بازار طی قرن ها مرکز معیشت و فعالیت اقتصادی بوده و صنعت گران و بازرگانان، دو گروه اصلی از ارکان آن به شمار می آیند. بازار و مناسباتش نمونه ای برای یک مجموعه مبتنی بر اقتصاد اسلامی است. چون شریعت اسلامی برای اصول معاشرت قواعد خاصی را وضع کرده که از جمله آن ها می توان به کسب حلال، پرداخت وجوه شرعیه، پاسخ به نیازها و درخواست طبقات نیازمند و برآورده شدن کمبودهای اجتماعی اشاره کرد. زیرا بخش بزرگی از اقشار نخبه و مدرن جامعه برخواسته از بازار و دارای علاقه ها و احساسات و حس نوع دوستی قوی مذهبی بوده و هستند.
بازرگانان و صنعتگران به عنوان مردان اقتصاد و خیراندیش جامعه، علاوه بر تولید و توزیع کالا همواره در برطرف کردن نیاز جامعه نقش موثری داشته اند. به طور کلی می توان گفت که نیاز مردم توسط صنعتگران و بازرگانان برخاسته از بازار برآورده و تامین می شود و آن ها در فضای اقتصاد اسلامی نمی توانند به
خواسته مردم بی اعتنا باشند. بازاریان اعم از صنعتگر و بازرگان در ادوار مختلف تاریخ ایران اسلامی، به عنوان افرادی مومن و متعهد و مورد وثوق جامعه
مطرح بوده اند و این خصیصه به ویژه در پیوند آنان با حوزه و روحانیت آشکارتر می شود.
از ویژگی های آنان این است که فعالیت هایشان به هیچ وجه به دولت ارتباطی ندارد. به همین جهت می توان بازرگانان و صنعتگران بازار را پایه گذار یک اقتصاد صددرصد بخش خصوصی دانست. از جمله مولفه ها و ویژگی و امتیاز آنان موضوع وقف و به طور کلی انجام کارهای خیر در امور فرهنگی، آموزشی، تربیتی، خدماتی، بهزیستی، عمرانی و اقتصادی است که هر کدام از آن ها در فرهنگ بازار از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند.
نمونه این ایده های مترقی و پیشرفته در ساخت مساجد و حسینیه ها، مدارس علمیه و مراکز آموزشی و تحقیقاتی برای پیشبرد جامعه، بیمارستان ها، درمانگاه ها و مراکز رسیدگی به امور نیازمندان در زمینه های مختلف درمان، ازدواج و مسکن و ... به چشم می خورند.
این بخش از جامعه با توجه به وسعت و بینش و تعهد نسبت به امور اجتماعی مختلف مانند بی خانمان ها، کودکان بی سرپرست، گرسنگان و به طور کلی نیازمندان مادی و معنوی احساس مسوولیت می کنند.
این دیدگاه ها بازرگانان و صنعتگران بازارهای اسلامی را صدرنشین سیستم اقتصادی دیگر کشورها کرده است. به طور نمونه در شهر اصفهان افراد نیکوکار و خیراندیشی از اعضای هیات نمایندگان اتاق بازرگانی صنایع و معادن اصفهان مانند حاج محمدحسین و حاج محمدجعفر کازرونی- امین التجار، حاج عبدالعلی فیض، شیخ زاده هراتی و اخوان همدانیان و ده ها نفر دیگر از اعضای هیات
نمایندگان اتاق بازرگانی اصفهان بوده اند که ضمن تجارت و ایجاد کارخانه های تولیدی به قصد ایجاد شغل و عدم وابستگی، مشارکت در ایجاد مراکز رفاهی و
رفع نیاز مردم به زایشگاه، بیمارستان، درمانگاه، مدرسه، آب انبار و سایر موسسات رفاهی خدماتی را نیز در دستور کار و وجهه همت خود قرار داده بودند. در حال حاضر نیز تاکنون همه آن ها پابرجا و مشغول خدمت رسانی به مردم می باشند.
از پیشینه عملکرد اعضای هیات نمایندگان گذشته اتاق بازرگانی اصفهان که بگذریم، مختصری از فعالیت موسساتی که توسط هیات نمایندگان فعلی اتاق تاسیس شده از این قرار است:
1) در طول سال های گذشته حدود چهارصد صندوق قرض الحسنه در سطح شهر اصفهان و روستاهای استان جهت رفع نیاز مردم و کمک به اشتغال و افزایش سطح درآمد مردم توسط یکی از اعضای هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تاسیس و راه اندازی شد و خود ایشان علاوه بر موسس، عضو هیات امنا و هیات مدیره تعدادی از آن ها هم هست. گفتنی است که گردش عملیاتی و فعالیت سالیانه بعضی از آن ها بالغ بر چندین میلیارد تومان است. بدیهی است آوردن اسم و مشخصات تک تک آن ها گزارش را طولانی خواهد کرد.
