به گزارش خبرآنلاین، در نشست بررسی فرصتها و چالشهای ایران در قفقاز و آسیای میانه که آقایان فرهاد کلینی سفیر پیشین ایران در ارمنستان و حسن بهشتیپور تحلیلگر و پژوهشگر مسائل قفقاز و آسیای میانه شرکت داشتند موارد زیر مطرح شد:
ضعف یا قوت حضور ایران در قفقاز و آسیای میانه، ارتباط خیزشهای خاورمیانه و اعتراضات مردمی در گرجستان و آذربایجان و تاثیرگذاری ایران در این حوزه و بررسی دست آوردهای استراتژیهای جمهوری اسلامی ایران در قفقاز و آسیای میانه.
بهشتیپور با تاکید بر اینکه بر برون دادهای استراتژی های ایران در قفقاز و آسیای مرکزی مشخص نیست بر نبود استراتژی مشخص در این حوزه از سوی ایران اصرار دارد.
اما کلینی بر عکس بهشتی پور بر وجود استراتژی مشخص در قفقاز و آسیای میانه تاکید کرده اما باور دارد که این استراتژی متاسفانه به روز نیست و باید به روز شود.
گزیده سخنان شرکت کنندگان در این میزگرد به این قرار است:
بهشتیپور: *قفقاز منطقهای راهبردی است اما از زمان فروپاشی شوروی تاکنون شاهد تحولی در مناسبات تهران و کشورهای این حوزه نبودهایم.
* دیپلماسی ایران در قفقاز نوسانی بوده و این منطقه همچنان ناشناخته است و میتوان گفت که آسیای میانه و قفقاز حلقه مفقوده در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است.
* میراث مشترک، سرنوشت مشترک و منافع مشترک میان ایران و کشورهای حوزه قفقاز و آسیای میانه ایجاب می کند که ارتباط ها فزاینده میان ایران و کشورهای این حوزه بر اساس یک استراتژی بلند مدت برنامه ریزی شود.
کلینی: *جنس تحولات خاورمیانه با اعتراضات در گرجستان و آذربایجان کاملا متفاوت است و جمهوری های قفقاز و آسیای میانه در دوران جنینی به سر می برند.
*معتقدم تلاش جمهوری اسلامی ایران در طرح شعار "نه شرقی و نه غربی" این بوده که به نوعی از زیر بار غرب خارج شویم که زیر بار شرق نرویم.
* ایران برای فعالیت در قفقاز و آسیای میانه تاکنون استراتژی دولتی داشته اما از این پس باید استراتژی ملی داشته باشد.
* جنس ژئوپلوتیک مسائل در آسیای میانه و قفقاز با هم متفاوت است و ارزش ژئوپلوتیکی هر یک از این مناطق هم برای ایران متفاوت است.
/29213
نظر شما