ذوالفقار دانشی: هر سال، شب کریسمس، بچهها تلاش میکنند شب را بیدار بمانند و برای یک بار هم که شده، بابانوئل را همراه با سورتمه پر از هدیه و گوزنهای قرمزش ببینند. اما نزدیک به آمدن بابانوئل، خوابشان میبرد و صبح روز بعد که بیدار میشوند، هدیهشان را میبینند که بابانوئل زیر درخت کاج گذاشته و رفته است.
سالیان درازی است که این اتفاق تکرار شده و هیچکس نتوانسته است بابانوئل را ببیند. اما رادارهای پیشرفته فرماندهی دفاع هوایی آمریکای شمالی، نوراد، بههمراه نرمافزار گوگلمپ این امکان را فراهم کردهاند که مردم زمین بتوانند مسیر حرکت بابانوئل را در شب کریسمس تعقیب کنند و با کمی خوششانسی، او را ببینند!
نوراد که مسوولیت دفاع از حریم هوایی ایالاتمتحده و کانادا را در برابر موشکهای هستهای برعهده دارد، بیشاز پنجاه سال است مسیر حرکت بابانوئل را در شب کریسمس رهگیری میکند و توانسته است برای این منظور خاص، تجهیزات و کارشناسان خبرهای را نیز بهکار بگیرد!
پایگاه اینترنتی نوراد، بابانوئل را رهگیری میکند به پدیدهای در اینترنت تبدیل شده است. در تعطیلات سال گذشته، کودکان فراوانی از سراسر جهان به این پایگاه مراجعه کردند و آمار مراجعه به این سایت اینترنتی را به مرز یک میلیارد رساندند. پیشبینی میشود امسال این آمار به فراتر از یک میلیارد مراجعه برسد.
گوگل هم برای رهگیری بابانوئل فکرهایی کرده است. برنامه گوگلمپ مسیر حرکت بابانوئل را لحظهبهلحظه روی پایگاه اینترنتی و برنامههای آنلاین تحلیل میکند و موقعیت کنونی بابانوئل را با شکلی نمادین نشان میدهد. آمیت سود، از مدیران برجسته گوگل ایده این برنامه را اینطور توضیح میدهد:«میخواستیم این امکان را در اختیار مردم قرار دهیم تا مسیر حرکت بابانوئل را در طول 24 ساعت کریسمس ببینند. بههرحال بابانوئل برای همه هدیه میآورد!» ابتکار جالب گوگل منجر به جذب بیشاز ده میلیون بازدیدکننده از دویست کشور دنیا در کریسمس سال گذشته شد.
همهچیز از یک اشتباه چاپی آغاز شد
اما نوراد خیلی سال قبلتر از آنکه اینترنت اختراع شود، مسوولیت تعقیب بابانوئل را برعهده گرفت. در سال 1955، کودکی شش ساله با پایگاه نوراد تماس گرفت و درخواست کرد با بابانوئل صحبت کند. جالب اینجاست که این کودک با تلفن مستقیم کلنل هری شوپ، مسوول شبکه راداری این پایگاه تماس گرفته بود که مسوولیت هشدار اولیه حمله موشکی شوروی را بر آمریکای شمالی برعهده داشت. کلنل شوپ به پسربچه پاسخ داد که اینجا قطب شمال نیست، بلکه پایگاه نظامی نوراد است. کودک سمج هم پرسید که آیا شما میدانید بابانوئل الان کجاست. کلنل هم با حوصله فراوان بهسراغ رادار رفت و سعی کرد بابانوئل را پیدا کند!
اما تماسهای بعدی، او را به موضوع مشکوک کرد. پساز سوالوجوابی کوتاهی تلفنی از یکی از والدین، مشخص شد یکی از فروشگاههای محلی کلرادو، یک آگهی با این موضوع چاپ کرده است:« به شماره شخصی من زنگ بزن و هر وقت که خواستی، شب یا روز، با من حرفت بزن. بابانوئل!» اما بر اثر اشتباه چاپی، شماره مستقیم فرماندهی نوراد چاپ شده بود. فرمانده پایگاه هم که از این موضوع خوشش آمده بود، دستور داد پرسنل پایگاه، پاسخ همه پرسشهای پیرامون بابانوئل را از طریق تلفن پاسخ دهند.
این اتفاق، تاثیر بسیار خوبی بر روابطعمومی پایگاه و همچنین ارتباط مردم با این پایگاه گذاشت، بهطوریکه نوراد تصمیم گرفت هر سال این کار را انجام دهد و از آن پس تا کنون، هر سال توانسته است مسیر حرکت بابانوئل را رهگیری کند! در حال حاضر، مرکز عملیاتی رهگیری بابانوئل با بیشاز هزار نفر داوطلب اداره میشود که بخشی از شب کریسمس خود را به پاسخگویی تماسهای تلفنی مردم و راهنمایی آنان میگذرانند. سال گذشته، این مرکز 95هزار تماس تلفنی و 140هزار ایمیل دریافت کرد.
نوراد در تبلیغات خود گفته است که میتواند مسیر حرکت بابانوئل را با رادارها و فناوری ماهوارهای خود رهگیری کند، ضمن آنکه آشکارسازهای فروسرخ نیز میتوانند رد دماغ قرمز رودولف را نیز ثبت کنند. البته این فناوری پیشرفته برای رهگیری هواپیماها، موشکها، پرتابهای فضایی، مدارگردهای بهدور زمین و هر چیز پرنده دیگری است که از آسمان ایالات متحده عبور کند. پیام نوراد بسیار واضح است: حتی بابانوئل هم با سورتمه و گوزنهای پرندهاش از دید ما پنهان نمیماند.
اما گوگل برای امسال، سرویس رهگیری بابانوئل را روی گوشیهای همراه نیز ارایه کرده است. بچهها و حتی بزرگسالان میتوانند با گوشیهمراه به اینترنت وصل شوند و اطلاعات لحظهبهلحظه پایگاه نوراد را دریافت کنند. پایگاه نورادسانتا نیز این اطلاعات را روی نقشهای سهبعدی نشان میدهد.
نوراد، کار خود را حوالی ساعت 9 صبح بهوقت جهانی آغاز میکند، وقتی بابانوئل هنوز در قطب شمال است. هرچند مسیر حرکت بابانوئل سال به سال فرق میکند، اما باید جایی حوالی نیوزیلند، آنهم پساز غروب آفتاب آغاز شود. سواحل شرقی نیوزیلند، اولین منطقه مسکونی نزدیک به خط بینالمللی زمان هستند و بههمین دلیل، شب کریسمس اولینبار در آنجا آغاز میشود.
بابانوئل چطور همه زمین را در یک شب میگردد؟
تاکنون فرضیات مختلفی در این مورد مطرح شده که چگونه بابانوئل میتواند این سفر شگفتانگیز را در یک شبانهروز به انجام برساند و در طول 24 ساعت به 75 میلیون خانه در سراسر جهان، آنهم در شرایطی که همه آنها در شب به سر میبرند، سرکشی کند و هدیه بدهد.
فیزیکدانها حساب کردهاند برای آنکه بابانوئل بتواند این سفر شگفتانگیز را حداقل روی کاغذ انجام دهد، باید دویستهزار گوزن پرنده داشته باشد که با سرعت هزار کیلومتر بر ثانیه (!) حرکت کنند. اما اگر جسمی با چنین سرعتی در جو حرکت کند، اصطکاک شدیدی با جو پیدا میکند و چون شهابی بسیار درخشان در آسمان میسوزد.
برخی از کارشناسان خوشذوق که علاقه زیادی به بابانوئل دارند، راهحلی برای فرار از این جهنم سوزان پیدا کردهاند. آنها میگویند بابانوئل سپری حفاظتی از ذرات باردار ساخته که توسط میدان مغناطیسی کنترل میشوند و اثرات حرارتی جو را خنثی میکند. بههرحال بابانوئل هر سال هدیه میآورد و از قرار معلوم در این همه سال، آسیب ندیده است.
راستی! فکر میکنید عمو نوروز چه مسیری را در اول بهار طی میکند؟
نظر شما