2) چهل سال قبل نیز مرکز آموزشی ابابصیر ویژه نابینایان توسط یکی از اعضای هیات نمایندگان و با همکاری چند نفر دیگر از اعضای اتاق در اصفهان تاسیس شد. در این مرکز شبانه روزی حدود سیصد تا سیصد و پنجاه دانش آموز دختر و پسر نابینا مشغول به تحصیل هستند. این مرکز ضمن تامین هزینه آموزش و نگهداری شبانه روزی تا مقطع دکترا، هزینه زندگی بعضی از آنان را هم تامین می کرد و تا دو سال قبل که دولت امکانات آموزش آن را فراهم کرد، تحت پوشش این موسسه بود. در حال حاضر هم تامین کننده کمک هزینه های زندگی و تحصیلی آنان است.
3) یکی از اعضای هیات نمایندگان و جمعی از اعضای اتاق نیز چندین موسسه تامین جهیزیه برای افراد نیازمند تاسیس کرده اند که با فعالیت آن ها سالیانه جهیزیه هزاران نفر از افراد نیازمند اصفهان را تامین می شود.
4) یکی از اعضای هیات نمایندگان و بعضی از اعضای اتاق بازرگانی نیز چندینمرکز درمانی و بهداشتی اعم از بیمارستان، درمانگاه و زایشگاه و خانه های بهداشت روستایی، بخش های چشم پزشکی، قلب و کلیه را تاسیس و راه اندازی کرده اند. در هر کدام از آن ها روزانه افراد زیادی معالجه می شوند و این آمار حتی درمانگاه به چند هزار نفر می رسد.
5) مورد بعدی تاسیس خیریه حضرت اباالفضل ویژه بیماران کلیه و قلب توسط یکی از اعضای هیات نمایندگان و بعضی از اعضای اتاق بازرگانی است. اهدای بیش از یک صد دستگاه دیالیز و دایر کردن چندین بخش دیالیز و تحت پوشش داشتن حدود شش هزار خانواده بیماران سالانه با پیوند حدود یک صد کلیه و کمک دارو و درمان سالیانه بالغ بر دو میلیارد تومان، بخشی از فعالیت های این موسسه تاکنون است.
6) تاسیس چندین خیریه در بیمارستان های بزرگ دولتی اصفهان جهت تکمیل و تجهیز بخش های مختلف بیمارستان و تامین دارو و درمان و هزینه های بیماران نیازمند مراجعه کننده به بیمارستان در هر بیمارستان به طور جداگانه از قبیل:
1) خیریه حضرت زهرا در بیمارستان الزهرا.
2) خیریه موسی ابن جعفر در بیمارستان سوانح و سوختگی حضرت موسی ابن جعفر.
3) خیریه کوثر ولایت در بیمارستان امین.
4) خیریه صدیقه طاهره در بیمارستان صدیقه طاهره مخصوص بیماران نقص ایمنی.
5) خیریه مولود کعبه در بیمارستان شهید بهشتی مخصوص بانوان توسط یک نفر از اعضای هیات نمایندگان و بعضی از اعضای اتاق بازرگانی اصفهان.
7) مورد بعدی تاسیس خیریه حضرت ولی عصر در دانشگاه علوم پزشکی جهت ایجاد، تکمیل و تجهیز بخش های مختلف بیمارستان های دولتی در سطح استان اصفهان توسط یکی از اعضای هیات نمایندگان و بعضی از اعضای اتاق بازرگانی اصفهان است. این افراد همچنین تاکنون با جمع آوری ده ها میلیارد تومان برای تکمیل و تجهیز بیمارستان ها توانسته اند کمک موثری برای تجهیز و راه اندازی بیمارستان ها باشند.
8) تاسیس خیریه سلامت حضرت امام هادی (ع) در مرکز بهداشت استان جهت پیشگیری از بیماری ها از زمان ازدواج و بارداری تا سالمندی و پیشگیری از آسیب های اجتماعی و ارایه راهکارهای زندگی سالم و با نشاط و سالم سازی تغذیه مردم مورد دیگری است که قصد دارم به آن اشاره کنم.
متاسفانه معرفی هر کدام از آن ها در این گزارش کوتاه نمی گنجد. این خیریه نیز توسط یکی از اعضای هیات نمایندگان و چند تن از اعضای اتاق بازرگانی اصفهان تاسیس شده است. از فعالیت های این خیریه می توان به سامان دهی تغذیه و میان وعده غذایی دانش آموزان مدارس استان، ایجاد مراکز آموزشی پیش از ازدواج، زمان بارداری، تربیت کودکان، مراکز سالمندی و شادی و نشاط در خانواده با حضور کارشناسان مربوطه اشاره کرد.
9) مورد بعدی اقدام برای تاسیس چندین خیریه امدادی و درمانی در شهرستان های استان اصفهان جهت برطرف کردن نیاز تجهیزات پزشکی و بیماران نیازمند روستاهای اطراف توسط یکی از اعضای هیات نمایندگان و بعضی از اعضای اتاق بازرگانی اصفهان است.
10 مورد آخر نیز تاسیس چندین خیریه تخصصی مخصوص بیماران خاص و صعب العلاج مثل سرطان، کلیه، قلب، دیابت، MS، PKUT، نقص ایمنی و ... به طور جداگانه برای هر کدام توسط یکی از اعضای هیات نمایندگان و بعضی از اعضای اتاق بازرگانی است.
*عضو هیات نمایندگان اتاق های بازرگانی و صنایع و معادن اصفهان و ایران
/39/39
نظر شما