دیدید حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، فقط ۴ قلم کالا را گران نکرد و دومینوی گرانی به خیلی کالاها رسید؟

روزنامه اطلاعات نوشت:اخیرا مبنای تعیین حقوق گمرکی در دو نوبت تغییر کرد. در یک نوبت به ۴ درصد و در نوبت جدید به یک درصد کاهش یافت تا سروصداهایی که واردکنندگان مواد اولیه به خاطر افزایش هزینه‌های تولید به پا کرده‌اند فروکش کند و آرامش به این بازار برگردد.

همین اقدام البته این شائبه را به وجود آورد که دولت پس از ملاحظه نتیجه حذف ارز رانتی ۴۲۰۰ تومانی، قصد بازگشت به دوران گذشته را دارد و می‌خواهد مجدداً این عامل فساد را به بازار کسب و کار و تولید و تجارت برگرداند که البته سخنگوی دولت آن را تکذیب کرد. پیش از این هم شاهد بودیم که اعلام تغییر نرخ فروش بنزین چنان آثار مخربی برجای گذاشت که دولت ناگزیر به بازگرداندن تمامی منافع حاصل از آن در قالب یارانه جدید به تقریباً اکثر مردم شد. یعنی به قول معروف هم چوب را خورد و هم پیاز را.

حال مردم و دولت همگی دیده‌اند که تبعات حذف ارز رانتی از برخی کالاهای اساسی برخلاف تصور دولتیان نه تنها به افزایش قیمت چند کالای خاص مرتبط محدود نشد، بلکه تقریباً دومینووار به یک سونامی تورمی بدل شد و به جای اثر ۴درصدی در سطح تورم عمومی، بسی بیش از انتظار بر سطح عمومی قیمت‌ها اثر گذارد.

در طول دهه‌های اخیر از این نمونه‌ها فراوان داشته‌ایم و دلیل اساسی آن بی‌توجهی یا کم‌توجهی به منطق کارشناسی و استفاده از ظرفیت قابل توجه نخبگانی کشور و حذف تقریباً اکثر آنان از نظام تصمیم‌گیری است. حتماً دوستان در جریان صدمات و لطماتی که این تغییرات وسیع در دستورالعمل‌ها و مصوبات بر بازار کسب و کار و تولید و تجارت می‌گذارد هستند که حتی با اصلاح تصمیمات نادرست هم بسیاری ازآثار این صدمات جبران نمی‌شود و پرسش اساسی این است که چرا با وجود تجربه‌های چندین بارتکرار شده همچنان این سیاست آزمون و خطا در تصمیم‌گیری استمرار می‌یابد؟ ظریفی می‌گفت دولت‌هایی که بر سر کار می‌آیند اکثراً کار را به جایی می‌رسانند که مردم ناراضی از دولت قبل که پایان آن‌را انتظار می‌کشیدند، حسرت همان گذشته را بخورند.

برگردیم به همان بحث تغییر در محاسبه سود بازرگانی و تعرفه واردات که همین یک مورد، رقمی حدود سی هزار میلیارد تومان از درآمد پیش‌بینی شده در لایحه بودجه کم می‌کند و دولت می‌خواهد آن‌را با فروش اوراق قرضه جبران کند، زیرا مصارف آن در بودجه دیده شده و نمی‌توان از آن کم کرد در حالی‌که این پیش‌بینی و بررسی آثار وضعی چنین تصمیمی می‌بایست در همان هنگام بررسی بودجه در مجلس صورت می‌گرفت و حال دچار وصله پینه بودجه‌ای نمی‌شد.
بهتر است دعا کنیم از این دست عقب‌نشینی‌ها تا پایان سال کمتر و کمتر داشته باشیم، زیرا هر چه تعداد این موارد زیاد شود هم از اقتدار دولت می‌کاهد و هم بیش از این نظام برنامه‌ریزی کشور را زیر سوال می‌برد و هم بر استیصال و سردرگمی فعالان اقتصادی می‌افزاید و شاخص بهبود فضای کسب و کار را بیش از گذشته به رتبه‌های نازل‌تری فرو می‌فرستد.

۲۳۳۰۲

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1653034

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 10 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 7
  • نظرات در صف انتشار: 2
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۸:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۹
    64 1
    فقط یک احمق میتوانست همچین فکری بکند
  • ناشناس IR ۰۸:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۹
    55 0
    حرف زدن کاری ندارد خصوصا وقتی که هيچ مسئولی پاسخگوی عملکردش نیست
  • IR ۰۹:۲۵ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۹
    23 0
    عواقب اقدامات .
  • IR ۱۰:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۹
    37 0
    ما فقط 4 قلم گرون کردیمههههه بچه 4 ساله من هم خندید به حرف معاون اقای ریسی دوستان گفتن نان گرون نشد فردا صبحش باگت شد خداتومن سنگک و بربری که دیگه هیچ واقااااااااااااااااااااااااا مردم چی فرض کردین بطری روغن بشه70 تومن این جنایت نیست مرغ60 برنج 700 تومن رب گوجه45 تومن گوشت خدا پنیر... خدالعنت کنه کسانی رو زندگی رو به مردم وخانتوادهها تلخ کردن ایشالا ابوالفضل خودش چارشون کنه
  • IR ۱۱:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۹
    44 3
    کسانی که اقتصاد را نمیفهمند همین است. تاوانش را مردم میدهند.
  • حمید IR ۱۱:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۹
    39 0
    همون روز که میرکاظمی شد رئیس برنامه و بودجه کاملا میشد این روزها رو پیش بینی کرد . همین آقایون که دسته جمعی شدند وزیر و مسئول دقیقا یکی دوسال پیش بود که به دولت قبل انتقادهای کودکانه ای میکردند که اگر فلان کار انجام بشه تورم پایین میاد بورس درست میشه و الی آخر . خب حالا کجایید و کدوم سوراخ قایم شدید ؟ پس چرا برنامه هاتون کاری رو پیش نمیبره ؟ چرا همه چی گرون شده ؟ واقعا چرا هیچکس پاسخگو نیست؟؟
  • IR ۱۳:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۹
    20 1
    جراحی اگر غلط اجرا شود بجای بهبودی نتیجه اش مرگ میشود اگر فقط یکبار قیمتها کلا سامل ارز و انرژی وسوخت وغیره اصلاح شود وباترمیم درست دستمزدها تورم حاصله جبران گردد قضیه فیصله داده میشود مگر کشورهای پیشرفته ارز ی مشابه ارز 4200دارند معلوم هر گرانی ایجاد شده در بازار بطور کلی اثر میگذاردمثلا فروشنده لوازم بهداشتی زمانی که روغن 17تومان 63تومان مبخرد باید تفاوت قیمت را با فروش گرانتر کالایش بدست آوردوالی ماشاله چرا که سرمایه دار نان را به نرخ روز میخورد وعقط حقوق بگیر بیچاره است که اگر هم دستمزدش برابرتورم افزایش یابد که چنبن هم نیست تازه نرخ تورم سال قبل برایش منظور خواهد شد که آنهم نمی شود . بس است مردم را سرکار نگذارید شاید مسولین میخواهند با این کار مشکل بیکاری در جامعه را حل کنند!!!!!!