اگر در حیطه صنایع مختلف فعالیت دارید، بیشک با قابلیتها و انواع ورق استیل آشنایی دارید. در حال حاضر شرکتهای تولیدکننده، این محصول را در ضخامتهای متنوع با عنوان ورق استیل ۳۰۴، ۳۰۹ و ورق استیل ۳۱۰ تولید کردهاند که صنعتگران میتوانند با توجه به نوع مصرفی که دارند، آن را خریداری نمایند.
ما در این مطلب ضمن معرفی کلی ورق استیل به بررسی قابلیتها و ویژگیهای هر یک از انواع آن که پیشتر نام بردیم پرداخته و به شما خواهیم گفت که بیشتر در چه صنایعی کاربرد دارند.
ورق استیل چیست؟
همان طور که از نام این محصول برمیآید، ورقی از جنس استیل است که در ابعادی مشخص و با ضخامتهای مختلف در بازار وجود دارد؛ اما این نکته که در تهیه آلیاژ استیل چه میزان آهن و یا عناصر دیگری به کار رفته، نکته مهمی است که کارایی و ویژگیهای هر یک از انواع ورق استیل را مشخص میکند.
عنصر آهن به عنوان بخش اصلی و مهم در تولید ورق استیل به کار میرود و با توجه به موارد استفادهای که قرار است از این محصول صورت گیرد و همچنین مقاومت، استحکام، وزن و... مقدار این عنصر میتواند تغییر یابد.
از دیگر عناصری که در تولید ورق استیل کاربرد دارد، کربن است که کمک میکند استحکام آن افزایش یابد؛ اما در مقابل، این نوع ورق انعطافپذیری کمتری خواهد داشت. در حالی که چنانچه برای تولید ورق استیل به آن منگنز اضافه شود، سرعت خنککنندگی ورق پایین آمده ولی استحکام بالایی خواهد یافت.
نوع دیگری از این محصول با اضافه کردن کروم به آهن به دست میآید که باعث میشود استیل ضد زنگ شود؛ به این ترتیب در مجاورت رطوبت و یا هوا و .. دچار زنگ زدگی و آسیب نمیشود. به همین منظور برای ساخت بسیاری از دستگاهها که در صنایع غذایی کاربرد دارند و همچنین ظروف استیل آشپزخانه و .. از ورق استیل کروم که به آن استنلس استیل گفته میشود، استفاده شده است.
برای تولید ورق استیل چه مراحلی باید طی شود؟
میدانید که برای تولید هر یک از مقاطع فولادی باید حتما فرآیندی مانند ذوب و ریخته گری روی آن انجام شود. بنابراین اگر بخواهیم به طور جامع و خلاصه مراحل تولید ورق استیل را شرح دهیم، باید گفت در مرحله اول مواد خام اولیه ذوب میشوند که این مراحل حدود ۸ الی ۱۲ ساعت به طول میانجامد.
در مرحله بعد مواد مذاب تصفیه شده و کربن اضافی به روش دی کربورازیسیون اکسیژن در خلاء حذف میشود. ورق استیل ۳۰۴ و ۳۱۶ از کربن کمتری برخوردارند.
لازم است بدانید در تولید فولادهای ضد زنگ موارد کیفی دقیقی در نظر گرفته شده است؛ به همین منظور در بخش بعدی مواد مذاب جهت تنظیم شدن ترکیبات شیمیایی هم زده می شوند تا عناصر ناخواسته حذف شوند.
در مرحله بعد نوبت به فرایند شکل دهی مواد مذاب میرسد. به همین منظور مواد داخل قالبهای مورد نظر که به شکلهای اسلب، میله، لوله و .. طراحی شدهاند، ریخته شده و سرد میشوند که این فرآیند در دمایی بالاتر از دمای تبلور صورت میگیرد.
برای تهیه ورق استیل نیز مواد در چند مرحله در بین غلتکهای نورد قرار گرفته و از ضخامت آنها کم شده و به طول آنها اضافه میشود. فرآیند نورد به طورکل به دو صورت سرد و گرم انجام میشود که در نورد سرد کیفیت سطح و ابعاد ورق استیل بهتر صورت خواهد گرفت. در حالی که برای ساخت ورقهایی با ضخامت بیش از ۳ میلی متر بهتر است از نورد گرم استفاده شود.
در مرحلهای دیگر روی ورق استنلس استیل نورد شده عملیات آنیل انجام میشود که کمک میکند تنشهای داخلی آن از بین رفته و اکسید یا پوستههایی روی سطح ورق استیل ایجاد شود که در مرحله اسیدشویی این پوستهها برداشته میشوند. در مرحله نهایی نیز پرداخت نهایی روی ورقها انجام شده و برای استفاده در صنایع مختلف به بازار فرستاده میشود.
معرفی انواع ورق استیل
همان طور که پیشتر اشاره کردیم، این محصول برای مصارف مختلف با ضخامتهای متنوعی تولید میشود که ما در ادامه به معرفی برخی از آنها خواهیم پرداخت.
ورق استیل ۳۰۴: برخی از ورقهای استیل نیز به صورت نسوز تولید میشوند؛ یعنی در تهیه آلیاژ آنها از مقدار مشخصی کربن استفاده میشود که در دماهای بالا بسیار مقاوم است. ورق استیل ۳۰۴ از این قابلیت برخوردار بوده و به صورت رول، لوله و ورق ارائه شده که در صنایع گاز، پتروشیمی، نفت، صنعت غذایی و دارویی و.. مورد استفاده قرار میگیرد.
ورق استیل ۳۰۹: این نوع ورق نیز نسوز است؛ اما به لحاظ ضخامتی که دارد بیشتر در ساخت کورهها و پاتیلهای بخار استفاده میشود. در صنایع خودروسازی، تولید تجهیزات کشاورزی و همچنین ساخت لوله برای جابهجایی نفت و گاز و .. بیشتر از ورق استیل ۳۰۹ استفاده میشود.
برخی از ورقهای استیل نیز به صورت نسوز تولید میشوند؛ یعنی آن که از نوعی فولاد با اندازه مشخصی کربن در تولید آن استفاده میشود که در دما و حرارت بالا مقاومت بسیار زیادی از خود نشان میدهد. ورق استیل ۳۱۰ عموما جزو ورقهای نسوز به شمار میآید و در صنایعی که لازم است استیل تحت حرارت بالا قرار گیرد، کاربرد دارد.
ورق استیل ۳۱۰: این نوع ورقها نیز به دلیل آن که میتوانند میزان حرارت بالایی (تا ۱۱۵۰ درجه سانتیگراد) را تحمل نمایند، برای ساخت قطعات کوره، تولید انواع لوله، مبدلهای حرارتی، سبدهای حرارتی، انواع الکترود و فیلرها مورد استفاده قرار میگیرند.
ورق استیل در چه صنایعی مورد استفاده قرار میگیرد؟
با توجه به آن که عناصر مختلفی مانند کربن، منگنز، گوگرد، فسفر، سیلیکون، کروم و نیکل با آهن ترکیب میشوند و ورق استیل را به وجود میآورند، از ورق استیل با ترکیبات و ضخامتهای گوناگون میتوان در صنایع زیر استفاده کرد.
- تولید لوازم خانگی برقی و ظروف آشپزخانه استیل
- در صنایع اتومبیل سازی
- صنایع حمل و نقل
- ساخت و ساز
- صنایع پزشکی
- ساخت دستگاههای صنایع غذایی
- تولید آشپزخانههای صنعتی
نظر شما