تهران را تداوم بخشد و در ادامه تهران را در باب پرونده ها و موضوعات دیگر پای میز مذاکره بکشاند. استدلال وی این بود که اگر ایران وارد بازی مذاکره شود مجبور است در حلقه های گوناگون مذاکرات بعدی نیز وارد شود و بالطبع زمینه های ایجاد فضای گفتگوی بیشتر به منظور محدودسازی ایران در شعارهای انقلابی مطرح خود در تهران را فراهم کند.

لذا با موضع گیری رهبری جمهوری اسلامی ایران در باب عدم مذاکره در خصوص پرونده های دیگر به جز پرونده هسته ای شاهد فضایی هستیم که در آن جمهوری اسلامی ایران تحت تأثیر محدودسازی تفسیری از برجام توسط کاخ سفید در اواخر دوران اوباما هم بود. بنابراین نباید از این موضوع غافل شویم و چندان امیدی بدان نداشته باشیم.

با این تعریف پس برویم سر سوال اصلی،تصمیم آمریکا برای بازگشت به برجام را چه طور نگاه می کنید؟ بازگشت آمریکا را می توان حقوقی تفسیر کرد یا سیاسی؟ و اگر موفق شود چین و روسیه چه تصمیمی خواهند داشت؟

 ایالات متحده آمریکا در همین راستا تلاش برای ایجاد یک سامانه حقوقی معنادار با پذیرش مراجع بین المللی را آغاز کرده است. اگرچه ایالات متحده آمریکا در این مسیر با چالش های عمده ای چون مخالفت چین و روسیه روبرو خواهد بود اما بازار گرم تحولات بین المللی و نیاز دولتمردان قدرت های بزرگ به یکدیگر از جمله آمریکا به عنوان تنها ابرقدرت باقی مانده از جنگ سرد موجب خواهد شد تا با بده بستان های دیگر ایران بار دیگر تنها بماند. در همین حال آنچه که ایران تحت عنوان امید به چین و روسیه و همچنین ایجاد فضای منطقه ای مناسب در جهت فشار به ایالات متحده آمریکا دنبال می کند در وضعیت فعلی موثر و قابل قبول نخواهد بود.

در آن سو واشنگتن نیز با موانعی چون رقابت با اتحادیه اروپا، رقابت با چین روسیه در مناطق تحت نفوذ و اصطکاک های گوناگون موجبات ایجاد چالش محدودکننده را برای خود فراهم خواهد کرد. به طور طبیعی اگر لبه های تیز این چالش ها در دو جبهه موافقت و یا مخالفت با آمریکا به سرانجام معین کننده ای در جهت شکل دادن به نظم آینده بین المللی بینجامد، می تواند جرقه هایی را در آینده به وجود آورد که موجب افزایش و گسترش خشونت و درگیری ها در سطح منطقه و بین المللی شود.

 از طرفی اگرچه روسیه و چین به طور لفظی حمایتشان را از ایران اعلام می کنند و مسکو به صراحت بحث فروش تسلیحات به ایران را در پایان تحریم تسلیحاتی ایران مطرح می کند اما بدیهی است که تأمین منافع برای این دو کشور در اولویت قرار دارند. در این راستا روس ها بارها اعلام کرده اند که به دنبال ایجاد فضایی هستند که ایران را به عنوان یک شریک استراتژیک قلمداد کنند. نکته اینجاست که روس ها هیچ گاه نتوانسته اند صداقت و راستی خود را به معرض نمایش بگذارند.

از چه لحاظ روس ها به نسبت به ایران صداقت نداشته اند؟

عدم تکمیل نیروگاه بوشهر، نادیده گرفتن ایران در سوریه، عدم همکاری با ایران در بوسنی و هرزگوین، تلاش برای محدود کردن ایران در افغانستان خود گواه بر این موضوع است و این کشور همواره تلاش کرده است تا از ایران به عنوان یک برگ برنده برای امتیازگیری از ایالات متحده آمریکا سود ببرد.

