سیامک قاسمی در کافه خبر خبرگزاری خبرآنلاین در پاسخ به این پرسش که سهم سفتهبازی در افزایش نرخ ارز چقدر است؟ اظهار داشت: سهم سفتهبازی در بازار کاغذی زیاد است. خیلی موقعها رییسکل بانک مرکزی و سایر مدیران میگویند که سهم دلار کاغذی از کل تقاضای عرضه و تقاضای ارز پایین است.
وی افزود: این حرف درست است، اما یک نکته گفته نمیشود که قیمت آن تعیینکننده است. یعنی اگر ۵ درصد مبادلات ارزی هم کاغذی باشد، ولی این قیمت برای سایر مبادلات تعیینکننده است. به عبارتی، نرخ بازار، قیمت لیدر است و وقتی جلو میرود، بقیه قیمتها را به سمت خود میکشاند. شما وقتی به بازار لوازمخانگی مراجعه میکنید، میبینید که همه خود را با قیمت بازار تطبیق میدهند، نه با قیمت نیما.
این اقتصاددان تصریح کرد: بههرحال سفتهبازی در بازار ارز وجود دارد و در کنار آن، عدم توازن عرضه و تقاضا وجود دارد. خبرهایی که وجود دارد، این است که عرضه ارز برای واردات بسیار محدود شده و تقریبا ارزی تخصیص داده نمیشود؛ حتی برای کالاهای اساسی. خیلی موقعها واردکنندگان برای تامین ارز به سراغ بازار آزاد میروند. این عدم توازن در کنار یک موج کوچک سفتهبازی که در بازار ارز ایجاد میشود، کافی است که بازار را دچار عدم توازن کند.
قاسمی عنوان کرد: من قبلا میگفتم که درست است دلار در حدود ۱۵ هزار تومان است، اما این عدد خیلی شکننده است و با هر تلنگری، این عدم توازن بههم میخورد. همین اتفاق هم افتاده است.
وی متذکر شد: در این میان، اتفاقات سیاسی هم شکل گرفت، مثل داستان شورای حکام. همانطور که میدانید، بازاری مثل ارز، بازارهای انتظاری هستند و همه اتفاقاتی که در آینده میافتد، سریع روی بازار تاثیر میگذارد؛ صبر نمیکند که تحریم اتفاق بیفتد و بعدا تاثیر بگذارد.
این اقتصاددان خاطرنشان کرد: در بازار انتظاری، هر اتفاقی در همان لحظه اثر خود را میگذارد. برای همین افزایش ریسک سیاسی با توجه به تحریمهای تازه، کاهش شدید درآمدهای ارزی کشور، عدم دسترسی به منابع ارزی و نیز انتقال بخشی از جریان سفتهبازی به بازار ارز، باعث شده که بازار ارز روزهای پرنوسانی را سپری کند.
مشروح گفت وگو سیامک قاسمی با خبرگزاری خبرآنلاین را (اینجا) بخوانید.
۲۲۳۲۲۵
نظر شما