شهیدمطهری در برابر عوام زدگی و دنباله روی خطیبان و مداحان از مخاطب چه می گفت؟

روزنامه اطلاعات نوشت:وقتی در فضای مُجازی و حقیقی به علایق و سلایق و هجوم بی امان به سوی یک خواننده مطرود و زشتگو و فاسدالاخلاق که در خارج از ایران مطامع خود را دنبال می‌کند می‌نگریم، باید از صمیم قلب نگران شویم. انحصار رسانه‌ای در سیما و صدا، محصول شایسته‌ای نپرورده و این منش و روش ناتندرست تا چه زمانی ادامه یابد و چقدر صدمه بزند؟ خدا عالم است و بس

برخی مداحی‌های عوام پسند که با استعانت از روایات نادرست و بعضاً مغرضانه، به ترویج خرافه دامن می‌زند سالهاست همچون تیغ تیز به جان اخلاق و فرهنگ ما افتاده است.

مطهری مدام و شاید در موارد مکرر این عوام زدگی و دنباله روی خطیب و مداح از مخاطب و مسابقه برای جلب عواطف عامیان را سمّ مهلک برای دین و جامعه قلمداد می‌کرد

او چاره را در آموزش و مطالعه و تربیت آزادمنشانه و رهایی از قید کاسبکاری در مجامع حوزوی می‌دانست. به‌همین دلیل بخش عظیمی از زندگی و تعلیمات مطهری وقف تدریس و تحریر درسنامه‌های عالی شده بود.

امروز اگر به برخی مجتهدان سطوح عالی و درس خارج خوانده بگویند کتابی برای کودکان و نوجوانان بنویسند، مانند داستان راستان، یا اثری در باب جامه‌شناسی و تاریخ از منظر الهیات یا کتابی در نقد قصص و روایات جعلی در منابر و تکایا یا در باب حافظ شناسی و دیگر مسایلی که ذهن و زبان و فرهنگ جامعه جوان و تحصیل کرده را مشغول کرده، چه نتیجه و جوابی دریافت می‌کنیم؟

اگر استاد مطهری در میان ما بود، هم اینک درباب اینترنت و فضای مجازی، در باب رابطة علم و دین، در موضوع هوش مصنوعی، در باب تحولات ژنتیک و اثرات آن بر آیندة بشر، در باب موقعیت مرجعیت و ضرورت انقلاب در استنباط کلامی و فقهی و دگرگونی اساسی در مناسبات میان دینداران و دینیاران و آباء مذهب سخنها و تحقیقات نغز ارائه می‌کرد.

او به جای برخورد و طرد سکولارها و منتقدان و حتی منکران برخی امور و معتقدات، به بحث و گفتگویی شکوفا و پرثمر روی می‌آورد، همچنان که معتقد بود مسیحیت و انجیل را باید یک کشیش در دانشکده الهیات تدریس کند و فردی مانند دکتر امیرحسین آریانپور که مارکسیسم و کمونیسم را می‌شناسد، در این رشته درس و بحث ارائه دهد. تا واقع‌بینانه و آگاهانه به نقد نظرات او پرداخت. همچنانکه که در مجله زن روز آن ایام، در مناظره آزاد با دگراندیش مخالف با نظام، او را مجاب کرد و حقایقی مستدل از احکام نورانی اسلام ارائه داد.

استاد مطهری نقد را یک نعمت تلقی می‌کرد و سراسر عمرش را با درس خواندن و درس دادن و پژوهش و تألیف به انجام رساند و چه فرجام باشکوهی که در سطر سطر کتابها و نوشته‌هایش باز آمد و به تقریر و تدریس تشریک مساعی کرد.

او مصداق همان عالمانی بود که با مرگشان عالَمی انگار مرده است. جای او همیشه خالی است و این پرسش باقی که چرا امثال مطهری کم پرورده شد و این همه حسرت به بار آورد.

بزرگداشت مطهری، گرامی داشت همین عقل کاوشگر و پرسشگر، روح پرشور و نوگرا، و آموزگاری و حکمت در عین علم و شفقت است. محققی که کوشید بقدر وسع زمانه و مقدورات خویش بر داشته‌ها و میراث فرهنگ و ایمان جامعه‌اش بیفزاید و نه آنکه راهها را سد کند و به جبر و انکار مخالف و منتقد را خموش و منعزل سازد.

1717

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1384265

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 15 =