آمریکا و اروپا نمی‌دانند در ایران با چه کسی طرف هستند

بایدن در سیاست خارجی خود چگونه تصمیم خواهد گرفت؟ ‌آیا او سیاست خارجی اوباما را ادامه خواهد داد یا رویکرد تازه ای دارد؟

مهسا مژدهی:بایدن در سیاست خارجی خود چگونه تصمیم خواهد گرفت؟ ‌آیا او سیاست خارجی اوباما را ادامه خواهد داد یا رویکرد تازه ای دارد؟رئیس جمهور منتخب آمریکا برنامه صدروزه اول کار خود را ارایه داده و مشخص شده که او قصد دارد پیش از هر چیز به پیمان آب و هوایی پاریس برگردد و همزمان به دنبال چاره ای برای بیماری کرونا باشد. اما این تنها مشکل ایالات متحده آمریکا نیست. شیوه تعامل ترامپ با جهان به گونه ای بوده که بایدن باید زمان ویژه ای را برای بهبود روابط با دیگر کشورها به ویژه اروپایی ها صرف کند تا هم اعتماد آنها را بازگرداند و هم بتواند با بازگشت به برخی از توافقات جای پای خود را درعرصه بین الملل محکم کند.

در خبرآنلاین با دکتر هادی اعلمی فریمان کارشناس ارشد مطالعات آمریکا گفتگو کرده ایم که در ادامه مشروح آن را می خوانیم:

بایدن برنامه صد روز اول خود را بیان کرده است . به نظر می رسد که این برنامه به موضوع توافق با ایران و ترمیم اساسی روابط به اروپا نپرداخته است. او گفته که اولویت خود را به بازگشت به توافق آب و هوایی پاریس٬ کرونا و بازگشایی مدارس می دهد. چرا او این موارد را برای صد روز اول انتخاب کرده است؟

ما در ایالات متحده یک ساختاری با عمر هشتاد ساله داریم که این کشور برای اینکه بتواند جایگاه رهبری جهان را داشته باشد٬ این ساختار را در تمام دوران روسای جمهور دموکرات و جمهوری خواه اجرایی کرده است. وقتی آمریکا سیاست انزوا گرایانه خود را پس از جنگ جهانی تعدیل کرد٬ علاقه مندی خود را بر روی رهبری دنیا معطوف کرد. این ساختار در دوره ترامپ بهم خورد. او هیچ علاقه ای به این وضعیت نداشت و دست به تجدیدنظر جدی زد. او سعی کرد آمریکا را از آن راهی که سالیان است که می رود به سمت نوعی ملی گرایی ببرد.

بایدن سعی می کند مسیر را برگردد و به همان مسیری که ایالات متحده دهه هاست به دنبال آن است٬ بر گرداند.  یعنی به مسیر رهبری جهانی. بایدن  این رهبری جهانی را با بازگشت به ائتلاف های بین المللی و بین الملل گرایی در تمام ارکان دنبال می کند. او سعی می کند که با توجه به این مساپل به سیستم قبل از ترامپ بازگردد.

اولین گام بایدن هم توافق آب و هوایی است چون بایدن و دموکرات ها مطلع هستند که زمانیکه ترامپ تجدید نظر در این حوزه را اعلام کرد با خشم افکار عمومی در همه جای دنیا مواجه شد. چون بحث بین المللی است و مستقیما با جان انسان ها مرتبط است. افکار عمومی یکی از نقطه ضعف های ترامپ را همین موضوع می دانند.

بایدن سعی دارد تا دوباره این بحث را احیا کند. او در کمپین های انتخاباتی هم موضوع انقلاب سبز را مطرح کرده بود. او تمایل داشت که برگردد و ترجیح داده که هرچه زودتر بر سر این مساله برود.

درمورد کرونا هم موضوع بسیار جدی است. یکی از علل شکست ترامپ در انتخابات را هم بسیاری همین بیماری می دانند. بایدن روی این قضیه بسیار مانور داده و آمار کشته شدگان هم بسیار بالاست. بنابراین طبیعی است که بخواهد فوری سراغ این موضوع برود.

