اگر طرفدار تضمین گرفتن از امریکا برای ادامه مذاکرات برجام هستید این یادداشت را بخوانید

رضا نصری در روزنامه شرق نوشت:‌دولت ایران به دنبال دریافت «تضمین» از دولت آمریکاست تا اطمینان حاصل کند در صورت توافق در وین، آمریکا در دوره بایدن و متعاقبا در دوره رؤسای جمهور بعدی مجددا از برجام خارج نخواهد شد.

با توجه به سابقه یک بار خروج آمریکا از برجام و بدعهدی فاحش آن در دوره ترامپ - و همچنین تهدید جریان افراطی ایران‌ستیز به خروج مجدد از برجام در صورت پیروزی جمهوری‌خواهان بعد از بایدن‌- توقع دریافت «تضمین» انتظار معقول و قابل درکی است. درهرحال، خروج آمریکا از برجام آسیب و صدمات غیرقابل‌محاسبه‌ای به اقتصاد ایران وارد کرد و زخم‌های بعضا جبران‌ناپذیری نیز در دوران کرونا بر پیکر جامعه ایران بر جای گذاشت.

درواقع، حتی مقامات اروپایی و بعضا حتی برخی اعضای ارشد تیم مذاکره‌کننده آمریکا نیز به اینکه انتظار ایران برای اخذ «تضمین» انتظار قابل‌درکی است، اذعان داشته‌اند. پس در اینجا بحث بر سر پافشاری و موضع اصولی ایران بر دریافت تضمین نیست؛ بحث اینجاست که چرا دولت ایران -آن‌طورکه از اظهارات مقامات برداشت می‌شود- مقوله تضمین در روابط بین‌الملل را همسان با تضمین در نظام‌های حقوق داخلی می‌پندارند، حال اینکه در نظام حقوقی آمریکا -‌مانند اغلب کشورها- ارائه چنین تضمینی وجاهت قانونی ندارد؟

و سؤال دیگر اینجاست که چرا دولت ایران به جای جست‌وجوی «تضمین» در نظام حقوقی آمریکا، «بسته پیشنهادی» جامع و فراگیری ارائه نمی‌دهد تا تداوم لغو تحریم‌ها را از طریق ایجاد سازوکارهای سیاسی و اقتصادی در بلندمدت تضمین کند؟

حقیقت این است که نظام قانون اساسی، عرف و حتی‌ قانونِ بدعتیِ موضوعه دیوان عالی ایالات متحده آمریکا به رئیس‌جمهور کنونی این کشور این اختیار را نمی‌دهد تا برای رئیس‌جمهور بعدی قیدوبند الزام‌آور حقوقی ایجاد کند. از آن فراتر، حتی مجلس نمایندگان کنگره و مجلس سنای آمریکا نیز -‌حتی در صورت تصویب یک توافق بین‌المللی با رأی سه‌چهارم سناتورها- قادر به ایجاد چنین الزامی برای رئیس‌جمهور دوره کنونی و دوره بعد نخواهند بود. اما حتی اگر فرض کنیم قانون چنین اجازه‌ای به رئیس‌جمهور آمریکا می‌داد، باز هم دو مورد باقی می‌ماند که عملا دریافت هرگونه «سند حقوقی تضمین» را بلاموضوع می‌کرد.

مورد اول، مختص به رابطه ایران و آمریکاست و مورد دوم در مورد همه کشورها در روابط خارجی‌شان صدق می‌کند:

