سیاستمداران همیشه نمیتوانند طبق سلیقه خود دوستانشان را انتخاب کنند. ایالات متحده تنها به دلایل استراتژیک مجبور است کشورهای مهم منطقهای را تحمل کند. به واسطه همین دلایل است که واشنگتن چاره ای ندارد جز بستن چشمهای خود بر فجایعی که در کشورهای دوستان متحد رخ میدهد . کم نیستند رهبران دیکتاتور در کشورهایی که متحد امریکا هستند. در همین کشورهاست که حق اقلیت پایمال میشود. جنگهای داخلی قربانیان بسیاری میگیرد.گردش دولتها ممنوع میشود.همه این بدرفتاریهای سیاسی تنها در کشورهایی تحمل میشود که دوست واشنگتن هستند . تنها وظیفه دیکتاتور حاکم بر این کشورها این است که منافع ایالات متحده را تامین کند. ایالات متحده به راحتی آب خوردن به دوستان دیکتاتور خود هدیه میدهد. در زیر نام کشورهایی را میخوانید که رهبران انها تامین کننده منفعت ایالات متحده هستند. رهبرانی که در داخل چندان محبوب نیستند. اما تنها به این دلیل که نام رهبر را یدک میکشند مردم چاره ای ندارند جز دوست داشتن آنها.
میخائیل ساکاشویلی / رئیسجمهوری گرجستان
انچه آمریکا در این مرد دید: تمایل ساکاشویلی به غرب هم از خصوصیات فردی او است و هم از برجستکیهایش در عرصه سیاسی. ساکاشویلی در ایالات متحده تحصیلات خود را به پایان برد . او بورسیه وزارت امور خارجه این کشور بود . در دانشگاه کلمبیا حقوق خواند . از زمان به قدرت رسیدن در سال 2003 میلادی ، ساکاشویلی تمام تلاش خود را به کار گرفت تا کشورش را عضوی از اتحادیه اروپا کند و البته عضویت ناتو را هم برای گرجستان به ارمغان آورد . گرجستان از اصلاحات اقتصادی او منفعت فراوانی کرده است . ساکاشویلی تا ان جا پیش رفت که گرجستان ، این کشور کوچک باقی مانده از اتحاد جماهیر شوروی تبدیل به تهدیدی برای روسیه و یکه تازیاش در منطقه شد . بازی میان روسیه و گرجستان تا بدانجا بالا گرفت که سال گذشته میلادی در همین مقطع زمانی مسکو دیگر نتوانست حرکت های تفلیس را تحمل کند و به بهانه اوستیا جنوبی و ابخازیا به این کشور حمله کرد . تمامی مقاومت ساکاشویلی در برابر روسیه و البته تمایل بیش از اندازه او به غرب و ایالات متحده، واشنگتن را بر آن داشت تا تعلیمات نظامی ارتش و تجهیز نظامی این کشور را عهده دار شود . شاید به همین دلیل بود که جوزف بایدن معاون اول باراک اوباما ده روز پیش که به گرجستان سفر کرد به راحتی دستان ساکاشویلی را در دست گرفته و به او اطمینان داد که واشنگتن همچنان دوست و متحد تفلیس باقی خواهد ماند . این در حالیست که ایالات متحده و روسیه قریب به یک ماه پیش دکمه بازسازی روابط با هم را فشار دادند .
انچه ایالات متحده را شرمگین کرد: ساکاشویلی هم درست مانند سایر رهبرانی که داعیه دار دموکراسی هستند اما اندک اندک در مسیر دیکتاتوری حرکت میکنند، ادعا میکند که اصلاحات سیاسی را در کشورش پیش برده است . امکا سال 2007 بود که همه ادعاهای ساکاشویلی دروغ از کار درامد. در همین سال بود که تعدادی از معترضان اقای رئیسجمهور به خیابانها ریختند. دموکراسی زمانی به اوج خود رسید که نظامیان به دستور رئیسجمهور به خیابانها ریختند و با گاز اشکاور و اب داغ سعی در متفرق کردن جمعیت داشتند.
در نهیات نظرسنجی هم که در گرجستان انجام شد نشان داد که مردم این کشور اصلا با جنگ با روسیه موافق نبودهاند. این بدین معناست که انچه گرجیها را به کشتن داد تنها خودسری رئیسجمهوری بود و نه خواست و اراده مردم.