درباره چین؟

در مورد چین نیز به همین گونه است و نکته مهمتر اینکه دو کشور چین و روسیه در کلونی قدرت های بزرگ جهانی قرار می گیرند و در این عرصه همانطور که برای کشاندن ایران به میز مذاکره در ماجرای برجام حتی به طور حداقلی با ایالات متحده آمریکا همکاری کردند، بار دیگر نیز تلاش خواهند کرد با گرفتن امتیازات بیشتر زمینه هایی را برای هماهنگی با ایالات متحده آمریکا در فشار علیه ایران بازیابی کنند. به طور طبیعی و براساس مولفه های علم استراتژیک روسیه نمی تواند متحد استراتژیک برای ایران باشد. چرا که این دوستی بر محور منافع روس ها در حوزه منطقه ای و بین المللی و همچنین در بستر منازعه ایران و آمریکا معنادار شده است. این معنا را به طور خاص در 4 دهه گذشته و در رفتار و کنش سیاسی مسکو نسبت به تهران می توانیم ردیابی کنیم.

با این شرایط می توانیم این سوال را با حداقل در نظر گرفتن نسبیت، بگوییم که آمریکا در مهرماه به هدف خود خواهد رسید؟

در صورت موفقیت ایالات متحده آمریکا در طرحش و احیای تحریم های سازمان ملل علیه ایران گفته می شود حضور ایران در برجام نیز دیگر معنایی نخواهد داشت اما باید در نظر داشت که هم اکنون نیز این توافق جسدی بیش نیست. برجامی که ایران اعلام کرد که در صورت خروج آمریکا آن را آتش خواهد زد، اکنون به وضعیتی رسیده است که ترامپ آن را ریز ریز کرده است. این در حالی است که ایران هنوز سخن از برجام می گوید با اینکه قرار بود به صورت پلکانی از آن خارج شود و پس از چند ماه از گام پنجم کاهش تعهدات برجامی، منطق پلکانی خروج از این توافق نیز از متن به حاشیه رفته است.

این بافت موقعیتی سبب شده تا ایران نتواند جسد برجام را تشییع کند. چون که تشییع جنازه جسد برجام بر روی اقتصاد ایران حداقل از منظر روانی تأثیرگذار خواهد بود و قادر است وضعیت متزلزل اقتصادی کنونی را با یک سکته ناقص دیگری مواجه کند که در صورت عدم کنترل آن می تواند مخاطرات جدی اقتصادی و متعاقباً اجتماعی و سیاسی را به همراه داشته باشد. زنگ هایی که در آبان ماه سال 98 به صدا در آمد هنوز خاموش نشده است؛ اگرچه برخی درصدد آن هستند تا صدای آن زنگ ها را کوتاه و یا در صداهای دیگر گم کنند. بنابراین نه تنها در ایران بلکه در بسیاری از کشورهای دنیا اگر وضعیت اقتصادی نتواند پاسخگوی بافت موقعیتی ناشی از گذار از دوران کرونا باشد و همچنین تلنگری که به زیست جهان های جوامع گوناگون وارد کرده فائق بیاید، بالطبع می تواند پیامدهای متعددی را بر کشورها و دولت ها متحمل کند. اگر تهران نیز نخواهد گام هایی را برای پاسخگویی به مردم خود بردارد، باید منتظر اتفاقات و رویدادهایی باشد نسبت دادن آن به بیگانگان و دیگران نیز به امری تکراری و کلیشه ای در نزد افکار عمومی تبدیل خواهد شد.

