سیزدهمین اثر ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد. محمدحسن طالبیان، مسؤول تهیهی پروندهی «باغ ایرانی» اعلام کرد که دقایقی پیش، پروندهی «باغ ایرانی» با اکثریت آرای اعضای کمیتهی میراث جهانی، بلافاصله پس از معرفی و بدون پرسش و پاسخ، در فهرست میراث جهانی ثبت شد.
او کیفیت بالای پرونده و همچنین جامع و فنی بودن آن را عامل ثبت جهانی هر 9 باغ موجود در پروندهی «باغ ایرانی» دانست.
سیوپنجمین اجلاس کمیتهی میراث جهانی یونسکو از 29 خردادماه در مقر اصلی یونسکو در پاریس آغاز شده است و تا هشتم تیرماه ادامه دارد. در این اجلاس پروندهی «باغ ایرانی» شامل 9 باغ پاسارگاد و ارم از استان فارس، پهلوانپور و دولتآباد از استان یزد، فین و چهلستون از استان اصفهان، اکبریه از استان خراسان جنوبی، عباسآباد از استان مازندران و شاهزادهی ماهان از استان کرمان از سوی ایران معرفی و ثبت شد.
ایران تا کنون موفق به ثبت 12 اثر تاریخی در فهرست میراث جهانی شده است؛ مجموعههای تاریخی چغازنبیل (دوراونتاش) در خوزستان، تخت جمشید (پارسه، پرسپولیس) در فارس و میدان نقش جهان در اصفهان هر سه در تاریخ 19 اردیبهشتماه سال 1358 در فهرست میراث جهانی ثبت شدند. پس از ثبت این آثار، ایران بهمدت حدود 24 سال اثر دیگری را در فهرست جهانی ثبت نکرد تا اینکه در سال 1382، مجموعهی تاریخی تخت سلیمان بهعنوان چهارمین اثر تاریخی کشور جهانی شد. سپس در تیرماه 1383 پاسارگاد و منظر تاریخی و فرهنگی بم، در تیرماه 1384 گنبد سلطانیه و در تیرماه 1385 مجموعهی تاریخی بیستون به جمع آثار ایران در فهرست میراث جهانی اضافه شدند.
اما در سال 1386، ایران پروندهی قرهکلیسا را برای ثبت در فهرست میراث جهانی معرفی کرد که بهدلیل تغییر و تحولات صورتگرفته در سازمان میراث فرهنگی و ارائهی دیرهنگام پرونده، قرهکلیسا از سوی کارشناسان یونسکو نمرهی قبولی نگرفت و ایران یک سهمیهی خود را برای ثبت جهانی از دست داد. البته سال بعد، یعنی در تیرماه 1387، پروندهای با عنوان مجموعهی کلیساهای آذربایجان به یونسکو فرستاده شد و نهمین اثر جهانی ایران با نام مجموعه کلیساهای ارامنه شامل سه کلیسای اصلی و چند بنای اطراف آن، همراه دهکدهها و قبرستان ثبت جهانی شد. پس از آن و در سال 1388 سازههای آبی ـ تاریخی شوشتر که شامل 14 اثر بود، دهمین اثر جهانی ایران نام گرفت. در نهایت، سال گذشته در اجلاس سیوچهارم کمیتهی میراث جهانی که در برزیل برگزار شد، ایران برای نخستینبار موفق به ثبت جهانی دو اثر تاریخی بازار تبریز و مجموعهی بقعهی شیخ صفیالدین اردبیلی بهصورت همزمان شد.
4747
نظر شما