در سال گذشته به رغم افزایش تحریم های بین المللی، حدود 17.5 میلیارد دلار سرمایه گذاری در شرکت ملی نفت ایران صورت گرفت تا ثابت شود فشار تحریم ها بر دوش اقتصاد این کشور سنگینی نخواهد کرد و در این راستا، متنوع سازی منابع تامین مالی در سال گذشته، اقدام شایسته ای بود که راه شکست تحریم ها را بیش از پیش هموار ساخت.
از سوی دیگر به واسطه استاندارد سازی روش محاسبات، اکتشافات گسترده و انجام مطالعات دقیق مخازن، حجم ذخایر هیدروکربوری مایع کشور در سال 89 با رشد چشمگیری نسبت به سال 88 مواجه شد به طوریکه حجم این ذخایر از حدود 137 میلیارد بشکه در سال 88 به 151.17 میلیارد بشکه در سال 89 بالغ شد و برگ زرین دیگری را بر صفحه افتخارت صنعت نفت کشور افزود.
ایجاد تغییر اساسی در مقادیر ذخایر هیدروکربوری کشور انعکاسی جهانی داشت؛ بسیاری تصور می کردند این تغییرات، واکنشی نسبت به تغییرات ایجاد شده در اوپک است و این در حالی بود که از مدت ها پیش کار ارزیابی مخازن در دستور کار شرکت ملی نفت ایران قرار گرفته بود و با جدیت پیگیری می شد.
در سال 89، بحث تعیین تکلیف میادین مشترک به عنوان هدفی بزرگ پیگیری شد و وضعیت بخش عمده ای از این میادین مشخص شد که در راس آنها می توان به واگذاری تمام فازهای پارس جنوبی اشاره کرد؛ در این سال برای پیگیری وضعیت میادین مشترک، کمیته های مختلفی تشکیل شد و کارهای زیادی به انجام رسید که منجر به انعقاد قراردادهای متعدد در زمینه میادین مشترک شد.
از دیگر رویدادهای برجسته سال 89، میتوان به بهره برداری از فاز دوم طرح توسعه میدان نفتی دارخوین، راه اندازی طرح توسعه میدان مشترک هنگام و تولید از میدان مشترک آبان اشاره کرد که در این بین، میدان هنگام اولین میدان مشترکی بود که کشورمان توانست زودتر و بیشتر از کشور رقیب به تولید از آن دست یابد؛ همچنین در سال 89 برای اولین بار در تاریخ صنعت نفت کشور، تعداد دکل های حفاری مشغول به فعالیت از 100 دکل تجاوز کرد و رکورد 115 دکل را شکست که در نوع خود بی نظیر بود.
البته از وقایع تلخی که در سال 89 رخ داد نیز نباید غافل شد؛ وقایعی که هر چند تلخ بودند اما فرصتی را برای نمایش توان و عزم صنعتگران نفت فراهم کردند؛ فوران چاه 24 نفت شهر یکی از رویدادهای ناخوشایندی بود که با همت و اراده خدشه ناپذیر کارکنان سختکوش نفت، مهار شد تا بار دیگر مهارت صنعتگران نفت ایران به جهانیان ثابت شود.
و حال در شرایطی به سال 90 پا گذاشته ایم که بیش از پیش برای تحقق آرمان های صنعت نفت کشور مصمم هستیم و برنامه ریزی های گسترده ای را در نظر داریم. سال 90 اولین سال از سال های برنامه پنجم توسعه است که این امر، بر اهمیت آن می افزاید و در این راستا از آنجا که تحقق اهداف پیش رو بیش از هر چیز در گرو تامین مالی مناسب است، بهره مندی از منابع مالی متعدد، همچنان مد نظر وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران قرار دارد و امید است سال 90 نیز مانند سال 89، به سالی خاطره انگیز برای صنعت نفت کشور تبدیل شود./31221
*مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران
نظر شما