1- مورد اول مربوط به اختیارات ویژه‌ای‌ است که رئیس‌جمهور آمریکا، مطابق قانون IEEP، در مورد ایران دارد. قانون IEEPA (یا International Emergency Economic Powers Act) قانونی است که در سال ۱۹۷۷ به تصویب کنگره آمریکا رسید. این قانون اختیارات بسیار گسترده‌ای به رئیس‌جمهور می‌دهد تا علیه کشوری که آن را «تهدیدی غیرمعمول و فوق‌العاده برای امنیت، سیاست خارجی یا اقتصاد ایالات متحده» تشخیص می‌دهد، اقدام کند. 
اما برای توسل به این قانون-‌و به تبع آن بسط‌دادن قدرت و اختیارات خود- رئیس‌جمهور باید ابتدا علیه آن کشور اعلام «وضعیت اضطراری» کند. در صورت اعلام وضعیت اضطراری، او می‌تواند برای مثال نسبت به توقیف دارایی‌های آن کشور، محدودسازی تجارت با آن‌ کشور یا مسدودسازی تراکنش‌های آن کشور- بدون نیاز به حکم دادگاه یا بدون هیچ پیش‌نیاز اداری و تشریفاتی دیگری- رأسا و با سرعت‌ِعمل اقدام کند. اولین مورد استفاده از این قانون در سال ۱۳۵۸، بعد از تسخیر سفارت آمریکا در تهران بود. در آن زمان-‌یعنی ۱۰ روز پس از این واقعه‌- جیمی کارتر علیه ایران «وضعیت اضطراری» اعلام کرد و متعاقبا نسبت به مسدودسازی دارایی‌های ایران اقدام کرد. از آن تاریخ، ۴۲ سال است این «وضعیت اضطراری» در ماه آبان هر سال علیه ایران اعلام می‌شود. در سال ۱۹۹۵، بیل کلینتون نیز مجددا به این قانون متوسل شد و عملا دامنه محدودیت‌ها را به بازیگران غیردولتی در حوزه نفت ایران تعمیم داد.
 این «وضعیت اضطراری» هرساله در اسفندماه تمدید می‌شود. درواقع، مادام که ایران در نظام حقوق داخلی آمریکا در «وضعیت اضطراری» به سر می‌برد، در عمل رئیس‌جمهور بعدی آمریکا مختار است تحریم‌های دلخواه خود را با یک فرمان اجرائی با سرعت‌عمل و بدون تشریفات و اتلاف وقت مجددا علیه ایران اعمال کند و بایدن نیز با هیچ وسیله‌ای -جز با پایان‌بخشیدن به وضعیت اضطراری‌- قادر به ایجاد محدودیت الزام‌آور برای جانشین خود نخواهد بود. در عمل، یعنی جز با یافتن یک راه‌حل سیاسی و رسیدن به یک توافق بلندمدت با آمریکا، دولت ایران نمی‌تواند از تبعات «وضعیت اضطراری» خلاص شود.


2- در حوزه سیاست خارجی در همه کشورها -‌از جمله در ایران و آمریکا- مقوله‌ای به اسم «مصالح ملی»(Raison détat) وجود دارد که به آن کشور اجازه می‌دهد به دلایل حاکمیتی هر تعهد و الزام حقوقی در رابطه با سایر کشورها را زیر پا بگذارد. در دکترین حقوقی و راهبردی همه کشورها، تأمین «مصالح ملی» بر تمام قیدوبندهای حقوقی و حتی اخلاقی اولویت دارد.

اگر در بیانیه‌ای که ترامپ موقع اعلام خروج از برجام قرائت کرد، دقیق شویم، درمی‌یابیم که او نیز برای توجیه خروج از توافق و نقض فاحش آن -‌از آنجا که خلأ و ضعفی در متن برجام پیدا نکرده بود- به مقوله منافع کلان و مصالح ملی آمریکا متوسل شد.

حال، پرسش از دولت کنونی ایران این است که چه تضمینی می‌تواند از دولت بایدن دریافت کند که موجب شود رئیس‌جمهور بعدی آمریکا نتواند به «مصالح ملی» و منافع «عالی» کشورش برای نقض مجدد توافق استناد کند؟ یعنی آیا واقعا تصور می‌شود دولت بایدن می‌تواند سندی ارائه دهد که رئیس‌جمهور بعدی آمریکا را از یک حق حاکمیتی کلان محروم کند، حال اینکه ایران (و دیگر کشورهای جامعه جهانی) این حق را همواره برای خود محفوظ می‌دارند؟

حقیقت این است که پافشاری دولت ایران بر اخذ نوع غیرمعمولی از «تضمین حقوقی» نه‌تنها نیت واقعی کشور در احیای برجام را زیر سؤال خواهد برد بلکه با نادیده‌گرفتن این دو مورد فوق -‌حتی به فرض محال تحقق‌- هدف نهایی ایران را تأمین نخواهد کرد. برای رهاکردن کشور از زیر بار سنگین تحریم و تثبیت «تداوم لغو تحریم‌ها»، مؤثرترین راه درگیرکردن آمریکا در یک سلسله‌مذاکرات طولانی‌مدت است که در انتهای آن ایران و آمریکا به نوعی همزیستی و رقابت مدیریت‌شده -‌یا نوعی دتانت (Détente)‌- رسیده باشند.

