روابط ایران با روسیه و چین لازم است اما فراموش نکنیم که این دو کشور هم سلطه طلب هستند

شرق نوشت: به دنبال اظهارات آذری‌جهرمی درباره ضرورت دل‌نبستن به شرق و پیگیری اصل نه شرقی و نه غربی؛ ادعایی مبنی بر غیرایدئولوژیک‌بودن شرق در مقاله منتشره در روزنامه جوان با عنوان تأمل‌برانگیز «آذری هم اندازه خود را نشان داد» مطرح شد؛ ادعایی که توسط روزنامه‌های همفکر و برخی نمایندگان مجلس، با استفاده از کلیدواژه شرق ایدئولوژیک یا جغرافیایی، بارها مورد استفاده قرار گرفت.

مقاله منتشر شده با این ادعا که روسیه دیگر سلطه‌طلب و ایدئولوژیک نیست؛ ضمن تأکید بر بی‌تجربگی وزیر (کنایه به جوانی او از طرف روزنامه‌ای که خود عنوان جوان را یدک می‌کشد) او را به بی‌اطلاعی از «کلام امام حتی در سطح یک فعال سیاسی تازه‌کار» متهم کرد و این صحبت‌ها را نشانه بی‌تجربگی او دانست.

مقاله روزنامه جوان هرچند واکنشی سیاست‌زده به یک سخنرانی بود؛ اما پرسش‌های مهمی را درباره چیستی مفهوم شرق غیرایدئولوژیک و همچنین فهم محافل نزدیک به تصمیم‌سازی از استقلال در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، پیش‌روی نخبگان سیاسی و علمی کشور قرار داد. آیا واقعا شرق ایدئولوژیک وجود خارجی ندارد و ما تنها با شرق جغرافیایی روبه‌رو هستیم؟ و آیا اصولا در قرن ۲۱ که ابزارهای بسیج عمومی بیشتر و تکامل‌یافته‌تر از هر زمان دیگری است، می‌توان جغرافیایی را یافت که فاقد ایدئولوژی باشد؟
از شرق ایدئولوژیک به شرق غیرایدئولوژیک؟!
ایدئولوژی دارای دو بخش اصلی است: یکی، کار و فعالیت ذهنی کارگزار و دیگری، عمل و رفتار او. از این منظر اگر ایدئولوژی در قرن ۲۰ هر دو عنصر سازنده را به شکل پررنگ داشت و همان‌طور که گفته شد، ابزاری برای خاصگی ملت‌ها بود در قرن ۲۱ ایدئولوژی بیشتر متمرکز بر ویژگی دوم و ابزاربودگی برای رسیدن به قدرت و نفوذ است. ازاین‌رو ایدئولوژی‌های قرن ۲۱ در سطح بین‌الملل با وجود خاستگاه‌های مختلف همه یک هدف را دنبال می‌کنند که نشئت‌گرفته از ادبیات سرمایه‌داری است.

برخلاف ادعای مطرح‌شده در روزنامه جوان، شرق و به‌خصوص چین در کاپیتالیسم گوی سبقت را از آمریکا و اروپا ربوده است. اگر روزگاری سرمایه‌داری بازار آمریکایی (Market Capitalism) حرف اول را می‌زد و به دنبال آن سرمایه‌داری رفاهی اروپایی (Welfare Capitalism) خودنمایی می‌کرد، امروز ما با سرمایه‌داری رفاقتی روسیه (Predatory Capitalism) و سرمایه‌داری سوسیالیستی چین (Socialist Capitalism) مواجه هستیم.

دراین‌بین سوسیالیسم بازارمحور چین با تکیه بر سرمایه‌داری دولتی در حال تسخیر دنیا و ارائه خود به‌عنوان الگویی موفق از حکمرانی است که جنبه‌های متعددی از آن ازجمله در حکمرانی سایبری در بین دولتمردان کشور ما نیز طرفداران زیادی دارد.

بدون‌شک امروزه چین شاگرد اول آموزه‌های هژمونی گرامشی از یک‌ سو و تبدیل آموزه‌های قدرت نرم جوزف نای به قدرت هوشمند از سوی دیگر برای نیل به قدرت است؛ بنابراین همه این کشورها در بسترِ نظم سرمایه‌دارانه لیبرال عمل می‌کنند و الزامات آن، ازجمله تبعیت از تحریم‌های ظالمانه علیه ایران را نیز پذیرفته‌اند. هر دو کشور روسیه و چین علاوه بر ایدئولوژی‌های اقتصادی مذکور، در سیاست‌های خارجی و امنیت بین‌المللی خود نیز از ایدئولوژی‌های سلطه‌جویانه‌ای پیروی می‌کنند که به یُمن اقتدار و استقلال کشور تا به امروز متوجه ما نشده است.

روسیه بعد از ناکامی ایدئولوژیک دوره یلتسین با تمسک به آموزه‌های کلیسای ارتدوکس خود را رم سوم و مرکز تمدن اوراسیایی می‌داند. بازسازی هویتی اوراسیایی روسیه با درآمیختن با ویژگی‌های فردی پوتین به ایجاد مکتبی در این کشور انجامیده که تحت عنوان پوتینیسم شناخته می‌شود. این هویت ایدئولوژیک به دنبال احیای عظمت روسیه و تضمین سلطه آن بر مناطق پیرامونی درست براساس دوران شوروی و حتی روسیه تزاری و پیگیری ایده نفوذ کلاسیک (بر مبنای کشورگشایی) از سوی این کشور است؛ وگرنه مسکو این همه در منازعات قفقاز، کریمه و شامات هزینه نمی‌کرد. یا دولت چین هرچند برچسب کمونیستی را حمل می‌کند؛ اما در دو دهه اخیر بازهای چینی صاحب قدرت، نوعی ملی‌گرایی تهاجمی را با آموزه‌های کنفسیوسی، عقلانی و بازتولید کرده‌اند که به‌خوبی خود را در نحوه رفتار چین در هنگ‌کنگ، سنگاپور، دریای چین جنوبی، سیاست‌های تجاری تهاجمی برای تصاحب بازارهای کشورهای کمتر توسعه‌یافته در آفریقا، آسیای میانه و اروپای شرقی و تعامل دولت این کشور با اویغورهای مسلمان نشان می‌دهد. 
در این زمینه توجه به مفهوم «نفوذ فریبنده» در سیاست خارجی چین و جست‌وجوی منابع قدرت و نفوذ توسط این کشور در قالب طرح‌هایی مانند یک جاده، یک کمربند با هدف تسلط بر زیرساخت‌ها، جاده ابریشم دیجیتال با هدف تسلط بر جریان داده و ساخت چین 2025 با هدف تسلط بر فناوری‌های لبه، تأییدکننده این مدعاست. بنابراین از میان سه برچسب ایدئولوژیکی، کمونیستی و نفوذ (سلطه)‌طلبی، ممکن است تنها شرق کمونیست دیگر وجود خارجی نداشته باشد؛ ولی شرق سلطه‌طلب ایدئولوژیک (چه در قالب نفوذ به معنای کلاسیک و چه در شکل فریبنده آن) نه‌تنها وجود دارد؛ بلکه در سال‌های اخیر، فعال‌تر نیز شده است. ازاین‌رو برخلاف ادعای نویسنده مقاله روزنامه جوان نباید با نگاهی ساده‌انگارانه فرض کرد که دو قدرت اوراسیایی به دنبال سلطه نیستند که اگر چنین نمی‌بود، ابتکار یک پهنه یک راه که نوعی طرح مارشال چینی به شمار می‌آید، در کار نبود و عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای و اتحادیه اوراسیایی با اماواگرهای فراوان مواجه نمی‌شد.

براساس آنچه به اختصار اشاره شد، می‌توان ادعا کرد قرن ۲۱ به مراتب بیشتر از قرن ۲۰ ایدئولوژیک و محل نزاع ایدئولوژی‌ها خواهد بود؛ هرچند این نزاع شاید شکل قرن بیستمی نداشته باشد و بیشتر در قالب نزاع بین سرمایه‌داری خوب و بد متبلور شود. مراد از این استدلال کاستن از اهمیت شرق برای جمهوری اسلامی ایران یا شرق‌هراسی برای فراموشی غرب‌هراسی یا آمریکاهراسی نیست؛ بلکه مراد شناخت واقعی شرق و غورکردن در مفهوم استقلال به‌عنوان یکی از مبانی بنیادین انقلاب اسلامی است.

در این زمینه باید توجه کرد که نگاه تقلیل‌گرایانه به مفهوم استقلال و تعریف محدود از آن در قالب صرفا استقلال ایدئولوژیکی، آسیب‌زا است؛ به‌ویژه اینکه این تعریف از استقلال ایدئولوژیکی نیز بر مبنای فهمی منسوخ از ایدئولوژی صورت گرفته است؛ فهمی که ایدئولوژی را در قالب کهنه آن، به‌عنوان یک جهان‌بینی انتزاعی و نه در شمایل جدید آن به‌عنوان راهنمای عمل کشورها به منظور جست‌وجوی حوزه‌های نفوذ، درک می‌کند.

رابطه با شرق در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران همواره حائز اهمیت فوق‌العاده بوده است. در این زمینه، دو گروه را می‌توان از یکدیگر متمایز کرد: گروهی که از رابطه با شرق برای متوازن‌سازی سیاست خارجی به‌ویژه در قبال غرب و براساس اصل نه شرقی نه غربی و تأمین منافع ملی استفاده می‌کنند و تبلور نگاه خردمندانه آنها را می‌توان در قرارداد 25‌ساله همکاری ایران و چین دید.

23302

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1487163

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 7 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 32
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۷:۰۷ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۹
    91 16
    این دو کشور دین ندارند و همان کمونیست سابق را دارند ولی ظاهر نمی کنند
    • IR ۱۳:۳۹ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۹
      32 2
      چی شد یاد دین افتادی اخوی؟!!!
    • IR ۱۳:۵۱ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۹
      13 14
      می‌ریم طرف غرب؛ می‌گن باید حتما با کدخدا بسازی!!!! همه غرب آمریکاست!!! می‌ریم شرق ممی‌گن دین ندارن. میخواهیم تو خونه بمونیم می‌گن منزوی شدیم!‌ خب شما دوستان غرب بگویید چه کنیم؟! چه کنیم که شما راضی بشید؟! چه کنیم شما به ملت خودتون امیدوار بشید؟! چه کنیم؟! کی میشه شماها از ایران و ایرانی در برابر بیگانه با افتخار یاد کنید؟! کی به خودتون برمیگردید؟! فَاَینَ تذهَبونَ
    • IR ۱۳:۵۲ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۹
      17 8
      اگه اینها کمونیستن اونها که اصلا دین ندارن؟!!! راستی چی شد دین براتون مهم شده؟!
  • IR ۰۸:۳۰ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۹
    چین و روسیه از بلوک غرب هم بدترند و به کشورهای همکار رحم نمی کنند. وضعیت مسلمانان چین و روسیه نشاندهنده رفتار دیکتاتورمآبانه و خشن بلوک شرق است.
    • IR ۱۳:۴۲ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۹
      14 16
      دیگه زمان بلوک گذشته... از سفال استفاده کن... خخخخخخ
    • IR ۱۳:۵۵ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۹
      8 1
      ببخشید که این رو می‌گم ولی خیلی عقبید!!! خیلی وقته که دیگه دنیا از دو قطبیت خارج شده! الان دیگه دو بلوک نداریم!
    • IR ۱۳:۵۸ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۹
      10 28
      خوش بحال مسلمانان در بلوک غرررررب ... همه چی براشون آزاده!!! خخخخخخ مثلا همین دیروز مکرون تو فرانسه به نفع مسلمونا تصویب کرد که دخترای کمتر از ۱۸سال گناه دارن حجاب داشته باشن... دلمون براشون میسوزه؛ پس نباید حجاب داشته باشن! خخخخخخخ آزادی در غرب فبه جوک شبیه تره تا واقعیت!
    • IR ۱۹:۱۲ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۹
      1 1
      فرانسه به کنار. عوضش تو سوئد و دانمارک به مسلمانهای قلابی داعشی که ادم قصابی می کنند تو زندان پلی استیشن و بستنی می دهند. تو انگلیس هم زن نقاب پوش از ایران بیشتره. دباره لائیک بودن افراطی فرانسه حرف می زنید درباره لیبرال ها و چپگراهای متوهم غربی هم حرف بزنید.
  • IR ۱۰:۰۹ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۹
    22 69
    تا زمانی که روابط بر پایه منافع ملی «دو طرف» باشه خوبه که باهاشون ارتباط بگیریم ، اقتصاد بیمار ما به ابرقدرت اقتصادی مثل چین نیاز داره ، و چین هم به موقعیت جغرافیایی کم نظیر ما احتیاج داره
    • سعید IR ۱۰:۴۶ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۹
      64 8
      خخخ ابر قدرت، حرف هایه خنده دار نزن، چین و روس فقط ابرقدرت تو سرکوب و ضدیت با اسلام و رسیدن به اهدافشون با هر طریقی هستن، ویروس ساخت چین ذات این کشور کمونیست رو به همه دنیا نشون داد. چین فقط به فکر غارت کشور ماهست و بس.
  • MY ۱۰:۱۴ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۹
    21 90
    چقدر مشتاق امریکا و غرب هستید؟ البته حق دارید بچه های ارباباتون همه اونجاها هستند
    • آسو IR ۱۴:۲۳ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۹
      73 3
      والله ما که هر چی میگردیم،دلال تحریم و آقازاده اصولگرا و پایداری و بیمارستان قرق شده همه تو کانادا و آمریکا و انگلیس برای دوستان شما و برادران و ... بوده،
  • MY ۱۰:۱۸ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۹
    10 33
    همین که predatory capitalism را سرمایه داری رفاقتی ترجمه کردید نشون می ده چقدر بی سوادید .
  • باقر IR ۱۰:۴۷ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۹
    12 61
    شما هم فراموش نکنید آمریکا و اروپا که سنگش رو به سینه می زنید ،دشمن ما هستن .
    • IR ۱۷:۲۲ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۹
      0 1
      دقیقا لطفا بفرمایید دشمن از چه بابت؟ هدف غرب از دشمنی با ایران چیه؟ اونا واقعا دشمن مان یا ما دشمن اونا؟ کی می خواین قبول کنین دنیا عوض شده؟ حتی حاضر نیستین امکاناتی که در طول روز استفاده می کنین بهش فک کنین!!!! درصد خیلی بالایی از تکنولوژی از غرب میاد بعد اونا وحشی میشن یه مشت کمونیست میشن انسان دوست و خداشناس
    • خسته از گرونی IR ۲۰:۱۶ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۹
      0 1
      دشمن ما این طرز تفکر شما تندروهاست، که وضع مملکت و مردم‌رو به این روز انداختین.
  • IR ۱۰:۵۴ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۹
    42 15
    با تمام دنیا که نمی تونیم درگیر بشیم. ما با امریکا درگیر شدم مجبوریم برای جلوگیری از انزوای مامل به روسیه و چین باج بدیم.
    • IR ۲۱:۳۴ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۹
      0 0
      شیر که پیر بشه مگسها روی .........ش جولان میدهند،قضیه کشور ما این شده که نه تنها غرب بلکه شرق هم از موقعیت نامناسب ما در سطح بین المللی سوء استفاده میکنند،در خبر ها امده بود ،بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار پول ایران در کشور های مختلف جهان از جمله چین بلو که شده،و ما هنوز در عالم رویا یا به شرق یا به غرب یا به هر دو بد وبیراه میگیم.کشور ما تا زمانی که نتواند مثل یک کشور عادی با تمام دنیای شرق وغرب رابطه متعادل ومتوازن بر قرار کند، همچنان مورد غارت وچپاول خواهیم بود ،شک نکنید
  • ناشناس IR ۱۱:۳۷ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۹
    42 3
    بسیار تحلیل‌ درستی‌ بود‌ حداقل‌ مردم‌ از‌ جنگهای زمان‌ قاجار‌ با. روسیه‌‌ خبر‌ دارند‌ باعث‌ جدایی‌ سرزمینهای‌ پهناوری‌ از‌ کشور‌ شد‌ ساده‌انگاری‌ و اعتماد‌ به. چین‌ و روسیه‌ اصلا‌ قابل دفاع‌ نیست‌ سرنوشت‌ کشور‌ را .نباید‌ به‌ شرق‌ و غرب‌ گره .زد‌ دلار و الز‌اقتصادی‌ معقول‌ کسی‌ مشکل‌ ندارد‌ می‌توان‌ همزمان‌ با‌ عرب‌ نیز‌ روابط‌ اقتصادی‌ براساس‌ احترام‌ متقابل‌ برقرار‌ کرد‌ با‌ مدیربت‌ درست‌ می‌توان‌ اقتصاد‌ کشور‌ را‌ شکوفا‌ کرد
  • IR ۱۲:۱۳ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۹
    67 5
    یک کلام به صد کلام در این چند سال که تحریم هستیم روسیه چین چه کمکی توانستند به مردم ایران کنند انها دنبا ل یک ایران ضعیف تحریم شده هستندکه بهترغارت کنند
  • ساناز کماندو IR ۱۲:۲۲ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۹
    15 64
    شرق تکرار میکنم شرق حتی ظالمش شرف دارد به حتی عادلان غرب تکرار میکنم شرق بهتر از حتی عادلان غرب هرچند بعید میدانم غرب عادل هم داشته باشد لعنتبر آمریکای جهانخوار
    • حسینی دولت آبادی از قزوین IR ۱۳:۲۲ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۹
      31 3
      حتی فاطی هم اسمش رو عوض کرد! ما هنوز درگیر رابطه با کمونیستهاییم. از ترس روباه به دامن گرگ پناه بردیم. شوخی گذشته، اینکه نمیتونیم با همه دنیا رابطه داشته باشیم نشانگر ضعف ماست. باید دید این وسط چه منافعی برای چه کسانی در میان است.
    • كيوان IR ۱۳:۴۴ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۹
      19 2
      ساکت شو لطفا از اسمي كه انتخاب كرديد بر مياد جيره خوار هستي
    • IR ۱۳:۴۵ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۹
      19 2
      الو الو تکرار می‌کنم تکرار میکنم دمت گرم! زدی وسط خال... تکرار می‌کنم دمت گرم! جریان تحریف رو نابود کردی! عملیات با موفقیت به پایان رسید! دمت گرم
  • IR ۱۵:۰۰ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۹
    0 0
    نوکری چین و روسیه مبارک استکبار ستیزان باشه. وطن فروشی که شاخ و دم نداره.
  • علی IR ۱۵:۳۹ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۹
    0 0
    امام خمینی:آمریکااز شوروی بدتر شوروی ازامریکابدتر انگلیس ازهرد وبدتر لیکن امروز سروکارماباامریکاست//همانطورکه امام عزیزمان فرمودامروز قدرت سلطه جووفتنه گرعالم که قص نابودی ایران واسلام راداردامریکاواسراییل هستندنه چین وروسیه بنابراین رابطه باشرق چون همسایه مه هستند اولویت دارد ولی البته هرگز تحت سلطه آنها هم نخواهیم رفت فقط ارتباط متل ارتباط باسایرکشورهای اسیایی ولی مساله امریکافرق دارد انریکاقصدش نابودی ایران واسلام است
  • sahelaram313@yahoo.com IR ۱۵:۴۶ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۹
    0 0
    همه کشورها دنبال منافع ملی خود هستند چین ، آمریکا وروسیه که از همه بدتر است
  • IR ۱۶:۱۷ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۹
    0 0
    تفاوت انها با یکدیگر تفاوت بد و بد تر و بد ترین ااست ارویا و امریکا در دشمنی و خیانت به ایران و ایرانی یک سر وگردن فراتر از روسیه و چین هستند و در عمل به گواه تاریخ این دشمنی خود رابه دفعات زیاد ثابت کرده اند و هر کسی هم در داخل به این امر کم توجه باشد یا نا اگاه و جاهل است
  • IR ۱۹:۱۰ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۹
    0 0
    این دو کشور هیچگونه دوستی بنیادینی باما نداشته وفقط حافظ منافع خود می باشنداین را تاریخ بخصوص در مورد روسیه که جنایت های بزرگی علیه کشور ما مرتکب شده ؛از اشغال سرزمینهای ما وتا جنگ تحمیلی که بمب ها وموشک هایش که به صدام داده بود چه ویرانه هاییکه ایجاد نکرد.بنابراین تنها کسانی ازاین روابط تنگاتنگ سود میبرند که منافعشان به تحریم ها گره خورده است.بالخره چین هم باید کالاهای بنجل خودرا به کشوری مثل ما بفروشد وگرنه کالاهای با کیفیتش راکه به لحاظ تحریم به نمیدهد.
  • حامد IR ۱۹:۱۷ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۹
    0 0
    نزدیک انتخابات است و این بار دشمنی با روسیه و چین.
  • ناشناس IR ۲۱:۴۵ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۹
    0 0
    درکشورهای غربی آزادی عمل مسلمانان ودیگرادیان بسیارآزادتراست!