نسرین وزیری: در آستانه انتخابات مجلس هشتم، جبههای با عنوان «جبهه متحد اصولگرایان» شکل گرفت که مرکب از سه ضلع «جبهه پیروان خط امام و رهبری»، «جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی و اصولگرایان تحولخواه» و «ائتلاف رایحه خوش خدمت» بود. سید شهابالدین صدر و اسدالله بادامچیان به نمایندگی از جبهه پیروان خط امام و رهبری؛ محمدصادق محصولی و حیدر مصلحی به نمایندگی از رایحه خوش خدمت و حسین فدایی و علیرضا زاکانی نیز به نمایندگی از جمعیت ایثارگران و اصولگرایان تحول خواه در شورای مرکزی جبهه متحد اصولگرایان حضور داشتند. درکنار این شش نفر، گروه پنج نفره دیگری با عنوان «مرضی الاطراف» یا «شورای حکمیت» نیز شکل گرفت که هرگز اعضای آن به طور رسمی معرفی نشدند. اما با گذشت چهار سال از آن زمان مشخص شد که سیدرضا تقوی، محمدحسن ابوترابیفرد، رضا آشتیانی، عزیز خوشوقت و علیاکبر ولایتی اعضای این شورای حکمیت بودند. مکانیسم انتخاب کاندیداها هم اینگونه بود که هر یک از اضلاع، نامزدهای منتخب خود را معرفی کرده و کمیته شش نفره درباره آن تصمیم گیری میکردند و چنانچه اختلاف نظری بروز میکرد، شورای حکمیت باید درباره آن اعمال نظر کند.
اگرچه در تصمیمگیریهای اولیه قرار بر این بود که هر یک از سه ضلع مذکور، 10 نماینده برای حضور در لیست 30 نفره تهران، معرفی کند اما نهایتا چنین توافقی حاصل نشد. نفس معرفی تعداد نامزدهای برابر از سوی سه ضلعی که نسبت تعداد اعضای آنها برابر نبودند، از ابتدا هم عادلانه به نظر نمیرسید. چه آنکه جبهه پیروان متشکل از 14 تشکل اصولگرا بود ولی جمعیت ایثارگرایان و تحولخواهان، مجموعه دو تشکل بودند و حامیان دولت هم تنها یک طیف را شامل میشدند. با این حال بر معرفی نامزدهای برابر توافق شد. اما در نهایت، رایحه خوش خدمت با اینکه کمترین تعداد اعضاء را در ائتلاف خود به نسبت دو ضلع دیگر داشت، برای افزایش سهم خود، چانه زنی بسیار کرد و 12 سهم از 30 نماینده تهران را به خود اختصاص داد.
در این میان، کاتوزیان، عباسپور و مرندی، نماینده منتخب هیچ یک از این سه ضلع نبودهاند ولی با معرفی علی لاریجانی، جبهه متحد درباره آنها تصمیم گیری کرد. کاتوزیان به خبرآنلاین گفت که اگرچه جبهه پیروان میپذیرد که مرندی و عباسی را در لیست خود بگنجاند اما حاضر به حمایت از او نمیشود. با این حال گروه پنج نفره مرضیالطرفین جبهه متحد، نام کاتوزیان را در فهرست نهایی میگنجاند.
علیرغم چانهزنیهای رایحه خوش خدمت، اکثر نمایندگان منتخب این طیف در مرحله اول انتخابات که مشارکتی چشمگیرتر به نسبت مرحله دوم داشت، رای لازم (حداقل یک چهارم کل آرای ماخوذه) را کسب نکردند. یکی از این نمایندگان (نسرین سلطانخواه) هم، اصلا رای نیاورد و به جای او یک نماینده اصلاحطلب (علیرضا محجوب) به مجلس راه یافت. چه بسا اگر یکی از نامزدهای مورد حمایت جبهه پیروان همچون محمدنبی حبیبی در لیست جای میگرفت چنین نمیشد و تمامی این لیست وارد مجلس میشد.
جدول زیر، هم سهمیهبندیها در جبهه متحد اصولگرایان در آستانه انتخابات مجلس هشتم رانشان میدهد و هم وزن آرای آنها را. از نکات برجسته این جدول تفاوت فاحش آرای غلامعلی حدادعادل و مرتضی آقاتهرانی به نسبت دیگران از یکسو و رشد فزاینده آرای صدر از مرحله اول به مرحله دوم است. او که پایینترین آرا در مرحله اول را داشت، به یکباره رشد آرایش بیش از سرلیستها شد.
برای مشاهده جدول با ابعاد واقعی، اینجا را کلیلک کنید.
توضیح جدول:
*نسبت آرای کسانی که در مرحله اول به نمایندگی تهران انتخاب شدند با احتساب 1740941 رای ماخوذه محاسبه شده است. این در حالی است که رقابت در دور دوم انتخابات پایتخت با حضور 671206 نفر از شهروندان رقم خورد. انتخابات مرحله دوم با رقابت 22 کاندیدا در 30 فروردین 87 برگزار شد.
**نسرین سلطانخواه و محمدعلی رامین گزینههای نفر سی ام لیست جبهه متحد اصولگرایان بودند که نهایتا سلطانخواه در لیست جای گرفت. اما او با کسب 352 هزار و 697 رای اگرچه به مرحله دوم راه یافت اما در رقابت بعدی جاماند و رامین با کسب کمتر از 17 هزار رای هم دچار همین سرنوشت شد. او بعدها به عنوان معاون مطبوعاتی وزارت ارشاد برگزیده شد. به این ترتیب بود که علیرضا محجوب نفر سیام نمایندگان تهران در مجلس هشتم شد.
گفتنی است آرای نمایندگان، میزان تحصیلات و سوابق قبلی آنان به نقل از کتاب معرفی نمایندگان مجلس هشتم چاپ اداره کل امور فرهنگی و روابط عمومی مجلس است. آرای مرحله اول نمایندگانی هم که به دور دوم راه یافتند، از خبرگزاری فارس در تاریخ 30 فروردین 87 با کد خبر 8701300079 استخراج شده است. البته درصد آراء به شکل گرد شده در این جدول آمده است.
نمودارهای زیر به درک بهتر ابعاد جدول فوق کمک میکند.
ابعاد واقعی این نمدار را هم میتوانید اینجا ببینید.
/2929
نظر شما