نگرانی از به رسمیت شناخته شدن حکومت طالبان توسط ایران

روزنامه جمهوری اسلامی نوشت:سفر یک هیأت سیاسی از دولت خودخوانده طالبان به ریاست مولوی امیرخان متقی سرپرست وزارت امور خارجه این دولت به تهران که در روز شنبه 18 دیماه جاری صورت گرفت، گمانه‌زنی‌هائی را در محافل سیاسی و رسانه‌ای کشورمان پدید آورد که روشنگری درباره آنها ضرورت دارد.

در همان روز، بعضی منابع خبری افغانی اعلام کردند در جریان سفر سرپرست وزارت امور خارجه دولت طالبان، سفارت‌خانه افغانستان به طالبان تحویل داده شد. این خبر، بلافاصله با تکذیب وزارت امور خارجه کشورمان مواجه شد ولی مقامات وزارت خارجه توضیح بیشتری در این زمینه ندادند. شاید علت این بود که سفارت‌خانه افغانستان در تهران در تاریخ 22 آذر 1400 یعنی حدود یک ماه قبل با نامه همین مولوی امیرخان متقی از سفیر سابق افغانستان خلع‌ ید و به شخص جدیدی سپرده شده بود.
با اینکه ماجرای سفارت افغانستان در تهران به این روزها مربوط نمی‌شود، شایعه تحویل آن به طالبان همزمان با سفر سرپرست وزارت خارجه این گروه به تهران، این تصور را در افکار عمومی به وجود آورد که ممکن است این اقدام مقدمه‌ای برای حرکت دولت جمهوری اسلامی ایران به سوی به رسمیت شناختن دولت طالبان باشد. تکذیب خبر مربوط به تحویل سفارت نیز شاید نوعی واکنش به همین تصور بود تا افکار عمومی به این اطمینان برسد که مسئولان ارشد نظام جمهوری اسلامی به شرطی که درباره به رسمیت شناختن هر دولتی در افغانستان مطرح کرده‌اند، کاملاً پای‌بند هستند و هیچ تغییری در این سیاست به وجود نیامده است. ماجرای سفارت نیز به حل مشکلات انباشته شده کنسولی مربوط به اتباع افغانستان در ایران مربوط بوده و جمهوری اسلامی ایران در این زمینه نقشی ندارد.
شرط اعلام شده توسط مسئولین ارشد نظام جمهوری اسلامی برای به رسمیت شناختن یک دولت جدید در افغانستان اینست که فراگیر و مورد نظر و خواست مردم این کشور باشد و اقوام و پیروان مذاهب مختلف را دربر بگیرد. این، شرطی است که مقامات وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، رئیس‌جمهور رئیسی و مهم‌تر از همه شخص رهبر انقلاب اسلامی مورد تأکید قرار داده‌اند و شرط کاملاً منطقی و درستی است.
بعد از آنکه در 25 مردادماه امسال، نظامیان آمریکائی در چارچوب توافقی که در قطر میان آمریکا و طالبان امضا شد افغانستان را ترک کردند و قدرت را در این کشور به طالبان سپردند، جمهوری اسلامی ایران در عین حال که حکومت خودخوانده این گروه را به رسمیت نشناخت با توجه به ملاحظاتی که برای حمایت از مردم افغانستان داشت روابط غیررسمی خود را حفظ کرد. سوابق تروریستی گروه طالبان و عدم انجام وعده‌هائی که در روزهای آغازین به دست گرفتن قدرت بعد از فروپاشی دولت اشرف غنی داده بود، دولت‌های همسایه و سایر دولت‌ها را به تأمل بیشتر در مورد به رسمیت شناختن دولت طالبان وادار کرد. اعلام اسامی اعضاء دولت طالبان که کاملاً تک قومی است و دربست در اختیار این گروه تروریستی قرار دارد، جائی برای خوشبینی نسبت به نیات سران این گروه و اهداف این دولت خودخوانده باقی نگذاشت.
جمهوری اسلامی ایران برای عبور از بحرانی که در اثر تبانی آمریکا و طالبان در افغانستان به وجود آمد، نیازی به برخورد نظامی ندارد و این معضل را با تدبیر سیاسی می‌تواند از پیش‌ پا بردارد. تشکیل دولت فراگیر که مورد نظر دولتمردان ایرانی است، از طریق برگزاری انتخابات آزاد قابل تحقق است. این، گزینه‌ایست که طالبان نمی‌پذیرد زیرا سران این گروه اصولاً به نقش مردم در شکل‌گیری حکومت اعتقادی ندارند. گزینه دوم، تشکیل مجمعی از رهبران احزاب، اقوام و مذاهب گوناگون است که می‌توانند با تشکیل یک دولت انتقالی جامع اقوام و مذاهب، قدرت را به نمایندگان واقعی مردم منتقل کنند. هیأت وزارت امور خارجه طالبان برای چانه ‌زدن در این زمینه به تهران سفر کرد ولی توفیقی به دست نیاورد.
تاکنون گروه طالبان زیر بار گزینه دوم هم نرفته است. بدین ترتیب برای جمهوری اسلامی ایران با توجه به آنچه مسئولان ارشد این نظام گفته‌اند راهی برای به رسمیت شناختن دولتی با ویژگی مورد نظر وجود ندارد مگر آنکه طالبان از انحصارطلبی خود کوتاه بیاید و تشکیل دولت فراگیر تحقق یابد.

23302

کد خبر 1591332

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 21
  • نظرات در صف انتشار: 2
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۸:۰۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۱
    13 96
    درود بر نظام مقدس طالبان.
    • IR ۱۱:۲۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۱
      50 7
      خخخ ای ناقلا.
  • IR ۰۸:۲۳ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۱
    44 11
    اونایی که ابراز نگرانی میکنند، وقتی آمریکا برای منافع خودش داعش رو ایجاد میکنه. وپایه گذار اولیه همین طالبان هم آمریکاست. ایران برای امنیت مرزهای طولانی شرقی خودش و حفظ سرمایه بازرگانهای ایرانی،نباید رابطه خصمانه ایی داشته باشه، مطلوب آمریکا هم درگیری ایران با طالبان برای تضعیف قدرت ایران جهت امنیت اسرائیل است
    • IR ۱۴:۵۰ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۱
      21 10
      1- آمریکا داش رو ایجاد کرد که سر شهروندان آمریکایی رو قطع کنه؟خیلی ساده لوحانه است و 2 -به رسمیت شناختن حکومت طالبان برای هر کسی آبروریزی است
    • هاشمی IR ۱۶:۳۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۱
      10 4
      جوب جوب را پیدا میکنه گدا گدا را همه چیزشون عین همه
    • IR ۰۸:۴۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۲
      11 0
      خوب پس چرا با عربستان و امرات و جمهوری اذربایجان و مصر و ترکیه مشکل دارید؟ خوب این کشورها که حکومتی بدتر از طالبان ندارند.
  • IR ۰۸:۳۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۱
    59 11
    به رسمیت شناختن طالبان این گروه تند رو ترورییستی یعنی خیانت به مردم افغانستان
  • IR ۰۸:۵۵ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۱
    41 11
    بعید هم نیست چون دو روی یک سکه اند
  • حسن IR ۰۹:۳۵ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۱
    66 16
    خنده داره خوده ما رو دنیا به رسمیت نمیشناسه!!!!! ببین طالبانیان چقدر بدبختند که محتاج به رسمیت شناختنشون بتوسط ما هستند شما الان پا شو با پاسپورت ایرانیت برو خارج هر کشوری که بری شاهد توهین و تحقیر و تروریست دیدن ایرانی هستی این همون عذتی هست که آقایون مدعی هستند به ایران و ایرانی اهدا کرده اند
    • IR ۱۲:۰۳ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۱
      13 8
      کاملاموافقم عزت اینطور مینویسند
    • IR ۱۲:۳۳ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۱
      30 7
      طالبان از این عزت ها نصیب افغانستان کرده مثلاً میگه آمریکا را از کشور بیرون کردیم در صورتی که آمریکا خودش از آن کشور خارج شد
  • کیان IR ۱۰:۱۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۱
    26 7
    خیلی باید حرفه ای و مواظب بود که یوقت این گروه دست نشانده عربستان و امریکا و ترکیه و پاکستان نباشد برای تخریب ایران. الان مردم ایران به وزارت خارجه و مسئولین و رئیس جمهور هشدار میدهد که فردا نگویند ما نمیدانستیم. خدای نکرده اگر این باشد آنوقت وقتی برای قصاص مسئولین نمیماند
  • احمد IR ۱۰:۲۳ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۱
    38 10
    به رسمیت شناختن طالبان از سوی هرکشوری تحت هر شرایطی باشد خیانت بزرگ به تمام مردم کشورهای منطقه میباشد،لکه ننگی درتاریخ آن کشور خواهد،وهرگونه روابط بادولت طالبان نیزبه ضرروزیان مردم میباشد،طالبان شیعه کش است وهمدست وهمنوا با اسرائیل وامریکا وازسر شاخه های اصلی داعش است.
  • حمید IR ۱۰:۳۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۱
    15 6
    دولت طالبان را از نظر ایدئولوژیک و برخوردهای اجتماعی با مردم به خود نزدیک تر میداند و از استمرار ترویست های طالبان در قدرت حمایت میکند .حتی سال ها نیز با طالبان تماس داشته است.
  • IR ۱۲:۰۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۱
    17 6
    اصلاً کل مردم افغانستان طالبان بررسمیت میشناسند که ما بررسمیت بشناسیم
  • IR ۱۲:۱۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۱
    12 8
    مردم خوده افغانستان بیشتر به طالبان آگاه هستند تا کشورهای همسایه اگر اکثر مردم طالبان را با انتخابات آزاد بررسمیت بشناسند صد در صد کشورهای همسایه هم باید بررسمیت بشناسند
  • محمد IR ۱۲:۳۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۱
    7 3
    حکومت افغانستان بعد از اشرف غنی مشغول رایزنی با کشورهای منطقه است تا افغانستان را از بن بست کنونی خارج کند ایران هم با وجود چند میلیون مهاجر افغانی و مرز طولانی با افغانستان می تواند در ثبات منطقه و کشور و مردم افغانستان تاثیر مثبتی داشته باشد .
  • IR ۱۲:۵۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۱
    6 17
    هیچ نگرانی در کار نیست فقر فرهنگی افغانستان باعث بررسمیت نشناختن این گروه شده است ایران کمک یا بررسمیت شناختن طالب را شالوده و بنیانی باید انجام دهد بعنوان مثال معلمان داوطلب به افغانستان بفرستد برای رشد فرهنگی مردم و طالبان هم حفظ جان و امنیت آنها را به عهده بگیرد زبان و دین ما با ملت افغانستان یکی است الان با رفتن آمریکا زمینه مساعدی فراهم شده البته اگر طالبان به این موضوع پی ببرند و خدایی نکرده نوکرای انگلیس و آمریکا غیر نباشند نعوذ باالله
  • IR ۱۳:۲۹ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۱
    10 8
    نگران ها و دل واپسان شروع کردند!!!
  • م ح IR ۰۰:۱۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۲
    0 0
    اگرطالبان واقعا قصدش ایجادیک حکومت عادلانه ونه زورگویانه وخودخواهانه باشد وقصدش بازسازی افغانستان وسروسامان دادن به زندگی همه مردم افغانستان ازهرقوم ودین ونژادی باشد.ایران هم میتواند انهارابه رسمیت بشماردوگرنه بجایی نخواهندرسیدوحکومتشان چون پشتوانه ملتشان راندارد دوامی نخواهد داشت.
  • رضا IR ۲۲:۱۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۲
    0 0
    فقط مونده بود ایران این وحشی‌ها رو به رسمیت بشناسند اینکاها بوی از تمدن و تاریخ و بشریت نبرن