درحالی که آمارهای رسمی خبر از افزایش هزینه ها می دهند، خبری از اعلام قیمت تمام شده واقعی مسکن مهر نیست.

علی پاکزاد:  در حالی که از سال 86 به بعد بانک مرکزی از اعلام شاخص بهای قیمت مصالح ساختمانی خودداری کرده است، تنها آمار رسمی موجود از قیمت مصالح ساختمانی ارقامی است که روز گذشته مرکز آمار ایرانی از وضعیت قیمت مصالح ساختمانی در نیمه دوم سال 89 است این ارقام نشان می دهد که طی نیمه دوم سال 89 شاهد رشد قیمت مصالح ساختمانی هستیم.

  • براساس این گزارش در گروههای مختلف نشان می دهد قیمت خاک نسبت به نیمه اول سال 89 معادل 14 درصد رشد کرده است (دلیل اصلی هزینه حمل و نقل است)، انواع ماسه به کار رفته در بتن و بنایی بین 7 تا 15 درصد افزایش قیمت داشته است، انواع سنگ تخت نما بین 3 تا 60 درصد (البته بخش عمده ای از این افزایش ها حداکثر 10 درصد را نشان می دهد)، آهک 35 درصد، انواع آجرو سفال بین 19 تا 36 درصد، انواع تیر آهن بین 1 تا 40 درصد (متوسط افزایش حدود 12 تا 13 درصد براورد می شود)، آهن ناودانی و نبشی بین 6 تا 18 درصد ( افزایش متوسط بیش از 13 درصد)،انواع میلگرد بین 6 تا13 درصد ( متوسط افزایش حدود 7 درصد)، انواع ورق بین 10 تا 19 درصد(حدود 15 درصد متوسط افزایش)، انواع قطعات سیمانی بین 2 تا 13 درصد ( متوسط افزایش حدود 7 درصد)، انواع موزائیک بین 11 تا 23 درصد (متوسط افزایش حدود 17 درصد)، انواع محصولات چوبی بین 10 تا 30 درصد ( متوسط 17 درصد افزایش).
  • این افزایشها نشان می دهد قیمت انواع مصالح به کار رفته در ساختمان بیش از 10 درصد رشد داشته است، نگاهی به آمارهای بانک مرکزی نشان می دهد متوسط هزینه یک متر مربع بنای مسکونی در پایان بهار سال 89 برای ساختمانهای آغاز شده به رقمی معادل 301 هزار تومان رسیده است البته این نرخ در شهرهای بزرگ بالاتر است به طوریکه در شهر تهران این رقم به حدود 345 هزار تومان می رسد.
  • در گزارش های دیگری از بانک مرکزی نرخ دستمزد کارگران ساختمانی در فرودین امسال نسبت به فروردین سال 89 معادل 12.2 درصد رشد پیدا کرده است.

قیمت مصالح ساختمانی

این ارقام در حالی منتشر می شود که وزیر مسکن عنوان کرده است قیمت تمام شده مسکن مهر را در حدود 300 هزار تومان حفظ خواهد کرد و بر همین اساس وزارت مسکن و دستگاههای متولی دیگر قرارداد های ساخت مسکن را با مجریان مسکن مهر برای سال 1390 بر مبنای قیمت 300 هزار تومان منعقد کرده است.

افزایش 10 تا 10 درصدی قیمت مصالح و دیگر هزینه های مربوط به ساختو ساز ساختمان می تواند بخش عمده ای از قراردادهای  سال 90 مسکن مهر را دچار چالش سازد موضوعی که باید به آن توجه شود، اما ایا می توان امید داشت افزایش هزینه های ساخت وساز مشکن مهر به حدود 10 تا 12 درصد محدود شود و بر اساس گزارشی که روزنامه دنیای اقتصاد در تاریخ 3 خرداد ماه به نقل از یکی از انبوه سازان منتشر کرده است در نهایت قیمت ساخت هر متر مربع مسکن مهر در حدود 340 هزار تومان محدود شود.

اگر نگاهی داشته باشیم به شاخص بهای تولید کننده که توسط بانک مرکزی منتشر می شود شاخصی که مبنای قیمت تمام شده کل بخش تولید در کشور محسوب می شود به نظر می رسد افزایش قیمت تمام شده مسکن نمی تواند به ارقامی حدود 10 تا 12 درصد محدود شود.

بر اساس شاخص بهای تولید کننده در فرودین ماه سال 90 نسبت به فرودین ماه سال 89 حدود 37.7 درصد رشد داشته است که البته این نرخ رشد قیمت تمام شده در بخش صنعت یعنی بخش دست بالای مصالح و صنعت ساختمان حدود 65 درصد است که البته بخش عمده ای از این رشد شاید بیش از دو سوم رشد مورد اشاره در سه ماهه بعد از اجرای قانون هدفمندسازی اتفاق افتاده است.

به عبارتی می توان گفت افزایش هزینه ساخت و ساز در کشور بین 10 تا 40 درصد رشد را به صورت منطقی می تواند اتفاق افتاده باشد البته این ارقام بدون احتساب تورم سه ماهه نخست سال 90 است بنابراین اگر وزارت مسکن نتواند به نوعی این هزینه رو به افزایش را به نتیجه برساند در عمل بخش عمده ای از واحدهای مسکن مهر زمین گیر خواهد شد و بزرگترین برنامه دولت برای حل مشکل مسکن با شکست مواجه خواهد شد. و در توضیح شکست این طرح تنها یک کلمه کافی است «هدفمندسازی یارانه ها».

/22231

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 158178

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 9 =