بیماری میان زنان، ابراز نگرانی کرده است. او به ایسنا گفت: "در حال حاضر شواهد حاکی از آن است که تعداد موارد ابتلا از طریق ارتباطات جنسی محافظت نشده در حال افزایش است. از طرف دیگر شواهدی نیز وجود دارند که نشان میدهند انتقال بیماری میان زنان در حال افزایش است. این مباحث زنگ خطری است برای آغاز موج سوم بیماری ایدز. بر این اساس پیشگیری از وقوع موج سوم این بیماری یکی از اهداف پیش بینی شده در برنامه سوم کشوری ایدز است."
اما در سوی دیگر، غیردولتی هایی که برای مقابله با ایدز و کاهش آسیب های ناشی از آن تلاش می کنند، می گویند هنوز که هنوز است باید فکری برای تزریق مشترک کرد. دکتر حمیدرضا شاعری، رییس انجمن ایدز ایران دراین باره می گوید: "بر خلاف آمار های اعلام شده و صحبت های شده در ارتباط با این که انتقال ایدز وارد مرحله انتقال جنسی ودر واقع موج سوم نشده است هنوز موج دوم و انتقال این بیماری در بین معتادان و سرنگ و وسایل آلوده بسیار بیشتر است."
به گفته او هنوز آمار بیماری ایدز و انتقال آن در بین معتادان بسیار بیشتر است: "متاسفانه چون این افراد دسترسی به امکانات درمانی و یا حتی امکانی برای شناخت این بیماری ندارند در جامعه آماری مبتلایان محاسبه نمی شوند و شاید به این دلیل که افراد مراجعه کننده و قابل شناسایی در حال حاضر بیشتر از افرادی هستند که از طریق جنسی مبتلا شده اند آمار در میان این گروه بالاتر رفته است."
دکتر شاعری حتی معتقد است که انتقال از طریق جنسی را نمی توان موج سوم نامید: "چرا که این نوع انتقال، حرکت بسیار بطئی و آرام تری نسبت به انتقال نوع اول و دوم و در بین معتادان دارد."
از سوی دیگر، مدیرکل درمان و حمایتهای اجتماعی ستاد مبارزه با موادمخدر گفته: "90 درصد انتقال ویروس ایدز در دنیا به صورت مستقیم و غیر مستقیم با سوء مصرف موادمخدر مرتبط است."
در آخرین آماری که وزارت بهداشت درباره بیماران مبتلا به HIV/ایدز منتشر کرد، امده: "مهمترین علل ابتلا به ایدز که از سال 65 به این سو ثبت شده وسایل مشترک در مصرف مواد مخدر 69.7 درصد، رابطه جنسی 9.8 درصد، دریافت خون و فرآوردههای خونی 1.1 درصد و انتقال از مادر به کودک 0.80 درصد بوده است که راه انتقال در 18.6 درصد از این گروه نیز تاکنون نامشخص مانده است. در مقایسه این آمار با مواردی که ابتلای آنان به ایدز در سال 1389 گزارش شده است، اعتیاد تزریقی 66.2 درصد، برقراری روابط جنسی 20.8 درصد و انتقال از مادر مبتلا به کودک 2.7 درصد را تشکیل داده است."
گویا براساس همین آمار است که وزارت بهداشت برنامه سوم کشوری مقابله با ایدز را اجرا می کند. رییس اداره ایدز وزارت بهداشت دراین باره می گوید: "برنامه سوم کشوری ایدز بر الگوهای جدید انتقال HIV/ایدز مانند انتقال از طریق ارتباطات جنسی بویژه ارتباطات جنسی در سوء مصرف کنندگان مواد روانگردان، توجه ویژه به زنان آسیبپذیر و جوانان و نوجوانان، توجه به تغییر الگوی انتقال بیماری و شیوع مصرف مواد روانگردان تاکید ویژهای دارد. بر این اساس با هماهنگی سازمانهای همکار در این برنامه، برنامههای پیشگیرانه از این بیماری با شدت بیشتری پیش خواهد رفت."
این درحالی است که او دو روز پیش در اظهار نظری درباره برنامه سوم کشوری ایدز گفته بود: "برای سال جاری اعتباری حدود 55 میلیارد ریال برای اجرای برنامههای درمانی و پیشگیرانه اداره ایدز وزارت بهداشت در نظر گرفته شده است. قسمت عمده این بودجه صرف تامین داروهای بیماران، مباحث درمانی و نظام مراقبت میشود. این در حالی است که در برنامههای ایدز هدف آن است که به پیشگیری از این بیماری توجه و در این زمینه سرمایهگذاری شود. در صورت اختصاص اعتبارات کافی این مهم نیز محقق میشود. طبیعتا اختصاص چنین بودجههایی پاسخگوی تمام برنامههای اداره ایدز وزارت بهداشت و از جمله برنامههای پیشگیرانه نخواهد بود. از طرف دیگر با وجود آنکه روزهای پایانی ماه چهارم سال سپری میشود اما اعتبارات سه ماهه اول سال جاری هنوز ابلاغ نشده است."
به هر حال، اوضاع ایدز نه سفید سفید است و نه سیاه سیاه، هرچند آمارهای تجاوز، اعتیاد و آسیب هایی از این دست، چندان روبه راه نیست.
4547
نظر شما