الهه حسینی: برخی کشورهای توسعهیافته در مواجهه با فشار مضاعف ناشی از دو بحران مالی و آب و هوایی تصمیم گرفتهاند برای خروج از رکود اقتصادی و ایجاد شرایط مناسبی برای اشتغالزایی، به انرژیهای تجدیدپذیر و اقتصادپاک روی اورند.
به گزارش خبرگزاری شینهوا ژوستن یفولین اقتصاددان ارشد بانک جهانی در مصاحبهای که اخیراً با این خبرگزاری داشت تأکید کرده است که سرمایهگذاری در اقتصاد پاک، برای افزایش انگیزههای اقتصادی و اقدام علیه تغییرات آب و هوایی راه بسیار خوبی است.
با وجود چشماندازهای خوبی که برای اقتصاد پاک تاکنون در جهان متصور شده است، شک و تردیدهای زیادی با این وجود درباره این مسئله همچنان وجود دارد.
انگلیس با وضع بودجه کربن که از نظر حقوقی الزامآور است برای نخستین بار ابتکار عمل را در استفاده از اقتصاد سبز به دست گرفت. در ماه ژوئیه سال 2009 دولت انگلیس طرح کاهش تولید کربن را مطرح کرد که به موجب آن باید تا سال 2020 میزان تولید انتشار گازهای گلخانهای در مقایسه با سال 1990حدود 34 درصد کاهش یابد.
به موجب این طرح از اکنون تا سال 2020 دستکم یک میلیون و 200هزار نفر نیز در بخش مشاغل پاک مشغول به کار خواهند شد این در حالی است که بر اساس همین طرح 40 درصد برق مورد نیاز کشورهای توسعه یافته نیز از منابعی باید تأمین شود که انتشار گازهای گلخانهای آنها در سطح بسیار پایینی باشد. به عنوان مثال تأمین برق باید از منابعی چون انرژیهای تجدیدپذیر نیروگاههای هستهای و ذغالسنگهای کمآلاینده باشد.
در آمریکا نیز وزارت خزانهداری و انرژی در سیزدهم ماه اوت حدود دو میلیارد و 300 میلیون دلار را از طریق طرح کاهش مالیات و در چارچوب طرح رونق اقتصادی 787 میلیارد دلاری باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا به تولیدکنندگان تأسیسات انرژی پاک اختصاص دادند.
در ماه ژوئن نیز مجلس نمایندگان آمریکا طرحی را تحت عنوان «قانون امنیت و انرژی پاک در آمریکا» به تصویب رساند که به موجب آن از میزان انتشار گازهای گلخانهای تا سال 2020 نسبت به سال 2005 حدود
17 درصد کاسته خواهد شد. در چارچوب اجرای این طرح میلیونها شغل جدید ایجاد خواهد شد و البته از میزان وابستگی آمریکا به نفت وارداتی نیز به میزان قابل توجهی کاسته خواهد شد.
رئیسجمهوری آمریکا در آن زمان در نطق هفتگی رادیویی خود از تصویب این طرح استقبال و اعلام کرد که انرژی پاک و مشاغلی که این نوع انرژی در جامعه ایجاد خواهد کرد پایههای جدیدی را برای رشد اقتصادی پایدار در کشور شالودهریزی خواهد کرد.
با توجه به اهمیت انرژیهای پاک، دیگر کشورهای توسعه یافته نیز برای پاک کردن اقتصادشان مجاب شدهاند. به عنوان مثال سال گذشته وزارت محیطزیست فرانسه از طرحی برای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر خبر داد که در مجموع 50 طرح را در زمینههای انرژی بیولوژیک، انرژی بادی، انرژی ناشی از گرمای زمین، انرژی خورشیدی و برق آبی را شامل میشود. بر اساس این طرح وزارت محیطزیست فرانسه، انرژیهای تجدیدپذیر باید تا سال 2020 حدود 23درصد کل مصرف انرژی فرانسه را تشکیل دهد. اگر چنین هدفی محقق شود هر سال از مصرف انرژی فرانسه حدود 20میلیون تن نفت خام صرفه جویی خواهد شد.
برخی کشورهای توسعهیافته در مواجهه با فشار مضاعف ناشی از دو بحران مالی و آب و هوایی به انرژیهای تجدیدپذیر و اقتصادپاک روی آورند.
کد خبر 15600
نظر شما