۹۵ نفر
۲۵ شهریور ۱۳۹۹ - ۱۰:۵۵
اسطوره‌ تکرار نشدنی موسیقی کُردی

ایسنا نوشت: حسن زیرک، کسی که موسیقی کُردی با نامش عجین شده و اسطوره‌ شاهکار و بی‌رقیب دنیای موسیقی کُردی است که نام و یادش تا به ابد در یادها جاری است.

ترانه‌هایش نوستالژی نسل اندر نسل کُردها است و با خاطره‌های تلخ و شیرین زندگیمان پیوندی ناگسستنی دارد، هر روز در هنگام گذر از خیابان و در طول مسیر صدایش در گوش رهگذران نجوا و آوای ملکوتی‌اش در شهر پراکنده می‌شود.

نامش حسن زیرک بود و در میان مردم به بلبل کردستان شهرت داشته و دارد، در ٨ آذر ١٣٠٠ در یکی از روستاهای بوکان پا به دنیا گذاشت.

زیرک بخشی از هویت فرهنگی کُرد محسوب می‌شود و بخش عظیمی از آهنگ‌هایش ماحصل جمع‌آوری و ضبط آوازهای سنتی مردم کُرد است که توانسته آن‌ها را از گرد باد فراموشی زمان برهاند.

زیرک تنها آوازه‌خوان ترانه‌های کُردی نبود زیرک به واسطه زندگی و اقامت در بسیاری از مناطق ایران و عراق، توانسته‌است به زبان‌های ترکی آذری، فارسی، ارمنی و لری ترانه اجرا کند.

از همان اوان کودکیش به ترانه و خوانندگی علاقه وافری داشت، همین علاقه وافر او به موسیقی موجب آشنایی او با افراد خوش صدایی در بوکان شده بود.

با آنکه سواد چندانی هم نداشت اما اغلب آهنگ‌هایش را به صورت بداهه و در همان لحظه سروده است و همین موضوع بیانگر توانایی بی نظیر زیرک در دنیای موسیقی بوده است.

راه یافتن به رادیو بغداد

جلال طالبانی، رئیس جمهور درگذشته عراق سال ٢٠٠٠ میلادی در مصاحبه با مجله خاک از سال‌های حضور استاد حسن زیرک در عراق می‌گوید و با انتشار عکسی قدیمی از خودش و فردی شبیه به زیرک که در مقابل یک مسافرخانه هستند، در مجله خاک ادعا می‌کند که او حسن زیرک را در مسافرخانه "الشمال اکتبیر" دیده و شناخته و به همین دلیل زیرک را به رادیو کردی بغداد برده‌است.

ورود حسن زیرک به رادیو کُردی بغداد هم‌زمان بوده‌است با سال‌های آغازین ۱۹۵۰ میلادی، و او بنا به گفته خودش در آن‌جا با اساطیر موسیقی کُردی آن سال‌ها از جمله علی‌مردان، حسن و محمدعارف جزیری، شمال صائب، طاهر توفیق، باکوری، الیاس فرنگی (ارمنی‌تبار)، و قادر دیلان آشنا شده‌است.

و در همان سال‌های ابتدای فعالیت در رادیو بغداد مورد توجه شنوندگان قرار می‌گیرد و از آن‌جایی که شناخت و مهارت ویژه‌ای بر ملودی‌ها و ترانه‌های کردی منطقهٔ مکریان داشته و به اجرای آن‌ها پرداخته بود، توانسته بود به خوبی علاقه‌مندان زیادی را به صدایش جذب کند و به شهرت برسد.

طنین نوای حزن در ترانه‌های زیرک

روزگار اما هیچگاه به کامش نبود و در دوران حیاتش چیزی جز دربه‌دری و آوارگی و حبس نصیبش نشد؛ در دوران خدمتش در رادیو تهران و کرمانشاه بارها مورد بی‌مهری قرار گرفت و در بغداد نیز مورد شکنجه و آزار و اذیت فراوانی قرار گرفت، زندگی زیرک گویی با حزن و اندوه عمیقی عجین شده است، غمی که ترانه‌هایش را لبریز از حزن کرده است.

حسن زیرک گرچه به خاطر شرایط سخت زندگی از تحصیل بی‌بهره ماند، اما استعداد کم‌نظیری در سرودن شعر و آهنگ‌سازی کردی داشت. این استعداد به همراه صدای منحصربه‌فرد او، سبب شد که ترانه‌هایش در سرتاسر مناطق کردنشین محبوبیت پیدا کند. صدای او همچنان در مناطق کردنشین به ویژه عراق و ایران، در کوچه و خیابان از خانه‌ها و مغازه‌ها به گوش می‌رسد.

صدای حسن زیرک، با ترانه‌هایی که خوانده‌است و اغلب آن‌ها بیش از ۵۰ سال پیش اجرا شده‌اند، در میان مردم کرد زبان، نوستالژیک است؛ به طوری که ترانه‌های وی در ذهن بیشتر مردم کرد، یادآور خاطرات تلخ و شیرین زندگانی آن‌هاست.

حسن زیرک ۲ بار ازدواج کرده‌است. همسر اول او، میدیا زندی گوینده بخش کردی رادیو تهران بود. از میدیا زندی دو دختر به نام‌های مهتاب و مهناز دارد. همچنین برای این دو دخترش چند ترانه اجرا کرده‌است. میدیا زندی در روز جمعه ۳۱ خرداد ۱۳۸۷ خورشیدی در تهران درگذشت.

همسر دوم زیرک، رابعه نام دارد که در حال حاضر نیز در قید حیات است. به گفته رابعه، حسن زیرک خودش به او گفته‌است که ۲۸۰۰ ترانه دارد که نمی‌داند چه برسر ترانه‌های گم شده آمده‌است و با آن‌ها چه کار کرده‌اند. رابعه پس از مرگ زیرک، تاکنون مجدداً ازدواج نکرده‌است و در کردستان عراق زندگی می‌کند.

زیرک به واسطه زندگی و اقامت در بسیاری از مناطق ایران و عراق، توانسته‌است به زبان‌های ترکی آذری، فارسی، ارمنی، لری ترانه اجرا کند. همچنین در بسیاری از ترانه‌های او نام‌های جغرافیایی مانند نام شهرهای ایران به وفور شنیده می‌شود. او ترانه‌هایی با مضمون میهن‌پرستی سروده‌است که به تمجید از ایران و مردم کُرد و کردستان پرداخته‌است.

حسن زیرک نه‌تنها دارای صدا و حافظه منحصربه‌فردی بود، بلکه در عین حال شعر می‌سرود و موسیقی برای آن می‌نواخت و حتی تغییراتی در شعرها و قافیه و وزن آن‌ها می‌داد.

مرگ زیرک

سال‌های پایانی زندگی حسن زیرک در تلخی و ناکامی گذشت و چندان به آوازخوانی نمی‌پرداخت. زیرک طی ۵۰ سال عمرش، بارها مورد اذیت و آزار به شکل‌های مختلف قرار گرفت، از زندانی‌شدنش در عراق گرفته تا در ایران توسط ساواک و اخراج از رادیو کُردی کرمانشاه و طرد شدن توسط سایر هنرمندان و همکارانش در رادیو سبب ناراحتی و رنجشش شده بود.

در نهایت متأثر از آزرده خاطربودنش؛ مدتی در شهر اشنویه اقامت کرده بود و بعدها به شدت مریض شد و توسط خانواده‌اش به بوکان بازگشته و در بیمارستان این شهر بستری می‌گردد.

حسن زیرک در پنج تیر سال ۱۳۵۱، برابر با ۲۸ ژوئن ۱۹۷۲ در سن نزدیک به ۵۱ سالگی در بیمارستان بوکان به‌ علت سرطان کبد درگذشت و در دامنهٔ کوه نالشکینه (کوهی مشرف به شهر بوکان) به خاک سپرده شد.

۲۴۱۲۴۱

کد خبر 1432797

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 29
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۰:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    7 175
    اسطوره فقط بهنام بانی و ماکان بند و وحید قلیچ
    • IR ۱۲:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
      194 3
      بعید بدونم شما تا قبل از این گزارش حتی یک بار هم اسم حسن زیرک شنیده باشید ی بار دیگه با دقت خبر بخونید به سال وفاتش دقت کنید متوجه میشید با گذشت این همه سال هنوز یاد و خاطرش زندس پس ایشون هم اسطوره هستن خصوصا برای مروم کرد
    • امیر IR ۱۲:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
      144 4
      فقط حسن زیرک...ماکان و هاکان و شاکان برای تو خاکان
  • IR ۱۱:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    189 1
    روحش شاد
  • IR ۱۲:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    189 1
    یاد و خاطر ایشون به خصوص در میان کرد زبانها همیشه جاودان هست در ضمن ترانهای ایشون بعد از انقلاب هم ممنوع پخش بود و هست
  • محسن IR ۱۳:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    84 24
    سلام اهنگهای که خونده اذری هستن نه ترکی
  • IR ۱۳:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    170 3
    واقعا اسطوره بود....روحش شاد
  • IR ۱۳:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    106 3
    چه صدای رسا و دلنشینی داشت.خدایش بیامرزاد
  • احسان معتمدی IR ۱۳:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    ممکلانه پر پنجه ایشان از لحاظ صدا فوق العاده بود و بی نظیر اما نگارنده محترم نوشته نوای ملکوتی بنظرم اشتباه نوشته نوای ایشان زیبا و فوق العاده است اما ملکوتی یعنی شعر الهی خواندن که انسان را بخدا نزدیک کند شعر های او جسمی است و محبت به جسم و عاشقی و زیبا
  • US ۱۳:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    115 2
    وای پسر اهنگای ترکیش رو گوش بدین عالیه به خدا روحش شاد
  • کوردستان CA ۱۳:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    77 4
    یادت گرامی بزرگ مردآوازکوردی طبیعت کوردستان بدون صدات زیبایش ناتمامه هیچ وقت ازیادهانخواهی رفت مث تونبوده ونیست ونخواهدبود
  • حسن سپهر IR ۱۴:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    75 1
    این مطلب عالی بود لطفاً بیشتر از این دست مطالب قرار بدهید متشکرم
  • محمود IR ۱۸:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    80 3
    استاد حسن زیرک بر قله موسیقی کردستان است.
    • IR ۱۰:۳۸ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۶
      12 1
      با سلام.حتی استاد ناصر رزازی هم در یک مصاحبه گفته بود که اولین خواننده کورد حسن زیرک است.دومین هم زیرک .سومین هم زیرک.این جمله نهایت احترام برای استاد رزازی و نهایت هنر آواز برای مرحوم زیرک است
  • غلامرضا IR ۱۹:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    98 1
    بمانند مرحوم زیرک ازمادر متولد نخواهدشد روحش شاد.
  • علی کرمانشاهی IR ۲۰:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    32 1
    روحش شاد و یادش گرامی
  • علیمرد IR ۲۰:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    41 0
    زیرک و رزازی دوبال هنر موسیقی کوردی هستن.
  • IR ۲۰:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    44 0
    ترانه های بسیا خوبی از او تو سریال ن خ پخش شد
  • IR ۲۰:۵۷ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    44 0
    ای کاش مردم قدر اسطوره هاشون مثل بهمن علاءالدین یا مسعود بختیاری و حسن زیرک و شجریان را خوب بشناسند.
    • IR ۰۸:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۶
      5 0
      باید معرفی بشن که متاسفانه همه میدونیم تفکری هست که با این بزرگان‌‌مخلافت میکنن همین استاد زیرک هم سالهای زیادی صداشون ممنوع بود همین الانم چقدر با استاد شجریان نا مهربونی کردن
    • کاردو IR ۱۶:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۷
      1 0
      درود بە شرفت ولی تاوقتی کە نهاد مربوطە برای این حضرتهای هنر احترام قائل نیست چگونە میتوان گفت کە همە ایران از هویتشان اگاهن
  • شیرزاد IR ۲۱:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    22 0
    عالی
  • شیرزاد IR ۲۱:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    36 2
    من فارس هستم اما عاشق آهنگهای حسن زیرک هستم
  • کیوان RO ۲۳:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۵
    9 0
    حسن زیرک اسطوره بوده و هست و خواهد ماند حسن زیرک واقعا تکرار نشدنی است
  • علی IR ۰۰:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۶
    9 0
    من لرم.کسی که زیرکو نمیشناسه حرف نزنه.زیرک اسطوره کردیست وبس.رزازی ومرضیه وخواهرش فریقی شاید دنباله رو زیرک باشن.
  • فرزاد IR ۰۱:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۶
    8 0
    بنده با اینکه کرد نیستم از شنیدن آهنگ های ایشان بی نهایت لذت میبرم و با اینکه الان چهل سال سن دارم از بچگی اتفاقی آهنگ های ایشان را گوش دادم و تا الان هم بسیار از شنیدن آهنگ هایشان لذت میبرم ، صدای بی نظیری دارند افسوس که کیفیت ضبط صدا در آن سالها پایین بوده
  • آسو IR ۰۹:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۶
    14 0
    دارم شاخ در میارم،خوابم یا بیدار که یه رسانه رسمی داره از حسن زیرک مینویسه،روحش شاد ،عاشق ترانه نوروزش هستم،
  • علی IR ۱۲:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۶
    3 0
    اسطوره موسیقی، تنها کسی که در موسیقی جهان تونسته به صورت بداهه شعر بگه و با گروه نوازنده ش هماهنگ بشه بدون هیچ تمرینی، متاسفانه کسانی مثل آقای مظهر خالقی از روی حسادت خیلی بهش لطمه زدن
  • ژیلا سنندج IR ۲۲:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۶
    8 0
    واقعا حرف نداره تاحالا کسی به دنیا نیامده ونمیاد بازیر با حسن زیرک بزاره

آخرین اخبار