ویکتور یوشچنکو / رئیسجمهوری اوکراین
انچه آمریکا در این مرد دید: سال 2004 میلادی بود که پس از رقابتهای انتخاباتی نفسگیر در اوکراین ویکتور یانکوویچ که کاندیدا مورد حمایت روسیه بود ، برگ برنده در انتخابات را به خود اختصاص داد . طرفداران یانکوویچ با خوراندن نوعی سم به رقیب او ویکتور یوشچنکو صورتش را به نوعی بیماری لاعلاج مبتلا کردند. بیماری که زیبایی مثال زدنی یوشچنکو را از او گرفت . پس از این اعلام پیروزی بود که اوکراینیها به خیابانها ریختند . انقلاب نارنجی در اوکراین به راه افتاد . در نهایت خواست مردم برای ابطال انتخابات بر زور روسها چربید . یوشچنکو در نهایت در برگزاری مجدد انتخابات برگ برنده را به خود اختصاص داد . یوشچنکو نیز از زمان به قدرت رسیدن در اوکراین تمام تلاش خود را به کار گرفت تا کشورش را به عضویت ناتو دراورد . یوشچنکو نیز مانند ساکاشویلی علاقه شخصی به ایالات متحده دارد . همسر او یک رگ امریکایی دارد و البته متولد شیکاگو است .
انچه ایالات متحده را شرمگین کرد:یوشچنکو ریاست جمهوری خود را باشکوه اغاز کرد اما این دوران مملو بود از اختلاف های سیاسی درون حزبی و ائتلافی شکننده در داخل پارلمان . همگان بسیار زود به توانائی او در متحد کردن کشور شک کردند. کابینه او بارها با اتهام فساد روبهرو شده است . در داخل نیز بسیاری او را مقصر اوضاع اقتصادی نابسامانی میدادند که کشور درگیر ان است . حالا نرخ محبوبیت او به پنج درصد کاهش یافته است . از سوی دیگر تلاش های او برای عضویت در ناتو به هیچ وجه از حمایت مردمی در اوکراین برخوردار نیست . پیروزی یوشچنکو در این انتخابات روسیه را هم از این کشور دور کرد . مسکو هم به تلافی مساله گاز را بهانه کرده و تلافی کرد . رابطه بسیار نزدیک واشنگتن با یوشچنکو در روزگاری که کاخ سفید نشینها از تعامل با روسیه سخن میگویند چندان به نفع باراک اوباما نیست.
سیلویو برلوسکونی / نخست وزیری ایتالیا
انچه آمریکا در این مرد دید: در دوران ریاست جمهوری جورج بوش ، سیلویو برلوسکونی صمیمیترین دوست اروپایی و قابل اطمینان ترین متحد ایالات متحده بود . برلوسکونی درست بر خلاف همتاهای خود در المان و فرانسه به ندرت از سیاستهای امریکا در ملاعام انتقاد کرد . در سال 2003 میلادی بود که با وجود مخالفت افکار عمومی ایتالیا، برلوسکونی برای خوش خدمتی به بوش نیروهای نظامی خود را به عراق فرستاد .
انچه ایالات متحده را شرمگین کرد: بسیاری رهبر 72 ساله ایتالیا را بیشتر یک سیرک باز میدانند تا نخست وزیری موفق. او پشت سر هم رسواییهای اخلاقی به بار میاورد . اخرین مهمانی که او در ویلا خود برپا کرد به شدت بر تخریب شخصیت او اثر داشت . بسیاری از ایتالیاییها از این که مردی تا این اندازه هوس باز را برای نخست وزیری خود انتخاب کردهاند شرمگین هستند. او برای پیدا کردن منشی مناسب برای دفتر خود اگهی استخدام زیباترین خانم ایتالیا را چاپ کرد . سال گذشته میلادی بود که به محض انتخاب باراک اوباما خبرنگاران از برلوسکونی در خصوص ساکن جدید کاخ سفید پرسیدند. برلوسکونی هم او را مردی جوان، خوش قیافه و برنزه خواند. او بارها رقم محبوبیت خود در ایتالیا را با محبوبیت عیسی مسیح و ناپلئون مقایسه کرده بود.
