یک اقتصاددان آمریکایی درباره متلاشی شدن اقتصاد مصرفی آمریکا به سبب بحران اقتصادی جاری و بیکاری در این کشور به شدت هشدار داد.


الهه حسینی: به گزارش پایگاه اینترنتی الجزیره، مکس فراد ولف گفت: «رئیس‌جمهور آمریکا مدعی است که با اجرای طرح محرک اقتصادی‌اش توانسته است در آمریکا اشتغالزایی کند اما اظهارنظر واقعی در این خصوص بسیار دشوار است. کسانی که در آمریکا کار دارند می‌گویند بدون اجرای طرح مشوق اقتصادی باراک اوباما نیز می‌توانستند کار داشته باشند.

نمی‌توان این مسئله را شاخصی برای موفقیت‌آمیز بودن عملکرد اقتصادی اوباما تلقی کرد بلکه به نظر می‌رسد این شاخص بعد سیاسی دارد. دولت آمریکا آب را گل آلود می‌کند تا بررسی‌ها و ارزیابی‌های دقیق و کارشناسی دشوار شود. یک سوم بودجه تخصیصی برای طرح مشوق اقتصادی اوباما در بخش مالیات‌ها هزینه شده است.

یک سوم از این بودجه برای کمک به تشکیلات دولتی در ایالت‌ها و شهرهای مختلف آمریکا هزینه می‌شود. دولت فدرال آمریکا به این تشکیلات ایالتی کمک می‌کند تا بخشی از مشکل کمبود بودجه‌شان را حل کنند. یک سوم دیگر این بودجه برای اجرای پروژه‌های زیرساختی عظیم هزینه می‌شود که قرار است در مدت 24ماه عملیاتی شود. تاکنون 25 درصد از کل این مبلغ هزینه شده است.»

بیکاری بی​سابقه در آمریکا
این اقتصاددان آمریکایی در ادامه گفت: «شاخص‌های اجتماعی آمریکا بسیار جالب توجه است. در آمریکا تقریباً از هر پنج نفر، یک نفر بیکار است. این بدان معنا است که افراد شاغل نیز بسیار نگران آینده شغلی شان و بیکار شدن هستند. بیکار شدن آمریکایی‌ها قدرت خرید آنها را از بین می‌برد. باید به این واقعیت توجه داشت که حدود 70 درصد اقتصاد آمریکا بر مصرف مبتنی است. با این اوصاف، اگر مردم احساس امنیت اقتصادی نکنند و پول‌هایشان را هزینه نکنند، 70 درصد اقتصاد آمریکا به مخاطره خواهد افتاد. آمریکا حدود 5/4 درصد جمعیت جهان را در خود جای داده است اما میزان مصرف آمریکایی‌ها حدود 15 درصد تولید ناخالص داخلی کل کشورهای جهان را تشکیل می‌دهد. اینکه میزان مصرف در آمریکا کاهش پیدا کند آثار جهانی خواهد داشت.»

در همین راستا وزرات کار آمریکا در گزارشی اعلام کرد میزان بیکاری در آمریکا در ماه اوت به بالاترین حد خود در 26 سال گذشته رسید. در این گزارش آمده است میزان بیکاری در این کشور در ماه اوت به 7/9درصد افزایش یافت که از ماه ژوئن سال 1983تاکنون بی‌سابقه بوده است. افزایش بیش از حد انتظار بیکاری در آمریکا نشان می‌دهد که کاهش هزینه‌های مصرف‌کنندگان آمریکایی جلوی بهبود بحران اقتصادی را در این کشور که در هفت دهه گذشته بی‌سابقه است، می‌گیرد. براساس این گزارش، کارفرمایان آمریکایی 216 هزار فرصت شغلی را در ماه اوت حذف کردند. این گزارش همچنین نشان می‌دهد که حدود پنج میلیون آمریکایی به مدت بیش از شش ماه بیکار بوده‌اند.

به رغم اینکه به نظر می‌رسد اقتصاد آمریکا از رکود اقتصادی که در ماه دسامبر سال 2007 آغاز شد، خارج شده باشد ولی انتظار می‌رود بیکاری در این کشور در چند ماه آینده همچنان افزایش پیدا کند. نتایج نظرسنجی رویترز نشان می‌دهد که بیشتر بانک‌هایی که به طور مستقیم با بانک مرکزی آمریکا داد و ستد می‌کنند، انتظار دارند افزایش بیکاری در این کشور تا سه ماهه نخست سال 2010 ادامه پیدا کند. از زمان آغاز بحران اقتصادی در آمریکا، شش میلیون و 900 هزار فرصت شغلی در این کشور حذف شده است. این در حالی‌ است که دولت آمریکا بسته مشوق‌های اقتصادی به ارزش 787 میلیارد دلار به منظور نجات اقتصاد این کشور ارائه کرده است.

سونامی ورشکستگی
دامنه بحران اقتصادی آمریکا به گونه‌ای است که 120 هزار آمریکایی را تنها طی یک ماه به ورطه ورشکستگی کشاند. 120 هزار آمریکایی در ماه اوت ورشکستگی خود را اعلام کرده‌اند. این تعداد 24 درصد از مدت مشابه سال گذشته بیشتر است.

به گفته ساموئل گردانو مدیر اجرایی انستیتو ورشکستگی آمریکا؛ ورشکست شدن مصرف کنندگان به منظور دفاع در برابر فشار مالی دائمی ادامه دارد و در نتیجه انتظار می‌رود تعداد ورشکستگان در سال جاری به یک میلیون و 400 هزار نفر برسد. بر اساس این گزارش هر آمریکایی با اعلام ورشکستگی گزارشی دراین خصوص در اختیار دادگاه فدرال محلی مسئول ورشکستگی قرار می‌دهد و به این ترتیب به طور خودکار اموال خود را در برابر توقیف و حراج و خود را در برابر شکایت طلبکاران و دادگاهی شدن حفاظت می‌کند. علاوه بر این در صورت اعلام ورشکستگی بیشتر بدهی‌ها صاف می‌شوند و به عنوان مثال می‌توان از شر بدهی‌های مربوط به کارتهای اعتباری و خدمات پزشکی خلاص شد. اما بدهی‌های مربوط به پرداخت نفقه به همسر یا مخارج فرزندان و مالیات صاف نمی‌شوند. بر اساس این گزارش افراد مشهوری از قبیل استیون بالدونی هنرپیشه، لنی دیکسترا بیسبالیست سابق و مارکوس کلینکو و ایندرانی پل چاندهوری عکاس شخصیت‌های برجسته هم اعلام ورشکستگی کرده‌اند.

تلاش‌ها برای مهار بحران
استفنلی فلاندر گفت: بحران مالی جهانی برای بسیاری از یک سال پیش با حوادث تکان‌دهنده در بازار بورس آمریکا شروع شد. دولت‌ها از مکزیک تا استرالیا تلاش کردند تا خود را از بحران مالی نجات دهند. آمریکا بسته محرک اقتصادی بی‌سابقه خود به ارزش 937 میلیارد دلاری را برای خروج از رکود آغاز کرد. کشورهای اروپایی نیز اقداماتی در پیش گرفتند و چین بسته محرک اقتصادی 586 میلیارد دلاری را در نظر گرفت. سران چین نگران بیکاری در این کشور بودند زیرا تقاضا در جهان برای کالاهای چینی کم شده بود. بسته محرک اقتصادی به عنوان جایگزین برای به‌کارگیری کارگران مهاجر در این کشور شد.

اکنون طرح‌های مختلف زیرساختی در چین در حال انجام است و برخی می‌گویند چین موفقیت‌هایی در خروج از بحران مالی داشته است و وضع تولید ناخالص مالی در شش ماه نخست سال بی‌نقص بوده است اما باید دید که تا چه زمانی تأثیر مثبت بسته محرک اقتصادی می‌تواند پایدار بماند. در ماه آوریل سران گروه 20 وعده داده‌اند تا 1/1 تریلیون دلار برای خروج از بحران مالی اختصاص دهنداما رقم واقعی بسیار کمتر از آن بوده است ولی در چند هفته گذشته ما شاهد نشانه‌هایی از بهبود اوضاع اقتصادی در ژاپن، آلمان و فرانسه بودیم. این کشورها اعلام کردند رشد اقتصادی در حال رسیدن به وضع خوب است.

کد خبر 16398

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین