دلیل رفتار غیر دیپلماتیک کابل در خصوص ورود غیرقانونی اتباعش به ایران چیست؟

نورنیوز نوشت: رفتارهای نه چندان سازنده مسئولین افغانستانی در دو حادثه‌ای که اخیرا برای اتباع این کشور که ورود غیرقانونی به ایران داشتند، رخ داد، می تواند موجب شکل گیری سوء تفاهم در روابط دو کشور و بر هم خوردن امنیت روانی چند میلیون مهاجر افغانستانی ساکن در ایران شود.

متاسفانه طی دو ماه گذشته، دو رخداد مشکوک، فرصت طلبان را بر آن داشت تا در روابط میان ایران و افغانستان اختلال ایجاد کنند.

در نخستین حادثه که بیش از 40 روز پیش رخ داد بر اساس ادعای طرف افغانستانی شماری از اتباع این کشور که قصد ورود غیرقانونی به کشورمان داشتند در رودخانه هریرود غرق شدند.

در آن حادثه که به مدد رسانه‌های معاند فارسی زبان بازتاب گسترده‌ای پیدا کرد، جمهوری اسلامی ایران از همان ابتدا تمام تلاش خود را به کار بست تا ابعاد کامل و دقیق موضوع، فارغ از هیاهوی رسانه‌ای بررسی و واقعیت ماجرا مشخص شود.

حادثه دوم اما؛ روز 14 خرداد در یزد اتفاق افتاد و یک خودروی حامل اتباع افغانستانی که به صورت غیرقانونی وارد کشور شده و توسط قاچاقچیان انسان در حال انتقال به شهرهای دیگر بودند، پس از مشکوک شدن پلیس و بی‌توجهی راننده به فرمان ایست از ناحیه چرخ عقب مورد اصابت گلوله ماموران قرار گرفت و به دلیل سرعت بسیار بالا نهایتا پس از طی 8 کیلومتر بدلیل اصطکاک رینگ خودرو با آسفالت دچار آتش‌سوزی شد و چند سرنشین آن کشته و مجروح شدند.

این واقعه نیز بلافاصله از سوی رسانه‌های معاند و برخی اکانت‌های وابسته به آنها در شبکه‌های اجتماعی تبدیل به موجی سنگین علیه کشورمان شد و متاسفانه همچون مورد قبل با واکنش غیر دیپلماتیک مسئولین افغانستانی، فضایی هیجانی ایجاد کرد.

این در حالی است که در اتفاق قبلی، مسئولین ایرانی ضمن ابراز همدردی با سانحه دیدگان، تمام تلاش خود را برای بررسی اصولی موضوع به شکل مشترک و به دور از هیجانات کاذب القایی از سوی رسانه‌های مغرض به کار بستند اما متاسفانه جریانی در داخل افغانستان مانع از تحقق این مهم شد.

با توجه به وجود اسناد و شواهد متعدد در رد هرگونه کوتاهی قانونی یا اخلاقی از سوی ماموران ایرانی و البته موضع‌گیری‌های نه چندان دوستانه مقامات افغانستان که به نظر می‌رسد بدون ارتباط با فشارهای برخی کشورهای معاند جمهوری اسلامی نیست لازم است برخی ملاحظات در این خصوص مورد توجه قرار بگیرد:

اول؛ موضوع احترام به اتباع بیگانه در ایران به ویژه مردم افغانستان به عنوان همسایگان هم زبان و هم فرهنگ، همواره مدنظر مسئولین و مردم ایران بوده است. نباید از نظر دور داشت که مهاجران افغانستانی ساکن ایران، همچون یک شهروند ایرانی از تمامی حقوق انسانی و شهروندی از جمله آموزش، بهداشت، تحصیل رایگان، خدمات اجتماعی، یارانه‌های پنهان و... برخوردارند تا جایی که رهبر انقلاب سالها قبل حتی دستور ایجاد امکان تحصیل برای کودکان مهاجر غیرقانونی را نیز صادر کردند.

