روزنامه خلیج تایمز اولین روزنامه انگلیسی زبان چاپ امارات متحده عربی در یادداشتی به قلم کیشور محبوبانی،کارشناس امور آسیا و نماینده سابق سنگاپور در سازمان ملل و همچنین یکی از اعضاء پیشین شورای سیاست خارجی این کشور به بررسی اوضاع کنونی و آینده تعاملات بینالمللی ایران پرداخته است.
این تحلیلگر سنگاپوری اعمال تحریمات جدید علیه ایران را سیاست مناسبی در برخورد با ایران نمیداند و بر این اعتقاد است که این گزینه میتواند زیانهایی را برای دو طرف به همراه داشته باشد.
محبوبانی که پیشتر طی سالهای 2001 تا 2002 ریاست شورای امنیت سازمان ملل را نیز بر عهده داشته، یادداشت خود را اینگونه آغاز میکند":پس از آرامشدن اغتشاشات متعاقب انتخابات ریاستجمهوری در ایران غرب علیرغم حمایت از حرکتهای اخیر،بار دیگر به تعامل و گفتگو با ایران میاندیشد.احمدینژاد بار دیگر رییسجمهور ایران است و غرب باید رابطه خود با ایران را مورد بازنگری قرار دهد.تشدید تحریمات از جمله راهکارهایی است که نمایندگان آمریکا و کاخ سفید بدان میاندیشند غافل از آنکه این راهکار میتواند تراژدی کنونی را حادتر کند.در حال حاضر ایران متأثر از ناآرامیهای پس از انتخابات در حالتی از بیثباتی قرار دارد و اتخاذ سیاستی نادرست از سوی غرب میتواند رابطه دو طرف را به سمت بحران و تنش بیشتر سوق دهد.
این کارشناس در ادامه میافزاید:احتمال ایجاد تغییر در ایران زیاد است و حتی این امکان وجود دارد که ایران با باز کردن درهای خود به روی دنیا سیاست جدیدی را از خود به نمایش بگذارد.لذا ایزوله و منزوی کردن این کشور سیاست عاقلانه نیست.
محبوبانی تنها راهکار منطقی را جلوگیری از تشدید تحریمات و تلاش در جهت متعهد کردن این کشور میداند. او بر این اعتقاد است که چنین شیوهای میتواند سبب بهبود سطوح تعاملات ایران با آسیای مدرن کنونی شود.
این سیاستمدار در ادامه میافزاید:ایران،هند و در نهایت چین از قدیمیترین تمدنهای آسیایی در طول تاریخ هستند.ایران طی سالهای متمادی در تلاش بوده تا روابط خود را با دو کشور مذکور گسترش دهد، با نگاهی به سطح مناسبات اخیر پرواضح است که هند و چین نیز هدفی مشابه را دنبال کردهاند. لذا تحریم غرب با توجه به این عامل مهم نمیتواند کارساز باشد.
محبوبانی بر این اعتقاد است که غرب برای حل معضلات خود با ایران باید به راهحل دیگری بیندیشد. او یکی از اصلیترین موانع بر سر راه ایران و آمریکا را قطع ارتباط سیساله میان دو طرف میداند که همین مسئله به معضلات موجود دامن میزند.وی در ادامه میافزاید: "دیپلماسی در نظر گرفته شده برای احیای روابط به گونهای طراحی شده بود که اساس را بر پایه ارتباط میان دو دشمن در نظر گرفته بود و نه دو دوست. آمریکا به از سرگیری روابط با ایران نیاز دارد اما هیچ سیاستمداری در این کشور تمایلی به علنی کردن این نیاز نشان نمیدهد".غرب بدون نظر گرفتن ماهیت و ساختار حاکم بر ایران باید بیشتر به ازسرگیری مذاکرات خود بیندیشد.
محبوبانی یکی از دلایل عدم کارآیی تحریمات را اینگونه عنوان میکند: تنها 12 درصد جمعیت دنیا در غرب زندگی میکنند و بدون شک آنان نمی توانند به تنهایی اتخاذکننده چنین استراتژی باشند.تصمیم غیرمتعهدها در جولای 2009 مبنی بر برگزاری نشست آینده در تهران به خوبی بیانگر مواضع غیرغربی کشورهای عضو این جنبش در قبال ایران بود .
مترجم: زهرا خدایی
نظر شما