آصف علی زرداری / رئیسجمهوری پاکستان
انچه آمریکا در این مرد دید: ایالات متحده به شدت به زرداری نیاز دارد . زرداری مهره ای است برای مبارزه با اسلام گراهای افراطی که یا در داخل پاکستان زندگی میکنند و یا از افغانستان میگریزند و به این کشور پناه می آورند . زرداری بر خلاف روسای جمهور سابق پاکستان که یا از سرویسهای اطلاعاتی آمده بودند و یا برخواسته از ارتش بودند ، سیاستمداری است که به هیچ کدام از این گروه ها تعلق ندارد . زرداری تنها و تنها به برخورد نظامی با این گروه اکتفا کرده است . زرداری برعکس رئیسجمهوری سابق که از طریق کودتا قدرت را به دست آورد ، با انتخابات به روی کار آمد. زرداری با شعار زیبای ازادی به روی کار امد . اما رابطه او با ایالات متحده زمانی به تیره گی نهاد که زرداری سارا پالین معاون جان مک کین در رقابتهای انتخاباتی را جذاب خواند .
آنچه ایالات متحده را شرمگین کرد: خانواده بوتو از زمانی که نام خود را با سیاست گره زد همگان انها را با فساد اقتصادی شناختند . بسیاری زرداری را مرد ده درصدی میدانند. اشاره به رقمی که او از قراردادهای دولتی به نفع خود مصادره میکند . در بحث مبارزه با تروریسم هم بسیاری به توانایی او برای مهار این روند شک دارند . دلیل ان هم ناتوانی ارتش در دسترسی به مناطق کوهستانی و البته گستردگی جغرافیایی پاکستان است . زردار ی که زمانی مشرف را به بدرفتاری سیاسی و محدود کردن حقوق شهروندی متهم میکرد حالا خود ارسال کنندگان ایمیلهای حاوی فکاهی در خصوص دولتش را راهی زندان میکند.
حسنی مبارک / رئیسجمهوری مصر
آنچه آمریکا در این مرد دید: حسنی مبارک عرب است اما اسلام گرایی در مصر را سرکوب میکند. اخوان المسلمین سازمان یافته ترین اپوزیسیون در مصر است . این گروه که در سرتاسر کشورهای عربی محبوبیت بسیاری را به خود اختصاص داده است در مصر تحت فشار شدید دولتی به کار خود ادامه می دهد . رهبران این گروه بازداشت میشوند و البته فعالیتهایشان هم محدود میشود. مصر از اولین کشورهایی بود که معاهده صلح با اسرائیل را امضا کرد . او همچنین با اسرائیل در بستن راه های منتهی به غزه هم همکاری کرد .
آنچه ایالات متحده را شرمگین کرد: این پیرمرد 81 ساله درست مقابل دموکراسی و ازادی بیان ایستاده است . رژیم او به راحتی مخالفان را زندانی میکند و البته سانسور مطبوعات و رسانه ها هم در این کشور بیداد میکند . در سال 2008 میلادی بود که خبرنگاری به حکم دولتی بازداشت شد. جرمش هم محرز بود: اعلام خبر بیماری رئیسجمهور .
سی سال است که حسنی مبارک به ظاهر منتخب مردم مصر است. حالا هم اقای دیکتاتور میخواهد با موروثی کردن حکومت پسر خود جمال را بر کرسی رهبری بنشاند .
بنیامین نتانیاهو / نخست وزیری اسرائیل
آنچه آمریکا در این مرد دید: بی بی درست مانند تمامی رهبران در پارلمان اسرائیل محبوب است . او نیمی از عمر خود را در ایالات متحده زندگی کرده است و با این وجود هنوز انگلیسی را به لهجه بریتانیایی سخن می گوید . او به شدت در توهم تلاش ایران برای دستیابی به تسلیحات هسته ای غرق است . او تا کنون بارها اعلام کرده است که به زودی تاسیسات هسته ای ایران را هدف قرار خواهد داد !
آنچه ایالات متحده را شرمگین کرد: باراک اوباما تا کنون بارها سد راه تلاش های ایالات متحده برای مذاکره با ایران شده است . همزمان حزب راستگرای او به شدت مخالف متوقف کردن روند شهرک سازی در کرانه باختری است . این در حالیست که باراک اوباما تعلل اسرائیلیها در این امر را سدی بر سر راه برقراری صلح در منطقه می داند . بی بی برای به دست گرفتن قدرت در این رژیم به حزب تند رو بیتنا به رهبری اویگدور لیبرمن رو اورد . مردی که حتی به اعراب اسرائیلی هم رحم نمی کند و خواهان انتقال انها به کشور فلسطین است .
نیوزویک / ترجمه : سارا معصومی
نظر شما