دوم؛ تحقیقات در خصوص حادثه هریرود با دقت انجام شده و سردار حسین اشتری فرمانده ناجا نیز مجددا توضیحاتی را در مورد رخداد منطقه مرزی هریرود ارائه کرد و گفت: «با توجه به شرایط سیاسی حاکم بر کشور دوست و همسایه افغانستان و فشارهای احتمالی به این کشور در عدم همکاری با کمیته کارشناسی، احساس می‌شود عملا قصدی برای بررسی مشترک ادله موجود و روشن شدن ابعاد حادثه وجود ندارد. غرق شدن چند تبعه افغانستانی در رودخانه مشترک مرزی و در خاک کشور افغانستان ارتباطی با مرزبانی نداشته و در بررسی‌ها مشخص شد که قصوری از سوی مرزبانان ایران، صورت نگرفته است.»

موضع گیری رسمی عالی ترین مقام انتظامی جمهوری اسلامی ایران در کنار تحقیقات گسترده و متعددی که در این رابطه از سوی نهادهای مسئول صورت پذیرفته، نشان دهنده اهمیت رخدادهای اخیر برای ایران است اما آنچه که این روزها با آن مواجه هستیم بیانات تند مقامات رسمی افغانستان درباره این حوادث وجابجا شدن جایگاه طلبکار و بدهکار در وقایع اخیر است.

سوم؛ باید به مسئولین افغانستان یادآوری کرد راه حل مشکلاتی از این دست، همکاری دوستانه و مشترک میان دو کشور و به دور از جنجال‌های رسانه‌ای و القائات دشمنان مشترکی است که به دنبال بر هم زدن روابط میان این دو همسایه هستند. سرویس‌های بیگانه در تمامی این سال‌ها نشان داده‌اند به دنبال فرصتی هستند تا با بر هم زدن روابط استراتژیک میان ایران و همسایگانش از جمله افغانستان بحران‌های ساختگی را بر روابط گرم دو کشور حاکم نمایند. به همین دلیل باید مقامات سیاسی توجه داشته باشند که در بازی طراحی شده از سوی دشمنان وارد نشده و مستقلاً در جهت رفع ابهامات و اتخاذ تمهیدات مشترک برای جلوگیری از وقوع رخدادهای مشابه اقدام کنند.

چهارم؛ هر دو حادثه که منجر به حساسیت‌هایی در دو کشور شده است به موضوع مشترک ورود غیرقانونی اتباع افغانستانی به داخل خاک ایران مرتبط است. در این خصوص باید یادآور شد که عبور افراد از مرزها باید توسط هر دو کشور کنترل شود و مرزبانی ناجا دقیقا به وظیفه‌اش مطابق قوانین داخلی و بین المللی عمل کرده و خواهد کرد. این در حالی است که مرزبانان افغانستان به بهانه‌های واهی از عمل به وظایف خود در این حیطه سر باز زده‌اند.

نباید از نظر دور داشت که عبور غیرقانونی از مرزهای یک کشور در هر نقطه‌ای از دنیا جرم محسوب می‌شود و تمامی نیروهای مرزبانی در سراسر دنیا مانع از وقوع آن می‌شوند. ضمن اینکه این حق برای ایران محفوظ است که برای جلوگیری از ورود مواد مخدر، گروه‌های تروریستی و... به دقت و با حساسیت از مرزهای خود دفاع کند.

پنجم؛ از آنجا که اصل اخلاق و حفظ حقوق انسان‌ها همواره یک اصل و اولویت برای ایران بوده در مرزبانی ایران تحقیقات کاملی در این زمینه انجام شد تا در صورت هرگونه خطا یا کوتاهی از سوی مامورین ایران با آن مطابق قانون برخورد شود و بر همین اساس مشخص شد که هرگونه خطا یا قصوری از طرف ایران منتفی است، لذا بدیهی است که دولت افغانستان نیز باید با ارائه اسناد و شواهد محکمه پسند مدعیات خود را ارائه و پیگیری نماید.

ششم؛ به طور طبیعی اینگونه رفتارهای نه چندان سازنده از سوی مسئولین افغانستانی می تواند پیچیده‌ترشدن موضوع را بدنبال داشته و در طول زمان موجبات بر هم خوردن امنیت روانی چند میلیون مهاجر افغانستانی ساکن در ایران را نیزبه مخاطره بیاندازد.

در پایان باید یادآوری کرد طی سال‌های پس از انقلاب، ایران بهترین میزبان برای همسایگان شرقی خود بوده و این مسئله به خوبی در جامعه قابل مشاهده است. حضور اتباع رسمی افغانستانی در محیط‌های کاری و تحصیلی در کنار مردم ایران موید این نکته است که ایران بر اساس اصل نوع دوستی و تکریم همسایگان، همواره مقصدی امن برای اتباع همسایگان خود بوده و این رویکرد هیچگونه مشابهی در سایر کشورهای مدعی دفاع از حقوق مهاجرین ندارد.

310 310

کد خبر 1397065

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 8
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • شهاب IR ۱۵:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۹
    3 2
    چون بقول معروف كلاهمون پشم نداره.
  • IR ۰۴:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۰
    5 0
    دستمون نمک نداره
  • عباس IR ۰۷:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۰
    6 0
    سلام ،هرکشوری قانونا حق داردازحریم قانونی مرزهای خوددفاع کندوبه مهاجران غیرقانونی وتروریستهایی که به قصدخرابکاری واردکشورمیشونداجازه ندهد واردخاکش شوندواین مسئله درهمه کشورهای دنیاامری بدیهی وپذیرفته شده است.همچنین نیروهای پاسگاههای داخلی نیز امنیت داخل کشورها را تامین می کنندوهمه ترددکنندگان داخلی باید به فرمان ایست پلیس توجه کنند ومتوقف شوند وخودروی حامل اتباع غیر مجاز به فرمان ایست ماموران نیروی انتظامی توجه نکرده وبه قصد فرار از چنگ پلیس به مسیر خودش ادامه داده است که با شلیک نیروهای حافظ امنیت داخلی کشور متوقف شده است.حال دولت افغانستان نه تنها بدهکار که طلبکار هم شده است وروی این مسائل اتفاقی مانور تبلیغاتی می دهد.دولت افغانستان در کشور خودش امنیت ورفاه وکار وشغل ایجاد کندکه اتباعش به کشورهای دیگر بصورت مجاز وغیرمجاز مهاجرت نکنند ومشکلات بسیارزیادی را برای کشورهای مقصد ایجاد کنند.هیچ کشوری در دنیا وجود ندارد که مانند ایران حدود چهار تا پنج میلیون مهاجرافغانی راهمانندمردم خودش پذیرایی کندوبعد حرف هم بشنود.مهاجرینی که باورودشان مشکلات عدیده ای را برای مردم ایران ایجادکرده اند.
  • کارن IR ۰۹:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۰
    5 0
    در چند دهه اخیر صدها ایرانی توسط افاغنه در ایران کشته شدند و پرونده دهها تجاوز به عنف نیز که متجاوزین جزو مهارین افغان بودند در محاکم ایرانی گشوده شد . چند دهه است که علیرغم تحریم ها و جنگ تحمیلی سالانه 8 تا 10 درصد بودجه کشور (سالانه 2 تا 3 میلیارد دلار) خرج تحصیل ، درمان مهاجرین افغان در ایران کرده ایم . از آن سو افغانستان بشدت با آمریکایی ها روی هم ریخته اند و به این روابط افتخار هم میکنند . در جریان شهادت سپهبد شهید سلیمانی بسیاری از این دوستان افغانی به شادی پرداختند . رییس جمهورشان در هر سخنرانی به ایرانی ها خطاب دزد و غارتگر میدهد. رودخانه بر روی ایران می بندند و سیستان را به نابودی کشاندند. در مطبوعاتشان و رادیو تلوزیونشان به ما تروریست میگویند . به طور غیرقانونی وارد ایران میشوند . مواد مخدر وارد میکنند . آنوقت یک نیروی انتظامی بدبخت که به فرمان ایست او پاسخی داده نشده است لاستیک آن خودرو را هدف میگیرد (و علم غیب نداشته چند افغانی در صندوق عقب آن مخفی شده اند) ، حالا بدهکار برادران افغانی شده ایم .چوپانی ایرانی هشت سال است بخاطر ورود به ترکمنستان در این کشور زندانی است.
  • اریانا IR ۰۹:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۰
    1 0