23/ 310 310

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1383461

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 36
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • GB ۱۴:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۴
    45 7
    دولت ترامپ دنبال بهانه هست که ایران از برجام خارج بشه که اقدامات بعدی را انجام بده
    • IR ۱۸:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۶
      3 0
      روسها از پشت خنجر میزنند تاریخ خود گواه آن است.
  • IR ۱۴:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۴
    71 9
    چه عجب یک نفر واقعیات را گفت
    • IR ۰۸:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۵
      43 1
      اگر چین و روسیه در این بازی مضحک با آمریکا همراه شوند یعنی بیشتر از یک عروسک خیمه شب بازی در دست آمریکا نیستند و اتحاد استراتژیک با آنها بی معناست و باید ایران در سیاست خارجی خود تجدید نظر جدی کرده و مستقیما سراغ ارباب اصلی رفته و به رعیت و زیردست باج ندهد. مردم هم دیگر تحمل تاوان دادن برای سیاستهای اشتباه مسئولین را ندارند.
    • IR ۱۳:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۵
      9 0
      الان تقریبا معلوم شده که کرونا ویروس رو آمریکا نساخته بود وگرنه پادزهرش رو برای خودش میساخت که اینجور گرفتار نشه. باید بپذیریم که همه چیز رو نمیفهمیم و همه جز خدا و معصومین اشتباه میکنند. در تصمیم گیریهای کشور هم باید احتیاط کنیم و بر یک حرف اصرار نکنیم و خرد جمعی بر تصمیمات حاکم باشه تا کشور به بن بست نخوره.
    • IR ۱۶:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۵
      2 0
      کاربر ۰۸:۱۱ -همه کشورها حتی چین و روسیه عروسک نیستند بلکه بر اساس منافع خودشون حرکت میکنن جایی که براشون صرف بکنه کوتاه میان و در جای دیگر به لحاظ سودشون راه نمیان نمیگن مرغ یکپا داره واین بده و بستان چیز عجیبی نیست .مشکل در اینجاست که ما منافع ملی خودمون رو بر اساس منافع دیگران تعریف کنیم . فراموش میکنیم که چراغی که به خانه رواست به مسجد حرامه . برای من اولویتی نداره که در فلان کشور مشکلاتش چیه اما مشکلات کشور برام بسیار با اهمیته
  • شمس تبریزی IR ۲۰:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۴
    تیم دولت روحانی تیم پیرمردها بود. میدانید یعنی چه؟ یعنی اینکه 40 سال در این مملکت در پست های کلیدی فعالیت کردن و هر سال هم دو بار به قول خودشان با آرمانهای امام راحل میرن تجدید بیعت میکنن. غرب میگه شما کشور نرمال نیستید. یعنی چه؟ یعنی اینکه شما مدیریت جهان به رهبری غرب را قبول ندارید. چطور کسی که 40 سال در پستهای کلیدی مملکت بوده نمیفهمه که آرمانها امام ایران را تبدیل کرده به کشوری که زیر بلیت غرب نره؟ چطور نمیفهمه که آرمانهای امام نمیذاره که ایران تبدیل به کشوری بشه که به زعم غرب نرمال باشه. این ساده لوحان خیال کردن که با یک توافق و دو توافق میتونن مشکل ایران و غرب را حل کنن. دایم وعده های تو خالی بر اساس توهماتشان دادن. حالا شما سوال میکنید که چین و روسیه ایران را تنها میذارن یا نه؟ چین و روسیه هم با آن آرمانهای امام مشکل دارن آقا. یا آرمانهای امام را کنار بذارید و دست از بازی دادن خودتان و ما بردارید و با غرب بسازید یا روی روسیه و چین حساب نکنید. چین و روسیه در شورای امنیت هیچکاری برای شما نخواهند کرد کما اینکه قبلا هم نکردن. چین حتی در شیوع کرونا هم به ما دروغ گفت
    • IR ۲۰:۵۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۴
