نیو صدر: در روزهایی که بخاطر پاندمی، میزان تردد خودروها در خیابانها حداقل نسبت به سالهای گذشته کاهش یافته است، به شکل عجیبی آلودگی هوا در تهران به اوج خود رسید و تهرانیها با بدترین مهرماه شش سال اخیر خود از نظر آلودگیهوا روبرو شدند.
هوای پایتخت ماه گذشته برای ۹ روز در شرایط ناسالم برای گروههای حساس و ۲۱ روز در شرایط سالم قرار گرفت، اعدادی که تهران از سال ۹۴ تاکنون در مهر ماه تجربه نکرده بود. البته خوشبختانه در این مدت هیچوقت کیفیت هوای تهران در شرایط ناسالم برای همه افراد جامعه قرار نگرفت.
البته بدتر شدن کیفیت هوا در پایتخت تنها مربوط به مهر ماه نیست و مقایسه آمار وضعیت امسال با سال پیش نشان میدهد که وضعیت در این حالت هم بدتر شده است و حتی در تابستان هم تهران درگیر با آلودگیهوا بود و تهرانیها در مجموع در ۲۳درصد روزها از ابتدای سال تاکنون با آلودگیهوا درگیر بودند.
پارسال تا این روز از سال این عدد حدود ۱۲درصد بود، این یعنی هوای پایتخت تاکنون دوبرابر آلودهتر از سال ۱۳۹۸ است.
ترافیک کمتر شد، آلودگیهوا بیشتر
وضعیت در حالی بدتر شده است که میزان تردد خودروها نسبت به سالهای گذشه بخاطر پاندمی کاهش پیدا کرده است، موضوعی که سوالات مختلفی نسبت به دلیل تجربه بدترین مهرماه ۶ سال گذشته به وجود میآورد.
حسین رضا شهیدزاده، مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوا، در این رابطه به خبرآنلاین میگوید: «در داخل شهر به منابع انتشار آلایندهها اضافه نشده و حتی تا حدی کاهش یافتهاند، چراکه بخاطر بحث کرونا اغلب مراکز آموزشی غیر حضوری شدهاند و تقاضای حمل و نقل ۲۵ تا ۳۰ درصد کاهش یافته است. البته از سویی ساعات اجرای طرح ترافیک هم کاهش یافته اما این فقط در محدوده طرح ترافیک بود. در کل ترافیک کلی شهر کاهش پیدا کرده است و این یعنی میزان انتشار از منبع اصلی آلودگی هوا یعنی حمل و نقل کاهش پیدا کرده است.»
اگرچه ترافیک و تردد در سرتاسر شهر نسبت به سالهای گذشته کاهش پیدا کرده است، اما پارامترهای دیگری هم در آلودگیهوای تهران دخیل هستند که به نظر میرسد تغییر آنها در بدتر شدن کیفیت هوا بیتاثیر نبودند.
بیشتر بخوانید: کروناویروس سوار بر آلودگیهوا؛ ترکیبی مرگبارتر از همیشه
باد نیامد، از بیرون شهر آلودگی آمد
زمستان پارسال پس از درگیری پایتخت با آلودگیهوا برای چند روز پیدرپی عیسی کلانتری رئیس سازمان محیط زیست گفت باید دعا کرد که باد بیاید، به نظر میرسد امسال راهکار دیگری وجود نداشته باشد.
اما ماه گذشته آن طور که لازم بود در تهران باد نیامد و هوای تهران برای ۹ روز در شرایط ۹ روز برای گروههای حساس قرار گرفت. شهیدزاده در این رابطه میگوید: «میزان سکون هوا نسبت به سال پیش بیشتر شده است و البته نمیتوانیم در کار طبیعت دخالتی کنیم، در این چند سال اصلا با این شرایط روبرو نشده بودیم که برای هشت روز هوا ساکن باشد، اما سرعت باد در تهران از ۲۰ تا ۲۷ مهر زیر دو متر بر ثانیه بود، این عدد باید بین بیشتر از ۵ متر بر ثانیه باشد تا آلودگی از شهر خارج شود.»
از سوی دیگر یکی دیگر از منشاهای آلودگیهوای تهران، سوزاندن سوخت در نیروگاههای اطراف شهر است، اگرچه به گفته مسئولان محیطزیست استان تهران از مهرماه تاکنون هیچکدام از این نیروگاهها مازوت نسوزاندهاند.
مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوا، میگوید: «ما یک شرکت پژوهشی هستیم و هرچه میگوییم بر اساس اطلاعات شهر تهران است و از یک متر خارج تهران خبری ندارم. اما شک نکنید یک بخش از مشکلات بخاطر نیروگاهها است، برای مثال سال گذشته در دو روز تعطیلی در تهران متوجه شدیم میزان آلاینده اکسید گوگرد در جنوب شهر دوبرابر ده است، این معمول نیست و مشخص بود که در جایی اطراف شهر سوخت سنگین سوزانده شده است، ولی ما نه میدانیم این اتفاق کجا رخ داده و نه میدانیم چه کسی سوزانده است.»
به هرحال به نظر میرسد در روزهای پاندمی که حتی میزان تردد در تهران کاهش پیدا کرده است، باز هم عوامل مختلف اجازه ندادهاند تا کیفیت هوای شهر بهتر شود و حتی تهران دوبرابر پارسال با آلودگیهوا روبرو شده است.
به گفته متخصصان این آلودگیهوا میتواند میزان مرگومیر را در دوران پاندمی افزایش بدهد. در حالی که در سالهای قبلی هم این بحران منجر به مرگ سالانه هزار ایرانی میشد.
شهیدزاده توضیح میدهد: «اگر هیچکاری نکنیم نباید انتظار بهبود اوضاع را داشته باشیم. البته مسائل اقتصادی هم وجود دارد، زمانی که گشایش اقتصادی رخ داد هیچ اتفاقی رخ نداد، مسلما در این شرایط من امیدی به بهتر شدن شرایط ندارم. اما باید از این تجربه درس بگیریم که تا وقتی که میتوانیم برای بهبود شرایط کار کنیم، چراکه ممکن است روزی برسد که شرایط بدتر هم بشود.»
۲۳۵۲۳۷
نظر شما