علی پاکزاد: بر اساس گزارش بانک مرکزی از وضعیت مبادلات بورس اوراق بهادارطی سالهای 74 تا 87 ارزش سهام مبادله شده در هر معامله از حدود 1.185 میلیون تومان به رقمی معادل بوده است که این رقم در سال 87 به 7.325 میلیون تومان رسیده است.
در کنار این رشد شاهد افزایش تعداد سهامداران از حدود 200 هزار نفر به 1.1 میلیون نفرهستیم و البته رشد تعداد سهام جابه جا شده در هر مبادله را نیز در این دوره شاهد هستیم به طوریکه در سال در هر معامله 2724 سهم جابجا شده است در حالی که در سال 87 این تعداد سهام به 25 هزار سهم افزایش پیدا کرده است و البته این رند در مورد متوسط تعداد سهام خردیاری شده توسط هر فرد نیز قابل مشاهده است.
در سال 74 متوسط تعداد سهام خریداری شده توسط هر فرد در بورس اوراق بهادار حدود 1478 سهم بوده است در حالی که در پایان سال 86 این رقم به چیزی در حدود 21 هزار سهم رسیده است.
حال سئوال اینجاست که ایا می توانیم عنوان کنیم که بورس کشور بزرگ شده است؟ واقعیت این است که شاید در ظاهر و بر مبنای قیمت های جاری بتوانیم عنوان کنیم که بورس بزرگ شده است ولی درعمل به رغم رشد تعداد سهام عرضه شده در بورس می توانیم عنوان کنیم که ابعاد واقعی بورس بر اساس قیمت های ثابت با رقم 21 هزار میلیارد تومانی که در سال 89 مورد مبادله قرار گرفته فاصله فاحشی دارد، به طوریکه با قیمت ثابت (با پایه سال 83) می توان گفت کل مبادلات صورت گرفته در سال 89 حدود 9.5 هزار میلیارد تومان بوده است و البته انچه در بورس تفاق افتاده حداقل در چند سال اخیر اگر بدون ورود سهام دولتی مورد ارز یابی قرار گیرد نشان از افت میزان مبادلات بورس را به ارقامی معادل مبادلات سال 81 خواهد رساند.
بنابراین از یک سو باید گفت که بورس طی سالهای اخیر کوچک شده است و از سوی دیگر با توجه به افزایش میزان مبادلات صورت گرفته از نظر تعداد سهام می توان گفت سهامداران نیز بزرگ شده و بازار از سهامداران خرد خالی شده است.
/22231/39
نظر شما