      21 65
      تو بیکاری هی میای اینجا طومار مینویسی؟؟
    • شمس تبریزی IR ۲۱:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۴
      32 8
      آره داداش من بیکارم. تا کار دست از ما بهتران است بنده باید بشینم این پشت و یه قلپ چایی بخورم و یه پک به سیگار بزنم و کامنت بنویسم. شما مشکلی داری؟
    • IR ۲۱:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۴
      11 45
      ماشالله در همه چیز صاحب نظری اقتصاد -سیاست - ورزش و ... ولی فقط همین رو می دونم آدمهائی که درباره هر چیزی نظر می دهند فقط همین یه کار رو خوب بلدند: حرف زدن و نظر دادن که به درد هیچ کسی الی خودشون نمی خوره
    • FR ۰۱:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۵
      45 1
      نظرت در مورد انجام رفراندم بعد از ۴۰ سال از انقلاب اسلامی با ارزش هایی از جنس ارمان های امام چیه ! مگه میزان طبق ارمان های امام، رای مردم نیست؟!
    • IR ۱۰:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۵
      6 15
      اقای 1/27 عزیز... اونایی که همیشه منفعل هستند و کم میارند و نمیتونند از پشت لحاف و تشک عافیت بیرون بزنند حرف رفراندم رو وسط میکشند . کار کردن و پیشرفت فقط و فقط در استقلال کامل از غرب و تعامل هوشمندانه و فعالانه با جهان است نه تعامل منفعلانه .
    • خطاب به شمس IR ۱۰:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۵
      2 0
      بر فرض اصلا توافقم نمیشد مگر مشکل به این آسونیاست که بخواد بعد 40 سال حل بشه؟!!
    • IR ۱۶:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۵
      5 29
      پرفسور شمس تبریزی یک توصیه بهت میکنم با استفاده از طب قدیم به جای چای از فراورده شتر بنوشید و به جای سیگار هم عنبر نسارا دود بفرمایید تا حالتون خوب بشه البته چند قطره روغن بنفشه هم در چشم و گوشتون بچکانید که مفید خواهد بود .نه تنها ایران بلکه جهان به متفکرانی مثل حضرتعالی سخت نیازمنده
    • شمس تبریزی IR ۲۰:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۵
      1 0
      عزیز دلم از من پرسیده نظرت درباره رفراندوم چیه؟ مگه رفراندوم از آرمانهای امام نبود؟ فرض میکنم رفراندوم از آرمانهای امام بوده. آخه من میدونم که شما میخواهید با رفراندوم، آرمانهای امام راحل را به موزه بفرستید کما اینکه اکبر گنجی معروف به اکبر قمپز هم طالب همین بود خخخخخخخخ. خیال میکنی امام راحل، با رفراندومی که آرمانهای ایشان را به موزه می فرستاد موافق بود؟ حاشا و کلا. میدانی چرا؟ چون ایشان گفت چه من میان شما باشم و چه نباشم، نگذارید این انقلاب ( از طریق رفراندوم و غیرو) دست نااهلان و نا محرمان بیفتد. خخخخخخخخخخخخخخ
    • شمس تبریزی IR ۲۲:۳۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۵
      1 0
      عزیز دلم، استفاده از فراورده شتر مال اونهایی است که ماشین شاسی بلند سوار میشن. مگه ندیدی که اونی که داشت نسخه مینوشت ماشین شاسی بلند سوار بود؟ من اصلا ماشین ندارم چه رسد به اینکه شاسی آن بلند باشه. این توصیه های پزشکی را به از مابهتران بکن نه من
  • شمس تبریزی IR ۲۰:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۴
    80 8
