نشریه آمریکایی «فارن ‌پالسی» به اظهارات جنجالی رییس اسبق موساد پرداخت.

به گزارش خبرآنلاین، به نقل از وب‌سایت «فارن‌پالسی»، «رهایی اسراییل از بلوف‌اش دربارۀ ایران» عنوان این مطلب است.

«تریتا پارسی» رییس شورای ملّی ایرانیان آمریکایی در این مطلب به تحلیل اظهارات رییس پیشین موساد در مورد «احمقانه» بودن ایدۀ حمله نظامی به ایران پرداخته است. 
 
بزرگترین بلوف‌ها
یکی از بزرگترین بلوف‌های در سیاست خارجی در دهه‌های اخیر این بود که [رژیم صهیونیستی] اسراییل تنها یک گزینه پیش رو دارد و آن حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران است، تنها استثنا هم این است که واشنگتن پیش‌قدم شده و نخست دست به چنین اقدامی زند. 

از اواسط دهۀ 1990 م. گزارش‌هایی بروز کرد که رژیم اسراییل چند ماه، اگر نگوییم چند هفته، با بمباران ایران فاصله دارد. و هر لحظه هشدار نگران‌کننده‌ای منتشر شد، همچنین دلایل منطقی برای متقاعدسازی جهان ارائه گشت که آخرین هشدار اسراییل جدی‌تر از هشدار قبل این رژیم است. با وجود این، تهدیدات رژیم اسراییل همگی بلوف بودند. 

خاصیت‌ این بلوف‌ها چه بود؟

اسراییل توانایی تخریب تأسیسات ایران را ندارد. اما این فوت و پُف کردن‌ها خشم‌آلود این اطمینان به‌وجود آورد که الف) گزینۀ ارتش آمریکا روی میز باقی است، ب) واشنگتن از خط قرمز اسراییل دربارۀ رد غنی‌سازی اورانیوم در خاک ایران دور نخواهد شد؛ و ج) برنامۀ هسته‌ای ایران در رأس دستورکار بین‌المللی نگه داشته شود.  

اما این بلوف‌زدن‌های دائمی هزینه‌ای هم داشت. طی 15 سال گذشته، روایت اسراییلی دربارۀ ایران به صورت فزاینده‌ای جنجال‌آفرین، رعب‌انگیز، ناامیدکننده و بالفعل شده است. تورم تهدید ایران به چند هدف داخلی نیز کمک کرد. در حالی‌که پیش‌تر بنیامین نتانیاهو از این تهدیدات برای مقاومت در برابر فشار واشنگتن برای سازش با فلسطینی‌ها استفاده کرده بود، تشدید تهدیدات برای نخست‌وزیران «اسحاق رابین» و «شیمون پرز» دلیلی منطقی فراهم ساخت تا در دهۀ 1990 م. روند صلح با فلسطینی‌ها را شدت بخشند. 

عوارض ناخواستۀ بلوف
اما این مزایای داخلی به قیمت محدود کردن انعطاف و گزینه‌های رژیم اسراییل در برابر ایران تمام می‌شود. در حالی‌که سیاستمداران اسراییلی تهدید ایران را ساخته و پرداختند و این توافق را به‌وجود آوردند که تهران تهدید بالفعل است، برای هر سیاستمدار اسراییلی عقب نشینی از این تهدیدِ تصویر شده، بدون از دست دادن سرمایۀ سیاسی‌ داخلی یشان [سرزمین‎های اشغالی] به صورت فزاینده‌ای دشوار است. در نتیجه، تصویر تهدید از سوی ایران مدام افزایش یافته و راه مشخصی برای کاهش آن وجود ندارد.  

فلج استراتژیک رژیم صهیونیستی
در این باره در اواخر 2007 نوشتم، و به این نکته اشاره کردم که اسراییل به علت ناتوانی در سازگاری با واقعیت‌های جدید منطقه و فقدان ظرفیت عقب نشینی از موضع رعب‌آفرین و جنجال‌برانگیزش دربارۀ ایران از فلج استراتژیک رنج می‌برد. امروز، وضعیت استراتژیک اسراییل در منطقه حالتی حتی خطرناک‌تر وجود دارد. برای نمونه، طی چند سال اخیر تنش‌ها پیوسته میان اسراییل و ترکیه افزایش یافته، چنین اصطکاکی پس از حادثۀ کشتار اتباع ترک که برای کمک‌رسانی با کشتی عازم غزه (2010م.) بودند، به نقطۀ جوش رسید. در نتیجه، اتحاد با ترکیه ظاهراً برای آیندۀ قابل پیش‌بینی از دست رفته است. اکنون، با سقوط رژیم مبارک در مصر، اسراییل مهم‌ترین متحد عرب خود را از دست داد. بنابراین، هزینۀ فلج استراتژیک امروز بیشتر از حتی چند سال پیش است. 

اظهارات جنجالی رییس اسبق موساد

برخلاف این پیش‌زمینه، اظهارات دو مسؤول اسراییلی یعنی «ایهود باراک» وزیر دفاع و «مئیر داگان» رییس اسبق موساد در چند روز گذشته فضای سیاسی اسراییل را به هیجان آورد و تیتر اصلی رسانه‌ها در سراسر جهان شد. داگان که در کنفرانسی در بیت‌المقدّس سخن می‌گفت، اظهار داشت که بمباران تأسیسات هسته‌ای ایران «ایدۀ احمقانه»ای خواهد بود، و افزود بعید است اقدام نظامی همۀ اهداف را محقق سازد، و چنین اقدامی می‌تواند منجر به جنگی طولانی شود.  

مئیر داگان
«نامعقول دانستن ایران، فرار از واقعیت است»
با وجود این، داگان نخستین اسراییلی نیست که مدت کوتاهی پس از کناره‌گیری‌اش که خطّ‌مشی رسمی اسراییل را رد می‌کند. متصدی قبلی موساد «افریم هالیفی» پس از بازنشستگی به چالش با این اظهارات دربارۀ ایران پرداخت که مدعی بود «چون ایرانی‌ها نامعقول‌اند، نه سدّ نفوذ و نه دیپلماسی قابل تعقیب نیست». او در 2006 به من گفت: «تصور نمی‌کنم که آن‌ها غیرعقلانی باشند، فکر می‌کنم ایرانی‌ها بسیار عاقل‌اند. برچسب‌زدن به آن‌ها به عنوان نامعقول فرار از واقعیت است، این اظهارات راه فرار ارائه می‌کند». 

آخرین نصیحت المرت: بیایید بلوف نزنیم! 

به همین شکل، نخست‌وزیر «ایهود المرت» نیز در شب تودیع‌اش در سال 2008م.، با تردید در امکان حملۀ نظامی اسراییل به تأسیسات هسته‌ای ایران، صحنۀ تلخی ارائه کرد. المرت به روزنامۀ « یدیعوت‌آحارنوت» گفت هنگامی‌که اسراییل اظهار داشت که با ایران به صورت نظامی مواجه خواهد شد، «معنای تناسب» را از دست داد. المرت گفت: «آن‌گونه که با فلسطینی‌ها، سوری‌ها و لبنانی‌ها می‌توانیم رفتار کنیم، با ایرانی‌ها نمی‌توانیم برخورد کنیم». او هشدار داد: «اجازه دهید معتدل‌تر باشیم، و در محدودۀ توانایی‌های واقع‌گرایانۀ خودمان اقدام کنیم».  

ترجمه: رضا دانشمندی

/27216

کد خبر 150502

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۲۰:۲۳ - ۱۳۹۰/۰۲/۲۳
    0 0
    عجب ترجمه بدی شده بود این مقاله. لطفا بیشتر دقت کنید.
  • davood US ۰۷:۱۲ - ۱۳۹۰/۰۲/۲۴
    0 0
    با مترجم گوگل ترجمه کرده بودید این مقاله رو؟