23302

کد خبر 1571684

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 10 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 58
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • US ۰۸:۱۱ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
    هیچ توافقی در کار نخواهد بود.
    • IR ۱۳:۲۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
      47 73
      باید هر چه سریع تر بمب اتمی ساخته و آزمایش کنیم. بعد از آن مذاکره بهتر پیش می رود!
    • IR ۱۶:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
      41 12
      هیچ توافق بدون ضمانتی در کار نخواهد بود. #تجربه_تلخ
    • ع.شرقی DE ۲۰:۲۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
      55 15
      من نمیدونم آمریکا چه شکلیه و چقدر خطرناکه...اما میدونم و میبینم‌ که ایران خودرو و سایپا و‌ شرکت های توایدی داخلی و مواد غذایی چطور تو این شرایط عین آب خوردن محصولاتشونو گرون میکنن و گلوی مردمو دارن فشار میدن...من فکر نمیکنم آمریکا از اینا خطرناکتر باشه!
    • سهیل IR ۲۲:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
      34 8
      شما نفست ازجای گرم درمیاد صبرکنو ببین بعداز حذف دلار ۴۲۰۰تومنیو ابر تورمش چقدر زندگیا از هم میپاشه چقدر تعداد خودکشیو زندانی بالا میره و اینکه ما چقدر به دولتو مجلس انقلابی امید داشتیم برای ارزونی ولی جون ارزون میشه نه جنس
  • کیان IR ۰۹:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
    60 4
    واقعا عالی بود کاش همیشه اینطوری منطقی مخالف ها حرف بزنند.. افرین.. درسته. پس باید دنبال پایان وضعیت اضطراری علیه ایران بود.... که اینم بعیده در کل..نهایتا بعدی دوباره میگه ایران مورد اضطراریه!!
    • IR ۲۰:۴۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
      36 27
      تنها تضمین برای رفع تحریم ها یکسره کردن کار رژیم آپارتاید اسرائیل است ... تا اسرائیل هست جنگ و تحریم از منطقه ما بیرون نخواهد رفت ...
  • علی IR ۰۹:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
    43 84
    به نظر بنده خواست تضمین کاملا معقول است . چرا که شوک اقتصادی بسیار کشنده تر از تداوم شرایط بحران اقتصادی است . مقاومت ملت ایران (هر چند با هزینه های گزاف ) جواب داده و اکنون از لحاظ اقتصادی برگ برنده ای دست آمریکا نیست .گزینه جنگ نظامی هم قطعاً رد شدست و توان دفاعی ایران و توان هجومی ایران به منافع آمریکا - صهیونیست آنقدر قوی هست که دو طرف درگیر دست به ماشه نشوند . پس وضعیت کنونی یعنی اقتصادایران فلج شده ولی مقاومه و انشالله بزودی دوباره به نقطه پیشرفت می رسه ( حتی در صورت تداوم تحریم ) و آمریکا برگی برای رو کردن نداره . حالا اگه به برجام بدون تضمین برگردیم یک شکوفایی اقتصادی داریم اما تا دو ، سه سال بعد دوباره یک فلج شدن داریم و این شک حتماً اقتصاد را نابود خواهد کرد . تضمین برجام می تواند با روش های ذیل اتفاق بیفتد . 1. سرمایه گذاری 500 میلیارد دلاری آمریکا و 4 کشور دیگر در ایران (تا تحریم مجدد باعث زیان آنها شود) 2. تصویب قطعنامه در سازمان ملل که خروج هر کشوری را بسته به تصمیم سازمان ملل کند و خروج یک طرفه را موجب تحریم بین المللی آن کشور گردد 3. خروج ایران از تهدید امنیتی آمریکا
    • IR ۱۴:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
      47 17
      اقای بنده تحم مرغ ۳۰۰ درصد گرون شده خبر داری نسل ایرانی منقرض داره میشه چی داری میگی شکست اسراییل فقط با تافق و احیای برجام هست اسراییل نامشروع از برجام وحشت دارد نظر الکی چرا
  • شکیل IR ۱۰:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
    31 13
    نویسنده محترم البته که واقعیت همین است که فرمودید اما این یعنی به دنبال مذاکرات بیشتر نبودن. و بی فایده بودن آن. نه ادامه و طولانی کردن مذاکرات.
  • منوچهر IR ۱۰:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
    35 13
    ایران باید طوری قراردادند که هرزمان بد قولی کردن ایران بتواند بلافاصله به روال سابق برگردد وهیچ چیز را معدوم ویا از ایران خارج نکند
  • نصیری IR ۱۰:۴۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
    58 5
    سلام امریکا هر جا که منافعش حتی کم در خطر باشد از هر تعهدی که قبلا امضا کرده بیرون میرود.معاهده پاریس.آب و هوا،برجام وخیلی دیگر که به ذهنم نرسید.
  • FR ۱۱:۰۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
    24 12
    تضمین لازم نیست زد زیر میز میزنی زیر میز تضمین خواستن معنیش این است ما در صورت هر اتفاق اسیب پذیر هستیم
  • اىرانى IR ۱۱:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
    19 32
    این حرفها مربوط به داخل امریکاست چه ربطی به ماداره خوب ماهم قانون خودمونو داریم مگه اونا به داخل کشورما کاری دارن مسعله قراردادی است که امضا کردند.وزدن زیرش هیچ حرفی جز برگشت امریکا از مسیر غلط بدرد نمیخوره
  • کرمانشاهی IR ۱۱:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
    31 59
    ما با ایستادگی در برابر زورگویی های آمریکا و ادامه سیاست‌های قدرتمندتر شدن در همه عرصه‌های نظامی و هسته‌ای ، میتوانیم آمریکا را وادار کنیم اگر میخواهد با ما به توافقی برسد آن را در سنا به تصویب برساند . نه اینکه ما کوتاه بیاییم و پیمانهای بدون پشتوانه با آمریکا ببندیم تا به محض اجرای توافق از طرف ما ، آمریکا زیر آن بزند و به ساده لوحی ما بخندد . دیگر فریب وعده‌های آمریکا را نباید خورد .
    • مهدی IR ۲۳:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
      3 3
      پس فعلا شکمت سیره اگه تورم روز به روز به این شکل افزایش پیدا کنه و مردم نتوانند جوابگوی شکم زن و بچشون باشند ایران از داخل می پاشه و نیاز به امریکا نیست
  • RO ۱۲:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
    25 9
    ممکنه اونها هم سر موضوعاتی مهم تضمین بخواهند.معامله باید دو طرفه باشد
  • واقعیت IR ۱۲:۵۱ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
    10 15
    با توجه به قوانین آمریکا و مواردی که در گزارش بالا آمده بود ایران رسماً از آمریکا هیچگونه تعهدی نمی‌تواند بگیرد چون با رویکار آمدن رئیس جمهور بعدی همانند گذشته که اتفاق افتاد میتواند تعهدات گذشته آمریکا رو نقض کند و کشور های اروپایی بیشترین تجارت خود را با آمریکا دارن و اونا از ترس تحریم توسط آمریکا مطمئنن به ایران پشت میکنن که این هم تجربه کردیم پس هدف آمریکا و اروپا چیزی جز از بین بردن توان علمی و نظامی و در نهایت نابودی ایران ندارد در واقع کشور های ابر قدرت انتظار یا چشم دیدن کشور با قدرت و علم بالا یا رشد کرده را ندارم و کشوری ضعیف میخواهن که سیاست استعماری خود را بر آنها اعمال کنن نتیجه گیری نه آمریکا و نه اروپا به برجام با هدف دوسر برد برمیگردد و نه ایران فقط این وسط ملت ایران را به واسطه فشار به دولت و تحمیل قرارداد های خود فشار میارن و دولت مردای ایرانی اگه برنامه و توانایی بالای داشته باشند از این مرحله راحت میشه رد شد ولی ....
  • IR ۱۳:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
    20 19
    آمریکا یک قرار داد چند جانبه را به راحتی آب خوردن کنار گذاشته و از ان خارج شده و خسارات سنگینی را به اقتصاد ایران وارد کرد بنابراین طبق همین یادداشت این حق مسلم و قانونی ایران است که برای ادامه برجام از این دولت بد عهد آمریکا تضمین بگیرد. اگر امریکا به هر دلیلی نمیتواند تضمین بدهد این مشکل خود آنهاست. امریکا باعث به وجود امدن این وضع شده و نه ایران. پس خود آمریکا اگر واقعا قصد بازگشت به برجام را دارد بگردد و یک راهی برای این موضوع تضمین پیدا کند
  • ایران IR ۱۳:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
    23 22
    یک تحلیل کاملآمنطقی ونزدیک به واقعیت... ای کاش همچین تحلیل هایی دررسانه ی میلی هم پخش میشدتامردم بیشترباواقعیات آشنابشن نه اینکه درگیرشعارواحساسات باشند.. درپایان مامیتوانیم براساس منافع مشترک باآمریکاارتباط داشته باشیم تابیشترازاین درگیرمشکلات ایجادشده ای که تحریم وجنگ اقتصادی برماواردکرده نباشیم. وازطریق یک اقتصادآزاد، پویاواستفاده ازمنابع خدادای به فکرساختن وپیشرفت کشورمان باشیم
    • IR ۲۱:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
      6 1
      آفرین، نمره انشات 20 شد
  • علی IR ۱۳:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
    19 10
    سلام ..فقط در مذاکره جدید این مطلب کنجانده شود که در صورت عمل نکردن به معاهدات طرف های غربی ایران اجازه داردو میتواند هر گونه از انرژی هسته ا ی وبا هردرصدی از غنی سازی انجام واستفاده کند حتی میتواند بمب هسته ای بسازد واین مطلب هم به تایید وامضای سازمانهای بین المللی هم برسد انوقت چه کسی از غربی ها جرات و می تواند از برجام خارج شود یا به ان عمل نکند این مطلب اگر در معاهده جدید به بر جام اضافه شود دیگر تعهد امریکا چه بدهد چه ندهد معنی و ارزشی نخواهد داشت
    • IR ۱۴:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
      3 5
      خوب گفتی
    • مهدی IR ۱۳:۳۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۰
      0 0
      آفرین این نقطه عطف خوبی اشاره کردید تنها راه بدون تضمین این می‌تونه باش
  • امیرحسین IR ۱۴:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
    21 18
    کلا مخالف مذاکره هستم ۳۵ سالمه بیکار بی پول بدون آینده
    • محسن IR ۱۵:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
      9 1
      پس چرا اصلا اومدی نظر دادی؟ البته منم مثل تو هستم ولی دنبال کار میگردم و امیدوارم زندگیم بهتر بشه با بهتر شدن فضای جامعه
    • IR ۲۱:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
      9 11
      کارت که مزدوری و کامنت نویسیه که اگه این نبود ساعت 2 روز کاری پی کار بودی نه کامنت نویسی
  • امیر IR ۱۴:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
    30 17
    کلا مخالف مذاکره هستم ، نفسم هم از جای گرمی بلند نمیشه
  • IR ۱۵:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
    8 8
    عجب گیری کردیم خدایا! آقایون باید همون سال ۵۷ یه دیوار ۵ متری میکشیدن ‌دورتا دور ایران! به خدا؛ الان این دردسرا رو نداشتیم!
  • IR ۱۵:۳۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
    14 1
    بابا یا جنگ یا صلح. شروع کنید
    • IR ۲۱:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
      7 6
      باشه. فقط رمز عملیات چی باشه؟! :)))
  • علی IR ۱۶:۳۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
    15 6
    این مطلب رو باید ۸ سال پیش به جناب روحانی و ظریف می گفتید
  • کمالی IR ۱۷:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
    2 9
    گرفتن تضمین بی اثر نخواهد بود حتی اگر در قانون آمریکا نباشد چند سال بعد آمریکا دیگر در دنیا نمی‌تواند مانند اکنون بر ضد ایران اجماع نماید
  • محمد IR ۱۷:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
    11 17
    پدر مردم درآمدمذاکره کنید حتی اگر امتیاز دادید بعدا سودشو میبرید
    • IR ۲۱:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
      12 11
      خدا روزی‌ات رو جای دیگه حواله کنه
  • ایرانی IR ۱۸:۰۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
    18 32
    فقط کلام امام (ره) راآویزه گوش مان قرار دهیم که فرمودند:آمریکا شیطان بزگ است
  • سعید IR ۱۸:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
    6 17
    نظر نویسنده درسته وهمه سیاست مداران ایران هم میدونن این مسعله رو ولی اینجا باید به نویسنده بگم که یعنی تا الان متوجه نشدی که ایران نمیخواد که به برجام برگرده بهونشم اینه که آمریکا باید تضین بده حالا سوال اینجاست که چرا ایران نمیخواد به برجام برگرده؟ که جوابشم اینه بخاطر مصالح ملی
  • IR ۲۱:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
    7 1
    خیلی اوضاع خیطه!
  • منم IR ۲۱:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
    13 2
    حرف شما کاملا متین..اگر دنیا انقدر بی سر و صاحب هستش که هر کسی هر وقت بخواد بزنه زیر حرفش، ما هم می توانیم زیر تعهداتمان بزنیم.مشکل ما متاسفانه تو این چند دهه اخیر این بوده که نتونستیم با توانمندی داخلی مشکل رو حل کنیم.همش نفت بوده و وابستگی به خارج.انقدر متخصص رو روندیم که الان برای ساده ترین تکنولوژی ها وابسته ایم.بهتره فساد رو ریشه کن کنیم و اجازه ندیم جوان متخصص بره.
  • مهدی IR ۲۱:۳۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
    5 3
    ایران الان قدرت اول موشکی پهبادیه منطقس ولی اگر بمب بسازیم عربستانو ترکیه هم اتمی میشنو جایگاه اولیمونو ازدست میدیم پس کار غلطیه و مذاکره با بایدنی که از عربستانو اسراییل خوشش نمیاد بنفعمون میشه و امتیازات خوبی میگیریم مطمئنن
  • یک انسان گشنه IR ۲۲:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
    6 4
    بابااااااا،بیخیال برجام،من گرسنه م پول نون ندارم،الان از پارک دارم پیام میدم،هم گرسنه مه هم تشنه،لباس هم ندارم،خلاصه اوضاعم خرابه
  • محمود IR ۲۳:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۹
    0 0
    بله بله بله حتما
  • ترامپ بی شرف IR ۰۱:۳۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۰
    2 2
    امریکا قانون و تعهد و امضا سرش نمیشود خودش را کدخدای جهان میداند و هر کاری دلش بخواهد و زورش برسد میکند
  • عادل2030 IR ۰۲:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۰
    4 1
    همه مردم ایران به آمریکا اعتماد کامل دارند ولی به شماها هیچ اعتمادی نداریم چون تمام مشکلات کشور از کارهای شماست
  • IR ۰۳:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۰
    0 0
    بجای تضمین خسارت هشت نه سال بگیرند.
  • IR ۰۶:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۰
    1 3
    اگر دولت آمریکا نمی تواند تعهد (وعده) اش را تضمین کند، پس غربگرایان چرا اصرار دارند آمریکا را بدون این که برای لغو تحریم ها و عدم تکرار عهدشکنی تضمین و تعهد بدهد، به برجام برگردانند و دوباره امکان دسترسی به مکانیسم ماشه (امکان بازگرداندن خودکار تحریم های شورای امنیت) را به او بدهند؟ وطن فروشی و خیانت از این روشن تر...
  • IR ۰۷:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۰
    2 0
    ۸سال روحانی ۸سال هم ریئسی تحریم سرجایش است مثل کرهشمالی
  • اسد IR ۰۷:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۰
    4 0
    منظور نویسنده از مذاکرات طولانی همان مذاکره بر سر قدرت موشکی و نفوذ منطقه ای و ... است . ولی خجالت میکشد یا جرات نمیکند به صراحت قید کند. خوب اگر تنها راه همین است باید تناظر در خواسته های طرفین باشد لغوتحریم در برابر محدودیت هسته ای محدودیت موشکی در برابر محدودیت موشکی نفوذ منطقه ای در برابر نفوذ منطقه‌ای البته شک دارم نویسنده مقاله حتی جرات فکر کردن به این مطلب را داشته باشد
  • IR ۰۷:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۰
    0 0
    دولتمردان ما از صادر کنندگان تضمین بازگشت ارز صادراتی می‌گیرند، ولی باز با این حال صادر کنندگان ارز رو به چرخه اقتصاد برنمی‌گردانند و دولت هیچ کاری نمیکنه. حالا چطور از کشورهای خارجی تضمین بگیریم و حتی با گرفتن تضمین باز این سیستم میتونه اون تضمین رو اجرایی کنه؟
  • IR ۰۸:۱۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۰
    1 2
    این روزنامه برخلاف اسمش بیشتر به سمت غرب غش میکند تا شرق اما ایران در حال حاضر اصراری بر تداوم برجام ندارد ودقیقا دست روی موضوعی گذاشته که هیچ وقت تضمین حقوقی بدنبال نخواهد داشت.بهتره شما هم فضولی نکنید مثل ما کنار بایست وتماشا کن بیبن چه اتفاقی می افتد.
  • IR ۱۰:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۰
    2 0
    نویسنده محترم خوب نوشته ولی خوب پیشنهاد نداده است طولانی شدن مذاکره فقط به ضرر ایران خواهد بود چون که آمریکا تحریم را کرده و این مذاکرات فرسایشی موجب تضعیف ایران خواهد بود
  • IR ۱۱:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۰
    0 2
    من دراین باره نظری ندارم اما معتقدم کسی باید مذاکره کنه که بلد باشه وقت بخره بلد باشه مثله غربیا خودشون سیاست بازی کنه
  • ق ر IR ۱۲:۲۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۰
    0 0
    دولت‌های و سیاسی ها آمریکا ها خوی وحشی‌گری دارد جنایت انها در خود آمریکا با سرخ پوستان و جهانیان کم نبوده شماها از کسانیکه ماننده حیوانات وحشی میمانند هیچ تضمینی نخواهید تضمين برای انسان‌ها هست
  • محمد IR ۱۲:۳۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۰
    0 0
    سلام... روشی رو که کشور ما در پیش گرفته بیش از ۴۰ سال است که غیر از فشار بر مردم چیزی دیگری عاید ملت نشده.... پس باید با دنیا تعامل داشته باشید.... مثل کشورهای موفق....
  • IR ۱۴:۲۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۰
    0 0
    برای رهاکردن کشور از زیر بار سنگین تحریم و تثبیت «تداوم لغو تحریم‌ها»، مؤثرترین راه درگیرکردن آمریکا در یک سلسله‌مذاکرات طولانی‌مدت است که در انتهای آن ایران و آمریکا به نوعی همزیستی و رقابت مدیریت‌شده -‌یا نوعی دتانت (Détente)‌- رسیده باشند. این فرمایشات یعنی جفنگیات بعد از هشت سال مذاکره منظورتان از مذاکره طولانی چیه کم با روح و روان مردم بازی کنید ترسوهای بزدل
  • IR ۱۵:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۰
    0 0
    آقا مهدی شما چقدر بلد بودید ما نمی دانستیم خوش انصاف یک قدری از این توانایی را خرج دولت قبل می کردی تا مردم را در چاه ویل سرگردان ننماید ما که هنوز معتقدیم امضاء کری تضمین است شما چه طور
  • IR ۱۵:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۰
    2 0
    این مقاله رو یا یک آمریکایی نوشته یا یک دو تابعتی! چون خوب رفتار آمریکا رو توجیه می کنه. یکی نیست به این پروفسور بگه مرد حسابی تعهدات ایران روی زمین هست و با خروج طرف مقابل هزینه هنگفتی شده دود میشه میره هوا. اگر قرار بر اینه که آمریکا وقتی داشته های هسته ای ما رو پودر کرد دوباره از برجام خارج بشه پس بهتره که ما اورانیوم غنی شده را تحت نظارت آژانس در ایران پلمپ کرده و نگهداری کنیم تا هر وقت آمریکا هوس بد عهدی کرد لااقل ابزار فشاری داشته باشیم نه اینکه از صفر شروع کنیم
  • مهران IR ۱۶:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۰
    1 0
    در اینکه ایران باید از آمریکا و سایرین تضمین دریافت کند شکی نیست.باید تضمینی جهان‌شمول باشد و در سازمان ملل متعهد این تضمین به رسمیت شناخته شود، زیرا بعید نیست فردا روز مثلاً این نقش به فرانسه داده شود که از معاهده خارج شود،به تبع آن سایرین نیز از قراداد مورد نظر خارج شده و دگربار سر ما بی کلاه بماند.بهترین تضمین هم سرمایه گذاری های کلان قدرتهای اقتصادی در ایران هست چون در اینصورت حاشیه امنی خواهد شد در مقابل تحریم های بین المللی...