    فرمودن « باراک اوباما هم اگر برجام را پذیرفت و جان کری و تیمش را برای مذاکره جدی با ایران به وین فرستاد در فکر این بود که بعد از برجام فشارهای واشنگتن بر تهران را تداوم بخشد و در ادامه تهران را در باب پرونده ها و موضوعات دیگر پای میز مذاکره بکشاند. استدلال وی این بود که اگر ایران وارد بازی مذاکره شود مجبور است در حلقه های گوناگون مذاکرات بعدی نیز وارد شود و بالطبع زمینه های ایجاد فضای گفتگوی بیشتر به منظور محدودسازی ایران در شعارهای انقلابی مطرح خود در تهران را فراهم کند». آقای مطهرنیا، چرا این حرفها را موقع مذاکرات منتهی به برجام نگفتید؟ آیا اینها را آن موقع میدانستید و نگفتید و یا حالا به این نتیجه رسیدید؟ دولت این حرفهای الان شما را، آن روز میدانست؟ اگر نمیدانسته که باید گفت پس از 40 سال بر سر پستهای کلیدی در این مملکت، جای تاسف است که آمریکا را نشناخته بوده. اگر این حرفهای شما را میدانسته و باز هم ادامه داده و آن وعده های توخالی را داده که باید صریحا بگم خیانت کرده و مهمتر از همه با مردم بازی کرده
    • IR ۱۶:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۵
      3 22
      چقدر خزعبلات به هم میبافی .چقدربیکاری که طومار بی ربط می نویسی .همه مهملاتی که از میگی به پشیزی نمیارزه . بیری در نانوایی یکه دانه نان هم بابتش نمیده . با چه کسایی تو این مملکت 80 ملیون شدیم .پرفسور خدا 2 تا چشم و 2تا گوش بهت داده اما یک دهان یعنی بیشتر ببین و گوش کن و کمتر حرافی کن. به فرموده شاعر کم گوی و گزیده گوی چون در تا از کم تو جهان شود پر. افتاد؟!!!
    • شمس تبریزی IR ۲۲:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۵
      0 0
      تو چقدر بیچاره ای که عیار هر چیزی را با نان سنگک و بربری می سنجی. البته خداوند یک جفت گوش و چشم داده تا خوب ببینی و بشنوی و یک دهان داده تا پس از شنیدن و دیدن مهملات یک شیشکی جانانه ببندی خخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخ
  • شمس تبریزی IR ۲۱:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۴
    29 5
    بذارید در مورد چین یک چیزی به شما بگم. چینی ها فقط استاد خرحمالی کردن هستن. اگر خیال کنید که اینها استراتژیست به معنی واقعی کلمه دارن یا آدمهای عمیقی هستن اشتباه میکنید. کشوری که 1.5 میلیارد جمعیت داره مثل یک خانواده پرجمعیته که باید صبح تا شب جان بکنه تا لقمه نانی برای سیر کردن شکم خودش و اهل و عیالش داشته باشه. چنین کسی فرصت اندیشیدن و طراحی استراتژی نداره. او حداکثر فهمی که از استراتژی داره، تولید نان و سیرکردن شکم است و بس.
  • شمس تبریزی IR ۲۱:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۴
    50 2
    یه نگاه به دانشگاه های چین بندازید و آن را با همین آمریکا قیاس کنید. دانشگاه های آمریکا با جان و دل آنچه را که بلدند به یک خارجی یاد میدن و این چینی ها اصلا و ابدا. روسیه هم مشابه آنها. از همین سیاست علمی که دارند میشود حدس زد که در حوزه روابط خارجی تا چه اندازه اهل بذل و بخشش هستن
    • جاوید IR ۰۱:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۶
      1 0
      جناب شمس تبریزی بیوگرافی خودتونو بفرمایید تحلیل های زیبایی دارین.فقط بخاطر شما نظرات را میخانم
  • مومیایی SG ۲۳:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۴
    28 0
    طبق معمول ارزان فروخته می شویم
  • احمد IR ۰۶:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۵
    9 53
    اقای کارشناس، تا حالا کجابودی؟دلایل عدم صداقت روسیه رو از دست کی کپی کردی!نیروگاه بوشهر مال آلمانی ها بود که روس‌ها تکمیل کردن،میدان سوریه هم محل بازی ایرانه و ما برای تکمیل پیروزی مقاومت، روسیه را وارد صحنه کردیم وسردارسلیمانی پوتین را قانع کرد که اگر جاپایی در مدیترانه می خواهی (بندر طرطوس)باید وارد صحنه شوی،در افغانستان هم که محل مانور آمریکاییها و ایران می باشد و روسیه نفعی ازقدرت آمریکا در آنجا که قبلاً حیاط خلوت خودشان بوده نمی‌برند چرا باید جلوی تحرک ایران را بگیرد. اینقدر تابلو از آنها دفاع نکن و پیشاپیش موفقیت آمریکا را جشن نگیر،درسیاست دو دوتا ها همیشه چهارتا نمی شود!