پیش از این به نظر می رسید که بایدن موضوع بازگشت به برجام و افزایش همکاری با اروپایی ها را در اولویت خود بگذارد. اما این اتفاق نیافتاده است. از طرف دیگر ممکن است که ایران مجبور شود که طرح مجلس را اجرا کند. در این صورت آمریکا چه رویکردی خواهد داشت و سرنوشت برجام چه می شود؟

ایران وضعیت پیچیده ای دارد. آنها انتظار دارند هر اظهار نظری که تیم بایدن انجام می دهد و گامی که بر می دارد٬ ایران هم حسن نیتی از خود نشان دهد. من فکر می کنم این کار دوجانبه است و اگر قرار باشد دو طرف به سمت تنش زدایی پیش بروند٬ هر دو گام هایی را بردارند. من فکر می کنم بهترین گام این است که گفتگوهایی در خصوص بازگشت به برجام شکل بگیرد. افکار عمومی داخل آمریکا مرتب به بایدن گوشزد می کند که به برجام بازگردد. اما اگر او بخواهد به توافق بازگردد٬ نیازمند این است که هر دو کشور گام هایی برای اثبات حسن نیت خود بردارند. به همین دلیل است که  فعلا اروپایی هم پیرو آمریکایی ها هستند. به نظر من دو طرف باید دست به اقداماتی برای اثبات حسن نیت خود بزنند در غیر این صورت اروپایی ها راحت تر پشت سر بایدن برای تحت فشار قرار دادن تهران می ایستند. اگر ایران بخواهد که طرح را اجرایی کند٬ این موضوع می تواند ضربه به اعتماد سازی باشد.

>>> بیشتر بخوانید:
این رویکرد نمی‌تواند اتفاق خوبی برای ایران باشد
اولویت سیاست‌خارجی بایدن چیست و چرا به سمت آسیا هجوم می‌برد؟
طرح مجلس؛ نفع ملی یا نفع جناحی؟/ آیا این مصوبه تحریم‌ها را لغو می‌کند؟

اولویت های سیاست خارجی آمریکا در قبال روسیه و چین چطور خواهد بود؟

دموکرات ها مسائل استراتژیک دارند. اما در مسائل بین المللی به موضوعاتی چون گفتگو و سازش و مذاکره اعتقاد دارند. یعنی من فکر می کنم که آنها مشکلات خود را با روسیه و چین هم با همین قالب رفع و رجوع می کنند. این مساله را ترامپ به عنوان یک هشدار به کار می برد و میگوید که اگر بایدن بیاید کشور را به سمت چین سوق می دهد. اما موضوع بیشتر اقتصادی است. به نظر من دولت بایدن به دنبال برخی توافقات مثلا در سازمان بهداشت جهانی با چین خواهد بود. فکر نمی کنم که در دولت بایدن فضا با مسکو و پکن به سمت تنش برود و آمریکا در خیلی از حوزه ها برخی امتیازات را خواهد داد و امتیازاتی هم خواهد گرفت.

روابط به شکل دوران ترامپ نخواهد بود و بیشتر به سمت تعامل پیش می رود. حتی با ایران و آمریکای جنوبی هم وضعیت تعاملی و صلح جویانه پیش خواهد رفت.

مشکل فعلی ایالات متحده با روسیه چیست و بایدن چه سیاست هایی را در قبال این کشور اتخاذ می کند؟

بحث روسیه بسیارپیچیده است. به نظر می رسید که در دوره ترامپ روس ها نقطه ضعف هایی را از او داشتند. ترامپ چندان مایل نبود که بحث با روسیه به تنش و درگیری بیشتر کشیده شود. خیلی جاها آمریکا در قبال روسیه پا پس می کشید و آن هم به خاطر خود ترامپ بود که تمایلی نداشت که با پوتین در بیفتد. رییس جمهور روسیه هم رابطه خوبی داشت. او حتی دیرتر از بسیاری از کشورها به بایدن به خاطر برد در انتخابات تبریک گفت که نشان می داد از این اتفاق تازه چندان خوشنود نیست.

من فکر می کنم روابط ترامپ و پوتین خاص و پیچیده بود و من بعید می دانم در دوره بایدن تکرار شود. بلکه فکر می کنم روشی که اوباما در مورد روسیه و حتی چین داشت٬ با توجه به تیم سیاست خارجی که چیده٬ دوباره تکرار شود. آنها علاقه مند به بحث مهار هستند.

در مورد چین چه اتفاقی پیش خواهد آمد و اولویت آمریکا در خصوص این کشور چیست؟

چین الان کشوری است که برخی از مهم ترین اندیشکده های روابط بین الملل معتقدند باید اولویت اول آمریکا باشد. به همین خاطر بحث این کشور اهمیت زیادی دارد. پکن به عنوان یک قدرت نوظهور ممکن است در عصر آینده موقعیت متفاوتی داشته باشد و از سال 2005 به بعد در رقابت مساوی با ایالات متحده قرار بگیرد. آمریکایی ها بحث مهار چین را مهم تر از مهار روسیه می دانند. چرا که روسیه بعد از فروپاشی شوروی چندپاره شد. اما در ایالات متحده نگرانی از قدرت چین وجود دارد. طیفی در آمریکا وجود دارد که معتقد است نباید به این کشور فرصت داد و یک طیف گسترده تری هم هست که می گوید باید با پکن تعامل کرد. این نوع تعامل هم به دلیل همان سیاست مهار است. دو طرف احتمالا گفتگوهایی با هم داشته باشند و بخواهند با دادن و گرفتن امتیازاتی به ویژه در زمینه تعرفه و تجارت یکدیگر را کنترل کنند.

برخی معتقدند که آمریکا به دلیل وضعیت اقتصادی که چین دارد٬ از این پس اولویت سیاست خارجی خود را به سمت این کشور می برد و حتی دیگر ارتباطاتش را با اروپا به شکل سابق برنخواهد گرداند. به ویژه اینکه دلار ایالات متحده به دلیل کرونا هم دارای مشکلاتی شده است. این امر چقدر محتمل به نظر می رسد؟

به احتمال قوی آمریکایی ها به سمت تعامل با چین پیش می روند. صحنه بین المللی در حال تغییر است. کرونا بسیار موثر بوده و با نوع شعارهایی که طیف دموکرات می دهند٬ ارزش های جهانی و همبستگی جهانی احیا شود. این طیف از دموکرات ها در تصمیم گیری های آمریکا در زمان بایدن موثر خواهند بود و این از نوع چینش کابینه او هم مشخص است. اما در عین حال آمریکا می گذارد که هژمونی اش را از دست بدهد. اما طیفی که به دنبال تعامل است٬‌دست بالا را دارد.

روابط با آمریکا یک رابطه سنتی است. ممکن است این دو در حوزه های مختلفی اشتراک یا رقابت داشته باشند. اما اولویت امریکا نزدیکی به اروپا بوده . اما نگاه به چین یک موضوع اقتصادی است که بعید است چندان دوری بین این دو اتفاق بیفتد.

در مورد ایران٬ دو مساله وجود دارد. اولی برداشته شدن تحریم ها و دیگری بازگشت به توافق هسته ای است. به نظر شما ایران چه جایگاهی در اولویت های بایدن دارد و چه اتفاقی رخ خواهد داد؟

خیلی از مشکلات سیاست خارجی ما داخلی هم هست. تا زمانیکه وضعیت داخلی تثبیت نشود و جناح های سیاسی به یک انسجام ملی نرسند٬ وضعیت برای ما همین طور خواهد بود. آمریکا و حتی اتحادیه اروپا چندان نمی دانند که با چه ایران و کدام طیفی طرف هستند. به همین خاطر ما اول باید در داخل تغییراتی داشته باشیم که یک همبستگی ملی و محور واحد در سیاست خارجی به وجود بیاید. 

اگر ما در داخل به این دستاورد برسیمُ آن وقت است که دولت بایدن هم می تواند به طور روشن بگوید و اعلام کند که در قبال موضع ما چه سیاستی را قرار است که در پیش بگیرد. او اعلام کرده که خواهان بازگشت به برجام است و به نظر نمی رسد که بخواهد از این قول تخطی کند. اما چگونگی این اتفاق است که مورد بحث قرار دارد.

برخی معتقدند موضوع تحریم ها برای بایدن با یک فرمان قابل حل است. اما برخی می گویند او ممکن است با نگه داشتن تحریم ها و با دست یافتن به یک اجماع با اروپا٬ بخواهد شروطی را برای ایران بگذارد. شما کدام را محتمل تر می دانید؟

با توجه به گذشت زمان٬ آمریکایی ها تمایل خواهند داشت که برجام تازه ای را ایجاد کنند. از نظر آمریکایی ها با توجه به بحث های منطقه ای به نظر می رسد که نیاز به یک توافق دیگر ضروری است. آمریکا می گوید انتظاراتش برآورده نشده. البته آنها هنوز به یک جمع بندی مشخص نرسیده اند. چرا که آنها هنوز مستقر نشده اند و فقط گمانه زنی هایی است که مطرح می شود. اما اگر قرار بر مذاکره باشد٬ بحث های دیگر از جمله مسائل منطقه ای و موشکی را مطرح خواهند کرد.

312 310

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1467842

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 5 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 31
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۸:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۳۰
    دولت غربزده به زودی خواهد رفت. غربیها با جوانان انقلابی و ملت ایران طرف هستند نه یه مشت غربزده ی برجامی
    • حسینی دولت آبادی از قزوین IR ۱۴:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۳۰
      1 3
      هنوز مجلس انقلابی رو هضم نکرده ایم!
    • IR ۱۴:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۳۰
      4 1
      یعنی اصولگرا می خوان چیکار کنند ما مردم ایران ندیدیم برنامه ای بدن فقط می دونیم قصد ندارن مذاکره کنند پس می خوان چیکار کنند مطمئنا خودشون هم نمی فهمند بر نامه شون چیه اگه اینطور نیست یک نفرشان یک برنامه بدهند تا مردم ببینند چیکار می خوان بکنند
    • شرق زده ذوب در کره شمالی IR ۱۸:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۳۰
      3 0
      شما با این نظرات مشعشع! کی خواهید رفت تا ملت ایران از دستتان و شرتان راحت شوند؟
    • مهدی IR ۱۸:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۳۰
      1 2
      فعلا که در 7 کار مجلس انقلابی دلار ده هزار تومن زیاد شد طلا 700 هزارتومن
    • CA ۲۰:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۳۰
      4 0
      حرف دلتو کامل میزدی جوان انقلابی!! از شرق نگفتی که مارو گاو شیرده خودشون کردن مخصوصا چین! جوان انقلابی عزیز همون شرق هم دستش تو دست غرب هست! اگه میخوای انقلابی واقعی باشی وقتی این جوری کامنت میدی از خودت و عرزشی ها این طوری دفاع میکنی، درستش اینه که نه غربی نه شرقی باشیم! حالا چجوری میخوای نه غربی ه شرقی باشی رو نمیدونم چون تهشم کره شمالی باشی بازم با یه سری کشورهای اطرافش تعامل داره! واقعا شماها دارید تو مسیری قدم میذارید که یه اقلیت داخلی میخواد! از غرب یه دشمن ساختن براتون که کلی بودجه بیت المال رو به اسم غرب ستیزی روانه ساختارها و ارگان های خاص بشه، به وسیله رسانه های جمعی داخلی هم از همون دوران مهدکودکتون روتون کار کردن که تو این فضایی که ساختن نیاز به سرباز برا فداکاری و صاف کردن موانع های پیش روشون باشه و امثال شماها الان دارید به اهداف سیاسی خدمت میکنید. بعدشم عرزشی عزیز، قوه مجریه بخشی از حاکمیت هست! اگه انگ غربزده گی میزنی،برات سوال نمیشه که تو این حاکمیت چطوریه که یه تشکل غرب دوست سرکار باقی میمونه و کسی کاری به کارش نداره!؟ قوه قضایی و مجلس عنقلابی و رهبری پس چیکار می کنن؟
    • GB ۰۳:۰۶ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۱
      3 0
      اول از طرف خودت حرف بزن ، مگر تو تعیین میکنی جوانان و مردم چی میخواهند . البته شاید با دلار ۴۲۰۰ زندگی و روزگارت میگذره
    • IR ۱۵:۵۳ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۹
      0 0
      احسنت
  • IR ۰۸:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۳۰
    44 8
    اتفاقا خوب می دانند با کی طرف هستن
  • من AU ۰۹:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۳۰
    62 2
    دقیقا. و این باید باعث سرافکندگی هست
  • IR ۰۹:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۳۰
    16 62
    آمریکایی ها هر گام مثبتی که بر می دارند انتظاردارند ایران هم قدم مثبت بردارد یعنی چه ؟؟؟ ....... آیا تا به حال تاریخ نشان داده آن ها گام مثبت بردارند ؟؟ آیا تاکنون خدمتی به ایران انجام داده اند ؟؟ اگر با این دل و فکر ساده پیش بریم و نگاه مان به غربی ها اینگونه باشد حتما خواهیم باخت کمااینکه باخته ایم ..... دیگر امیدی به نخبگان دانشگاهی در زمینه تولید فکر تازه و موثر در سیاست خارجی نیست .. رویکرد موثر در مواجهه با غرب تولید نمی شود چون از درون احساس خوبی نسبت به خودمان نداریم ...
    • امیر IR ۱۲:۱۲ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۱
      5 0
      احمق بایدن میگه که میخواد با ایران مذاکره کنه و به برجام بر میگرده .
  • IR ۱۰:۱۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۳۰
    103 2
    ما هم که داخل کشوریم نمیدونیم. چون هزارتا قدرت وجود داره
    • حسینی دولت آبادی از قزوین IR ۱۴:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۳۰
      3 0
      دقیقا. خود ما هم هنوز نفهمیدیم کی تصمیم گیرنده است!!. سر امتیاز پیروزیها دعواست ولی شکستها صاحب ندارند!!
  • IR ۱۰:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۳۰
    64 1
    از خصوصیات ایران است!
  • IR ۱۰:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۳۰
    7 72
    آمریکاییها و غربی ها بر روی جماعت کم اراده و بی برنامه حساب کرده اند و فعلا می دانند غلبه بر ایران با این جماعت با کلاس ممکن است .. جای خالی شجاعت و نترسی و مردان اهل اقدام و عمل این ها را جری می کند .
  • IR ۱۱:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۳۰
    147 5
    از قدیم گفته اند یک شیر آدمی را بخورد بهتر از هزار موش آدمی را بجود ، الان از نهادها و امامان جمعه و خودسرهای چون عباسی ، ارغدی ، مصباح گرفته تا شریعتمداری ، صداوسیما و.... اینهمه موش دارند مملکت را می جوند
  • IR ۱۲:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۳۰
    11 70
    آقای محترم اونا خوب می دانند با چه کسی طرف هستند!!!! مگر نامه اوباما به آقای خامنه ایی رو نخوندین!!!!!!!!!!!!!!!! آمریکا و اروپا گرگ صفتانی هستند در لباس آدمیزاد . مانند تاچر که خطراتشو توصیه می کنم شما بخوانید و .....
    • AU ۰۳:۱۷ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۱
      2 3
      همه دنیا گرگ صفتن تو خوبی
  • عباس IR ۱۳:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۳۰
    58 1
    بدلیل اینکه جناحهای سیاسی درکی از منافع ملی ندارند ومنافع جناحی خود را بر منافع ملی ارجح می دانند.اگر به نحوه برخوردجناح راست با برجام که یک قرارداد بین المللی است که فواید بسیارزیادی برای کشور داشته وکشور را از آسیب دشمنان ما حفظ کرده وبین دشمنان ما تفرقه ایجاد کرده است بیاندازید متوجه می شوید که این وحدت عمل و رویه درسیاست خارجی جناحهای حاکم برکشور وجود ندارد.
  • عباس IR ۱۳:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۳۰
    60 1
    اصلاح می کنم نگاهی باندازید.
  • DE ۱۴:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۳۰
    0 0
    اگر اینطور باشد خوب یک معضل است ولی انشاالله که این جور نیست.
  • IR ۱۶:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۳۰
    2 1
    کاملا با نویسنده موافقم تو این مملکت معلوم نیست دولت و وزارت خارجه تصمیم گیرند یا مجلس خبرگان یا شورای نگهبان یا سپاه یا پایداری ها یا کیهان یا مش حسین شریعتمداری یا رحیم پور یا رایفی پور یا علم الهدی یا قوه قضاییه یا مجمع تشخیص یا علم الخدا ببخشید علم الهدی یا .....
  • مهدی کرمی IR ۱۶:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۹/۳۰
    0 0
    سلام جناب "دکتر". یعنی هنوز حسن نیت ما ثابت نشده؟
  • آدم IR ۱۷:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۳۰
    1 0
    جو خواب آلود . چرت میزنه چینی ها بجاش کار می کنند و تصمیم می گیرند . بایدن جنگ رو به خاورمیانه باز می گرداند .
  • م IR ۲۰:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۳۰
    1 1
    والا ما هم تو ایران نفهمیدیم با کی طرفیم اونا که جای خود دارند
  • مینا IR ۲۰:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۳۰
    0 0
    الان ایشون نگران اینور هستند یا اونور
  • حسن IR ۲۱:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۳۰
    1 0
    " آمریکا و اروپا نمی‌دانند در ایران با چه کسی طرف هستند "یکی از بزرگترین عوامل بدبختی ایرانیان
    • isa4700 از کرمان IR ۲۱:۵۸ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۹
      0 0
      اولا باید ببینیم که چه کسانی برجام را به شکست کشاندند؟؟ داخلی ها یا آمریکایی ها؟؟ ثانیا اگر می خوان ببینند با چه کسانی طرف هستند کمی تحقیق کنند ببینند در مذاکرات شکست خورده ی سابق چه کسانی سکه گرفتند؟ همون افراد بار دیگر دنبال سکه هستند. ثالثا اگر قراره خلع سلاح شویم امیدوارم خدا به داخلی ها و خارجی ها توفیق مذاکره منتهی به برجام۲ را ندهد.
  • IR ۰۰:۳۳ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۱
    0 0
    چون درگیر باندهای قدرتیم.
  • IR ۰۱:۵۲ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۱
    1 0
    ببخشید مگه حرف های اروپا ییان یا آمریکا ییان اعتبار دارد که کسی بخواهد گوش کند ، اگر اروپا وآمریکا نفر مورد خاصی را میخواهند که بیاید و صحبت کند اول بروند خودشان کار هایی که قول داده اند انجام دهند تا نفر مورد لزوم خودش پیگیر میشود