بالاخره آزمون بررسی صلاحیت کابینه دهم به مرحله نهایی خود رسید و با برگزاری انتخاباتی متفاوت از گذشته، 286 نماینده حاضر در جلسه به 18 وزیر از 21 وزیر پیشنهادی احمدی‌نژاد رأی اعتماد دادند.

 به این ترتیب تنها سه وزیر آموزش و پرورش، رفاه و نیرو از سوار شدن بر قطار کابینه بازماندند. البته پیش‌بینی‌ها حاکی از ریزش بیشتر از این در اعضای کابینه داشت اما پیام منصوب به رهبری به مجلس - مبنی بر تأیید وزرای معرفی شده به دلیل آغاز‌به کار سریعتر دولت در شرایط کنونی- بر آرای نمایندگان سایه افکند. کما اینکه رئیس مجلس در پایان جلسه پنج‌شنبه مجلس گفت: «در مسیر بررسی کابینه از رهنمودهای مقام‌معظم رهبری بهره بردیم و این رهنمودها به ما کمک کرد و کارها به دقت و بدون کژی و با سرعت پیش رفت.» در همین‌حال موسی قربانی نیز به «خبر» گفت: نمایندگان ولایی باید به توصیه رهبری عمل می‌کردند. او در پاسخ به اینکه پس چرا سه وزیر را رد کردید؟‌، ادامه داد: دو وزیر زن را به احترام نظر مراجع رد کردیم و رد علی آبادی هم به خاطر این بود که استقلال مجلس را هم نشان داده باشیم. البته آراء محدود نمایندگان به وزرای صنایع و نفت هم می‌توانست نشانگر عدم‌رضایت نمایندگان از آنها باشد. سخنان احمدی‌نژاد در دفاعیات پایانی‌اش از وزرای معرفی شده نیز گویای آن بود که به خوبی به فضای حاکم بر مجلس که تحت‌الشعاع پیام مذکور قرار گرفته بود، واقف است. او با بیان اینکه «من نمی‌خواهم در مورد وزرا وارد شوم»، حتی یک کلمه هم در دفاع از وزرایی که مورد انتقاد شدید نمایندگان قرار گرفته بودند، سخن نگفت. البته احمدی‌نژاد در قالب «دو سه خواهش کوچک» به نمایندگان یادآور شد که «نباید بار مسئولیت اداره کشور را به دوش رهبری، ‌علما و دیگران بگذارند»، «باری از دوش نظام بردارند نه اینکه باری بگذارند» و «در شرایطی که دشمنان تلاش کردند اقتدار ملی ایران عزیز را خدشه‌دار کنند، پاسخ قاطعی به آنها بدهند». «یک رأی یکپارچه 21 نفره‌ای، هم به کام ملت و هم به کام رهبری عزیز شیرین است و انشاءالله یک مشت محکمی بر دهان مستکبران و بدخواهان خواهد بود.»

 احمدی‌نژاد از یکسو می‌گفت: «نمایندگان هر تصمیمی بگیرند دولت از آن استقبال می‌کند» و از سوی دیگر اذعان می‌داشت که «اگر یک وزیر ضعیف باشد در کابینه، بعداً تقویتش می‌کنیم و به وجهه و اقتدار نظام آسیب وارد نمی‌شود!»  البته احمدی‌نژاد برای نمایندگان یک دستخوش هم داشت و آن وعده برگزاری نشست‌های مشترک و مرتب دولت و مجلس بود. او که می‌گفت: «در این دوره به تجربیات جدیدی رسیده است»، ‌تعامل و همکاری با آحاد نمایندگان و برنامه‌ریزی همزمان با هیأت‌رئیسه را از جمله این تجربیات جدید برشمرد و وعده داد که معاون پارلمانیش مرتباً نشست‌های مشترک دو قوه را برنامه‌ریزی کند که اولینش یک‌شنبه همین هفته در مشهد خواهد بود. این پیشنهاد با استقبال لاریجانی مواجه شد که در نشست خبریش اعلام کرد: من از نظر آقای احمدی‌نژاد استقبال می‌کنم که ساز و کارهای جدیدی را برای همگرایی قوا طراحی کنیم و ارتباطات برای افزوده شدن توان‌ها نزدیک‌تر شود.

وجه مشترک سخنان رؤسای دو قوه در این بود که انتقادهای نمایندگان به وزرای پیشنهادی از روی دلسوزی بوده و با نگاهی برادرانه و عالمانه بوده است. هرچند که احمدی‌نژاد در پاسخ به سؤالی، به سخنان زاکانی در مخالفت با بهبهانی واکنش نشان داد و از عملکرد شیخ الوزرای کاابینه خود اینگونه دفاع کرد که او نه برخلاف قانون عمل کرده و نه بر خلاف میثاق نامه‌اش با دولت، چرا که چند شغلگی برای کسانی که مشاغل آموزشی دارند، غیرقانونی نیست و در میثاق‌نامه هم خواهش شده که وزرا به دریافتیشان از دولت قانع باشند و نه بیشتر. لاریجانی هم که فرآیند جلسات بررسی کابینه در صحن را به منظور همگرایی دولت و مجلس که منشأ خیر و برکت برای مردم خواهد بود، می‌دانست، تأکید کرد: قطعاً مجلس حامی دولت است و در چارچوب نظامات قانونی به دولت کمک می‌کند تا بتواند با سرعت بیشتری نیازهای مردم را مرتفع کند.

