دکتر سیامک رهپیک که سال گذشته به عضویت این شورا در آمده است گفت: فضای عمومی شورای نگهبان فضای جناحی نیست ود نمیتوان تفسیر جناحی از رأی اعضای شورا کرد. در ادامه گزیده ای از این گفت و گو می آید:
- در قانون اساسی برای بررسی مصوبات مجلس از سوی شورای نگهبان، به مصلحتی که بهصورت موقت، اصول اولیه را تحتتأثیر قرار بدهد، اشاره نشده است. معیارهایی که در قانون اساسی برای بررسی مصوبات از سوی شورای نگهبان آمده است، «شرع مقدس» و «قانون اساسی» است. بنابر این علیالقاعده شورای نگهبان در تطبیق مصوبات، به عدم مغایرت قوانین با احکام شرع و قانون اساسی توجه میکند. اگر بحث مصلحت نظام مطرح بشود، شورای نگهبان وارد بحث نمیشود و آن را به رویهای که در قانون اساسی پیشبینی شده است واگذار میکند. به اینصورت که اگر مجلس به دلیل مصلحت روی مصوبهای که شورای نگهبان آن را مغایر با شرع یا قانون اساسی شناخته است، اصرار کند، تشخیص این مصلحت، به مجمع تشخیص مصلحت، واگذار شده است. برای درنظر گرفتن مصلحت بهمعنای مصلحت کلی نظام در محدوده قانونگذاری، یک مرجعی در قانون اساسی پیشبینی شده است.
- ممکن است شورای نگهبان یک نظری را بدهد که این نظر با نظر یک جناح سیاسی منطبق باشد و بعد گفته شود که شورای نگهبان جناحی عمل کرده است. ولی واقعیت این است که اصلا فضای عمومی شورای نگهبان فضای جناحی نیست و در مورد افرادی که در آنجا حضور دارند، بهدلیل استقلال رأیای که دارند نمیتوان تفسیر جناحی از رأی آنان کرد. اینکه علائق شخصی افراد چیست بحث دیگری است اما در فضای عمومی شورای نگهبان اصولا امکان بروز نظرات جناحی وجود ندارد. زیرا نوع کار در شورای نگهبان سطح اعضای محترم فراتر آن است که بخواهند بحث جناحی داشته باشند.
/27219
نظر شما