    باسلام به نظر من مسئولان بایدبرخوردهاوقوانین شدیدتری نسبت به اتباع افغان اعمال کنندبنده ساکن شیراز هستم متاسفانه شهرمملوازاتباع افغان شده بی توجهی دولت باعث شده که اتباع افغان بسیارهتاک شده آن جوانان افغان هرکاربخواهندانجام میدهندپارکهاومراکزاصلی شیرازشبهاپرازاتباع افغانی است هیچ کس نظارتی بررفتارانهانداردفرصتهای شغلی توسط آنها گرفته شده براحتی تحصیل و کسب درامدمیکنندبطوریکه میزان درامدانهابیشترازمردم خودمان شده ضعف دولتمردان ماباعث هتاکی آنها شده است
  • نظر 1 US ۰۹:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۰
    3 5
    باید این موضوع رو در نظر داشت که وزارت امورخارجه ی افغانستان بعد از مشکلات بین عبدالله و غنی توسط یکی از نزدیک ترین افراد به غنی اداره میشه. مطمئنا برای غنی و طرفدارنش شریک شدن در قدرت با عبدالله خوشایند نبوده و بخاطر حمایت ایران از عبدالله در صدد انتقام گیری به نظر خودشون هستن. این اوضاع تا اجرایی شدن توافق نامه ادامه دارد.متاسفانه واکنش درست در این مورد برای ایران از نظر اخلاقی مشکل ساز خواهد بود. با توجه به حضور 1.5 میلیونی برادر و خواهران افغان ایران می توان با فشار بر این عزیزان در نتایج انتخابات افغانستان و میزان رضایت از دولت تاثیرگذار باشه. کاری که از لحاظ سیاسی کاملا درست و از لحاظ اخلاقی غیر صحیح می باشد (همانند رفتار سفارتهای اروپایی با شهروندان ایرانی). به نظر من دولت باید شهریه تمامی دانش آموزان و دانشجویان افغانی در ایران را حداقل به دوبرابر میزان فعلی افزایش داده به دولت افغانستان نشان دهد که تمامی موارد بین دوکشور می تواند از راه گفتگو و نه پست فیسبوکی حل شود. در عین حال برادران و خواهران افغان ساکن ایران هم این فشار اقتصادی مضاعف را از چشم دولت غنی خواهند دید.
  • نظر2 US ۰۹:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۰
    1 0
    متاسفانه فشار بر دولت افغانستان تنها راه حل مشکل بوده. دولت ایران باید سیاست عملی در این مورد اجرا نماید. باید توجه شود که ارسال تصویر فرمانده جدید سپاه قدس در افغانستان که مربوط به سه سال پیش بوده و درست بعد از شهادت سردار سلیمانی توسط دولت افغانستان نشر شده و ادعای سفر ایشون به افغانستان اوج فرومایگی غنی و همراهانش را نشان داد. حال نوبت ایران است که ضرب شصتی به دولت غنی نشان دهد. بعنوان راه حل دوم ورود ایران به بازار از هرات و خریداری تمامی ارزهای خارجی و افزایش قیمت ارز و کاهش ارزش افغانی ضرب شصت دیگری خواهد بود. دوستان عزیز افغانی از قدیم گفتن چیزی که عوض داره گله نداره. دولت غنی (نه شما عزیزان) با بستن آب روی سیستان، آرین بانک و انواع شارلاتان بازی درصدد ضربه به ایران و مردمش بود. علیرغم اینکه فشار به شما عزیزان بی انصافی است اما دولت غنی چاره ی دیگری برای دولت ایران باقی نگذاشته است. این رو توجه داشته باشید که شما همسایه ما هستید و قدمتون روی چشم. ولی مطمئن باشید آقای غنی بعد از تمام شدن دورشون به آمریکا جایی که سی سال در آن زندگی کرده و فرزندان و موههایشان زندگی میکنند میروند.
  • سید متین محسنی IR ۲۱:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۰
    0 0
    سلام ایران و افغانستان مثل بارز یک ملت و دو کشور هستند و قطعا دست های پشت پرده است که می خواهند این روابط را به هم بزنند نه افغانستان و نه ایران از اوضاع متشنج سودی برای این دو کشور حاصل نمی شود. تدبیر دو طرف می تواند تنش‌ها ها را کم کند و اصلا دو همسایه نمی توانند نسبت به سرنوشت همدیگر بی توجه باشند. امیدواریم این قضیه هم زود تر حل شود و اوضاع و احوال به صورت عادی برگردد