دو وزیر شگفت‌انگیز
مرضیه وحید دستجردی به عنوان نخستین وزیر زن در تاریخ جمهوری اسلامی وارد کابینه دهم شد. این ویژگی منحصر به فرد او را متفاوت از دیگر وزرای این دولت جلوه می‌دهد. وزیر بهداشت که با افتخار می‌گفت: «انتخاب یک زن در کابینه قطعاً برای زنان کشور مهم است»، ادامه داد: خانم‌ها به آرزوی دیرینه خود رسیدند که یک زن در کابینه دولت قرار بگیرد و مطالبات آنها را دنبال کند، فکر می‌کنم این انتخاب قدم مهمی برای خانم‌ها باشد. برخلاف وی آجرلو که از وزارت رفاه بازمانده بود در پاسخ به خبرنگاران که می‌پرسیدند چرا همکارانتان در مجلس به شما رأی ندادند؟‌، با عصبانیت گفت: من رأی نیاوردم، این مسئله چرا ندارد حتماً نمایندگان نخواستند! اما دومین وزیر شگفت‌انگیز کابینه دهم، احمد وحیدی وزیر دفاع بود که بیشترین آراء را کسب کرد و نمایندگان با فریاد مرگ بر آمریکا و مرگ بر اسرائیل انتخابش را تبریک گفتند. آرای بالای وی آنقدر لاریجانی را شگفت‌زده کرده بود که در جمع خبرنگاران اعلام کرد: او با 286 رأی وزیر شده است اما پس از مراجعه دوباره به صحن علنی، سخنانش را اصلاح کرد و گفت که از 286 رأی، وحیدی 227 رأی کسب کرده است.
نکته شگفت انگیز دیگر در کابینه دهم را باید در ارائه آرای منفی به وزرایی دانست که اصلاً مخالفی در مجلس نداشتند. چه آنکه هیچ نطق مخالفی برای وزرای پیشنهادی مسکن، اقتصاد، ارتباطات، دادگستری، کشاورزی و دفاع مطرح نشد اما هنگام رأی‌گیری هر یک از آنها به ترتیب با 40، 41، 62، 36، 54 و 54 رأی منفی مواجه شدند. این نشان می‌داد که سکوت نمایندگان در بیان نطق‌های مخالف با این شش وزیر به معنی تأیید تمام و کمال آنها نبوده است. البته در مجلس هفتم نیز شاهد همین نکته بودیم و این موضوع برای وزرای پیشنهادی امورخارجه، اطلاعات، بازرگانی، صنایع، فرهنگ، دفاع، دادگستری و کار دولت نهم نیز به وقوع پیوست.

رأی‌گیری شیشه‌ای در مجلس
یکی از عمده‌ترین تفاوت‌های ارائه رأی اعتماد به وزرای پیشنهادی دولت دهم در مقایسه با وزرای دولت‌های پیشین، در شیوه رأی‌گیری در مجلس بود. این بار به جای آنکه به نمایندگان سه کارت سفید و زرد و کبود داده شود و گلدانهایی برای اخذ رأی در مجلس گردانده شوند، یک کارت سفید برای درج نظر مخالف، موافق یا ممتنع نمایندگان در اختیارشان گذاشته شد تا آن را در صندوق‌هایی در انتهای مجلس بیندازند. صندوق‌هایی فلزی که بر پایه‌های شیشه‌ای جای گرفته بودند.

به این ترتیب نمایندگان در صف‌های ‌طولی به ارائه آراء خود پرداختند و رئیس مجلس در پایان، از جایگاه هیأت رئیسه پایین آمد تا رأیش را در صندوق بیندازد. این شیوه رأی‌گیری برای نمایندگان جدید و توأم با مزاح‌هایی بود. کما اینکه احمد ناطق نوری آن را «حراج رأی» می‌خواند و با کف زدن از نمایندگان می‌خواست که تعجیل کنند. برخی هم لاریجانی را با فریاد «دکتر بفرما!» به طرف صندوق‌ها دعوت می‌کردند. یکی از نمایندگان هم هنگام رأی‌گیری به کاظم جلالی گفت: بهبهانی و نجار یادتان نرود؛ جلالی گفت: تبلیغات ممنوع است که وی پاسخ داد: تبلیغات نمی‌کنم ارشادتان می‌کنم! هنگام شمارش آراء نیز از رادیو مجلس که همهمه نمایندگان تجمع‌کننده در جایگاه هیأت‌رئیسه را منعکس می‌کرد؛ شنیده شد که برخی به شوخی می‌گفتند: مراقب باشید تقلب نکنید که مسائل پس از انتخابات تکرار نشود! البته اینها تنها شوخی‌های نمایندگان در آخرین جلسه بررسی صلاحیت کابینه نبود. کما اینکه شعرخوانی‌ها در این جلسه همچنان ادامه یافت. بهروز جعفری نماینده سمیرم که به عنوان موافق وزیر پیشنهادی نفت نطق می‌کرد، گفت: برای تکمیل کشکول آقای لاریجانی، چون این روزها مجلس شاهد مهرورزی دولت است، این شعر را به نقل از باباطاهر می‌خوانم: چه خوش بی‌مهربونی هر دو سر بی؛ اما از طرف شما نمایندگان می‌گویم «چه خوش بی‌مهربونی مستمر بی» که لاریجانی در پاسخ گفت: شما شعر باباطاهر را خراب کردید! ملک‌محمدی موافق وزیر پیشنهادی نیرو نیز در پایان سخنانش خطاب به علی‌آبادی گفت: آقای وزیر نیرو، «ز نیرو بود مرد را راستی، ز سستی کجی آید و کاستی» که رئیس مجلس با خنده به نماینده دامغان گفت: خیلی استفاده کردیم!

کد خبر 16318

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار