به گزارش خبرآنلاین،نشست خبری پانزدهمین جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی صبح سهشنبه 21 تیر در مجموعه تئاتر شهر برگزار شد.
محمود عزیزی دبیر این جشنواره با بیان اینکه جشنواره نمایشهای آئینی سنتی، تنها جشنوارهای است که میراث ملی ما را در خود جای میدهد یادآور شد:« بسیاری از امکانات و مشاغل عدیدهای که در دل نمایشهای سنتی وجود داشته است به یک شیء سنتی تبدیل شده است. بنابراین ما باید قدردان هوشمندی عزیزان برگزارکننده جشنواره باشیم که در این فرصت کم توانستند این بخش از هنرهای نمایشی کشور را دوباره احیاء کند.»
او با اشاره به ضرورت پژوهش گفت: «پژوهش در جشنواره آیینی و سنتی از مهمترین بخشهاست و بحثهایی که در سمینارهای این جشنواره مطرح میشود دید خارجیهایی را که درجشنواره حضور دارد، به ما خواهد فهماند.»
دبیر جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی با اشاره به ریشه حضور عروسک در ایران متذکر شد: «در گذشته اطلاعات ما درباره نمایشهای آیینی به چند کتاب و مقاله محدود میشد، اما امروز ما میدانیم که ریشه عروسک به کجا بازمیگردد و حتی هرودوت هم از عروسک ایران باستان نام برده است. بنابراین هنرهای نمایشی در کشور ما سابقه طولانی دارد. امروز نگاه ما به تعزیه و شخصیتهای عروسکی بسیار متحول شده و داناییمان خیلی بیشتر از گذشته است و این میوهای است که دارد به بار مینشیند.»
او همچنین درباره ضرورت تشکیل موزه تئاتر که در برنامههای جشنواره امسال گنجانده شده است، توضیح داد: «اساس این فکر برای دیروز و امروز نیست، تمام کسانی که بعد از انقلاب مشروطه بر صندلی تجدد تکیه زدهاند و مسوولیتی داشتهاند، معمولا صندلی مربوط به فرهنگ ایرانی را خالی گذاشتهاند.»
این بازیگر . کارگردان تئاتر ادامه داد: «موزه تئاتر با موزه سینما تفاوت دارد، تفاوتش هم این است که موزه سینما با یکسری عکس و پوستر نیازش برطرف میشود، اما در موزه تئاتر تمام اشکال سنتی و آیینی ما باید حفظ شود.»
عزیزی درباره بودجه جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی امسال گفت که بودجه آنقدر زیاد است که بیشتر از نان و ماست به ما نمیرسد. بعد هم از پیمان شریعتی دبیر اجرایی جشنواره خواست که میزان بودجه را اعلام کند. شریعتی هم گفت:«بودجه دوره پیش ما 580 میلیون تومان بود و امسال به خاطر بخشهایی که اضافه شده،افزایش 25 درصدی پیدا کرده است که البته با توجه به تورم نسبت به دو سال قبل مبلغ زیادی نیست. البته بودجه بخش تولید آثار نمایشی از بودجه جشنواره تامین نمیشود و گروهها از مرکز این هزینه را دریافت میکند.»
وی ادامه داد: «جابجایی بودجه جشنواره از انجمن هنرهای نمایشی به انجمن توسعه هنرهای معاصر باعث تاخیر در پرداخت قراردادها شد، اما از این هفته همه گروهها 50 درصد کمک هزینهشان را دریافت کردند و این تاخیر جبران شده است.»
محمدحسین ناصربخت از اعضای هیات انتخاب پژوهش این جشنواره نیز گفت: «ما در سالهای گذشته در مورد تشکیل موزه تئاتر بحثهایی میکردیم و گامهایی هم برداشتیم و از بازسازی تئاتر نصر این حرکت شروع شد، اما بعد ناتمام ماند. امسال با نمایش البسه و عروسکهای نمایشی میخواهیم همه دستاندرکاران تئاتر را درگیر این موزه کنیم. موزه تئاتر مثل سایر موزهها نیست یک بخشی بازسازی نمایشهای آیینی و سنتی گذشته، یک بخش پخش فیلم و بخشی هم به اسناد و عکسها اختصاص دارد.»
او ادامه داد:«در جشنواره امسال علاوه بر بازسازی مجلس تعزیه خوانی دوره قاجار، قطبالدین صادقی و داوود فتحعلیبیگی نمایشهایی اجرا میکنند و در بخش پیشکسوتان عرصه تخت حوضی در تالار محراب سعدی افشار با گروهش به اجرای نمایش می پردازد.» این اجرای سعدی افشار به گفته ناص بخت همزمان با سالگرد ورود سیاه شدن او ست.
او همچین خبر از بازآفرینی نمایشهای آیینی و سنتی در یکی از خانههای قدیمی تهران داد و گفت:«با تعاملات انجام شده با شهرداری منطقه 12 تهران، از برخی مکانها که در اختیار شهرداری این منطقه بود بازدید کردیم و قرار است در ایام جشنواره مرکز بازآفرینی نمایشهای آیینی و سنتی را در یکی از خانههای قدیمی راه میاندازیم.»
حمیدرضا اردلان دبیر بخش سمینارهای این جشنواره نیز گفت: «راه ما برای حفظ تمدنمان راه آیینی است ما در سمینار امسال 36 سخنرانی از 12 کشور ازجمله کشورهای آمریکا، انگلستان، کره، ایتالیا، هندوستان، ازبکستان، هلند، کانادا، ترکیه و 19 سخنران ایرانی خواهیم داشت.»
به گفته اردلان حوزه معنا و پژوهشی سمینارهای این دوره جشنواره میان رشتهای است.
او کفت:«در جشنواره امسال 11 اجرا از 8 گروه خارجی به صحنه می رود و ما 2 ورک شاپ هم داریم.»
اردلان همچنین خبر از انتشار مجموعه مقالات آیینی و سنتی در جشنواره امسال دارد و یادآور شد:«این مقالهها یکی از منابع پژوهشی در این حوزه خواهد بود.»
پانزدهمین جشنواره نمایشهای آئینی-سنتی از 23 تیر آغاز میشود و تا 1مرداد ادامه دارد.
57244
نظر شما