مدیر مرکز علمی مطالعات و تحقیقات دریای خزر میانگین سالانه کاهش سطح آب دریای خزر را شش سانتیمتر عنوان کرد و گفت:کاهش بارندگی و افزایش میزان تبخیر موجب شد سطح آب این دریا در پنج ماه سال گذشته 30 سانتیمتر کاهش پیدا کند.


"همایون خوشروان"  اظهار داشت: مرکز علمی مطالعات و تحقیقات دریای خزر تنها مرکز قانونی در مورد اعلام نوسانات آب این دریا است.


وی با اعلام اینکه این مرکز به عنوان مرکز ملی، وظیفه اصلی بررسی نوسانات آب دریای خزر را کنترل می کند، خاطرنشان کرد: نوسانات مربوطه از طریق مراکز ساحلی کسب و پس از یک سری برآوردهای آماری برای ارگانهای دریایی کشور منتشر می شود.

مدیر مرکز علمی مطالعات و تحقیقات دریای خزر در مورد نوسانات آب دریای خزر تصریح کرد: از سال 57 زنگ پیشروی افزایش تراز آب دریای خزر به صدا در آمد و این روند پیشروی آغاز شد. خوش روان با اشاره به اینکه این روند پیشروی تا سال 75ادامه داشت، افزود: در این مدت حدود 2.5متر افزایش سطح تراز را شاهد بودیم.


وی پله نخست بررسی نوسانات دریای خزر را سطح آب این دریا عنوان کرد گفت: در حال حاضر سطح آب دریای خزر نسبت به آب اقیانوسها و دریاها منفی 26 سانتیمتر است که این مقدار براساس مقایسه بین سطح تراز دریای خزر با سطح تراز ایستگاه شهید رجایی در خلیج فارس اعلام شده است و با دریاهای مختلف تفاوت دارد.


مدیر مرکز علمی مطالعات و تحقیقات دریای خزر با اشاره به اینکه سطح آب دریای خزر در سال 57 منفی 28 و منفی 30 سانتیمتر بود، گفت: در 10 سال اول قبل و از سال 1375 سطح آب دریای خزر یک سطح ثابت بود ولی از 75 تا 85 نه با افزایش آب روبرو بودیم و نه کاهش داشتیم.


وی ادامه داد:دریای خزر از سال 85 تا 90 شروع به افت سطح تراز آب کرد که این افت سالانه، شش سانتیمتر بوده است که طی این پنج سال معادل 30 سانتیمتر سطح آب این دریا نسبت به سال 85 کاهش پیدا کرد .


خوشروان با تاکید بر اینکه در حال حاضر سطح تراز آب دریای خزر منفی 26 سانتیمتر است، افزود: این میزان نسبت به سال 75 حدود 46 سانتیمتر کاهش داشته است به عبارت دیگر در 15 سال اخیر 46 سانتیمتر کاهش را شاهد بودیم.


مدیر مرکز علمی مطالعات و تحقیقات دریای خزر با اعلام اینکه سال گذشته سطح آب دریای خزر به یکباره 30 تا 40 سانتیمتر از خرداد تا مهر ماه 1389 افت داشته داشت، تصریح کرد: چون میانگین کاهش سطح آب دریای خزر به صورت سالانه اعلام می شود و برای محاسبات علمی کاهش فصلی ملاک نیست با این تغییر یکباره باز هم در مجموع سالانه با کاهش شش سانتیمتری آب دریای خزر مواجه هستیم.


مدیر مرکز علمی مطالعات و تحقیقات دریای خزر با اشاره به اینکه کاهش سطح آب دریای خزر به عواملی مانند خشکسالی و گرمایش زمین ناشی از اثرات گلخانه ای بستگی دارد، تصریح کرد: اثرات گلخانه ای موجب می شود روز به روز درجه زمین بالاتر رود و این ها بر روی دبی رودخانه ولگا که 85 درصد آب دریای خزر را تامین می کند اثر گذار بوده است.


وی اضافه کرد: کاهش بارندگی بر روی دریای خزر و افزایش میزان تبخیر در مجموع موجب شدسطح آب این دریا در پنج ماه سال گذشته 30 سانتیمتر کاهش پیدا کند.


خوشروان بابیان اینکه میانگین سالانه کاهش سطح آب دریای خزر سالانه شش سانتیمتر است این کاهش را لحظه ای عنوان کرد و گفت: دلیل نمی شود که کاهش لحظه ای و فصلی را به میانگین سالانه نسبت داد.


وی پیامدهای کاهش سطح آب دریای خزر را خشک شدن تالابهای حاشیه ای این دریا برشمرد و اظهار داشت: تالاب گمیشان و میانکاله در سطح وسیعی دچار خشکی زایی شد.

/39/39

کد خبر 163860

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین