۰ نفر
۴ اردیبهشت ۱۳۹۰ - ۰۵:۴۲

به نوشته تهران امروز بیش از هزار نفر در سالی که گذشت در نزاع با سلاح سرد جان داده‌اند.» این آخرین آمار سازمان پزشکی قانونی از سال 89 است که نشان دهنده رشد 6 /7 درصدی نزاع نسبت به سال 88 است.

همچنین سالی که پشت سر گذاشتیم بیشترین آمار نزاع را در فاصله سال‌های 85 تا 89 به خود اختصاص داده است، این در حالی است که در شهریور ماه همین سال موضوع بازنگری قانون تشدید مجازات حمل ونگهداری سلاح و مهمات در کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس مطرح شد اما تصویب این قانون معطل ماند تا اینکه این روزها همچنان شاهد خرید و فروش انواع سلاح سرد باشیم.

فرهاد تجری، عضو هیات رئیسه کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس در پاسخ به این سوال خبرنگار تهران امروز که «تصویب این قانون به کجا رسید و دلیل این همه تاخیر چیست؟» می‌گوید: «مراحل نهایی این قانون در کارگروه مربوطه رسیدگی شده و اکنون در کمیسیون حقوقی مجلس در مرحله تصویب است. شاید اگر این بحث رسیدگی به بودجه مطرح نمی‌شد اکنون این قانون نیز تصویب شده بود.»

تجری معتقد است قوانین دیگری در این کمیسیون وجود دارند که نسبت به قانون تشدید مجازات حمل سلاح در اولویت هستند و رسیدگی به آنان تصویب این قانون را به تاخیر انداخته است، مثل قانون مجازات اسلامی، قانون آیین دادرسی و جرایم رایانه‌ای!

 افزایش نزاع در سال 89

معاون پزشکی و آزمایشگاهی پزشک‌قانونی کشور اعلام کرده است: «تعداد مراجعان نزاع در سال گذشته با افزایش 6 /7 درصدی نسبت به سال قبل از آن، به رقم 629 هزار و 36 نفر رسید.»

عبدالرزاق برزگر می‌گوید: «در سال 1388 تعداد مراجعان نزاع به مراکز پزشکی قانونی کشور، 585 هزار و 509 نفر بود که این رقم در سال گذشته با افزایش قابل‌توجهی مواجه بود.»

او به آمار مراجعان نزاع در فاصله سال‌های 1385 تا 1389 اشاره دارد: «در این سال‌ها بیشترین تعداد مراجعان نزاع با رقم 629 هزار و 36 در سال 1389 و کمترین آن با رقم 547 هزار و 521 در سال 1386 ثبت شده است. بیشترین رقم مرگ ناشی از سلاح‌های سرد مربوط به سال 1385 با رقم هزار و 219 نفر و کمترین آن با رقم 976 نفر مربوط به سال 1388 بوده است.»

به گفته او در سال 1387 آمار نزاع 569 هزار و 664 مورد، در سال 1388، به 585 هزار و 471 مورد و در سال 1389 با افزایش رشد 6/ 7 درصدی، این رقم به 629 هزار و 36 مورد رسید.

همچنین با وجود بالا بودن آمار مراجعان نزاع در سال 1389 نسبت به چهار سال قبل از آن، آمار فوتی‌های ناشی از سلاح سرد در این سال رقم یک هزار و 93 نفر را به خود اختصاص داده است در حالی که بیشترین موارد فوت ناشی از سلاح سرد در پنج سال اخیر مربوط به سال 1385 با عدد هزار و 219 نفر بوده است.

 استفاده از سلاح سرد و چاقو در 60 درصد از قتل‌ها

در مرداد ماه 89، همان زمان که بحث بازنگری و تصویب قانون مقابله با سلاح سرد مطرح بود در اولین روز اجرای طرح برخورد با حاملان سلاح سرد 708 قبضه قمه و 273 چاقوی نامتعارف کشف شد.

رئیس پلیس آگاهی تهران بزرگ هم آن روزها با مرور آمار سال 88 بر اهمیت این موضوع تاکید کردکه 40‌درصد از قتل‌های غیر برنامه‌ریزی شده سال 88 با سلاح سرد صورت گرفته است.

از سوی دیگر تحقیقات مشاور اجتماعی کمیسیون اجتماعی مجلس نیز نشان داد که 60 درصد از قتل‌ها و جنایات در کشور با استفاده از سلاح سرد و چاقو صورت می‌گیرد.

مجید ابهری، مشاور اجتماعی کمیسیون اجتماعی مجلس اجتماعی آمار 60 درصدی قتل‌ و جنایت با سلاح سرد و چاقو را نگران‌کننده می‌داند: «چاقوکشی و حمل برخی از سلاح‌های سرد همچون شمشیرهای سامورایی به مد و الگویی رفتاری منفی تبدیل شده است.گسترش، فروش و بکارگیری سلاح سرد متاسفانه به اعداد و ارقامی رسیده است که مسئولان و دست‌اندرکاران باید توجه ویژه‌ای به آن داشته باشند.»

سرهنگ عباسعلی محمدیان، رئیس پلیس آگاهی تهران بزرگ هم سال گذشته در توضیح نحوه مبارزه با سلاح سرد گفت: ما سعی نداریم که با چاقوهای آشپزخانه یا ناخن گیرهای چاقودار برخورد کنیم بلکه سعی ما در برخورد با چاقوهای نامتعارف، جنگی و رزمی است.

تاثیر شرایط اقتصادی بر افزایش آمار

چه می‌شود که ناگاه در کشمکشی همیشگی یا گفت‌وگویی پر تنش دست‌ها به سمت چاقوها می‌رود، خشم زبانه می‌کشد و ضرب دست را هیچ نیرویی نمی‌تواند که از حرکت بازدارد؟

اردشیر گراوند، جامعه‌شناس به تاثیر گذاری تصویب اینگونه قوانین چندان امیدوار نیست بلکه معتقد است این شرایط کنونی جامعه است که باعث وقوع چنین جرایمی می‌شود: «حجم بالایی از قتل‌ها در حال حاضر غیر برنامه‌ریزی شده و توسط چاقو صورت می‌گیرد و به‌جز این، سم، انواع قرص‌ها، گرز، چوب و چماق هم می‌تواند آلت این قبیل قتل‌ها باشد که در بیشتر موارد هم خانوادگی است.»

او به تهران امروز می‌گوید:«باید ریشه اجتماعی و فرهنگی وقوع چنین جرایمی را بررسی کرد. در حال حاضر جامعه ما عصبی است و افراد ممکن است در کشمکش‌های جزئی هم کنترل خود را از دست داده و مرتکب جرم شوند.از سوی دیگر حتی دسترسی به سلاح گرم هنوز وجود دارد.پس از بین بردن ابزار مانع انجام نشدن قتل نمی‌شود.باید به این اندیشید که چه دلیلی وجود دارد که این 40درصد اتفاق می‌افتد.»

به گفته این کارشناس عدم پایداری سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در افزایش این آمار نقش تعیین‌کننده‌ای دارد.بخصوص شرایط اقتصادی عمده این قتل‌ها با ابزار متعارف انجام می‌گیرد و این به دلیل آن است که همه افراد توانایی مدیریت احساسات خود را در شرایط متزلزل ندارند. مهم‌ترین این ابزار چاقو است که در هر خانه‌ای پیدا می‌شود. پس تنها با بهبود شرایط زندگی این افراد است که این آمار رو به کاهش خواهد رفت.

نگرانی نسبت به افزایش جنایت با سلاح سرد

هنوز انواع و اقسام چاقوهای نامتعارف مثل قمه، شمشیر و قداره آزادانه در بازارچه‌های جنوب شهر به فروش می‌رسد و جوانان می‌توانند در روز روشن به آسانی هر نوع اسلحه سردی را تهیه و به همراه داشته باشند.

مجید ابهری، آسیب‌شناس رفتاری می‌گوید: گسترش روزافزون خشونت به خاطر بازی‌های رایانه‌ای دارای صحنه‌های سراسر خشن از یکسو باعث پایین آمدن آستانه تحمل افراد و از سوی دیگر باعث بالارفتن دامنه پرخاشگری رفتاری در جامعه می‌شود. استفاده از سلاح سرد در درگیر‌ها بیشتر در رده سنی 18 تا 35 سال اتفاق می‌افتد و شاید بتوان گفت 70 درصد از کاربران سلاح سرد جوانان هستند. علت این فرآیند رفتاری ویژگی‌های سنی جوانان، ضعف تربیت خانوادگی و فاصله گرفتن از ارزش‌های اخلاقی بوده و از نگاه رفتارشناسی جوانانی که دارای ضعف شخصیتی هستند همراه داشتن سلاح سرد را نوعی از اعتماد به نفس قلمداد می‌کنند.»

او ادامه می‌دهد: «از سوی دیگر آزادی فروش انواع اسلحه‌های سرد نامتعارف مثل چاقو‌های بزرگ، قمه، قداره و انواع چاقوهای داخلی و خارجی به طوری که فروشندگان آزادانه در پیاده رو‌ها و مغازه‌ها این سلاح‌ها را می‌فروشند.64 درصد قتل‌ها به وسیله سلاح سرد انجام می‌شود و علت فنی آن آشنا نبودن به کاربری این سلاح‌ها توسط جوانان، ضعف مدیریت کنترل رفتاری توسط آن‌ها و کمرنگ شدن نظارت خانواده‌ها بر رفتار فرزندان است و از آن جا که حمل سلاح سرد در ابتدای امر نیاز به پیشگیری فرهنگی و اجتماعی داشته یعنی خانه و خانواده و اجتماع نقش اساسی در کاربری این ابزار داشته و دولت تنها می‌تواند با تصویب قوانین بازدارنده و تشدید مجازات دارندگان و کاربران سلاح‌های سرد در پیشگیری فرهنگی و اجتماعی موثر باشد.»

به گفته این کارشناس متاسفانه در بسیاری از استان‌ها ضرب و جرح در مقام اول آسیب‌های اجتماعی قرار داشته و همین نشان دهنده پایین آمدن آستانه تحمل و افزایش پرخاشگری است. به گفته او استان‌های بوشهر و خوزستان در این زمینه بیشترین رتبه را دارند. همچنین آلودگی‌های صوتی، مشکلات اقتصادی و افزایش مصرف مواد مخدر صنعتی را می‌توان از عوامل تشدید کننده و افزایش دهنده خشونت‌های فردی در درگیری‌های فیزیکی قلمداد کرد.

 چاقوی زنجان و جوان زنجانی

اگر می‌دانست آن استاد چاقو ساز زنجانی که از پس چاقویی که می‌سازد چه خون‌ها که نمی‌ریزد شاید این پیشه آبا و اجدادی را کنار می‌گذاشت یا تنها به ساخت قلم تراشی برای کتابت شعر بسنده می‌کرد.

بر اساس تحقیقات به عمل آمده یک چهارم نوجوانان و جوانان استان زنجان که در محل اصلی تولید و توزیع چاقو قرار دارند نسبت به نوجوانان و جوانان تهرانی هنگام درگیری‌ها از چاقو بیشتر استفاده می‌کنند.

ابهری معتقد است تشدید قانون به‌کارگیری و خرید و فروش سلاح سرد ممکن است در کوتاه مدت به کاهش جرایم ناشی از این سلاح منجر شود اما باید در درازمدت فرهنگسازی در این زمینه صورت گیرد: «هنگامی که قانون با عرضه کنندگان و فروشندگان آن برخورد کند، تنها سبب مخفی شدن فروش این نوع اسلحه شده و باعث می‌شود قیمت این نوع سلاح نیز در بازار‌سیاه افزایش یابد. حال این سوال وجود دارد متولی فرهنگسازی عدم استفاده از سلاح‌های سرد کدام ارگان و سازمان است؟»

44/201

 

کد خبر 146012

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین