از «جنتلمن» تا «تهران-توکیو»؛ وقتی همه خوابیم

مدیر اجرایی خانه موسیقی می‌گوید اگر خودمان را به خواب نزده بودیم و تنها دنبال روش‌های سلبی و واکنش‌های قهری نمی‌گشتیم، از «جنتلمن» به «تهران توکیو» نمی‌رسیدیم.

نرگس کیانی: ساسان حیدری یافته، معروف به ساسی مانکن، مدتی است که هر سال تنها یک آهنگ منتشر می‌کند و با آن، جنجال و بحث‌های زیادی به پا می‌سازد و می‌نشیند یک کناری و از این فضاسازی نان می‌خورد. 

این خواننده را نه در عرصه هنر موسیقی، بلکه باید در زمینه موج‌سواری و ماهی گرفتن از آب گل‌آلود دنبال کرد؛ بستری که ما با دست خودمان برایش پهن می‌کنیم و سپس داد و هوار راه می‌اندازیم و دنبال مقصر می‌گردیم. وقتی مدیران فرهنگی و آموزشی کشورمان، در طول چند دهه، نتوانسته‌اند کودکان و نوجوانان را در برابر این جریان‌ها واکسینه کنند، معلوم است الان هم به‌جای پیدا کردن داروی درد، به دنبال پاک کردن صورت مسئله برآیند.

حمیدرضا عاطفی، پژوهشگر و فعال هنری و مدیر اجرایی خانه موسیقی، در همین ارتباط، از مدیرانی انتقاد می‌کند که جلوی هر حرکت فرهنگی‌ می‌ایستند، روند صدور مجوز هر رخداد هنری را دشوار می‌کنند و بر سر راه هنرمندان مانع می‌گذارند. صحبت‌های او را با هم می‌خوانیم.

هشدار کارشناسان به سیاست‌گذاران پس از وایرال‌شدن «جنتلمن»

عاطفی با اشاره به سابقه واکنش‌ها نسبت به ترانه‌های ساسی مانکن، گفت: «زمانی که در اسفند ۹۷، ترانه «جنتلمن» منتشر و تعداد زیادی ویدئو از خواندن و رقصیدن دانش‌آموزان دختر و پسر با آن در شبکه‌های اجتماعی پخش شد، صاحب‌نظران و کارشناسان بسیاری هشدار دادند و از نقش فاحش عملکرد مدیران فرهنگی در این پیش‌آمد گفتند.»

مدیر اجرایی خانه موسیقی ادامه داد: «هنگامی که همه درها و حتی روزنه‌ها را بر موسیقی ذی‌قیمت می‌بندیم، طبیعتا در حال بازکردن راه برای آثار بی‌ارزشیم. گوش کودکان ما، هم‌چون ضمیرشان، الواح سفیدی است که می‌توان بهترین‌ها را بر آن نقش زد و ایراد ماست اگر این لوح را در خاموشی و سکوت، سفید رها کرده‌ایم. پس اکنون در نوجوانی‌شان هر نقشی بر آن بنشیند، تنها باید خود را شماتت کنیم و نه دیگری را.»  

ساسی‌مانکن، دنبال معروف شدن از طریق حاشیه‌سازی است و فضای مجازی و واقعی ایران، بهشت این کار است

عاطفی افزود: «این خواننده از خلاء موجود سوءاستفاده کرده است و شک نکنید اگر این خلاء نبود، هزاران ویدئو مشابه نیز نمی‌توانست نگران‌مان کند. معروف‌شدن از طریق حاشیه‌سازی چیزی‌ است که این جوان به دنبال آن است و ایران بهشت حاشیه‌سازانی‌ست که در جست‌وجوی معروف‌شدن هستند. این راهی‌ است که همگان آن را آموخته‌اند و هر زمان می‌بینند که از راه درست به شهرت نمی‌رسند، شروع به حاشیه‌سازی می‌کنند و در پی آن فالوئر بیشتر و ثروت بیشتری به‌دست می‌آورند که می‌توان آن را هِبه مسئولین ما به آن‌ها دانست.»

مسئولین فرهنگی‌ باید پاسخگو باشند

او با بیان این‌که باید کسانی را بازخواست کرد که در این زمینه کم‌کاری کرده‌اند، توضیح داد: «احضار و پیگیری، باید برای مسئولانی باشد که جلوی هر حرکت فرهنگی‌ می‌ایستند، روند صدور مجوز هر رخداد هنری را دشوار می‌کنند و بر سر راه هنرمندان مانع می‌گذارند. این روند است که بستر رشد افرادی چون ساسی مانکن را فراهم می‌آورد.»

      این مطالب را هم بخوانید: 

     ◾️سَمّی به نام ساسی مانکن!

     ◾️چالش ساسی مانکن/ مهدوی: ما باعث شدیم اینها بی‌تربیت و بی‌اخلاق شوند

عاطفی با اشاره به ضرب‌المثل «مومن از یک سوراخ دوبار گزیده نمی‌شود»، ادامه داد: «باید از خود پرسید چرا مقامات و مدیران فرهنگی که در ایران بر سر کارند و مسئولند، هزاران بار از یک سوراخ گزیده می‌شوند و پند نمی‌گیرند؟! و چرا درنمی‌یابند که روش‌های ایجابی مقدم بر برخوردهای سلبی است و واکنش‌های قَهری صرفا گره کار را کورتر می‌کند و اگر جواب می‌داد از «جنتلمن» به «تهران توکیو» نمی‌رسیدیم.»

این پژوهشگر موسیقی، همچنین از نقش صداوسیما در تخریب گوش موسیقایی مخاطبان گفت و ادامه داد: «چرا تلویزیون ما تصویر ساز را نشان نمی‌دهد؟ چرا پخش موسیقی اصیل و ریشه‌دار کشور را در دستور کار ندارد؟ چرا از حضور صاحب‌نظران و کارشناسان موسیقی بهره نمی‌گیرد؟ این چراها و صدها چرای دیگر آن‌قدر بی‌پاسخ مانده است که گمان می‌کنم گفتن از آن‌ها، آب در هاون کوبیدن است.»

تربیت گوشی که هرزرفته است، سال‌ها زمان می‌خواهد

او در پاسخ به این که اگر بپذیریم از دست‌دادن فرصت تربیت گوش موسیقایی کودک‌مان، او را در نوجوانی به مخاطبان ساسی‌مانکن تبدیل‌ کرده است، آیا همچنان فرصتی برای جبران هست، گفت: «به جز «مومن از یک سوراخ دوبار گزیده نمی‌شود»، ضرب‌المثل‌های دیگری هم هست که کارکرد خود را در کشور ما از دست داده‌ است، از جمله «جلوی ضرر را از هرکجا بگیری، منفعت است». کار فرهنگی کردن، امری زمان‌بر است و گوشی را که هرز رفته است، دشوار می‌توان سلامت کرد. انحراف ممکن است ظرف ۶ ماه ایجاد شده باشد اما اصلاح آن سالیان سال زمان می‌بَرَد مانند صعودی که اتفاق افتادنش زمان می‌خواهد و سقوطی که در ثانیه‌ای رخ می‌دهد.»

هنگامی که همه درها و حتی روزنه‌ها را بر موسیقی ذی‌قیمت ایران می‌بندیم، طبیعتا در حال بازکردن راه برای آثار بی‌ارزشیم

عاطفی در پایان با اشاره به این که ما فرهنگ را که زیربنا بوده است، رها کرده‌ایم و روبنا را چسبیده‌ایم، گفت: «سال‌هاست که خانه موسیقی به وزات آموزش‌وپرورش پیشنهاد داده است در همکاری با اهالی موسیقی، به عنوان قدم نخست، برنامه‌ای درسی تحت عنوان «سرودخوانی» برای دانش‌آموزان در نظر بگیرد که حداقلِ فایده آن به دست‌آوردن توانایی خوانش درست سرود ملی کشورمان است، اما برداشتن همین نخستین قدم سال‌هاست که میسر نشده است.»

او در پایان تاکید کرد: «تا زمانی که وضعیت به این شکل است نه تنها نباید از آن‌چه رخ داده و می‌دهد ناراحت شویم، بلکه باید در انتظار اتفاقات ناگوارتر نیز باشیم.»

۵۷۲۵۹           

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1494513

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 9 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 40
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۰:۴۲ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۲
    82 12
    اگر بدانید که مردم در جمع های خصوصی چه آثار مزخرف و ناهنجاری گوش می دهند اشک شما درخواهد آمد
    • IR ۱۵:۵۲ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۳
      2 6
      از آثار فضای باز جهانی اصلاحاته... خانه‌ای بی در و پیکر
  • عمه IR ۱۱:۴۵ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۲
    وفتی انتن مال عمو پورنگ باشه و خاله شادونه 20 سال تکرار تکرار این میشه
    • IR ۰۰:۴۰ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۳
      17 3
      دایی پورنگ و عمه شادونه چطوره ؟؟!
  • مجید IR ۱۱:۴۶ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۲
    86 5
    اول چرا ما توی مدارسمون از همان اول ابتدایی موسیقی به بچه ها یاد نمیدیم دوم خیلی از آثاری که توی ایران و مجوز دار هم تولید میشه و حتی تو رادیو و تلویزیون هم پخش میشه نه تنها ارزش موسیقییایی ندارند بلکه مبتذل هم هستند چه در شعر چه در آهنگ
    • IR ۲۰:۵۵ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۲
      29 17
      سوم وقتی ربنا شجریان دیگه پخش نمیشه... ولی همه نوجوانان یک هندزفری توی گوششان است و دارند تتلو و ساسی گوش میکنند... آینده مملکت دیگه معلومه چیه حکم اعدام تتلو و ساسی مانکن را اعلام کنید دیگه، بسه دیگه این همه فساد اخلاقی... تمام موسیقی های مبتذل را نابود کنید. فقط موسیقی سنتی و اصیل کشورمان.
    • آزادمرد TR ۲۳:۰۶ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۲
      10 17
      دوست بزرگوار فکر نمی کنید انحصارطلبی مافیای شجریان در بازار موسیقی بعد از انقلاب نیز در این بلبشوی موسیقیایی شریک جرم است
  • مهدی IR ۱۵:۱۰ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۲
    84 3
    وقتی تو خود ایران برای گرفتن مجوز اشعار بزرگانی چون مولانا ، سعدی و حافظ و غیره نیاز به مجوز هست و بعضا حتی آقایان در ارشاد گیر هم می دهند باید هم به این جا برسیم. نمونه بارزش آلبوم قمارباز محسن چاوشی بود که به شعر حضرت مولانا گیر داده بودند. و می گفتند چه کاریه بین اینهمه شعر بری اینو بخونی !!!!! نمونه هاش زیاده. متاسفانه وقتی به هنرمندان واقعی اجازه کار براحتی نمیدند و اذیت می کنند همین میشه دیگه.اونوقت یکی پا میشه میره اونور آب و براش هم هیچی مهم نیست و با بدترین شکل آهنگ میده بیرون و شما هم کاری از دستت بر نمی اد.
  • IR ۱۶:۰۳ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۲
    22 14
    همین ساس و تتلو رو که همینجا دنبال مجوز بودن بهشون مجوز میدادن الان به اینجا نمی رسیدیم که چکار کنیم
    • IR ۱۵:۵۵ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۳
      3 0
      اگه نمیدادن که نمیشدن ساسی و تتلو. اونوقت جایی هم خارج از کشور نداشتن
    • IR ۱۷:۵۶ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۳
      2 3
      آقا این ساسی زنه یا مرده؟! سوالم واقعیه
  • IR ۱۶:۰۹ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۲
    7 5
    چقدر شاکی پیدا شده صدای همه مسئولین دراومده ...
  • IR ۱۶:۴۸ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۲
    5 34
    وقتی رسانه دست ما نیست باید فرهنگ سازی رو بالا ببریم اونا کانالای بدو بچه هاشون قفل میکنن و پولی و بچه های ما آزاد به همه شون دسترسی دارن تا محدودیت هم میزارن صدای همین اَجنبیایِ گرگ انسان نما در میاد که شما مردمتون رو محدود کردین اونوقت یه مشت آدم مغز فندقی هم فریب دلسوزی این گرگارو میخورن که واویلا به ما داره ظلم میشه آزادی از ما گرفته میشه بابا بیدار شین میخوان با دست خودتون خودتونو نابود کنن
  • ... IR ۱۷:۲۳ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۲
    31 8
    دنبال بهانه میگردن اینترنت قطع کنن
    • IR ۱۵:۵۷ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۳
      4 1
      ماها کلا دوگانه فکر میکنیم! یا اینترنتِ ول، یا قطع اینترنت. آخه آزادراه هم گارد ریل میخواد دیگه. آزادراه بزنید منتها با گاردریل و علائم راهنمایی
  • IR ۱۸:۲۰ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۲
    44 4
    وقتی کاندید انتخابات ما با توهم چند رای بیشتر به استقبال تتلو که به مراتب سخیف تر از ساسی است می رود، باید چه کار کرد؟ نکنه حالا باید عملیات برون مرزی برای حذف ساسی انجام داد؟...
    • IR ۰۰:۲۲ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۴
      1 0
      یادت رفته سال۸۸ کروبی رفت سراغ ساسی؟ اونو یادت رفت جیگررر؟
    • Saba IR ۱۷:۵۰ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۴
      2 1
      اون موقع تتلو اهنگ های بهتری می اومد نه الان که هر چی از دهنش در میاد میگه اون موقع آهنگهاش خوب بود
  • رویال IR ۱۸:۴۴ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۲
    15 4
    بابا شماها به یکی مثل سینا پارسيان مجوز نمیدین به شادمهر وقتی ایران بود گیر میدادین بعدشم یکی مثل تتلو که اومد توبه کرد گفت بگذارید آهنگ مجاز میخونم چیکارش کردین؟! الان هم یکی مثل ساسی همیچین آهنگایی میخونه در صورتی که من یکیو میشناسم کلی دم از دین میزد نگو طرف قمار بازه
  • ماهور IR ۱۸:۵۸ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۲
    4 5
    خیلی مهم نیست
  • IR ۱۹:۳۱ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۲
    5 15
    تنها راه حل موجود باید به زور زبان فارسی رو به عربی تقیر بدیم تا هیچ مشکلی تو موسیقی نباشه
  • UA ۱۹:۵۷ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۲
    19 11
    همه کشورهای نرمال دنیا خواننده‌های مبتذل و زرد دارن ولی هر چقدر هم کار این‌ها مبتذل باشد کسی نمی‌رود یقه آن‌ها را بگیرد که چرا رفتی با فلان کسک موزیک ویدئو درست کردی یا کارهای آن‌ها اینطور در تیتر یک رسانه‌ها قرار نمی‌گیرد. این قوانین عصر حجری ما است که برای فرافکنی یا هر دلیل دیگری اینطور به چنین کارهایی واکنش نشان می‌دهد.
  • IR ۲۰:۰۷ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۲
    5 14
    خیلی خیلی بیشعور است
    • امیر IR ۱۰:۳۰ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۳
      7 4
      آقای باشعور شما چرا سریع اون هنرپیشه پورن رو شناختین
  • IR ۲۰:۱۲ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۲
    19 38
    مقصر خودتان هستید وقتی تتلو و ساسی مانکن را زنده نگه داشته اید..... این هم عاقبتش.... خاک توی سرتان...
  • ناشناس IR ۲۰:۲۶ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۲
    38 2
    آنقدربرنامه های صداوسیماتکراری ومزخرفه که مردم به اینطورچیزها رومیاورند
    • IR ۱۶:۲۶ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۳
      3 1
      فضای مجازی هر جای دنیا جذابیت زیادی داره. قبول دارم یه بخشی بر میگرده به کم‌کاری صدا و سیما، ولی این همه دلیل نیست. فضای مجازی باید کنترل شود
  • IR ۲۰:۴۸ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۲
    69 4
    کشوری که الات موسیقی رو تو تلویزیون نشون نمیده دم از موسیقی میزنه، هر چی که ممنوع بشه بیشتر طرفدار پیدا میکنه،
  • جواد IR ۲۲:۰۷ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۲
    17 1
    وقتی که صدا و سیما مخاطب براش مهم نباشه و مخاطب زده بشه همین میشه برنامه نود رو از مردم گرفتن . مجری به خاطر کلمه رقص باید معذرت خواهی اجباری کند . خوب نباید از این توقع بیشتر داشت. من خودم این کلیپ رو تایید نمیکنم اما وقتی دیدم خندم گرفت پس از مدت ها خندم گرفت از دابسمش هایی که مردم میساختن
  • محمدی IR ۲۳:۰۶ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۲
    7 2
    اون خانومه کی بود باهاش میرقصید؟
    • IR ۲۰:۰۹ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۳
      0 2
      jتو فضولی
  • عادل IR ۲۳:۳۲ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۲
    17 5
    همون قضیه مرگ بر آمریکاست همه بدبختی بچه ها هم ساسی مانکن .مدارس ما بهشت برین شده ساسی میخواد خرابش کنه ...مشکل ما همینجاست الکی میگن مانکن است ..شرف ک ندارید
  • رضا IR ۰۰:۳۷ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۳
    12 4
    چقدر شماها با حال هستید ، دیگه به جائی رسیدید که راحت میگید : بکُشید این همه کُشتید و مرگ بر این و آن گفتید ، همه چیز خوب شد ؟؟!! یک عمر بدی کردی و دیدی ثمرش را نیکی چه بدی داشت که یک بار نکردی ؟؟!! خداوند همه ما را آدم کند
  • به تو چه IR ۰۲:۱۴ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۳
    9 5
    خب ک چی؟بدبخت یه اهنگ خوندا چتونه راه افتادید هی میگید اینه اونه؟فازتون چیه؟تو یه کشور دیگه اهنگ خونده به شما چه...
  • نکته سنج SG ۰۴:۴۱ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۳
    6 3
    تو رو به خدا نگاه کنید به کامنت ها من موندم با این مردم البته بعضی از این مردمان چی باید گفت خداوکیلی ماها هنوز نمیدونیم با خودمان چند چند هستیم چه برسه به بزرگان این مرز و بوم چند نکته پند آموز اول چرا مردم و نه اهالی فرهنگ در این حدود بیست و پنج سال برای همه چیز و همه کس راهپیمایی و تظاهرات و اعتصاب و آشوب کردن ولی یکبار به رگ غیرتشون برنخورد بیان بیرون و مسالمت آمیز اعتصاب فرهنگی بکنند و بگن ما مردم ایران با حفظ تمام شئونات ایرانی اسلامی که به شرع اسلامیت مان هم خدشه وارد نشود ولی باید از لحاض شادی ها غم ها و مراسمات قومی و غبیله ای و فرهنگی هر قسمتی از این کشور باید آزاد باشیم و حکومت نباید تیشه به ریشه آداب و سنن مان بزند و اگرذچنین می شد الان هم ساز رو نمی توانستن از دیدن محروم کنند و نه آواز و ترانه می شدن لهو و لعب در لسان بعضی ها دوم شما تاسف بخورید و ....
  • ساده IR ۰۵:۱۱ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۳
    1 0
    درست گفتید
  • ایرانی IR ۰۷:۵۶ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۳
    13 3
    معمولا بچه ها شعر و سرود خواندن را دوست دارن. قبلا در آموزش و پرورش بود . حتی شما زمان انقلاب رو هم ببینید همیشه جوانها به مناسبت های مختلف سرود می خواندند. حفظ کردن اشعار حافظ و سعدی و مولانا هم جای خود را داشت . بزرگان و افراد در رسانه و سخنرانیها معمولا از اشعار و ضرب المثل ها استفاده می کردند. خوش خط بودن اهمیت . داشت .اما حالا چی؟. در مملکتی که دکتر تحصیل کرده اش بدخط است و در شبکه ها ی اجتماعی و مجریان تلویزیون کلمات غلط استفاده می کنند چه انتظار دارید؟ ادبیات و خط و موسیقی اصیل ایرانی جایگاهی ندارد . نه در کنکور نه در مدرسه نه در تلویزیون نه در خانواده . ...گویی و چرت و پرت و مزخرف گویی باب شده است . کلهرو شجریان و ناظری و ذوالفنون و بنان و .... نابود شدند. اینقدر مدیران مغز خشک و بی فرهنگ و بی شخصیت داریم که تا دهه ها باید کار فرهنگی کنیم تا گند آنها را درست کنیم. تهاجم فرهنگی و موسیقی غربی بماند.
  • ممدپاشا IR ۱۳:۰۹ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۳
    4 7
    اتفاقا ساسی بهترین آهنگهارو میخونه کار هر کسی نیست این ترانه ها
  • بی طرف IR ۱۸:۵۳ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۵
    0 0
    بله.تومملکت مااگه مردم شادباشن ودغدقه ی فکری نداشته باشن ،مخصوصاجوونا،امکان داره بیان تومسائلی که آقایون دوست ندارن وارد بشن وبشن خارتوی چشم.پس بهتره دل شادوفکرباز وشکم سیر وجود نداشته باشه وقبل ازایجاداون تونطفه خفه بشه..خدایابدادجووناوبچه های مابرس که بخاطرجنگ قدرت دارن تومملکت نابودمیشن..
  • IR ۲۳:۴۰ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۵
    0 0
    شما به فکر این باشید چطور مردمو گریه بندازید هر کسی هم خلاقیت داره براش خرده می گیرید از اول با هر اه اه مشکل نداشتید الان این نمی شد. الان کلی خواننده دارید که همشون از غم و غصه میگن اینگار تو دنیا خوشی نیست. ناهنجار باشه یا مدل خاص باشه در کل نسل عوض شده دادا نسل الان موسقی سنتی را پسند نمی کند چون خشک خال هستن