    • محمد IR ۰۸:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۵
      30 0
      خوب شما چند نمونه از صادق بودن روس ها بیار؟!!!
    • رضائیان IR ۱۱:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۵
      31 1
      پس چرا روسیه جونت داره تمام میوه های سوریه رو تنهایی میخوره؟!
    • IR ۱۲:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۵
      3 15
      در صداقت روسها همین بس که برادر پوتین با خودروی شخصی خود به ایران آمد و یک جلد نفیس قرآن نیز به رسم صداقت و صمیمیت اهدا نمودند.
    • IR ۱۲:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۵
      2 3
      در صداقت روسها همین بس که برادر پوتین با خودروی شخصی خود به ایران آمد و یک جلد نفیس قرآن نیز به رسم صداقت و صمیمیت اهدا نمودند.
  • RO ۰۷:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۵
    42 1
    برای سواری ندادن به آمریکا ، با همه کشورها خصوصا نوکر های آمریکا زیادی بها داده ایم! هنوز دور سواری آمریکامونده و بقیه بابتش سواری مفت میگیرند .
  • محمد IR ۱۰:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۵
    9 0
    ایران زمانی که آمریکا خارج شد باید خارج میشد الکی کشش داد
  • مهدی IR ۱۱:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۵
    3 30
    روسیه دیگه مثل قدیم ایران رو به راحتی نادیده نمیگیره. توی این چند سال اخیر خوب حداقل به لحاظ سیاسی خوب موضع گیری کرده.
    • IR ۱۴:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۵
      6 0
      بله که نادیده نمیگیره چون فهمیده خوب میتونه هم ایران رو بدوشه و هم بعنوان اهرمی برای امتیاز گرفتن از آمریکا استفاده کنه. برای دلخوشی ساده لوحان هم به قول شما گاهی یه موضع سیاسی ولی بدون پشتوانه عملی میگیره که چندان تاثیری هم در نتایج نهایی وقایع نداره.
  • IR ۱۲:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۵
    14 5
    از خبرانلاین تقاضا دارم همانطور که نظرات شمس تبریزی را میذاره که حتی به شعور مخاطب هم توهین میشه نظرات ما را هم حساب کنه و بذاره
    • شمس تبریزی IR ۲۱:۲۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۵
      0 0
      چه توهینی به شعور مخاطب کردم؟ باز من دو تا کامنت نوشتم و شما شروع کردید به غرغر کردن؟؟؟؟؟
  • IR ۱۶:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۵
    7 1
    ]چین وروسیه به ایران فقط به چشم یک کارت بازی و یا اهرم فشار به امریکا نگاه میکنن .هر جا منافعشون اقتضا بکنه به راحتی دستشون تو دست امریکاست تمام قطعنامه هایی که علیه ایران صادر شد و چین و روسیه با امریکا همکاری کردند و رای مثبت دادند و روزی که روسیه منافع ایجاب کرد سامانه اس 300 رو که پولش رو گرفته بود با 10 سال تاخیر و بعد از رده خارج شدن داد و یا چین حتی از خرید نفت ایران با قیمت پایین تر و با بلوکه کردن پولش وفروش اجناس بنجل خودداری کرد.
  • حق گو IR ۱۰:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۶
    1 1
    از دید آقایان چشم امید داشتن به بیگانه و اجنبی، فقط در مورد کشورهای غربی مردوده، ولی در مورد کشورهای شرقی هیچ ایرادی نداره.