نمایندگان شورای مرکزی کانون کارگردانان سینمای ایران و شورای‌عالی تهیه‌کنندگان قانون جدید صدور پروانه ساخت از سوی اتحادیه تهیه‌کنندگان را مورد ارزیابی قرار دادند.

به گزارش خبرآنلاین، غلامرضا موسوی، منوچهر محمدی، سیروس الوند، داریوش فرهنگ، مهدی فخیم‌زاده و عبدالحسن برزیده از اعضای شورای مرکزی کانون کارگردانان و شورای‌عالی تهیه‌کنندگان صبح یکشنبه داوزدهم تیر در تالار سیف‌الله داد خانه سینما حاضر شدند و در نشستی رسانه‌ای از واگذاری صدور پروانه ساخت به اتحادیه تهیه‌کنندگان گلایه کردند.

شورای مرکزی کانون و شورای عالی‌تهیه‌کنندگان در ماه‌های اخیر جلسات متعددی با یکدیگر داشتند و در این جلسات موضوعات روز سینمای ایران مورد بررسی قرار گرفت که از میان این موضوعات مسئله پراهمیت تغییر رویه صدور پروانه ساخت و واگذاری مسئولیت بررسی پروانه ساخت‌ها در اتحادیه تهیه‌کنندگان با حضور اهالی رسانه تحلیل شد.

فرهنگ: تنها قربانی سینماست
فرهنگ نایب رئیس کانون کارگردانان سینمای ایران با اشاره به جلسات مشترک کانون و شورای‌‌عالی اظهار داشت: «ما جلسات مشترک زیادی با هم داشتیم و این نشست مشترک نشانه اشتراک نظر ما است. در طول سال‌هایی که فعالیت هنری دارم، همیشه شاهد دو دستگی بین اهالی سینما و ارشاد بوده‌ و هستم که این گاهی سکان هدایت را به دست سینماگران داده و گاهی به دست ارشاد. در طول این مسیر کشتی سینما از جزیره‌ها عبور کرده و به دریاها و اقیانوس‌ها رسیده و این اقیانوس گرفتار باد و باران‌های شدید شده است و برپایی این جلسه برای این است که جلوی سونامی را بگیریم.»

این کارگردان با اشاره به اینکه وضعیت کنونی سینما متفاوت‌تر از گذشته شده است، گفت: «بین مدیران ارشاد و سینماگران چند دستگی به وجود آمده و نتیجه آن ایجاد ادبیات بد، تهمت، دروغ و ریا است و تنها قربانی سینماست که جرمش هویدا کردن اسرار است.»

او گفت: «جمعی که اینجا نشسته‌اند نه اهل باج دادن هستند نه باج گرفتن، کار ما سینماست و ما مسئول لبخند و شور و شعف گمشده مردم هستیم و این کشتی نمی‌تواند، چندین سکان و ناخدا داشته باشد و در حال حاضر به کشتی تبدیل شده که حتی لنگری ندارد تا در جایی پهلو بزند.»

موسوی رئیس شورای‌عالی تهیه‌کنندگان سینمای ایران هم با اشاره به موضوع صدور پروانه ساخت از سوی اتحادیه تهیه‌کنندگان گفت: «با برپایی این نشست‌ قصد داریم نگرانی خود را از این مسئله نشان دهیم و تصمیم گرفتیم آن را با افکار عمومی در جریان بگذاریم و اگر نتیجه نداد فعالیت‌های دیگری را آغاز خواهیم کرد.»

محمدی: برنامه‌های جدید به مرگ سینمای ایران منجر می‌شود
منوچهر محمدی سخنگوی شورای‌عالی تهیه‌کنندگان تبعات برخی اقدامات را در سینما سخت دانست و گفت: «ارشاد بخشی از اختیاراتش را به جمع محدودی از همکاران تهیه‌کننده واگذار کرده و در این جلسه می‌خواهیم درباره این صحبت کنیم. از نظر قوانین کشوری صدور پروانه ساخت و پروانه نمایش جزو وظایف دولت محسوب می‌شود و طی مصوبه هیئت وزیران دو نماینده از خانه سینما به عنوان نمایندگان صنوف باید در این جلسات شرکت می‌کردند تا از حقوق اصناف دفاع کنند. این عمل در 30 سال گذشته در اختیار دولت بود و سینماگران با اطمینان اطلاعات خود را در اختیار دولت می‌گذاشتند، این اطلاعات اکنون در اختیار کسانی قرار می‌گیرد که رقبای ما هستند و این ایجاد رانت می‌کند.»

محمدی با تاکید بر اینکه وقتی دولت موضوعی را به بخشی واگذار می‌کند، ابتدا باید آن بخش قانونی باشد، گفت: «اتحادیه2 قانونی نیست و خانه سینما تنها تشکیلات قانونی در حوزه سینما است. این اتحادیه اساسنامه خانه سینما را قبول ندارد و در هیچ جا ثبت نشده است بنابراین ارشاد چگونه می‌تواند این امتیاز را واگذار کند.»

این تهیه‌کننده در مورد تغییراتی که به واسطه این واگذاری در قوانین پروانه ساخت به وجود آمده است،‌ گفت: «در این آیین‌نامه برای اولین بار برخلاف آیین‌نامه هیئت وزیران از ابتدا می‌خواهند پخش‌کننده فیلم مشخص شود و با این وضعیت مهار سینما در دست پخش‌کننده‌ها می‌افتد و حتی پخش‌کننده‌ها می‌توانند کارگردان و عوامل فیلم را تغییر دهند و این یعنی مرگ سینمای ایران.»

او ادامه داد: «در واقع کارگردان باید فیلمش را به پخش کننده دهد و از آن اجازه ساخت بگیرد و خود من با این وضعیت اگر قرار بود «طلا و مس» را بسازم هیچ وقت این کار را نمی‌کردم. خروجی این ماجرا فقط فیلم‌های تجاری خواهد بود و این نکته آغاز پروژه‌ای است که جز فساد اقتصادی پیامد دیگری ندارد و این عمل دولت منجر به نتایج فاجعه‌آوری خواهد شد.»

محمدی با اشاره به دفترچه سیاست‌های سینمایی که از سوی معاونت سینمایی منتشر شده است، گفت: «در این دفترچه اعلام شد سیاست‌های راهبردی 10 ساله است که ما به خود آن هم اعتراض داشتیم. اما هنوز چند ماه نگذشته نوع صدور پروانه ساخت را عوض کردند، در حالیکه نمی‌شود یک شبه تصمیم گرفت، چیزی را به جای دیگر واگذار کرد.»

الوند: ما را به سمت فیلمسازی تصنعی هدایت می‌کنند
سیروس الوند سخنگوی کانون کارگردانان نکته مثبت اتفاقات دو سال اخیر سینما را کنار هم قرار گرفتن اعضای آن خواند و اظهار کرد: «معمولا در بلاها همه کنار هم قرار می‌گیرند و یکی از میوه‌های کوچک این بلاهای دو ساله همین جلسه امروز است. با شرایطی که گذاشته‌اند ساخت فیلم تصنعی می‌شود، در حالی که باید هر کس شبیه خودش فیلم بسازد و شبیه هم شدن کار را تصنعی می‌کند. به واسطه ممیزهای نوشته شده در درخواست پروانه ساخت هیچ کدام از فیلم‌های خوب اخیر ساخته نمی‌شد.»

موسوی ادامه داد: «با این ممیزی‌های قید شده در درخواست پروانه ساخت ممیزی صنفی جایگزین ممیزی دولتی می‌شود و همکاران ما در اتحادیه تهیه‌کنندگان2 پیش از ساخت، پیشاپیش چیزهایی را اعمال می‌کنند. ظاهرا دوستان آنقدر ذوق‌زده شده‌اند که این فرم‌ها را قبل از چاپ نخوانده‌اند و در حالی دم از امنیت شغلی می‌زنند که اصلا خانه سینما را قبول ندارند.»

محمدی هم در این مورد گفت:‌ «با امضای این درخواست یعنی خودم رای به توقیف فیلمم می‌دهم و این جلوگیری از رقابت سالم در سینما و دادن تیغ به زنگی مست است. سیستم جدید به گونه‌ای است که اطلاعات در اختیار افرادی قرار می‌گیرد که رقیب ما هستند و این اتفاقات زیادی را به دنبال خواهد داشت.»

او گفت:‌«واگذاری صدور پروانه ساخت‌ها، تخطی از آیین‌نامه مصوبه هیئت وزیران است و این در دیوان عدالت اداری قابل پیگیری است. در همین حال حاضر نبودن دو نفر از خانه سینما در شورای پروانه ساخت غیرقانونی است.»

مهدی فخیم‌زاده در پاسخ به سئوالی که به سابقه شکل‌گیری شورای‌عالی تهیه‌کنندگان و نقش معاونت سینمایی وقت در این شکل‌گیری اشاره داشت، گفت: «اولین صنف سینمایی بعد از انقلاب توسط من و چند نفراز دوستان به نام مجمع تولیدکنندگان تشکیل شد و آن موقع از جایی هم اجازه نگرفتیم و هیچ وقت هم سعی نکردیم با شغل کسی، دیگرانی را که عضو نبودند به گروگان بگیریم.»

او ادامه داد: «من از ابتدای شورای‌عالی بودم و به نتیجه رسیدیم تا به شکل فدراتیو کار کنیم و معاونت وقت سینمایی هم می‌خواست صنوف سروسامان پیدا کنند و با هم هماهنگ شوند و در نهایت شکلی که مناسب دیدیم اجرایی شد و هیچ‌گونه دخالتی از سوی محمدرضا جعفری جلوه معاون سینمایی وقت در تشکیل شورای‌عالی نشد و تنها گفت نام فدراتیو نباشد که ما عنوان شورای‌عالی را انتخاب کردیم.»

فخیم‌زاده افزود: «هیچ‌وقت اینگونه نبود که بگوییم کسی که عضو فلان صنف باشد، حق کار کردن ندارد و در حال حاضر اتحادیه2، ارشاد و اداره ارزشیابی2 شده است و صدای ارشاد از گلوی آنها بیرون می‌آید و تعدادی عضو را نیز از طریق کارشان گروگان گرفته‌اند و آنها هم عضو شده‌اند. آیا می‌توان آنها را عضو دانست‌؟»

این کارگردان و تهیه‌کننده خاطر نشان کرد: «آیا این تشکیلات نامش صنف می‌شود؟ تعجب می‌کنم دوستان از چه می‌خواهند دفاع کنند؟ ارشاد می‌خواهد خانه سینما را بزند و آنجا را درست کرده و کانون کارگردان‌ها را هم می‌خواستند دو شقه کنند. تعدادی از دوستان ما هم تبدیل به ابزار دست این مسئله شده‌اند و فکر می‌کنم دارند صنف درست می‌کنند. نمی‌دانم آنها بعدا با چه رویی می‌خواهند سرشان را در سینما در میان همکارانشان بلند کنند.»

موسوی درباره اینکه اگر صحبت‌های این جلسه به نتیجه نرسید چه تصمیمی برای آینده دارند؟ گفت: «این شروع قضیه است و اقدامات قانونی داریم که پشت سر هم انجام خواهیم داد و به نتیجه خواهیم رسید، چرا که مباحث ما منطقی است و آن را ادامه می‌دهیم.»

الوند هم با بیان اینکه این صحبت‌ها قطعا تاثیر خواهد داشت اظهار کرد: «حتما در این خصوص تجدید نظر خواهد شد. آن‌ها مدام می‌گویند به دنبال اتحاد و وحدت هستند، اما بخش زیادی را نمی‌بینند، این رویه اصلا بوی وحدت نمی‌دهد. کانون معتقد است چنین طرحی به معنویت و اعتبار فیلم‌ها لطمه زیادی می‌زند و این تفویض اختیار اگر عملی شود تاثیر نامطلوبی در آینده سینما خواهد داشت.»

او در پاسخ به سئوالی درباره معرفی نماینده کانون کارگردانان برای حضور در شورای پروانه ساخت، گفت: «کانون کارگردانان، اتحادیه2 را به رسمیت نمی‌شناسد و اگر نماینده‌ای هم بخواهد معرفی کند به خانه سینما معرفی خواهد کرد.»

برزیده: ترکیب بی‌سابقه‌ای در کانون کارگردانان موجود است
برزیده که در چند دوره‌ گذشته به عنوان نماینده کانون کارگردانان و خانه سینما در شورای پروانه ساخت حضور داشت با بیان اینکه همیشه یک نماینده از کانون و یک نماینده از تهیه‌کنندگان در شورای پروانه ساخت حضور داشته است گفت: «این افراد از حقوق صنف دفاع می‌کردند و اغلب پروانه ساخت‌هایی که ارائه می‌شد به دلیل حضور این دو نفر اتفاقات خوبی برایش می‌افتاد و متاسفانه در حال حاضر راه تعامل بسته شده که این تعامل اولین قدمش حضور نماینده در پروانه ساخت بود.»

او افزود: «متاسفانه بعد از استعفای من اعلام کردند نماینده‌ای از کانون نخواهیم داشت و بعد هم که اعتراض شد گفتند در صورتی که نماینده‌ای معرفی نشود می‌توانیم خودمان نماینده بگذاریم، در حالی که خانه سینما طبق مکتوبات موجود همیشه نماینده‌اش را معرفی کرده است.»

برزیده با اشاره به اعضای شورای مرکزی کانون کارگردانان اظهار کرد: «کانون از دل خانه سینما بیرون آمده و ترکیب فعلی بسیار خوب و بی‌سابقه است و سلایق مختلف در آن وجود دارند و در اولین جلسه کانون هم مصوب کردیم نشستی با معاونت سینمایی داشته باشیم تا برادریمان را یک بار دیگر ثابت کنیم اما پذیرفته نشد.»

در این جلسه سینماگرانی چون کامبوزیا پرتوی، محمدرضا هنرمند، محمدعلی سجادی، سیامک شایقی، مهرداد فرید، مازیار میری و منوچهر شاهسواری حضور داشتند.

57243

کد خبر 160700

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین